Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește

Harissa este o pastă picantă originară din Tunisia, utilizată pe scară largă în bucătăria nord-africană și în Orientul Mijlociu. Aceasta este compusă în principal din ardei iute, usturoi, ulei de măsline, coriandru, chimen și alte condimente, care variază în funcție de rețeta specifică. Gustul harissei este intens și complex, având note picante, afumate și aromate.

harissa pusă într-un bol negru
Harrisa poate avea anumite grade de iuțeală / Shutterstock

Harissa este o pastă sau un sos de ardei iute, usturoi și paprika afumată, care provine din Tunisia și este utilizat pe scară largă în Africa de Nord. Poate avea un grad de iuțeală moderată spre picantă în funcție de ardeiul folosit. În ultimii ani, pentru că Tunisia a devenit o destinație de vacanță populară și pentru români, și harissa a devenit cunoscută la noi.

Citește și

Harissa are numeroase variante regionale, fiecare cu propriile sale particularități și ingrediente. De exemplu, în Tunisia, harissa este adesea mai picantă și conține o varietate de ardei iuți locali. În Algeria, variantă este adesea mai moale și poate include și roșii uscate la soare, iar în Maroc, harissa poate fi preparată cu condimente precum za’atar sau mentă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește pasta harissa

Dacă ai adus din concediu această pastă o poți folosi într-o mulțime de moduri. Poți chiar să o întinzi pe pâine. Se poate pune pe carne înainte de a fi gătită, pentru a asezona somonul.

Harrisa este disponibilă în magazinele cu produse orientală. O vei găsi fie în tuburi, fie în conserve mici de metal. De asemenea, poți găsi harissa ca amestec de condimente uscate, măcinate. Pentru rețete care necesită pastă de harissa optați pentru un tub sau cutie.

Dacă ai gustat harissa în vacanță și nu o găsești și în zona în care locuiești o poți face chiar și tu acasă. În general, se face prin măcinarea ardeiului iute uscat la soare cu usturoi, sare și condimente precum coriandru și chimen. În Tunisia chiar se obișnuiește să fie preparată în gospodărie. În majoritatea piețelor au chiar și la marginea drumurilor se vând șiruri uriașe de ardei iuți, care sunt lăsați apoi la soare să se usuce, înainte de a fi transformați în pasta picantă.

Harissa poate fi folosită în diverse preparate, de la supe și tocănițe la marinade pentru carne sau legume. De asemenea, este adesea adăugată în preparate precum couscous, falafel sau kebab, aducând un plus de savoare și căldură.

Pe lângă faptul că îmbunătățește gustul mâncărurilor, harissa are și proprietăți nutritive, fiind bogată în antioxidanți și vitamine datorită ingredientelor sale, în special ardeilor iuți.

Dacă folosești harissa, care are un gust destul de puternic, trebuie să ai grijă cu restul condimentelor folosite.

Coriandrul și chimenul sunt printre cele mai comune, oferind un gust cald și aromatic. Alte condimente care se armonizează bine cu harissa includ cuminul, boiaua dulce sau afumată, scorțișoara și cuișoarele, care pot adăuga complexitate preparatelor.

Pui la cuptor cu harissa

Harissa adaugă, de asemenea, un plus de aromă picantă atunci când este pur și simplu amestecată în boluri cu orez fiert, cușcuș, paste și fasole. Ea poate fi integrată cu ușurință și în rețeta de pui la cuptor.

Pui cu Harissa servit într-o farfurie neagră
Harissa adaugă, de asemenea, un plus de aromă picantă / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 pulpe de pui (sau piept de pui)
  • 3 linguri de harissa
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sucul de la 1 lămâie
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • sare
  • piper, după gust
  • 1 linguriță de cumin (opțional)
  • legume (morcovi, cartofi, ceapă) pentru garnitură

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă harissa, uleiul de măsline, sucul de lămâie, usturoiul, cuminul (dacă folosești) și un praf de sare și piper.

Această marinadă va adăuga un gust intens puiului. Se adaugă pulpele de pui în bol astfel încât să fie bine acoperite cu marinada. Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute, dar ideal ar fi peste noapte pentru a absorbi mai bine aromele.

Legumele se curăță și se taie în bucăți potrivite. Se poate adăuga și ceapă tăiată în sferturi pentru un plus de aromă.

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se așează puiul marinat într-o tavă de copt, împreună cu legumele. Se toarnă puțină apă sau supă în tavă pentru a preveni uscarea puiului.

Se coace puiul timp de 35-40 de minute sau până când devine auriu și bine gătit. Se servește puiul cu legumele coapte și cu sos de iaurt cu mentă sau lămâie pentru a echilibra notele picante ale pastei harissa.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carne de curcan
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
baharat
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
carne de vită condimentată
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: O fată pentru o fată!
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide