Harissa, pasta picantă din Tunisia care a cucerit lumea. Ce este și cum se folosește

Harissa este o pastă picantă originară din Tunisia, utilizată pe scară largă în bucătăria nord-africană și în Orientul Mijlociu. Aceasta este compusă în principal din ardei iute, usturoi, ulei de măsline, coriandru, chimen și alte condimente, care variază în funcție de rețeta specifică. Gustul harissei este intens și complex, având note picante, afumate și aromate.

harissa pusă într-un bol negru
Harrisa poate avea anumite grade de iuțeală / Shutterstock

Harissa este o pastă sau un sos de ardei iute, usturoi și paprika afumată, care provine din Tunisia și este utilizat pe scară largă în Africa de Nord. Poate avea un grad de iuțeală moderată spre picantă în funcție de ardeiul folosit. În ultimii ani, pentru că Tunisia a devenit o destinație de vacanță populară și pentru români, și harissa a devenit cunoscută la noi.

Citește și

Harissa are numeroase variante regionale, fiecare cu propriile sale particularități și ingrediente. De exemplu, în Tunisia, harissa este adesea mai picantă și conține o varietate de ardei iuți locali. În Algeria, variantă este adesea mai moale și poate include și roșii uscate la soare, iar în Maroc, harissa poate fi preparată cu condimente precum za’atar sau mentă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se folosește pasta harissa

Dacă ai adus din concediu această pastă o poți folosi într-o mulțime de moduri. Poți chiar să o întinzi pe pâine. Se poate pune pe carne înainte de a fi gătită, pentru a asezona somonul.

Harrisa este disponibilă în magazinele cu produse orientală. O vei găsi fie în tuburi, fie în conserve mici de metal. De asemenea, poți găsi harissa ca amestec de condimente uscate, măcinate. Pentru rețete care necesită pastă de harissa optați pentru un tub sau cutie.

Dacă ai gustat harissa în vacanță și nu o găsești și în zona în care locuiești o poți face chiar și tu acasă. În general, se face prin măcinarea ardeiului iute uscat la soare cu usturoi, sare și condimente precum coriandru și chimen. În Tunisia chiar se obișnuiește să fie preparată în gospodărie. În majoritatea piețelor au chiar și la marginea drumurilor se vând șiruri uriașe de ardei iuți, care sunt lăsați apoi la soare să se usuce, înainte de a fi transformați în pasta picantă.

Harissa poate fi folosită în diverse preparate, de la supe și tocănițe la marinade pentru carne sau legume. De asemenea, este adesea adăugată în preparate precum couscous, falafel sau kebab, aducând un plus de savoare și căldură.

Pe lângă faptul că îmbunătățește gustul mâncărurilor, harissa are și proprietăți nutritive, fiind bogată în antioxidanți și vitamine datorită ingredientelor sale, în special ardeilor iuți.

Dacă folosești harissa, care are un gust destul de puternic, trebuie să ai grijă cu restul condimentelor folosite.

Coriandrul și chimenul sunt printre cele mai comune, oferind un gust cald și aromatic. Alte condimente care se armonizează bine cu harissa includ cuminul, boiaua dulce sau afumată, scorțișoara și cuișoarele, care pot adăuga complexitate preparatelor.

Pui la cuptor cu harissa

Harissa adaugă, de asemenea, un plus de aromă picantă atunci când este pur și simplu amestecată în boluri cu orez fiert, cușcuș, paste și fasole. Ea poate fi integrată cu ușurință și în rețeta de pui la cuptor.

Pui cu Harissa servit într-o farfurie neagră
Harissa adaugă, de asemenea, un plus de aromă picantă / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 pulpe de pui (sau piept de pui)
  • 3 linguri de harissa
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sucul de la 1 lămâie
  • 3 căței de usturoi, tocați mărunt
  • sare
  • piper, după gust
  • 1 linguriță de cumin (opțional)
  • legume (morcovi, cartofi, ceapă) pentru garnitură

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă harissa, uleiul de măsline, sucul de lămâie, usturoiul, cuminul (dacă folosești) și un praf de sare și piper.

Această marinadă va adăuga un gust intens puiului. Se adaugă pulpele de pui în bol astfel încât să fie bine acoperite cu marinada. Se acoperă bolul cu folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute, dar ideal ar fi peste noapte pentru a absorbi mai bine aromele.

Legumele se curăță și se taie în bucăți potrivite. Se poate adăuga și ceapă tăiată în sferturi pentru un plus de aromă.

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se așează puiul marinat într-o tavă de copt, împreună cu legumele. Se toarnă puțină apă sau supă în tavă pentru a preveni uscarea puiului.

Se coace puiul timp de 35-40 de minute sau până când devine auriu și bine gătit. Se servește puiul cu legumele coapte și cu sos de iaurt cu mentă sau lămâie pentru a echilibra notele picante ale pastei harissa.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu mere rase secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de trei felii de măr
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Conopidă pane de post în bol, alături de un bol cu sos de roșii
Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Mai multe borcane cu castraveți murați
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Trei porții de cheesecake cu dovleac și portocale, în borcane
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Cheesecake cu dovleac și portocale. Desert servit la pahar
Chec cu banane și cocos porționat pe un platou negru, alături de un cuțit, două banane, o ceașcă cu ceai și un bol cu miere și ustensilă de lemn
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ceafă de porc la cuptor cu bere și cartofi servită într-o tavă albă
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Două bucăți de mușchi de porc condimentate pentru grătar
Ce condimente se pun la carnea de porc. Ele dau un gust aparte preparatului tău
Ce condimente se pun la carnea de porc. Ele dau un gust aparte preparatului tău
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță porționată pe un tocător și pe farfurie, alături de furculiță, cuțit și un borcan cu sos
07:58
Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt pusă pe o farfurie albă
07:30
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
murături asortate în saramură
06:23
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
gogosi pufoase cu iaurt și ciocolată puse pe o farfurie albă
11 noiembrie, 07:39
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Gustări sănătoase pentru școală puse la pachet
11 noiembrie, 06:58
Ce gustări sănătoase poți să pregătești pentru școală. 7 idei de rețete delicioase pentru copii Ce gustări sănătoase poți să pregătești pentru școală. 7 idei de rețete delicioase pentru copii
Mai multe bucăți de hrean puse într-un vas pentru a fi folosite ulterior la borcanele cu murături
11 noiembrie, 06:23
Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână
Friptură din ceafă de porc feliată pe un tocător de lemn
10 noiembrie, 07:44
Friptură din ceafă de porc la cuptor, fragedă și delicioasă Friptură din ceafă de porc la cuptor, fragedă și delicioasă
Chec cu banane și cocos porționat pe un platou negru, alături de un cuțit, două banane, o ceașcă cu ceai și un bol cu miere și ustensilă de lemn
10 noiembrie, 06:02
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cataif făcut în casă. Un desert cu arome orientale
Cataif făcut în casă. Un desert cu arome orientale
Cataif făcut în casă. Un desert cu arome orientale
Adriana Bahmuţeanu, prima reacţie după moartea lui Silviu Prigoană: Sunt în stare de șoc
Adriana Bahmuţeanu, prima reacţie după moartea lui Silviu Prigoană: "Sunt în stare de șoc"
Adriana Bahmuţeanu, prima reacţie după moartea lui Silviu Prigoană: "Sunt în stare de șoc"
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: „M-a dezgustat”
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: „M-a dezgustat”
Momentul care l-a marcat pe Silviu Prigoană și l-a făcut să ia o decizie radicală: „M-a dezgustat”
Ultimele imagini cu Silviu Prigoană. Cum arăta milionarul în timpul celui mai recent interviu, acordat în urmă cu câteva zile
Ultimele imagini cu Silviu Prigoană. Cum arăta milionarul în timpul celui mai recent interviu, acordat în urmă cu câteva zile
Ultimele imagini cu Silviu Prigoană. Cum arăta milionarul în timpul celui mai recent interviu, acordat în urmă cu câteva zile
Mert Ramazan Demir a călătorit la Londra. Actorul a reușit să atragă atenția cu postările sale din mediul online
Mert Ramazan Demir a călătorit la Londra. Actorul a reușit să atragă atenția cu postările sale din mediul online
Mert Ramazan Demir a călătorit la Londra. Actorul a reușit să atragă atenția cu postările sale din mediul online
Luna Castorului 2024. Când are loc ultima Superlună Plină din acest an
Luna Castorului 2024. Când are loc ultima Superlună Plină din acest an
Luna Castorului 2024. Când are loc ultima Superlună Plină din acest an
Hummus cu spanac. Rețetă orientală
Hummus cu spanac. Rețetă orientală
Hummus cu spanac. Rețetă orientală
Cât rezistă laptele matern la temperatura camerei, fără să se strice
Cât rezistă laptele matern la temperatura camerei, fără să se strice
Cât rezistă laptele matern la temperatura camerei, fără să se strice
Nelly și Ashanti au vorbit despre modul în care viața lor s-a schimbat după nașterea fiului lor, Kareem: Este o binecuvântare
Nelly și Ashanti au vorbit despre modul în care viața lor s-a schimbat după nașterea fiului lor, Kareem: „Este o binecuvântare”
Nelly și Ashanti au vorbit despre modul în care viața lor s-a schimbat după nașterea fiului lor, Kareem: „Este o binecuvântare”
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
Consumul de nuci se poate asocia cu un risc mai scăzut de demență. Un studiu recent a analizat rolul acestor alimente vegetale în dietă
fresh
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase

Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase

Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase

Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână

Cu ce se poate înlocui hreanul la murături. Ce variante de conservanți naturali ai la îndemână

Ce gustări sănătoase poți să pregătești pentru școală. 7 idei de rețete delicioase pentru copii

Ce gustări sănătoase poți să pregătești pentru școală. 7 idei de rețete delicioase pentru copii

Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță

Budincă de spaghete cu legume, în formă de coroniță

Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți

Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
închide