Maraş Dondurması, înghețata turcească. Cum o poți face chiar la tine acasă

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Maraş Dondurması este un desert unic originar din regiunea Kahramanmaraş, Turcia, faimos pentru textura sa elastică și fermă. Spre deosebire de cea clasică, înghețata turcească necesită o tehnică specială de preparare și ingrediente distincte, care îi conferă consistența sa inconfundabilă.

un cornet cu două cupe de înghețata turcească
Servirea înghețatei turcești este un adevărat spectacol / Shutterstock

Datorită conținutului de gumă de salep, un agent natural de îngroșare extras din rădăcina unei orhidee sălbatice, Maraş Dondurması, nu doar că își păstrează forma mai mult timp la temperaturi ridicate, dar poate fi și întinsă, tăiată sau modelată fără să se topească rapid.

Pentru a obține înghețata turcească autentică, se folosește lapte integral, zahăr, gumă de salep și esență de vanilie. Laptele este încălzit la foc mic.

Zahărul și guma de salep sunt adăugate treptat, amestecând continuu pentru a preveni formarea cocoloașelor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Compoziția trebuie gătită lent, timp de aproximativ 20 de minute, până când se îngroașă și capătă o textură elastică.

După ce se răcește, înghețata este transferată în congelator și trebuie frământată periodic, proces esențial pentru a-i conferi consistența specifică.

Tradițional, în Turcia, acest proces se face manual, întinzând și lovind înghețata de suprafața de lucru. Așa se obține textura densă și masticabilă.

Un bărbat turc manevrează o tijă pe care se află înghețată turcească
Frământarea înghețatei în timpul procesului de congelare ajută la dezvoltarea elasticității / Shutterstock

Trucuri și sfaturi pentru o înghețată turcească perfectă

Salepul este ingredientul-cheie al acestei înghețate. Folosirea unui produs autentic, de bună calitate, este esențială pentru a obține consistența potrivită.

Dacă salepul nu este disponibil, poate fi înlocuit parțial cu amidon sau gumă de guar. Totuși textura finală nu va fi la fel de elastică.

Este important ca preparatul să fie amestecat constant în timpul gătirii și să nu fie supraîncălzit, pentru a nu compromite proprietățile sale de îngroșare.

De asemenea, frământarea înghețatei în timpul procesului de congelare ajută la dezvoltarea elasticității și la evitarea formării cristalelor de gheață.

Citește și

Cum se servește și cum se păstrează

Înghețata turcească se servește în porții groase, fiind tăiată cu un cuțit sau modelată cu lingura, datorită consistenței sale dense.

În Turcia, este adesea prezentată într-un mod spectaculos de către vânzătorii ambulanți. Aceștia se joacă cu textura ei, întinzând-o și ridicând-o cu ajutorul unui baston metalic.

Se poate consuma simplă sau alături de fistic măcinat, miere, nuci ori sirop de ciocolată.

O combinație clasică este servirea acestei înghețate alături de tradiționalul desert turcesc künefe. Vei obține un contrast delicios între textura crocantă a acestuia și cea cremoasă a înghețatei.

Pentru păstrare, Maraş Dondurması trebuie depozitată într-un recipient ermetic în congelator, unde rezistă până la 2-3 săptămâni.

Înainte de servire, este recomandat să fie lăsată la temperatura camerei timp de câteva minute, pentru a reveni la textura sa optimă.

Maraş Dondurması: rețetă de înghețată turcească

Maraş Dondurması este mai mult decât o înghețată. Este o experiență culinară unică, ce combină tradiția, măiestria și un gust irezistibil, reușind să surprindă și să încânte orice iubitor de deserturi.

Ingrediente

Mod de preparare

Se toarnă laptele într-o cratiță și se încălzește la foc mic, având grijă să nu dea în clocot. Se adaugă zahărul și se amestecă continuu până când acesta se dizolvă complet.

Se cerne guma de salep peste laptele cald, amestecând constant pentru a preveni formarea cocoloașelor.

Se continuă amestecarea la foc mic timp de aproximativ 20 de minute, până când compoziția începe să se îngroașe și să capete o consistență ușor elastică.

Se ia cratița de pe foc și se adaugă esența de vanilie, omogenizând bine compoziția.

Se lasă amestecul să se răcească la temperatura camerei, apoi se transferă într-un recipient și se pune la congelator.

Se amestecă înghețata la fiecare 30 de minute în primele 3 ore, frământându-se cu o spatulă pentru a obține textura elastică specifică.

Se lasă la congelator cel puțin 5-6 ore înainte de servire. Se servește tradițional, tăiată cu un cuțit sau modelată în conuri elastice, alături de fistic măcinat sau sirop de ciocolată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Spaghetti cu lămâie
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
souvlaki
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Înghețată de mure cu zmeură în bol alb și în cupă de înghețată
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
Înghețată de mure cu zmeură. Un desert care îndeamnă la contemplare
Înghețată de vanilie în bol alb cu linguriță
Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple
Înghețată de vanilie. Cea mai ușoară rețetă, cu ingrediente simple
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
de ce strică ciupercile
07:06
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
06:51
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Porție de curry de dovleac cu năut și orez basmati
05:54
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
carnea de vită la cuptor
21 octombrie, 07:22
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Corneluțe cu gem
21 octombrie, 06:13
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Lasagna cu dovleac și spanac pe farfurie și în vasul de copt
21 octombrie, 05:30
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Risotto cu orez negru și parmezan
20 octombrie, 06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
20 octombrie, 05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
O bunicuţă din Gorj s-a trezit fără 77.000 de lei, după ce nepoata ei s-a apucat de făcut tranzacţii bancare
O bunicuţă din Gorj s-a trezit fără 77.000 de lei, după ce nepoata ei s-a apucat de făcut tranzacţii bancare
O bunicuţă din Gorj s-a trezit fără 77.000 de lei, după ce nepoata ei s-a apucat de făcut tranzacţii bancare
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială

Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
închide