Jumări crocante de porc. Rețeta de casă

Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Internațională

Masa tradițională de Crăciun nu este completă fără un bol de jumări crocante de porc alături de o pâine bună, murături și un pahar de tărie sau vin roșu. Dacă nu ai rude la țară care să taie porcul și să facă jumări la ceaun în curte, o poți face tu acasă. Nu ai nevoie de foarte multe, poate mai degrabă de răbdare.

Cristina Catană
Publicat: 17 decembrie 2023, 08:00
Jumările de porc se prepară din slănină lăsată să se topească pentru câteva ore / Shutterstock

Poți cumpăra jumări de la magazin, dar dacă le faci în casă ai avantajul de a le mânca proaspete. În plus, rămâi și cu câteva borcane de untură pe care o poți folosi apoi la o mulțime de alte preparate, în special aluaturi.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se taie slănina în bucăți de 2-3 cm. Într-o oală cu fund gros se pun apa și slănina tăiată. Se pune oala la foc mic și se amestecă din când în când.

Cum prepari rețeta de jumări crocante de porc

Se lasă aproximativ 60-90 de minute, în funcție de cât de crocante trebuie să iasă. Când sunt gata se scot într-un bol în care s-a așezat un prosop de hârtie.

Încearcă și rețeta tradițională de jumări cu carne de porc. Este simplă și rapidă.

În felul acesta se absoarbe excesul de grăsime. Apoi se presară cu sare după gust. Se depozitează într-un vas de sticlă, de preferat, închis ermetic.

Ce sunt, de fapt, jumările de porc

Jumările de porc sunt bucăți de slănină care se lasă să se topească la foc mic pentru o perioadă lungă de timp. Se pregătesc în toate zonele țării, în special în perioada Crăciunului.

Rețetele diferă în funcție de locul unde sunt pregătite, ci și de tradițiile din familie. În unele locuri se fierb în apă și lapte, în altele se adaugă și puțină untură sau se pun condimente.

Oricare ar fi rețeta folosită, jumările se consumă apoi fie calde, fie reci, în special la aperitiv alături de alte preparate tradiționale.

Atunci când se pregătesc în cantități mai mari se păstrează în untură și devin pe parcursul anului ingredient în alte mâncăruri. Sunt numai bune în varza călite, dau gust fripturilor de porc sau pot fi tocate și transformate în umplutură pentru diverse produse se patiserie.

Când sunt consumate ca aperitiv au mereu alături un pahar de tărie sau de vin roșu. Jumările sunt un preparat tradițional românesc, crocante la exterior și moi la interior. Sunt perfecte pentru a-ți da energie în zilele reci de iarnă.

Ce carne se folosește la jumări

Pentru a face jumări de porc ai nevoie de o bucată de slănină. În funcție de preferințe, poți alege bucăți care au și un strat de mușchi și șorici, dar nu este obligatoriu.

De cele mai multe ori se aleg bucăți ce provin de pe burta porcului, fleică sau gușă pentru că sunt cele mai grase părți. Șoriciul va face jumările mai crocante pentru că în timpul procesului de preparare își schimbă textura și va deveni puțin mai tare.

Cel mai important lucru este să tai bucățile de slănină în bucăți cât mai egale mai ales din punct de vedere al gramajului. În felul acesta se vor găti în același timp. Dacă sunt unele mai mari și altele mai mici, riști ca cele din urmă să se ardă până se gătesc primele.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Te-ar mai putea interesa și
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cât de puternică este "Oreșnik", misterioasa rachetă nouă cu care Rusia a lovit Ucraina
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Cum a ajuns marea iubire a lui Ion Ţiriac să deţină o afacere uriaşă: „M-a ajutat, cu siguranţă!”
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat