Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
Dacă vrei să ai o cămară plină cu bunătăți pentru iarnă, trece pe lista de preparat și rețeta de dulceață de rubarbă. Este o rețetă simplă și ușoară, fără arome adăugate și fără conservanți.
Galerie foto
Rețetele de dulceață reprezintă una dintre metodele de a conserva fructele sau legumele pentru iarnă. Este cea mai dulce dintre conserve, de aceea i s-a atribuit și denumirea de dulceață. Mai poți conserva fructele și legumele și sub formă de gem, compot sau sirop. Astfel te poți răsfăța și mai târziu cu gustul și aroma ingredientelor preferate.
Rubarba este o plantă de primăvară comestibilă, care crește sub formă de tulpini lungi cu frunze mari, verzi-roșiatice. Comestibile sunt doar tulpinile, frunzele conțin toxine și concentrații mari de acid oxalic. Tulpinile de rubarbă pot fi folosite atât la rețetele de dulceață, gem, compot sau sirop, cât și în alte preparate culinare. Deserturile cu rubarbă sunt la mare căutare în sezonul acesteia.
Descoperă și o rețetă de prăjitură simplă cu rubarbă. Este simplă și din punct de vedere al listei de ingrediente, dar și al modului de preparare. Iar în continuare îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de rubarbă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se începe cu pregătirea rubarbei care necesită spălare, curățare a cojii de deasupra și tocare în bucăți mici. Coaja de la rubarbă este foarte fibroasă și trebuie îndepărtată pentru că nu se va înmuia suficient pentru a deveni comestibilă.
Descoperă aici cum cureți tulpinile de rubarbă.
Cum prepari siropul pentru dulceață de rubarbă
Într-o cratiță mare, amestecă apa, zahărul și cojile de la rubarbă. Pentru a profita de toată savoarea, dar și de culoarea rubarbei, este indicat să fierbi și cojile odată cu siropul. Pune cratița pe foc mediu și amestecă continuu până când zahărul se dizolvă complet și siropul începe să fiarbă. Fierbe siropul timp de 5-6 minute, atât cât să se coloreze și aromatizeze de la cojile de rubarbă.
Îndepărtează cojile, dar scurge-le bine pentru a profita de toată savoarea lor. Apoi adaugă cuburile de rubarbă și sucul de lămâie. Redu focul la minim și lasă rubarba să fiarbă în sirop timp de aproximativ 20-30 de minute sau până când siropul devine consistent. Amestecă din când în când, până când rubarba este bine înmuiată. Nu uita să înlături spuma care se formează la suprafața dulceții.
Poți testa consistența siropului de dulceață într-un mod simplu. Pune puțină dulceață pe o farfurie rece. Las-o să se răcească și dacă siropul este cursiv, dulceața mai necesită fierbere.
În timp ce dulceața fierbe, sterilizează borcanele și capacele acestora. le poți steriliza lor, fie prin fierbere în apă clocotită, fie prin introducerea lor în cuptor la 150 de grade Celsius, pentru 10 minute.
După ce delicioasa dulceață de rubarbă s-a fiert și borcanele sunt sterilizate, cu ajutorul unei linguri sau a unui polonic, umple borcanele cu dulceață fierbinte, până la filetul acestora.
Închide bine borcanele cu capacele sterilizate și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească complet, apoi le poți eticheta și transfera în cămară.
Iar dacă dorești o rețetă delicioasă de desert cu rubarbă, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu rubarbă și bezea.
Galerie foto