Ketchup vs. muștar. Care este mai sănătos?
Ketchupul și muștarul sunt cele mai populare sosuri. Le găsești pe masa oricărui restaurant, dar și în orice frigider de acasă. Se potrivesc perfect cu burgeri, hot dog, cartofi prăjiți, dar lista este mult mai lungă. Totuși, care dintre cele două sosuri este mai bun pentru sănătate ta: ketchup vs. muștar? Ce să alegi pentru următoarea ta masă.
„Profilurile nutriționale ale ketchup-ului și muștarului pot varia semnificativ, în funcție de tipurile și cantitățile de ingrediente folosite.”, a explicat pentru NY Post Avery Zenker, dietetician din Canada.
De aceea, este important ca atunci când cumperi oricare dintre aceste sosuri să citești cu atenția atât lista de ingrediente, cât și cea cu valori nutriționale pentru a face alegerea cea mai corectă.
Ce alegi când vrei să mănânci sănătos: ketchup vs. muștar?
Din punct de vedere nutrițional, muștarul poate fi o alegere mai bună pentru tine decât ketchupul.
Muștarul este mai sănătos decât ketchupul. Are mai puține calorii și nu are sirop de porumb bogat în fructoză, ca majoritatea mărcilor de ketchup.
Aromă puternică a muștarului te va împiedica să mănânci prea mult așa că este posibil să fie util și în managementul greutății. Dacă vrei să ai o dietă săracă în carbohidrați caută sortimentele de muștar cu miere sau îndulcite cu îndulcitori naturali.
Ambele sosuri se pot integra într-o dietă sănătoasă atunci când sunt utilizate cu moderație. De asemenea, trebuie să alegi produsele cele mai curate, fără adaos de zahăr sau de aditivi alimentari periculoși.
Cât de sănătos este ketchupul
Ketchupul clasic are roșii, oțet, diferite forme de sirop de porumb, sare și condimente. Unele mărci mai adaugă și diferite tipuri de ardei iute. Variantele simple de ketchup au un aport caloric de 19 calorii la fiecare lingură consumată. De asemenea, conține aproximativ 4 g zahăr și 150 mg de sodiu.
Pentru că prin lege producătorii sunt obligați să treacă pe etichetă ingredientele în ordinea descrescătoare a cantității îți poți da seama destul de ușor de raportul dintre acestea. În mod evident roșiile ar trebui să fie primele în această enumerare.
Deși este mai bogat în zahăr și sare decât alte sosuri, ketchupul are totuși unele beneficii nutriționale. Este una dintre cele mai bune surse de licopen, un antioxidant despre care se știe că protejează împotriva cancerului de prostată, se menționează în NY Post.
Pe lângă conținutul de licopen, ketchupul mai are un rol foarte important, pe care mai ales mamele îl cunosc foarte bine. De câte ori nu ai convins copilul să mănânce ceva ce nu voia doar pentru că ai adăugat deasupra un pic de ketchup?
Totuși, nu trebuie să exagerezi cu consumul de ketchup. Asociația Americană a Inimii recomandă limitarea zaharurilor adăugate la 25 de grame pe zi pentru femei și 36 de grame pentru bărbați.
Cum o lingură de ketchup conține aproximativ 4 g zahăr, se adună imediat o cantitate mare mai ales dacă este folosit cu generozitate. De aceea, atunci când alegi ce ketchup cumperi verifică să nu aibă zahăr adăugat sub nicio formă.
Cât de sănătos este muștarul
Muștarul clasic conține semințe de muștar, oțet, sare și condimente, dar de obicei nu are în compoziție zahăr. Ca și în cazul ketchup-ului, profilul nutrițional al muștarului poate fi destul de diferit în funcție de marcă.
O porție de muștar reprezintă de obicei o linguriță și are un aport caloric de 3-5 calorii și aproximativ 110 mg de sodiu. Totuși, muștarul nu este o sursă semnificativă de mulți nutrienți, de obicei nu conține zahăr, grăsimi trans și colesterol.
Semințele de muștar pot avea beneficii pentru sănătate și pot conține acizi grași esențiali omega-3. Cu toate acestea, conținutul de grăsime al unei lingurițe de muștar este de zero grame, deci cantitatea este minusculă.