Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
Unul dintre cele mai delicioase preparate românești este mâncarea de cartofi cu afumătură. Rețeta este perfectă când vremea de afară este rece, cu un pahar de vin roșu alături, dar nimic nu te împiedică să te bucuri de ea în orice anotimp, mai ales primăvara, în sezonul legumelor proaspete. Încearcă și tu o rețetă de mâncare de cartofi cu afumătură. Este simplă și delicioasă.
O porție aburindă de mâncare de cartofi cu afumătură, un castron de murături în saramură—castraveți, gogonele, pepene, conopidă sau o salată de varză murată și o felie de pâine de casă. Așa poate arăta un festin. Poate nu este nimic special sau spectaculos, dar este o masă care amintește de mesele în familie din copilărie și acest lucru o face și mai gustoasă.
Mâncarea de cartofi cu afumătură este un preparat pe care mamele și bunicile îl făceau fără să aibă o rețetă anume. Puneau cantitățile „din ochi” și, mai ales, ghidându-se după ce aveau prin cămară, le condimentau după gust și ieșeau de fiecare dată delicioase. Dacă mai veneau și cu un castron de murături, fie ele în saramură sau în oțet, totul devenea și mai apetisant.
Pentru mâncarea de cartofi cu afumătură poți folosi atât cartofi albi, cât și roșii, în funcție de ce ai la îndemână.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-o tigaie sau cratiță mare, se încinge uleiul la foc mediu.
Cum prepari rețeta de mâncare de cartofi cu afumătură
Se pune ceapa tocată și se călește până devine moale și translucidă, timp de aproximativ 5 minute. Apoi se pune usturoiul, se amestecă și se mai lasă să se gătească un minute.
Se adaugă afumătura tăiată cuburi sau fâșii în tigaie și se lasă să se gătească timp de aproximativ 5-7 minute, până când afumătura începe să elibereze aroma și să se rumenească ușor. Apoi se pune ardeiul gras și se lasă și el 2 minute.
Se adaugă cartofii tăiați în tigaie și se amestecă bine. Se pune supa clară/ apa și se lasă să fiarbă aproximativ 15-20 de minute sau până când aceștia sunt moi, dar nu sfărâmicioși, amestecând ocazional pentru a evita lipirea de fundul tigăii.
După aceea, se pune bulionul și se amestecă bine pentru a se dizolva. Se mai lasă 10 minute, se condimentează cu sare și piper și se presară deasupra mărarul și/sau pătrunjelul tocat mărunt.
De ce fel de afumătură ai nevoie pentru această rețetă
Pentru mâncarea de cartofi, poți folosi diverse tipuri de afumături, în funcție de preferințele tale și de disponibilitatea ingredientelor. Încearcă și rețeta de varză călită cu morcovi și afumătură de porc.
Șunca afumată este o opțiune populară și versatilă pentru mâncarea de cartofi. Poți folosi șuncă tăiată cuburi sau felii, iar aroma sa afumată va adăuga profunzime și bogăție gustului preparatului.
Baconul afumat este o altă opțiune delicioasă pentru mâncarea de cartofi. Poți folosi bacon tăiat cuburi sau fâșii, iar grăsimea și aromele sale bogate vor îmbogăți cu siguranță gustul preparatului. Kaizerul este un alt tip de afumătură care poate fi folosit în mâncarea de cartofi.
Acesta este mai puțin gras decât baconul și are o aromă ușor dulceagă și afumată. Dacă ai la îndemână poți pune și bucăți de ciolan afumat, de coaste tăiate în bucăți potrivite sau scăriță.
O altă variantă este să faci o combinație între cele de mai sus și vei obține o mâncare de cartofi cu afumătură delicioasă.