Lichior de mentă preparat în casă. Băutură fină și foarte aromată

Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului: Băuturi
bucătăria: Internațională

Dacă obișnuiești să te delectezi din când în când și cu câte o băutură alcoolică, fină și foarte aromată, îți recomandăm să încerci o rețetă de lichior de mentă preparat în casă. Metoda de preparare nu este complexă, însă necesită mai multe etape și un timp mai îndelungat de așteptare până la prima degustare.

Maria Udrea
Publicat: 28 iunie 2023, 08:00

Galerie foto

Lichiorul de mentă este considerat un bun remediu pentru probleme digestive / Shutterstock

Prima etapă constă în macerarea frunzelor de mentă cu alcool, timp de câteva zile. A doua etapă constă în prepararea siropului. Acesta se adaugă peste maceratul de mentă strecurat și se lasă lasă la rece timp mai îndelungat, pentru a se întrepătrunde bine aromele. Oricât de mult timp ar dura cele două etape, rezultatul final merită din plin așteptarea.

Citește și

Pe lângă aroma inconfundabilă, ce cucerește instant, lichiorul de mentă are și efect răcoritor și revigorant. Și mai este considerat și un un bun remediu în diferite afecțiuni. Este recomandat pentru ameliorarea afecțiunilor digestive, dar și ale unor tulburări psiho-emoționale. Consumul regulat, dar moderat, de lichior de mentă stimulează digestia. În același timp, combate stările de neliniște și stres. Menta, în general, are astfel de proprietăți. Mai poți prepara din mentă și rețete de sirop, dar o mai poți adăuga și în alte rețete de gemuri, dulcețuri sau compoturi.

Descoperă aici și o rețetă de gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi. Mai jos îți oferim rețeta completă și detaliată pentru lichior de mentă preparat în casă.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea unui borcan de sticlă de capacitate mai mare pe care îl speli bine, îl clătești și îl sterilizezi. Sterilizarea recipientelor pentru conserve este obligatorie, dacă dorești o conservare sigură a ingredientelor. După ce ai pregătit borcanul, poți începe pregătirea mentei.

Pașii necesari pentru lichior de mentă preparat în casă

Primul pas constă în pregătirea mentei. Alege mentă crudă și sănătoasă și spală foarte bine atât frunzele de mentă cât și tulpinile acesteia. Pune-le la scurs într-o sită.

După ce sunt bine scurse, toacă-le cât mai mărunt pe un tocător de lemn. Apoi, pune tocătura în recipientul unui blender și proceseaz-o bine pentru a profita de toată seva ei. Transferă menta tocată în borcanul de sticlă pregătit și adaugă vodca peste ea. Închide borcanul cu capacul din dotare și pune-l în frigider pentru 10-15 zile. În acest interval de timp menta se va macera, iar lichidul va avea o aromă puternică.

Al doilea pas constă în prepararea siropului.

Pune apa cu zahărul la fiert și așteaptă până când siropul devine consistent. Nu va avea textura celui pentru dulceață, va fi ușor fluid. Lasă siropul să se răcească bine la temperatura camerei. Apoi îl mai răcești și la frigider pentru 30-40 de minute.

Trece maceratul de mentă printr-o sită deasă sau printr-un tifon. Amestecă lichidul rezultat cu siropul de la frigider.

Ultimul pas constă în punerea în sticle a deliciosului lichior de mentă preparat în casă. Mai poți adăuga și câte o crenguță de mentă în fiecare sticlă, pentru un plus de aromă și un aspect interesant.

Dacă mai dorești și alte rețete de băuturi dulci cu tentă de alcool, îți recomandăm să încerci și rețeta de cocktail caipiroska cu căpșuni. O băutură perfectă pentru o petrecere cu prietenii

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Lichior de nuci verzi sau Nucată. Rețetă de băutură alcoolică, aromată
Lichior de nuci verzi sau Nucată. Rețetă de băutură alcoolică, aromată
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
SURSE: Elena Lasconi, aproape la egalitate cu George Simion în sondaje. PSD analizează un tur 2 între Ciolacu şi şefa USR
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Cine i-a golit buzunarele celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani: „A fost fabulos”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros