Lichior de mentă preparat în casă. Băutură fină și foarte aromată
Dacă obișnuiești să te delectezi din când în când și cu câte o băutură alcoolică, fină și foarte aromată, îți recomandăm să încerci o rețetă de lichior de mentă preparat în casă. Metoda de preparare nu este complexă, însă necesită mai multe etape și un timp mai îndelungat de așteptare până la prima degustare.
Galerie foto
Prima etapă constă în macerarea frunzelor de mentă cu alcool, timp de câteva zile. A doua etapă constă în prepararea siropului. Acesta se adaugă peste maceratul de mentă strecurat și se lasă lasă la rece timp mai îndelungat, pentru a se întrepătrunde bine aromele. Oricât de mult timp ar dura cele două etape, rezultatul final merită din plin așteptarea.
Pe lângă aroma inconfundabilă, ce cucerește instant, lichiorul de mentă are și efect răcoritor și revigorant. Și mai este considerat și un un bun remediu în diferite afecțiuni. Este recomandat pentru ameliorarea afecțiunilor digestive, dar și ale unor tulburări psiho-emoționale. Consumul regulat, dar moderat, de lichior de mentă stimulează digestia. În același timp, combate stările de neliniște și stres. Menta, în general, are astfel de proprietăți. Mai poți prepara din mentă și rețete de sirop, dar o mai poți adăuga și în alte rețete de gemuri, dulcețuri sau compoturi.
Descoperă aici și o rețetă de gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi. Mai jos îți oferim rețeta completă și detaliată pentru lichior de mentă preparat în casă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea unui borcan de sticlă de capacitate mai mare pe care îl speli bine, îl clătești și îl sterilizezi. Sterilizarea recipientelor pentru conserve este obligatorie, dacă dorești o conservare sigură a ingredientelor. După ce ai pregătit borcanul, poți începe pregătirea mentei.
Pașii necesari pentru lichior de mentă preparat în casă
Primul pas constă în pregătirea mentei. Alege mentă crudă și sănătoasă și spală foarte bine atât frunzele de mentă cât și tulpinile acesteia. Pune-le la scurs într-o sită.
După ce sunt bine scurse, toacă-le cât mai mărunt pe un tocător de lemn. Apoi, pune tocătura în recipientul unui blender și proceseaz-o bine pentru a profita de toată seva ei. Transferă menta tocată în borcanul de sticlă pregătit și adaugă vodca peste ea. Închide borcanul cu capacul din dotare și pune-l în frigider pentru 10-15 zile. În acest interval de timp menta se va macera, iar lichidul va avea o aromă puternică.
Al doilea pas constă în prepararea siropului.
Pune apa cu zahărul la fiert și așteaptă până când siropul devine consistent. Nu va avea textura celui pentru dulceață, va fi ușor fluid. Lasă siropul să se răcească bine la temperatura camerei. Apoi îl mai răcești și la frigider pentru 30-40 de minute.
Trece maceratul de mentă printr-o sită deasă sau printr-un tifon. Amestecă lichidul rezultat cu siropul de la frigider.
Ultimul pas constă în punerea în sticle a deliciosului lichior de mentă preparat în casă. Mai poți adăuga și câte o crenguță de mentă în fiecare sticlă, pentru un plus de aromă și un aspect interesant.
Dacă mai dorești și alte rețete de băuturi dulci cu tentă de alcool, îți recomandăm să încerci și rețeta de cocktail caipiroska cu căpșuni. O băutură perfectă pentru o petrecere cu prietenii