Ce este brânza Velveeta? De ce este atât de iubită de americani

Velveeta este unul dintre cele mai populare tipuri de brânză, mai ales în SUA. Și-a câștigat faima pentru că este moale, are o consistență destul de ușoară, o aromă echilibrată și o culoare care o scoate în evidență—portocaliu. De cele mai multe ori este folosită la sandvișuri sau alte preparate care necesită brânză topită pentru că se topește foarte ușor, fără să facă bulgărași.

Brânza velveeta servită într-un bol aranjat pe o masă de lemn
Brânza Velveeta este perfectă pentru sosuri, macaroane cu brânză / ShutterStock

Brânza Velveeta a fost creată de compania Kraft Foods, în 1918, de către un emigrant elvețian Emil Frey. Scopul lui inițial a fost de a salva resturile rămase după ce se consuma mare parte din roțile mari de brânză de la  Monroe Cheese Company.

Ce este brânza Velveeta

În 1927, rețeta pentru Velveeta a fost cumpărată de Kraft Foods care producea din 1921, un sortiment asemănător. În anii 1930 Velveeta era deja consumată pe scară largă în SUA. Nu doar gustul și consistența ei i-au cucerit pe americani, ci și faptul că nu trebuie ținută în frigider, ci poate sta foarte bine și la temperatura camerei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, în anii 30, SUA treceau prin Marea Recesiune, iar Velveeta era o sursă ieftină de proteină. A venit apoi cel de-al Doilea Război Mondial, când nevoia de alimente ieftine și consistente a rămas la fel de mare, potrivit TheSpruceEasts.com.

Din punct de vedere strict tehnologic, Velveeta nu este brânză. Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană ce reglementează producția de alimente și medicamente, a catalogat-o drept ”produs din brânză procesată”.

La începuturile sale, Velveeta era un amestec de brânză cheddar, Colby și Swiss, peste care se punea un emulsifiant pentru a-i da textura moale. Astăzi, procesul de fabricație este un pic diferit.

Baza produsului este laptele de vacă pasteurizat peste care se adaugă zer, amidon modificat, ulei de rapiță, emulsifiant și sare. Emulsifiantul are rolul de a slăbi legăturile dintre moleculele de proteină din lapte. La final rezultă un produs care seamănă cu brânză, are o textură elastică ce îi permite să se topească uniform.

Citește și

Cu ce poți înlocui brânza Velveeta

În România brânza Velveeta se găsește destul de greu, însă poate fi comandată de pe site-uri ce aduc produse alimentare din SUA. Prețul unui pachet de 500 de grame este de aproximativ 80-100 de lei.

Dacă ai folosit Velveeta în preparatele tale și ți-a plăcut, dar nu o mai ai la îndemână o poți înlocui cu alt tip de brânză care se topește la fel de bine.

Pentru sandvișuri poți alege brânză topită felii, în special sortimente cu gust de cheddar. Pentru sosuri sau preparate la cuptor orice tip de cașcaval mai moale este bun, însă în final nu vei obține aceeași textură catifelată.

Pentru ce poți folosi brânza Velveeta

Velveeta se folosește în principal în sosuri care se consumă apoi cu legume, cu cartofi sau cu produse de patiserie. Poți să pui Velveeta și la paste cu brânză, la legume la cuptor, la supe. Află mai multe și despre cum poți face brânză ricotta la tine acasă.

Cum se depozitează Velveeta

Pachetele sigilate se pot păstra la temperatura camerei, în locuri întunecoase și uscate, până la data înscrisă de producător. După deschidere pachetul trebuie învelit în folie alimentară și pus la frigider. Se poate folosi până la 8 săptămâni.

Broccoli cu brânză Velveeta la cuptor

Brânza Velveeta este ideală în preparatele cu broccoli. Îți oferim în cele ce urmează o rețetă simplă și ușor de preparat.

Ingrediente

  • 500 g broccoli
  • 200 g brânză Velveeta
  • 50 g migdale pisate mărunt
  • ¼ linguriță pudră de usturoi
  • 500 ml supă de ciuperci
  • 500 ml supă de pui

Pentru topping:

  • 250 g crutoane
  • 2 linguri de unt topit

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius. Se unge cu unt un vas termorezistent.

Broccoli se fierbe în apă cu sare până se înmoaie puțin. Se scurge și se pune în vasul termorezistent. Se presară cu migdale.

Într-o tigaie se pun brânza, pudra de usturoi supa de pui și supa de ciuperci. Se lasă la foc mediu și se amestecă până când brânza se topește. Compoziția se toarnă peste broccoli.

Se presară crutoanele și untul topit. Se dă la cuptor și se lasă până când brânza începe să facă bule.

Citește și
CELE MAI CITITE
Bulgur cu carne de pui și legume în două boluri
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
Trei cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii pe o farfurie albastră
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
cevapi
Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani
Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani
Chec cu vanilie și pere întregi porționat pe farfurie și pe platou
Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă
Chec cu vanilie și pere întregi. O prăjitură delicată și elegantă
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
06:06
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Două sticle cu suc de sfeclă roșie și sfeclă roșie proaspătă
05:04
Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității
linte roșie rețete
05:03
Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
29 octombrie, 05:37
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
ciocolată neagră de casă fără zahăr
29 octombrie, 05:16
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
29 octombrie, 04:57
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
28 octombrie, 06:30
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Cum să păstrezi zmeura
28 octombrie, 05:22
Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Remedii naturale pentru răceală: mituri şi adevăruri
Remedii naturale pentru răceală: mituri şi adevăruri
Remedii naturale pentru răceală: mituri şi adevăruri
Deputat UDMR, discurs halucinant în Parlament. A cerut autonomia Ţinutului Secuiesc: Nu noi trebuie să plecăm
Deputat UDMR, discurs halucinant în Parlament. A cerut autonomia Ţinutului Secuiesc: Nu noi trebuie să plecăm
Deputat UDMR, discurs halucinant în Parlament. A cerut autonomia Ţinutului Secuiesc: Nu noi trebuie să plecăm
Românii care şi-au dublat averea într-un an şi l-au depăşit pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul americanilor
Românii care şi-au dublat averea într-un an şi l-au depăşit pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul americanilor
Românii care şi-au dublat averea într-un an şi l-au depăşit pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul americanilor
Cine este Oana Gheorghiu, propusă vicepremier de Ilie Bolojan. De ce este împotrivă George Simion cu această alegere
Cine este Oana Gheorghiu, propusă vicepremier de Ilie Bolojan. De ce este împotrivă George Simion cu această alegere
Cine este Oana Gheorghiu, propusă vicepremier de Ilie Bolojan. De ce este împotrivă George Simion cu această alegere
8 actrițe din Turcia pe care să le urmărești în mediul online. Cine oferă inspirație
8 actrițe din Turcia pe care să le urmărești în mediul online. Cine oferă inspirație
8 actrițe din Turcia pe care să le urmărești în mediul online. Cine oferă inspirație
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Conopidă friptă și servită cu hummus
Conopidă friptă și servită cu hummus
Conopidă friptă și servită cu hummus
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Antonia a lansat o piesă în colaborare cu Killa Fonic: Sper să vă placă la fel de mult cum ne place nouă
Antonia a lansat o piesă în colaborare cu Killa Fonic: „Sper să vă placă la fel de mult cum ne place nouă”
Antonia a lansat o piesă în colaborare cu Killa Fonic: „Sper să vă placă la fel de mult cum ne place nouă”
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust

Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust

Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust

Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată

Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată

Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii

Cum să păstrezi zmeura ca să nu mucegăiască după doar o zi. Trucul care îți va salva banii

Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională

Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională

Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase

Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
închide