Ce este brânza Velveeta? De ce este atât de iubită de americani

Velveeta este unul dintre cele mai populare tipuri de brânză, mai ales în SUA. Și-a câștigat faima pentru că este moale, are o consistență destul de ușoară, o aromă echilibrată și o culoare care o scoate în evidență—portocaliu. De cele mai multe ori este folosită la sandvișuri sau alte preparate care necesită brânză topită pentru că se topește foarte ușor, fără să facă bulgărași.

Brânza velveeta servită într-un bol aranjat pe o masă de lemn
Brânza Velveeta este perfectă pentru sosuri, macaroane cu brânză / ShutterStock

Brânza Velveeta a fost creată de compania Kraft Foods, în 1918, de către un emigrant elvețian Emil Frey. Scopul lui inițial a fost de a salva resturile rămase după ce se consuma mare parte din roțile mari de brânză de la  Monroe Cheese Company.

Ce este brânza Velveeta

În 1927, rețeta pentru Velveeta a fost cumpărată de Kraft Foods care producea din 1921, un sortiment asemănător. În anii 1930 Velveeta era deja consumată pe scară largă în SUA. Nu doar gustul și consistența ei i-au cucerit pe americani, ci și faptul că nu trebuie ținută în frigider, ci poate sta foarte bine și la temperatura camerei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În plus, în anii 30, SUA treceau prin Marea Recesiune, iar Velveeta era o sursă ieftină de proteină. A venit apoi cel de-al Doilea Război Mondial, când nevoia de alimente ieftine și consistente a rămas la fel de mare, potrivit TheSpruceEasts.com.

Din punct de vedere strict tehnologic, Velveeta nu este brânză. Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americană ce reglementează producția de alimente și medicamente, a catalogat-o drept ”produs din brânză procesată”.

La începuturile sale, Velveeta era un amestec de brânză cheddar, Colby și Swiss, peste care se punea un emulsifiant pentru a-i da textura moale. Astăzi, procesul de fabricație este un pic diferit.

Baza produsului este laptele de vacă pasteurizat peste care se adaugă zer, amidon modificat, ulei de rapiță, emulsifiant și sare. Emulsifiantul are rolul de a slăbi legăturile dintre moleculele de proteină din lapte. La final rezultă un produs care seamănă cu brânză, are o textură elastică ce îi permite să se topească uniform.

Citește și

Cu ce poți înlocui brânza Velveeta

În România brânza Velveeta se găsește destul de greu, însă poate fi comandată de pe site-uri ce aduc produse alimentare din SUA. Prețul unui pachet de 500 de grame este de aproximativ 80-100 de lei.

Dacă ai folosit Velveeta în preparatele tale și ți-a plăcut, dar nu o mai ai la îndemână o poți înlocui cu alt tip de brânză care se topește la fel de bine.

Pentru sandvișuri poți alege brânză topită felii, în special sortimente cu gust de cheddar. Pentru sosuri sau preparate la cuptor orice tip de cașcaval mai moale este bun, însă în final nu vei obține aceeași textură catifelată.

Pentru ce poți folosi brânza Velveeta

Velveeta se folosește în principal în sosuri care se consumă apoi cu legume, cu cartofi sau cu produse de patiserie. Poți să pui Velveeta și la paste cu brânză, la legume la cuptor, la supe. Află mai multe și despre cum poți face brânză ricotta la tine acasă.

Cum se depozitează Velveeta

Pachetele sigilate se pot păstra la temperatura camerei, în locuri întunecoase și uscate, până la data înscrisă de producător. După deschidere pachetul trebuie învelit în folie alimentară și pus la frigider. Se poate folosi până la 8 săptămâni.

Broccoli cu brânză Velveeta la cuptor

Brânza Velveeta este ideală în preparatele cu broccoli. Îți oferim în cele ce urmează o rețetă simplă și ușor de preparat.

Ingrediente

  • 500 g broccoli
  • 200 g brânză Velveeta
  • 50 g migdale pisate mărunt
  • ¼ linguriță pudră de usturoi
  • 500 ml supă de ciuperci
  • 500 ml supă de pui

Pentru topping:

  • 250 g crutoane
  • 2 linguri de unt topit

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190 grade Celsius. Se unge cu unt un vas termorezistent.

Broccoli se fierbe în apă cu sare până se înmoaie puțin. Se scurge și se pune în vasul termorezistent. Se presară cu migdale.

Într-o tigaie se pun brânza, pudra de usturoi supa de pui și supa de ciuperci. Se lasă la foc mediu și se amestecă până când brânza se topește. Compoziția se toarnă peste broccoli.

Se presară crutoanele și untul topit. Se dă la cuptor și se lasă până când brânza începe să facă bule.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
sandviciurile calde cu brânză puse pe un tocător de lemn
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cum poți face din sandviciurile calde cu brânză o delicatesă. 6 sfaturi ușor de pus în practică
Cea mai sănătoasă brânză pusă pe un blat de lemn
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
7 decembrie, 05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Industria care face concedieri masive. Sute de români rămân fără loc de muncă înainte de Crăciun
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Lewis Hamilton, decizie radicală după cel mai slab sezon în Formula 1™. Multiplul campion mondial a făcut anunțul după Abu Dhabi
Lewis Hamilton, decizie radicală după cel mai slab sezon în Formula 1™. Multiplul campion mondial a făcut anunțul după Abu Dhabi
Lewis Hamilton, decizie radicală după cel mai slab sezon în Formula 1™. Multiplul campion mondial a făcut anunțul după Abu Dhabi
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Ruladă de porc cu gogoșari murați, măsline verzi și cașcaval
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide