Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Pastele bolognese nu au nicio legătură cu orașul Bologna din Italia. Istoricii și gastronomii sunt de acord că, de fapt, felul de mâncare își are originea în orașul Imola (un pic la vest de Bologna). Imola este locul de naștere al celui mai vechi sos ragù documentat – datând din secolul al XVIII-lea.

O farfurie cu paste bolognese pe o masă de lemn
Rețeta de paste bolognese a pornit de la un fel de tocăniță / Shutterstock

În Imola, în 1891, bucătarul Alberto Alvisi, care a gătit pentru cardinalul local Barnaba Chiaramonti, care mai târziu va deveni Papa Pius al VII-lea, a venit cu o nouă rețetă. 

Aceasta a fost publicată apoi într-o carte de bucate de Pellegrino Artusi. Rețeta era a unui ragù cunoscut sub numele de ”Maccheroni alla bolognese”, potrivit Seasoned Pioneers. Ragù-ul bolognese al lui Alvisi nu seamănă deloc cu ceea ce numim azi sos bolognese. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se încinge uleiul și se călesc ceapa, morcovul, țelina și pancetta și se gătesc aproximativ 8 minute. Ulterior se pun toate tipurile de carne și se gătesc la foc moderat până când abia devin roz, aproximativ 5 minute. Se readuc legumele în cratiță și se adăugă usturoiul și se gătește amestecul la foc iute aproximativ 1 minut.

Se adăugă vinul și se amestecă din când în când, până aproape se evaporă, aproximativ 8 minute. Se amestecă roșiile și sucul acestora, supa de pui, cimbrul și frunza de dafin. Se condimentează cu un praf generos de sare si piper și se aduce la punctul de fierbere la foc iute.

Se acoperă parțial și se lasă la foc moderat timp de 1 oră. Se aruncă frunza de dafin. Se amestecă smântâna lichide și se mai lasă 5 minute.

Într-o oală mare cu apă clocotita și sare, se fierb pastele al dente.

Se scurg bine, se pun în oală și se amestecă cu sosul. Se servesc pastele în boluri adânci cu parmezan deasupra.

Rețeta originală de paste bolognese

Rețeta lui Alvisi avea file de vițel slab, pancetta, unt, ceapă și morcovi. Carnea și legumele erau tocate mărunt, apoi erau fierte cu untul, iar la final se adăuga un bulion. Află și cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Deoarece sosul este destul de complex și implică un număr mare de ingrediente și tehnici este firesc să existe multe variante. Vei găsi diferențe atât în alegerea cărnii și a cantității folosite.

Există, de asemenea, o varietate de lichide care sunt folosite la gătit: vin, lapte, suc de roșii, bulion sau toate.

Puncte comune ale rețetelor

În ciuda tuturor acestor variații există și unele asemănări. De exemplu, nu se folosește usturoi. De fapt, condimentele sunt limitate la sare, piper și poate un praf de nucșoară. 

Pastele bolognese seamănă destul de mult cu „ragù napolitan” din sudul Italiei, ceea ce i-a determinat pe mulți să se întrebe dacă nu cumva își are originea în Napoli.

Ceea ce rămâne totuși important este că este un fel de mâncare delicios, indiferent de unde este originar.

Citește și
CELE MAI CITITE
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci secționat pe un tocător de lemn, alături de o felie pe o farfurie cu furculiță
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte într-o ceașcă de sticlă, ținută în mâini, alături de biscuiți, condimente și dovleci
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sticle cu sirop de Aronia și fructe de Aronia
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Caponata Siciliană în tigaie
Galerie foto
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
O oală plină cu paste puse la fiert
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Semifreddo cu zmeură și fistic porționat pe un platou
Galerie foto
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Semifreddo cu zmeură și fistic. Rețeta unui desert răcoros și delicat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vin fiert cu scorțisoară și piper servit în două căni
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză porționată pe o farfurie rotundă, alături de un bol cu mure
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
Porție de bulgur cu roșii și usturoi în farfurie, decorată cu pătrunjel verde, alături de legume proaspete
1 decembrie, 05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
Porție de cheesecake cu cremă de fistic. decorată cu trandafir roșu
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
Trifle cu aromă de cafea și coniac în vas de sticlă, un bol cu zmeură și lingurițe
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Supă cremă de conopidă cu praz în bol, decorată cu verdeață
30 noiembrie, 05:16
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare
rețetă conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval servită într-o tavă albă
29 noiembrie, 06:33
Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară
Trei porții de Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, furculițe și o ceașcă de ceai
29 noiembrie, 05:36
Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Fasole bătută cremoasă și delicioasă. Rețeta perfectă pentru un gust autentic românesc
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, 90% dintre secții: PSD - 23,9%, AUR - 17,87%, PNL - 14,61%, USR - 11,15%, SOS - 7,21%, UDMR - 7,05%, POT - 5,81%
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, 90% dintre secții: PSD - 23,9%, AUR - 17,87%, PNL - 14,61%, USR - 11,15%, SOS - 7,21%, UDMR - 7,05%, POT - 5,81%
Rezultate parțiale provizorii la alegerile parlamentare 2024, 90% dintre secții: PSD - 23,9%, AUR - 17,87%, PNL - 14,61%, USR - 11,15%, SOS - 7,21%, UDMR - 7,05%, POT - 5,81%
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
David Popovici, implicat într-un fake news legat de Călin Georgescu! Reacţia tranşantă a campionului olimpic
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Mireasa sezon 10, 30 noiembrie 2024. Primul cuplu finalist a fost decis de foștii concurenți prin Mireasa buzz. Ce voturi s-au dat
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Locuri în care nu trebuie să vorbești la telefon. Mulți nu știu aceste reguli
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
4 afirmații ale copiilor pe care nu trebuie să le ignori niciodată
Fiul lui Sean Diddy Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Fiul lui Sean „Diddy” Combs și-a prezentat masa de dinainte de Ziua Recunoștinței, după ce a fost dezvăluit meniul festiv al tatălui său din închisoare
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
Cafeaua neagră: care sunt beneficiile și riscurile pentru sănătate
fresh
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos

Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
închide