Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești

Mazărea este o sursă excelentă de nutrienți, având un conținut ridicat de proteine vegetale, fibre și vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C, vitamina K și vitaminele din complexul B. Aceasta contribuie la susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și menținerea sănătății pielii. Iată cum să alegi mazăre congelată sau la borcan în funcție de ceea ce vrei să gătești.

Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
Mazărea congelată își păstrează mai bine culoarea și textura/ Shutterstock

Mazărea este o legumă rareori folosită, deși este gustoasă, ieftină și are o mulțime de beneficii asupra sănătății. Datorită conținutului său de antioxidanți, mazărea ajută la combaterea stresului oxidativ și protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi.

De asemenea, este un aliment cu un indice glicemic scăzut, fiind benefică pentru menținerea unui nivel stabil al zahărului în sânge. Consumul de mazăre susține sănătatea cardiovasculară, fiind bogată în potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mazăre congelată sau la borcan

De cele mai multe ori mazărea se găsește fie la borcan, fie congelată. Dacă nu știi ce să alegi iată câteva informații care îți pot fi utile despre cele două sortimene.

Ambele tipuri de mazăre au avantajul de a putea fi adăugate direct în preparate. În plus, mazărea la borcan nu are nevoie nici măcar să fie fiartă, pentru că a trecut deja prin acest proces.

Este perfectă pentru salate sau pentru alte preparate reci. Mazărea congelată se poate adaugă direct în preparat, fără a fi decongelată în prealabil, și fierbe în 10-15 minute.

Totuși, trebuie să o verifici constant pentru că poate pierde din textură dacă este gătită excesiv.

Din punct de vedere al gustului, mazărea congelată își păstrează mai bine gustul proaspăt față de cea la borcan. Cea din urmă își pierde și din intensitatea culorii și din textura crocantă.

În cât timp se fierbe mazărea congelată

Mazărea congelată fierbe în aproximativ 10-15 minute. Timpul poate varia ușor în funcție de tipul de mazăre și de cât de fină este, așa că e bine să verifici consistența în timpul fierberii. Mazărea ar trebui să fie fragedă, dar fermă, astfel încât să nu se sfărâme.

În cât timp se fierbe mazărea la borcan

Mazărea la borcan, fiind deja fiartă prin procesul de conservare, nu necesită fierbere îndelungată. Este suficient să o încălzești 3-5 minute în mâncare, doar cât să se integreze în preparat și să absoarbă aromele. Dacă este fiartă prea mult, mazărea la borcan își poate pierde textura și se poate sfărâma.

Ce rețete poți pregăti din mazăre

Mazărea este un ingredient versatil și poate fi folosită într-o varietate de rețete. Poți pregăti o simplă mâncare de mazăre cu ceapă și sos de roșii, perfectă pentru post sau pentru garnitură.

De asemenea, supa cremă de mazăre este delicioasă și fină, mai ales dacă adaugi puțină mentă sau smântână vegetală.

O altă opțiune este piureul de mazăre, ideal ca garnitură lângă preparate din legume sau carne. Salata de mazăre cu legume proaspete și dressing ușor este, de asemenea, o alegere excelentă pentru un prânz ușor.

Supă cremă de mazăre

Pentru supa cremă se poate folosi mazăre congelată sau la borcan. Dacă folosești varianta din urmă nu trebuie să o fierbi foarte mult.

Supă cremă de mazăre servită într-un bol alb
Pentru supa cremă se poate folosi mazăre congelată sau la borcan / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g mazăre verde (proaspătă sau congelată)
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 2 cartofi medii
  • 2 linguri ulei de măsline sau unt
  • 1 litru de supă de legume (sau apă)
  • 200 ml smântână pentru gătit (opțional, pentru un plus de cremozitate)
  • sare
  • piper după gust
  • 1 frunză de dafin
  • 1 cățel de usturoi (opțional)
  • 1 linguriță de zahăr (opțional)

Mod de preparare

Se curăță și se toacă mărunt ceapa, morcovul și cartofii. Dacă se folosește mazăre congelată, se dezgheață înainte. Dacă e proaspătă, se pune direct la fiert. Într-o oală mare, se pune uleiul sau untul și se călesc ceapa, morcovul și cartofii la foc mediu până când se înmoaie și devin translucide, aproximativ 5-7 minute.

Se adaugă mazărea în oală și se toarnă supa de legume (sau apă). Se pune și frunza de dafin și se fierbe la foc mediu timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când toate legumele sunt fierte și moi. După ce legumele sunt fierte, se scoate frunza de dafin și se pasează supa cu un blender de mână sau într-un blender obișnuit până se obține o consistență fină și cremoasă. Dacă este prea groasă, se poate adăuga puțină apă sau supă de legume până ajungi la consistența dorită.

Pentru o supă mai cremoasă, se poate adăuga smântâna pentru gătit. Se amestecă bine până la omogenizare și se lasă să mai fiarbă câteva minute. Se gustă și se adaugă sare și piper după preferință. Pentru a echilibra gustul, se poate adăuga și un vârf de zahăr. Opțional, se poate adăuga și un cățel de usturoi zdrobit pentru o aromă suplimentară.

Risotto cu mazăre

Risotto cu mazăre se servește cald, eventual presărat cu puțin parmezan suplimentar și câteva frunze de mentă sau busuioc pentru un contrast de aromă.

Risotto cu masăre servit într-un bol alb
Risotto cu mazăre se servește cald, eventual presărat cu puțin parmezan suplimentar / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g orez Arborio (pentru risotto)
  • 500 g mazăre (proaspătă sau congelată)
  • 1 ceapă mică
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 50 g unt
  • 1 litru de supă de legume (sau apă caldă)
  • 100 ml vin alb (opțional)
  • 50 g parmezan ras (opțional, pentru un gust mai intens)
  • 1 linguriță de sare (sau după gust)
  • 1/2 linguriță de piper negru (sau după gust)
  • 1 lingură de zeamă de lămâie (pentru un plus de prospețime, opțional)
  • 2 căței de usturoi (opțional, pentru un plus de aromă)

Mod de preparare

Se toacă fin ceapa și usturoiul. Mazărea se poate folosi fie proaspătă, fie congelată, iar supa de legume trebuie ținută la foc mic într-o cratiță separată pentru a fi caldă pe parcursul gătitului risotto-ului.

Într-o cratiță mare, se încălzesc uleiul de măsline și 25 g din cantitatea de unt la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și se călește până devine translucidă, aproximativ 3-4 minute. Se adaugă și usturoiul tocat și mai călește încă un minut pentru a-i elibera aroma.

Se adaugă orezul arborio în cratiță și se amestecă bine cu ceapa și usturoiul. Se lasă să se prăjească un minut sau două, până când orezul devine ușor translucid la marginile boabelor. se adaugă vinul alb în cratiță. Se lasă să fiarbă câteva minute, până când alcoolul se evaporă complet și orezul absoarbe aromele.

Se începe adăugarea supei de legume caldă, câte un polonic la început, amestecând constant, pentru a permite orezului să absoarbă lichidul. Se continuă, amestecând frecvent, până când orezul devine cremos și aproape complet gătit, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 15-20 de minute.

Când risotto-ul este aproape gata și orezul este cremos, se adaugă mazărea. Dacă este congelată, nu trebuie decongelată înainte. Se mai lasă să fiarbă 5-7 minute, amestecând, până când mazărea este gătită și risotto-ul are o consistență cremoasă.

La final, se adaugă restul de unt și parmezanul ras, amestecând bine pentru a obține o textură mai cremoasă. Se gustă și se ajustează de sare și piper, adăugând și puțină zeamă de lămâie pentru un plus de prospețime.

Piure de mazăre

Servește piureul de mazăre cald, ca garnitură pentru carne sau pește, sau ca un fel principal ușor. Poți decora cu frunze de mentă proaspătă sau câteva stropi de ulei de măsline pentru un plus de aromă.

Piure de mazăre servit într-un bol mare
Servește piureul de mazăre cald, ca garnitură pentru carne sau pește, sau ca un fel principal ușor / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g mazăre (proaspătă sau congelată)
  • 50 g unt
  • 100 ml smântână pentru gătit (opțional, pentru un piure mai cremos)
  • 1 cățel de usturoi (opțional, pentru un gust suplimentar)
  • 1 linguriță de sare (sau după gust)
  • 1/2 linguriță de piper (sau după gust)
  • 1/2 linguriță de zahăr (pentru a intensifica dulceața mazării, opțional)
  • 100 ml apă sau supă de legume (pentru a ajunge la consistența dorită)

Mod de preparare

Dacă mazărea este proaspătă, se curăță și se spală bine. Mazărea congelată se poate pune direct în apă fierbinte.

Se pune mazărea într-o cratiță și adaugă apă suficientă pentru a o acoperi complet. Se adaugă un praf de sare și un vârf de zahăr pentru a accentua gustul dulce. Se fierbe mazărea la foc mediu timp de aproximativ 10-12 minute, până când devine foarte moale și ușor de pasat. Dacă se folosești supă de legume, se adaugă în locul apei pentru un gust mai intens.

După ce mazărea este fiartă, se scurge bine de apă, lăsând doar puțin lichid în cratiță pentru a ajuta la pasare. Se folosește un blender de mână pentru a transforma mazărea într-un piure fin. Dacă este prea gros, se adăugă puțină apă sau supă pentru a ajunge la consistența dorită.

După ce ai obținut piureul, se adaugă untul și smântâna pentru gătit. Se amestecă bine pentru a încorpora untul și a obține o textură fină și catifelată. Apoi se gustă și se ajustează cu sare și piper după preferință. Pentru un gust mai intens, se pot adăuga un cățel de usturoi zdrobit (înainte de pasare) sau câteva ierburi aromatice, cum ar fi mentă sau pătrunjel.

Salată de mazăre

Servește salata de mazăre rece, ca garnitură la fripturi sau ca fel principal pentru o masă ușoară și sănătoasă. Dacă nu știi ce să alegi dintre mazăre congelată sau la borcan, în acest caz cea la borcan este mai potrivită.

Salată de mazăre într-un bol alb
Servește salata de mazăre rece, ca garnitură la fripturi sau ca fel principal pentru o masă ușoară și sănătoasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g mazăre verde (proaspătă sau congelată)
  • 1 ceapă mică (opțional)
  • 1 morcov mic
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet balsamic (sau oțet de mere)
  • 1 linguriță de muștar (opțional)
  • 1/2 linguriță de zahăr (pentru a echilibra gustul, opțional)
  • sare și piper după gust
  • 1-2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
  • 1/2 lămâie (pentru zeamă de lămâie)
  • 1 ou fiert (opțional, pentru un plus de proteină)

Mod de preparare

Mazărea proaspătă se fierbe într-o cratiță cu apă și puțină sare timp de 4-5 minute, până devine ușor fragedă, dar încă crocantă.

Mazărea congelată se adaugă direct în apă clocotită și se fierbi pentru aproximativ 3-4 minute. După ce mazărea este fiartă, se scurge și se lasă să se răcească sub un jet de apă rece sau într-un castron cu apă și gheață pentru a opri procesul de gătire și a păstra culoarea verde vibrantă.

Se curăță și se taie morcovul în rondele sau cubulețe mici. Ceapa se taie foarte mărunt.

Într-un castron mic, se combină uleiul de măsline, oțetul balsamic (sau oțetul de mere), muștarul și zahărul. Se amestecă bine până când dressingul devine omogen.

Se gustă și se ajustează cu sare, piper și eventual mai mult oțet sau muștar, după preferință. Într-un bol mare, se pun mazărea, morcovul și ceapa. Se adaugă dressingul pregătit și se amestecă totul ușor pentru a combina ingredientele.

La final se pot adăuga pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de prospețime și ou fiert tăiat pentru o salată mai consistentă. Se stoarce zeama de lămâie deasupra salatei pentru un gust mai fresh și pentru a echilibra aromele.

CELE MAI CITITE
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: Bine ai venit în familie. Internauții au reacționat imediat
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: „Bine ai venit în familie”. Internauții au reacționat imediat
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: „Bine ai venit în familie”. Internauții au reacționat imediat
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
închide