Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești

Mazărea este o sursă excelentă de nutrienți, având un conținut ridicat de proteine vegetale, fibre și vitamine esențiale, cum ar fi vitamina C, vitamina K și vitaminele din complexul B. Aceasta contribuie la susținerea sistemului imunitar, îmbunătățirea digestiei și menținerea sănătății pielii. Iată cum să alegi mazăre congelată sau la borcan în funcție de ceea ce vrei să gătești.

Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
Mazărea congelată își păstrează mai bine culoarea și textura/ Shutterstock

Mazărea este o legumă rareori folosită, deși este gustoasă, ieftină și are o mulțime de beneficii asupra sănătății. Datorită conținutului său de antioxidanți, mazărea ajută la combaterea stresului oxidativ și protejează celulele de daunele provocate de radicalii liberi.

De asemenea, este un aliment cu un indice glicemic scăzut, fiind benefică pentru menținerea unui nivel stabil al zahărului în sânge. Consumul de mazăre susține sănătatea cardiovasculară, fiind bogată în potasiu, care ajută la reglarea tensiunii arteriale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mazăre congelată sau la borcan

De cele mai multe ori mazărea se găsește fie la borcan, fie congelată. Dacă nu știi ce să alegi iată câteva informații care îți pot fi utile despre cele două sortimene.

Ambele tipuri de mazăre au avantajul de a putea fi adăugate direct în preparate. În plus, mazărea la borcan nu are nevoie nici măcar să fie fiartă, pentru că a trecut deja prin acest proces.

Este perfectă pentru salate sau pentru alte preparate reci. Mazărea congelată se poate adaugă direct în preparat, fără a fi decongelată în prealabil, și fierbe în 10-15 minute.

Totuși, trebuie să o verifici constant pentru că poate pierde din textură dacă este gătită excesiv.

Din punct de vedere al gustului, mazărea congelată își păstrează mai bine gustul proaspăt față de cea la borcan. Cea din urmă își pierde și din intensitatea culorii și din textura crocantă.

În cât timp se fierbe mazărea congelată

Mazărea congelată fierbe în aproximativ 10-15 minute. Timpul poate varia ușor în funcție de tipul de mazăre și de cât de fină este, așa că e bine să verifici consistența în timpul fierberii. Mazărea ar trebui să fie fragedă, dar fermă, astfel încât să nu se sfărâme.

În cât timp se fierbe mazărea la borcan

Mazărea la borcan, fiind deja fiartă prin procesul de conservare, nu necesită fierbere îndelungată. Este suficient să o încălzești 3-5 minute în mâncare, doar cât să se integreze în preparat și să absoarbă aromele. Dacă este fiartă prea mult, mazărea la borcan își poate pierde textura și se poate sfărâma.

Ce rețete poți pregăti din mazăre

Mazărea este un ingredient versatil și poate fi folosită într-o varietate de rețete. Poți pregăti o simplă mâncare de mazăre cu ceapă și sos de roșii, perfectă pentru post sau pentru garnitură.

De asemenea, supa cremă de mazăre este delicioasă și fină, mai ales dacă adaugi puțină mentă sau smântână vegetală.

O altă opțiune este piureul de mazăre, ideal ca garnitură lângă preparate din legume sau carne. Salata de mazăre cu legume proaspete și dressing ușor este, de asemenea, o alegere excelentă pentru un prânz ușor.

Supă cremă de mazăre

Pentru supa cremă se poate folosi mazăre congelată sau la borcan. Dacă folosești varianta din urmă nu trebuie să o fierbi foarte mult.

Supă cremă de mazăre servită într-un bol alb
Pentru supa cremă se poate folosi mazăre congelată sau la borcan / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g mazăre verde (proaspătă sau congelată)
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov
  • 2 cartofi medii
  • 2 linguri ulei de măsline sau unt
  • 1 litru de supă de legume (sau apă)
  • 200 ml smântână pentru gătit (opțional, pentru un plus de cremozitate)
  • sare
  • piper după gust
  • 1 frunză de dafin
  • 1 cățel de usturoi (opțional)
  • 1 linguriță de zahăr (opțional)

Mod de preparare

Se curăță și se toacă mărunt ceapa, morcovul și cartofii. Dacă se folosește mazăre congelată, se dezgheață înainte. Dacă e proaspătă, se pune direct la fiert. Într-o oală mare, se pune uleiul sau untul și se călesc ceapa, morcovul și cartofii la foc mediu până când se înmoaie și devin translucide, aproximativ 5-7 minute.

Se adaugă mazărea în oală și se toarnă supa de legume (sau apă). Se pune și frunza de dafin și se fierbe la foc mediu timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când toate legumele sunt fierte și moi. După ce legumele sunt fierte, se scoate frunza de dafin și se pasează supa cu un blender de mână sau într-un blender obișnuit până se obține o consistență fină și cremoasă. Dacă este prea groasă, se poate adăuga puțină apă sau supă de legume până ajungi la consistența dorită.

Pentru o supă mai cremoasă, se poate adăuga smântâna pentru gătit. Se amestecă bine până la omogenizare și se lasă să mai fiarbă câteva minute. Se gustă și se adaugă sare și piper după preferință. Pentru a echilibra gustul, se poate adăuga și un vârf de zahăr. Opțional, se poate adăuga și un cățel de usturoi zdrobit pentru o aromă suplimentară.

Risotto cu mazăre

Risotto cu mazăre se servește cald, eventual presărat cu puțin parmezan suplimentar și câteva frunze de mentă sau busuioc pentru un contrast de aromă.

Risotto cu masăre servit într-un bol alb
Risotto cu mazăre se servește cald, eventual presărat cu puțin parmezan suplimentar / Shutterstock

Ingrediente

  • 300 g orez Arborio (pentru risotto)
  • 500 g mazăre (proaspătă sau congelată)
  • 1 ceapă mică
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 50 g unt
  • 1 litru de supă de legume (sau apă caldă)
  • 100 ml vin alb (opțional)
  • 50 g parmezan ras (opțional, pentru un gust mai intens)
  • 1 linguriță de sare (sau după gust)
  • 1/2 linguriță de piper negru (sau după gust)
  • 1 lingură de zeamă de lămâie (pentru un plus de prospețime, opțional)
  • 2 căței de usturoi (opțional, pentru un plus de aromă)

Mod de preparare

Se toacă fin ceapa și usturoiul. Mazărea se poate folosi fie proaspătă, fie congelată, iar supa de legume trebuie ținută la foc mic într-o cratiță separată pentru a fi caldă pe parcursul gătitului risotto-ului.

Într-o cratiță mare, se încălzesc uleiul de măsline și 25 g din cantitatea de unt la foc mediu. Se adaugă ceapa tocată și se călește până devine translucidă, aproximativ 3-4 minute. Se adaugă și usturoiul tocat și mai călește încă un minut pentru a-i elibera aroma.

Se adaugă orezul arborio în cratiță și se amestecă bine cu ceapa și usturoiul. Se lasă să se prăjească un minut sau două, până când orezul devine ușor translucid la marginile boabelor. se adaugă vinul alb în cratiță. Se lasă să fiarbă câteva minute, până când alcoolul se evaporă complet și orezul absoarbe aromele.

Se începe adăugarea supei de legume caldă, câte un polonic la început, amestecând constant, pentru a permite orezului să absoarbă lichidul. Se continuă, amestecând frecvent, până când orezul devine cremos și aproape complet gătit, ceea ce ar trebui să dureze aproximativ 15-20 de minute.

Când risotto-ul este aproape gata și orezul este cremos, se adaugă mazărea. Dacă este congelată, nu trebuie decongelată înainte. Se mai lasă să fiarbă 5-7 minute, amestecând, până când mazărea este gătită și risotto-ul are o consistență cremoasă.

La final, se adaugă restul de unt și parmezanul ras, amestecând bine pentru a obține o textură mai cremoasă. Se gustă și se ajustează de sare și piper, adăugând și puțină zeamă de lămâie pentru un plus de prospețime.

Piure de mazăre

Servește piureul de mazăre cald, ca garnitură pentru carne sau pește, sau ca un fel principal ușor. Poți decora cu frunze de mentă proaspătă sau câteva stropi de ulei de măsline pentru un plus de aromă.

Piure de mazăre servit într-un bol mare
Servește piureul de mazăre cald, ca garnitură pentru carne sau pește, sau ca un fel principal ușor / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g mazăre (proaspătă sau congelată)
  • 50 g unt
  • 100 ml smântână pentru gătit (opțional, pentru un piure mai cremos)
  • 1 cățel de usturoi (opțional, pentru un gust suplimentar)
  • 1 linguriță de sare (sau după gust)
  • 1/2 linguriță de piper (sau după gust)
  • 1/2 linguriță de zahăr (pentru a intensifica dulceața mazării, opțional)
  • 100 ml apă sau supă de legume (pentru a ajunge la consistența dorită)

Mod de preparare

Dacă mazărea este proaspătă, se curăță și se spală bine. Mazărea congelată se poate pune direct în apă fierbinte.

Se pune mazărea într-o cratiță și adaugă apă suficientă pentru a o acoperi complet. Se adaugă un praf de sare și un vârf de zahăr pentru a accentua gustul dulce. Se fierbe mazărea la foc mediu timp de aproximativ 10-12 minute, până când devine foarte moale și ușor de pasat. Dacă se folosești supă de legume, se adaugă în locul apei pentru un gust mai intens.

După ce mazărea este fiartă, se scurge bine de apă, lăsând doar puțin lichid în cratiță pentru a ajuta la pasare. Se folosește un blender de mână pentru a transforma mazărea într-un piure fin. Dacă este prea gros, se adăugă puțină apă sau supă pentru a ajunge la consistența dorită.

După ce ai obținut piureul, se adaugă untul și smântâna pentru gătit. Se amestecă bine pentru a încorpora untul și a obține o textură fină și catifelată. Apoi se gustă și se ajustează cu sare și piper după preferință. Pentru un gust mai intens, se pot adăuga un cățel de usturoi zdrobit (înainte de pasare) sau câteva ierburi aromatice, cum ar fi mentă sau pătrunjel.

Salată de mazăre

Servește salata de mazăre rece, ca garnitură la fripturi sau ca fel principal pentru o masă ușoară și sănătoasă. Dacă nu știi ce să alegi dintre mazăre congelată sau la borcan, în acest caz cea la borcan este mai potrivită.

Salată de mazăre într-un bol alb
Servește salata de mazăre rece, ca garnitură la fripturi sau ca fel principal pentru o masă ușoară și sănătoasă / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g mazăre verde (proaspătă sau congelată)
  • 1 ceapă mică (opțional)
  • 1 morcov mic
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet balsamic (sau oțet de mere)
  • 1 linguriță de muștar (opțional)
  • 1/2 linguriță de zahăr (pentru a echilibra gustul, opțional)
  • sare și piper după gust
  • 1-2 linguri de pătrunjel proaspăt tocat
  • 1/2 lămâie (pentru zeamă de lămâie)
  • 1 ou fiert (opțional, pentru un plus de proteină)

Mod de preparare

Mazărea proaspătă se fierbe într-o cratiță cu apă și puțină sare timp de 4-5 minute, până devine ușor fragedă, dar încă crocantă.

Mazărea congelată se adaugă direct în apă clocotită și se fierbi pentru aproximativ 3-4 minute. După ce mazărea este fiartă, se scurge și se lasă să se răcească sub un jet de apă rece sau într-un castron cu apă și gheață pentru a opri procesul de gătire și a păstra culoarea verde vibrantă.

Se curăță și se taie morcovul în rondele sau cubulețe mici. Ceapa se taie foarte mărunt.

Într-un castron mic, se combină uleiul de măsline, oțetul balsamic (sau oțetul de mere), muștarul și zahărul. Se amestecă bine până când dressingul devine omogen.

Se gustă și se ajustează cu sare, piper și eventual mai mult oțet sau muștar, după preferință. Într-un bol mare, se pun mazărea, morcovul și ceapa. Se adaugă dressingul pregătit și se amestecă totul ușor pentru a combina ingredientele.

La final se pot adăuga pătrunjel proaspăt tocat pentru un plus de prospețime și ou fiert tăiat pentru o salată mai consistentă. Se stoarce zeama de lămâie deasupra salatei pentru un gust mai fresh și pentru a echilibra aromele.

CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Lewis Hamilton, mesaj emoționant de Ziua Mamei. Ce relație are cu mama sa vitregă
Lewis Hamilton, mesaj emoționant de Ziua Mamei. Ce relație are cu mama sa vitregă
Lewis Hamilton, mesaj emoționant de Ziua Mamei. Ce relație are cu mama sa vitregă
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide