Musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor. Cea mai rapidă rețetă

Fără coacere
tipul preparatului: Cină
bucătăria: Grecească

Rețeta de musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor înseamnă straturi moi de dovlecei, carne aromată, brânză răzuită și un sos bechamel cremos. Este un preparat de bază din bucătăria grecească, pe care îl poți face și tu la tine acasă.

Cristina Catană
Publicat: 11 septembrie 2022, 06:26
Poți mânca musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor chiar și rece / Shutterstock

Musacaua este un fel de mâncare pentru a cărui origine se luptă de sute de ani grecii și ciproții. Totuși își are originea în Egiptul Antic. S-a răspândit repede în spațiul oriental, unde a rămas populară până în zilele noastre. Se gătește foarte mult în țările balcanice. Fiecare țară are propriul mod de a o găti, deși baza este oarecum comună.

Rețeta de musaca are la bază un sos de carne tocată – poate fi vită, miel sau porc, legume – în general dovlecei, cartofi și/sau vinete, sos bechamel și brânză răzuită. Se poate face și fără carne. În unele zone se consumă fierbinte, în altele rece. Alături de ea se poate pune un sos de iaurt sau de smântână.

Rețeta de sos bechamel, ideal pentru musaca

Sosul bechamel îl poți cumpăra de la magazin gata preparat sau îl poți face tu în casă din lapte, unt și făină. Ai nevoie de:

  • două linguri de unt 82% grăsime,
  • 2 linguri de făină,
  • 300 ml lapte încălzit,
  • sare și piper proaspăt măcinat.

Topește untul într-o cratiță cu fundul greu, apoi adaugă făina și amestecă constant, până când începe să facă bule.

Adaugă laptele, continuând să amesteci pe măsură ce sosul se îngroașă. Aduci la punctul de fierbere și apoi asezonezi cu sare și piper. Mai lași la foc mic 2-3 minute. Sosul bechamel e gata!

Cum prepari musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor

O porție de musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor este foarte sățioasă. Indiferent de tipul de carne folosit – vită sau miel – se servește de obicei în porții destul de mari. La garnitură ai nevoie de ceva foarte ușor. Ca să o mai temperezi pune alături o salată verde simplă și un pahar de vin roșu sec.

Ingrediente

Mod de preparare

Pentru a face sos se pune la foc mic o oală încăpătoare. Când este încinsă se adaugă 2 linguri de ulei și se dă focul mai tare. Se pune ceapa și se călește ceapa până devine translucidă. Se adaugă carnea și se lasă până se rumenește ușor. Apoi se pun roșiile, jumătate din cantitatea de pesmet, sarea, piperul, usturoiul, scorțișoara, foaia de dafin, ienibaharul, cuișoarele, vinul și pasta de roșii și se amestecă bine.

Se reduce căldura, se acoperă și se fierbe până când tot lichidul este absorbit, aproximativ 45 de minute-1 oră. Dacă mai există lichid se continuă fierberea fără ca vasul să fie acoperit, amestecând pentru a nu se lipi, până când amestecul este cât mai uscat posibil.

Apoi se scot și se aruncă frunzele de dafin, cuișoarele și se lasă sosul deoparte neacoperit până când este gata de utilizare.

Cum se pregătesc dovleceii pentru musaca

Într-o tigaie se călesc feliile de dovlecel până se rumenesc ușor. Se scot și se lasă deoparte

Se preîncălzește cuptorul 180°C. Se unge o tavă mare de copt cu ulei și se presară cu pesmetul rămas. Se așază un strat de felii de dovlecel și se întinde uniform amestecul de carne deasupra. Se pun restul de felii de dovlecel și se toarnă uniform sosul bechamel.

Se coace timp de 30 de minute, apoi se presară brânza deasupra și se continuă să se gătească încă 15-30 de minute sau până când se rumenește.

Se scoate musacaua din cuptor și se lasă să se răcească 20-30 de minute. Se servește caldă.

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Te-ar mai putea interesa și
Musaca de cartofi piure cu spanac, cremoasă și gustoasă
Musaca de cartofi piure cu spanac, cremoasă și gustoasă
Musaca de cartofi cu ciuperci și mazăre. Rețetă de post
Musaca de cartofi cu ciuperci și mazăre. Rețetă de post
Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă
Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
4 mai, 06:44
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
4 mai, 06:41
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos
4 mai, 06:18
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
3 mai, 09:48
Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale Pate de iepure la cuptor, cu sos caramel de portocale
3 mai, 08:20
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
2
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute
Rețeta de pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză este perfectă pentru masa de Paște. Cu o consistență cremoasă, aromată și potrivit de dulce, este desertul care completează într-un...
3
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
4
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă vrei să petreci sărbătorile Pascale în cel mai tradițional mod și ești în căutare de rețete culinare, trece pe listă și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi....
5
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Cozonacul și pasca sunt deserturile tradiționale pentru masa de Paște. Dacă vrei să își delectezi oaspeții și cu alte preparate dulci, fără să stai prea mult în bucătărie, poți să încerci...

Parteneri

Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
Cum să folosești metoda de cumpărături 6 la 1 pentru a economisi timp și bani
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
Focul Sfânt a luminat România în noaptea Învierii. Credincioșii au fost copleșiți de emoții şi plini de speranță
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
Dezvăluire incredibilă despre Ianis Hagi, după ce a fost la Muntele Athos: „L-am văzut schimbat!” Gestul făcut de Gică Hagi
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru trei semne zodiacale
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Pască cu banane și aluat fraged cu ciocolată
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Tot ce trebuie să știe părinții despre pubertatea precoce: sfaturi de la specialiști
Cher s-a destăinuit cu privire la viața ei amoroasă: „Mă întâlnesc cu băieți mai tineri pentru că bărbații de vârsta mea au fost mereu prea speriați să mă abordeze”
Cher s-a destăinuit cu privire la viața ei amoroasă: „Mă întâlnesc cu băieți mai tineri pentru că bărbații de vârsta mea au fost mereu prea speriați să mă abordeze”
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
Ceaiuri pentru gestionarea colesterolului. Cum pot regla nivelurile acestei substanțe
fresh

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic

5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase

5 garnituri pentru carnea de miel. Preparate simple și gustoase

Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare

Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute

Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute