Mutabal, salata de vinete din Orientul Mijlociu
Mutabal sau Moutabel este o salată de vinete și ulei de măsline din Orientul Mijlociu. O vei găsi cu precădere în Siria, Liban și Armenia, dar nu numai.
Pentru a prepara Mutabal trebuie să coci vinetele pe foc direct pentru a le da o aromă de fum. După aceea sunt amestecate cu alte ingrediente și condimente într-un robot de bucătărie. De asemenea, poți coace vinetele și la cuptor, dar vei pierde o parte din farmecul preparatului. Dacă alegi să le coci la cuptor taie vinetele în bucăți lungi și pune-le pe o tavă de copt. Stropește-le cu puțin ulei de măsline și coace-le timp de 20-25 de minute la 180°C.
În cazul în care ești fan vinete, avem aici o altă rețetă pe placul tău. Încearcă și tu pizza cu vinete și nu vei regreta.
Ce ai nevoie pentru a face mutabal
După ce ai copt și curățat vinetele ai scăpat de partea cea mai grea a preparării. Pentru restul ingredientelor nu mai ai mare bătaie de cap. Dacă vrei să faci rețeta vegană poți pur și simplu să omiți iaurtul. De obicei se folosește lămâie galbenă, dar dacă îți place gustul mai puternic al limetei poți adăuga zeama ei fără probleme.
Mutabal se poate face și fără tahini însă este recomandat să nu îl eminini pentru că joacă un rol important în textura și aroma preparatului. Dacă nu găsești tahini la magazin nu este nicio problemă. Se poate face foarte ușor în casă. Ai nevoie de semințe de susan, ulei de măsline și sare. Semințele de susan pot fi crude sau prăjite sau, ideal este să ai de ambele tipuri pentru o aromă mai puternică. Se pun toate ingredientele într-un robot de bucătărie și se mixează până devine o pastă.
Ai aici o listă cu cele mai importante beneficii ale vinetelor pentru organism.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală vinetele și se usucă. Se fac câteva incizii în vinete și se coc direct pe aragaz sau în cuptor până când coaja devine neagră și pulpa se înmoaie. Apoi se îndepărtează coaja înnegrită a vinetei.
Pulpa vinetei și restul de ingrediente se pun într-un blender și se mixează până când se obține o pastă fină. Se pune într-un bol și se ornează cu ulei de măsline, coriandru și sâmburi de rodie.
Se servește cu lipie sau cu pâine prăjită.
Cum se păstrează mutabal
Poți păstra mutabal într-un recipient ermetic și se poate păstra la frigider până la 3 zile. Se servește de obicei cu lipie sau alt tip de pâine subțire, alături de humus, legume, brânză feta, legume.
De asemenea, în bucătăria arabă o vei întâlni drept garnitură pentru carnea la grătar sau pentru kebab. Dacă mai ai alături și un ceai negru sau de mentă proaspătă sau o cafea cu cardamon poți spune că ai creat o masă orientală în adevăratul sens al cuvântului.