Pastă de ardei copți cu vinete - Ajvar. Rețetă tradițională sârbească

Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului: Conserve
bucătăria: Internațională

Pentru că tarabele din piață abundă de vinete și de ardei, îți propunem să prepari o delicioasă pastă de ardei copți cu vinete. Rețeta poartă denumirea de ”Ajvar” și aparține bucătăriei tradiționale sârbești.

Maria Udrea
Publicat: 16 iulie 2023, 08:00

Galerie foto

Pasta Ajvar este folosită pentru condimentarea sosurilor, a pastelor, a burgerilor și a mai multor preparate / Shutterstock

Rețeta a apărut în Iugoslavia după cel de-al Doilea Război Mondial, devenind populară în toată zona balcanică. Este ușor asemănătoare cu rețeta de zacuscă, dar se prepară mult mai simplu. Comparativ cu zacusca, ingredientele folosite la Ajvar se transformă în pastă. Poate fi preparat proaspăt, dar poate fi și conservat la borcan, precum zacusca.

Citește și

Ajvarul este un sos considerat, de fapt, un condiment. Poate fi folosit în diferite preparate pentru a da gust și culoare acestora. Poate fi folosit ca și ketchupul adăugat în preparatele cu sosuri. Merge tare bine în rețetele de paste, la pizza, la hamburgeri și la multe altele. Înlocuiește cu succes chiar și sosul barbeque la fripturi sau diferite preparate la grătar. Este ideal servit ca antreu pe platourile cu mezeluri crud-uscate sau afumate și pe cele cu brânzeturi. Este gustos și savurat simplu, pe felii de pâine sau ca bază pentru sandvișuri.

Descoperă aici și o rețetă de aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă. Este ușor asemănătoare cu rețeta de pastă de ardei copți cu vinete – Ajvar pe care o vei descoperi mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea vinetelor și a ardeilor care necesită spălare și ștergere. Optează pentru ardei mai mari și mai cărnoși pentru că aceștia vor fi supuși coacerii. De asemenea, optează și pentru vinete sănătoase, mai mari și mai coapte. Cu cât alegi ingrediente mai calitative, cu atât gustul preparatului va fi mai delicios.

Cum prepari pastă de ardei copți cu vinete

După ce ai pregătit vinetele și ardeii, le poți coace ca pentru zacuscă. Dacă dispui de un grătar cu lemne sau cărbuni, folosește-l pentru că atât vinetele cât și ardeii vor avea gust mai bun. În lipsa acestuia, poți apela la metoda aragazului sau a cuptorului.

Descoperă aici cum se coc corect ardeii, precum și câteva sfaturi și trucuri de la bucătari iscusiți.

După ce ai copt legumele, curăță-le și lasă-le la scurs în site separate. Nu curăța nici vinetele nici ardeii sub jetul de apă de la chiuvetă pentru că le vei diminua gustul. Curăță legumele umezindu-ți mâinile cu apă rece.

După curățare trece ardei prin mașina de tocat. Trece prin mașină și ardeiul iute, dacă optezi pentru gustul picant. Toacă și vinetele mărunt, folosind satârul sau chiar un blender.

Ia o cratiță mai mare și adaugă în ea uleiul. Apoi adaugă vinetele și ardeii și presară sarea peste ingrediente. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Fierbe delicioasa pastă de ardei copți cu vinete pentru maxim 30 de minute. Pe parcursul fierberii amestecă continuu cu o spatulă pentru a nu se lipi pasta de pereții cratiței.

Sterilizează borcanele și umple-le cu pasta Ajvar fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele și acoperă-le cu o pătură pentru a se răci lent.

Dacă ai dat deja startul preparării conservelor pentru iarnă, descoperă și cum să conservi vinete la borcan pentru iarnă. O rețetă în stil italian, fără coacere

Citește și
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Te-ar mai putea interesa și
Salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde, simplă și gustoasă
Salată de vinete cu usturoi și pătrunjel verde, simplă și gustoasă
Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid
Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid
Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon, mai gustoasă și mai consistentă
Zacuscă de vinete cu ciuperci champignon, mai gustoasă și mai consistentă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
15 mai, 07:57
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
15 mai, 05:53
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
14 mai, 12:21
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
14 mai, 06:50
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Frittata cu sparanghel. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Un pelerin străin a mers pe jos peste 1.000 de km pentru a veni la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: "Am făcut 40 de zile"
Un pelerin străin a mers pe jos peste 1.000 de km pentru a veni la procesiunea de Rusalii de la Şumuleu Ciuc: "Am făcut 40 de zile"
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Românca de 26 de ani care face plajă pe terasa apartamentului şi i-a înnebunit pe vecini. Soţul ei câştigă 450.000 de euro pe an
Unde anume va locui Irina Columbeanu atunci când va veni în România la tatăl ei. Ce invitație neașteptată a primit aceasta
Unde anume va locui Irina Columbeanu atunci când va veni în România la tatăl ei. Ce invitație neașteptată a primit aceasta
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
O structură misterioasă de lângă Piramidele din Giza a nedumerit experții. Anomaliile detectate pot rescrie istoria
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Cum se manifestă alergia la căpșuni în cazul copiilor: la ce să fii atentă
Jennifer Lopez și-a etalat abdomenul sexy în timpul unei sesiuni de dans. Cântăreața a început pregătirile pentru turneul „This Is Meamp;#8230; Live”
Jennifer Lopez și-a etalat abdomenul sexy în timpul unei sesiuni de dans. Cântăreața a început pregătirile pentru turneul „This Is Meamp;#8230; Live”
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
Ce să nu faci niciodată dimineața dacă vrei să ai energie ziua și un somn bun noaptea
fresh

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon