Pastă de ardei copți cu vinete - Ajvar. Rețetă tradițională sârbească
Pentru că tarabele din piață abundă de vinete și de ardei, îți propunem să prepari o delicioasă pastă de ardei copți cu vinete. Rețeta poartă denumirea de ”Ajvar” și aparține bucătăriei tradiționale sârbești.
Galerie foto
Rețeta a apărut în Iugoslavia după cel de-al Doilea Război Mondial, devenind populară în toată zona balcanică. Este ușor asemănătoare cu rețeta de zacuscă, dar se prepară mult mai simplu. Comparativ cu zacusca, ingredientele folosite la Ajvar se transformă în pastă. Poate fi preparat proaspăt, dar poate fi și conservat la borcan, precum zacusca.
Ajvarul este un sos considerat, de fapt, un condiment. Poate fi folosit în diferite preparate pentru a da gust și culoare acestora. Poate fi folosit ca și ketchupul adăugat în preparatele cu sosuri. Merge tare bine în rețetele de paste, la pizza, la hamburgeri și la multe altele. Înlocuiește cu succes chiar și sosul barbeque la fripturi sau diferite preparate la grătar. Este ideal servit ca antreu pe platourile cu mezeluri crud-uscate sau afumate și pe cele cu brânzeturi. Este gustos și savurat simplu, pe felii de pâine sau ca bază pentru sandvișuri.
Descoperă aici și o rețetă de aperitiv cu vinete și ardei capia pentru iarnă. Este ușor asemănătoare cu rețeta de pastă de ardei copți cu vinete – Ajvar pe care o vei descoperi mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea vinetelor și a ardeilor care necesită spălare și ștergere. Optează pentru ardei mai mari și mai cărnoși pentru că aceștia vor fi supuși coacerii. De asemenea, optează și pentru vinete sănătoase, mai mari și mai coapte. Cu cât alegi ingrediente mai calitative, cu atât gustul preparatului va fi mai delicios.
Cum prepari pastă de ardei copți cu vinete
După ce ai pregătit vinetele și ardeii, le poți coace ca pentru zacuscă. Dacă dispui de un grătar cu lemne sau cărbuni, folosește-l pentru că atât vinetele cât și ardeii vor avea gust mai bun. În lipsa acestuia, poți apela la metoda aragazului sau a cuptorului.
Descoperă aici cum se coc corect ardeii, precum și câteva sfaturi și trucuri de la bucătari iscusiți.
După ce ai copt legumele, curăță-le și lasă-le la scurs în site separate. Nu curăța nici vinetele nici ardeii sub jetul de apă de la chiuvetă pentru că le vei diminua gustul. Curăță legumele umezindu-ți mâinile cu apă rece.
După curățare trece ardei prin mașina de tocat. Trece prin mașină și ardeiul iute, dacă optezi pentru gustul picant. Toacă și vinetele mărunt, folosind satârul sau chiar un blender.
Ia o cratiță mai mare și adaugă în ea uleiul. Apoi adaugă vinetele și ardeii și presară sarea peste ingrediente. Așază cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate medie. Fierbe delicioasa pastă de ardei copți cu vinete pentru maxim 30 de minute. Pe parcursul fierberii amestecă continuu cu o spatulă pentru a nu se lipi pasta de pereții cratiței.
Sterilizează borcanele și umple-le cu pasta Ajvar fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele și acoperă-le cu o pătură pentru a se răci lent.
Dacă ai dat deja startul preparării conservelor pentru iarnă, descoperă și cum să conservi vinete la borcan pentru iarnă. O rețetă în stil italian, fără coacere