Ciorbă de urzici cu orez, prânzul de care ai nevoie pentru a învinge astenia de primăvară
Urzicile sunt vedetele primăverii în bucătărie. Chiar dacă sunt destul de greu de curățat, merită tot efortul pentru că pe lângă faptul că sunt gustoase, sunt și pline de vitamine și minerale. O porție de ciorbă de urzici cu orez va fi nu doar sățioasă, ci îți va aduce și un plus de energie.
Urzicile sunt cunoscute pentru proprietățile lor nutritive și medicinale, fiind considerate unele dintre cele mai bogate surse de nutrienți printre plantele sălbatice. Urzicile sunt surse excelente de vitamine și minerale esențiale. Conțin vitaminele A, C, K, dar și în minerale—fier, calciu și magneziu.
Datorită acestora ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării provocate de radicalii liberi. Datorită proprietăților diuretice și antiinflamatorii, urzicile pot ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea infecțiilor tractului urinar.
Urzicile pot fi consumate sub formă de ceai, supă, mâncăruri gătite sau salate. Trebuie neapărat fierte pentru a neutraliza substanțele iritante. Ele adaugă o notă distinctă de prospețime și nutrienți oricărui fel de mâncare în care sunt incluse.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală bine urzicile sub jet de apă rece pentru a elimina murdăria și impuritățile, de mai multe ori până apa rămâne curată. Apoi se toacă urzicile.
Cum prepari rețeta de ciorbă de urzici cu orez
Într-o oală mare, se încinge uleiul/untul și se călește ceapa până devine transparentă și ușor aurie. Apoi se adaugă morcovii și cartofii tăiați cubulețe și se mai gătesc pentru încă câteva minute, amestecând din când în când.
După aceea, se pun urzicile tăiate și se amestecă bine cu legumele. Se gătesc împreună timp de aproximativ 5 minute. Apoi se toarnă apa/supa de legume și se adaugă și orezul. Se condimentează cu sare și piper după gust. Încearcă și rețeta tradițională de urzici. Te va cuceri de la prima lingură.
Se lasă ciorba să fiarbă la foc mediu până când orezul și legumele sunt fierte și moi. După 15 minute se adaugă borșul și se mai lasă să fiarbă încă 15 minute. Apoi se adaugă mărarul tocat mărunt, se stinge focul și se acoperă vasul.
Cum servești o porție de ciorbă de urzici cu orez
Ciorba de urzici cu orez se servește de obicei caldă, proaspăt gătită, cu o felie de pâine proaspătă alături. De asemenea, poate fi acompaniată de smântână și mărar proaspăt tocat pentru un plus de savoare și prospețime. Poți să servești ciorba de urzici cu orez și rece sau la temperatura camerei.
Dacă îți place ciorba mai bogată în legume, pe lângă ceapă, morcovi și cartofi, mai poți adăuga și rădăcină de pătrunjel, păstârnac sau rădăcină de țelină tocate cubulețe.
Ciorba de urzici cu orez poate fi păstrată în frigider într-un recipient sigilat timp de 2-3 zile. Este recomandat să o răcești complet înainte de a o depozita în frigider. Când vrei să o reîncălzești, o poți face într-un vas mai mic pe flacăra aragazului sau în cuptorul cu microunde.