Prăjitura Carpați. Una dintre cele mai îndrăgite prăjituri cu foi
Dacă adori prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii, prăjitura Carpați poate deveni una dintre favoritele tale. Este una dintre cele mai îndrăgite prăjituri din bucătăria românească, nelipsită din caietele îngălbenite de vreme ale mamelor sau bunicilor noastre.
Galerie foto
Prăjitura se prepară din multe foi coapte pe dosul tăvii, umplute cu o cremă delicioasă de caramel cu cacao. Dar special la ceastă prăjitură este modul de secționare sub formă de piramidă. Chiar dacă prepararea prăjiturii necesită mai mult timp și răbdare, rezultatul final va merita atât efortul, cât și timpul alocat.
Prăjitura merită preparată pentru mesele sărbătorilor, pentru aniversări sau alte evenimente deosebite. Este și delicioasă și spectaculoasă, dar și foarte spornică. Prepar-o și tu pentru a te bucura de gustul ei și pentru a-ți surprinde familia și prietenii cu un desert deosebit.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea aluatului fraged pentru foi. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și de frământare, dar și un timp de odihnă pentru a deveni elastic și ușor de modelat. În acest interval de timp poți prepara crema pentru a avea timp să se răcească înainte de a o întinde între foile de aluat.
Cum prepari foile din aluat fraged pentru prăjitura Carpați
Adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă pentru a nu le căuta în timp ce începi pregătirea aluatului. Sparge cele trei ouă într-un bol și adaugă peste ele sarea, zahărul și extractul de vanilie. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când obții o compoziție omogenă. Apoi adaugă pe rând: uleiul, laptele și bicarbonatul de sodiu amestecat într-un pahar cu oțetul. Omogenizează bine amestecul de ingrediente. Trece făina prin sită și adaug-o treptat în bolul cu ingrediente, în timp ce amesteci energic. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.
Descoperă și rețeta pentru aluat franțuzesc de croissante.
Împachetează aluatul fraged într-o folie de prospețime și lasă-l la odihnit pentru minim 30 de minute. Mai apoi, împarte aluatul în 9 părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde, pe rând, fiecare parte de aluat în câte o foaie dreptunghiulară de dimensiunile tăvii de copt. Cantitățile ingredientelor sunt aproximative pentru o tavă cu dimensiunile de 30/33 cm.
Întinde pe rând cele 9 foi pentru prăjitura Carpați și tot pe rând le transferi pe dosul tăvii. Nu uita să ungi tava cu ulei și să presari puțină făină. Cu o furculiță înțeapă foile de aluat din loc în loc pentru a nu se deforma în timpul coacerii. Coace fiecare foaie de aluat timp de 4-5 minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade.
După coacere, așază-le pe o tavă una peste alta și acoperă-le cu un ștergar de bucătărie, curat. Lasă-le să se răcească bine, înainte de a le umple cu cremă.
Descoperă aici și rețeta pentru foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.
Cum prepari crema de caramel
Folosește o cratiță cu baza stratificată și pereți înalți pentru a nu te accidenta de la vaporii ce se vor forma. Adaugă zahărul în cratiță și pune-l la caramelizat. Amestecă zahărul cu o spatulă pentru a se carameliza uniform. Pune laptele la fiert într-o altă cratiță și adaugă un praf de sare în el.
Când zahărul este caramelizat, adaugă câte puțină făină și amestecă intens pentru a nu se forma cocoloașe. După ce ai terminat de adăugat făina, adaugă câte un polonic din laptele fierbinte, în timp ce amesteci intens cu un tel. Fierbe crema de caramel pentru 5-6 minute, amestecând continuu pentru a nu se lipi.
După fierbere, adaugă în cremă untul tăiat în cuburi și amestecă intens până când acesta se topește și este absorbit uniform de cremă. Lasă crema să se răcească și împarte-o în 9 părți, aproximativ egale. Întinde 8 părți din cremă cremă între foile de aluat coapte pe dosul tăvii. Așază foile cu cremă una peste alta direct în tava folosită la copt foile. A noua parte de cremă păstreaz-o pentru la final.
Acoperă prăjitura formată cu o folie sau o hârtie de copt și așază un tocător de lemn. Pune-o la rece pentru 5-6 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii se vor porționa mult mai bine a doua zi.
Cum porționezi prăjitura Carpați
Cu un cuțit cu lamă lungă și subțire înmuiat în apă decupează mai întâi marginile prăjiturii, de jur împrejur. Apoi secționează prăjitura pe lungime în trei fâșii dreptunghiulare.
Ia un tocător de lemn cu lungimea egală sau mai mare decât a fâșii de prăjitură. Așază-l pe marginea mesei, iar pe marginea lui așază prima fâșie de prăjitură. Trece cuțitul prin apă și secționează dreptunghiul de prăjitură pe diagonală, dar transversal.
Vei obține două forme triunghiulare. Întoarce aceste forme pe tocător, unul în dreptul celuilalt, dar cu părțile de aluat curate, nesecționate. Unge-le între ele cu crema oprită. Apasă-le cu mâinile pentru a se lipi între ele.
După ce ai format cele trei forme triunghiulare din prăjitură, prepară glazura de ciocolată.
Pune ciocolata ruptă sau răzuită împreună cu untul și laptele într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Amestecă intens până se topesc ingredientele și se omogenizează glazura. Toarnă glazura de ciocolată peste cele trei triunghiuri de prăjitură. Presară nucă de cocos și nucă clasică, măcinată peste glazura de ciocolată și pune prăjitura Carpați la rece până când se întărește bine glazura. Apoi o poți secționa în felii de 2-3 cm grosime pe care le așezi frumos pe platouri.
Dacă ți-am stârnit apetitul pentru prăjituri cu foi pe dosul tăvii îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, glazurată cu ciocolată.
Galerie foto