Prăjitura Carpați. Una dintre cele mai îndrăgite prăjituri cu foi

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă adori prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii, prăjitura Carpați poate deveni una dintre favoritele tale. Este una dintre cele mai îndrăgite prăjituri din bucătăria românească, nelipsită din caietele îngălbenite de vreme ale mamelor sau bunicilor noastre.

Porții de prăjitură Carpați pe un platou alb, oval
Galerie foto

Galerie foto

Porțiile de prăjitură se așază pe platouri cu vârfurile în sus / Rețetepentrutoategusturile.ro

Prăjitura se prepară din multe foi coapte pe dosul tăvii, umplute cu o cremă delicioasă de caramel cu cacao. Dar special la ceastă prăjitură este modul de secționare sub formă de piramidă. Chiar dacă prepararea prăjiturii necesită mai mult timp și răbdare, rezultatul final va merita atât efortul, cât și timpul alocat.

Citește și

Prăjitura merită preparată pentru mesele sărbătorilor, pentru aniversări sau alte evenimente deosebite. Este și delicioasă și spectaculoasă, dar și foarte spornică. Prepar-o și tu pentru a te bucura de gustul ei și pentru a-ți surprinde familia și prietenii cu un desert deosebit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în  prepararea aluatului fraged pentru foi. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și de frământare, dar și un timp de odihnă pentru a deveni elastic și ușor de modelat. În acest interval de timp poți prepara crema pentru a avea timp să se răcească înainte de a o întinde între foile de aluat.

Cum prepari foile din aluat fraged pentru prăjitura Carpați

Adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă pentru a nu le căuta în timp ce începi pregătirea aluatului. Sparge cele trei ouă într-un bol și adaugă peste ele sarea, zahărul și extractul de vanilie. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când obții o compoziție omogenă. Apoi adaugă pe rând: uleiul, laptele și bicarbonatul de sodiu amestecat într-un pahar cu oțetul. Omogenizează bine amestecul de ingrediente. Trece făina prin sită și adaug-o treptat în bolul cu ingrediente, în timp ce amesteci energic. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Descoperă și rețeta pentru aluat franțuzesc de croissante.

Împachetează aluatul fraged într-o folie de prospețime și lasă-l la odihnit pentru minim 30 de minute. Mai apoi, împarte aluatul în 9 părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde, pe rând, fiecare parte de aluat în câte o foaie dreptunghiulară de dimensiunile tăvii de copt. Cantitățile ingredientelor sunt aproximative pentru o tavă cu dimensiunile de 30/33 cm.

Întinde pe rând cele 9 foi pentru prăjitura Carpați și tot pe rând le transferi pe dosul tăvii. Nu uita să ungi tava cu ulei și să presari puțină făină. Cu o furculiță înțeapă foile de aluat din loc în loc pentru a nu se deforma în timpul coacerii. Coace fiecare foaie de aluat timp de 4-5 minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade.

După coacere, așază-le pe o tavă una peste alta și acoperă-le cu un ștergar de bucătărie, curat. Lasă-le să se răcească bine, înainte de a le umple cu cremă.

Descoperă aici și rețeta pentru foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.

Cum prepari crema de caramel

Folosește o cratiță cu baza stratificată și pereți înalți pentru a nu te accidenta de la vaporii ce se vor forma. Adaugă zahărul în cratiță și pune-l la caramelizat. Amestecă zahărul cu o spatulă pentru a se carameliza uniform. Pune laptele la fiert într-o altă cratiță și adaugă un praf de sare în el.

Când zahărul este caramelizat, adaugă câte puțină făină și amestecă intens pentru a nu se forma cocoloașe. După ce ai terminat de adăugat făina, adaugă câte un polonic din laptele fierbinte, în timp ce amesteci intens cu un tel. Fierbe crema de caramel pentru 5-6 minute, amestecând continuu pentru a nu se lipi.

După fierbere, adaugă în cremă untul tăiat în cuburi  și amestecă intens până când acesta se topește și este absorbit uniform de cremă. Lasă crema să se răcească și împarte-o în 9 părți, aproximativ egale. Întinde 8 părți din cremă cremă între foile de aluat coapte pe dosul tăvii. Așază foile cu cremă una peste alta direct în tava folosită la copt foile. A noua parte de cremă păstreaz-o pentru la final.

Acoperă prăjitura formată cu o folie sau o hârtie de copt și așază un tocător de lemn. Pune-o la rece pentru 5-6 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii se vor porționa mult mai bine a doua zi.

Cum porționezi prăjitura Carpați

Cu un cuțit cu lamă lungă și subțire înmuiat în apă decupează mai întâi marginile prăjiturii, de jur împrejur. Apoi secționează prăjitura pe lungime în trei fâșii dreptunghiulare.

Ia un tocător de lemn cu lungimea egală sau mai mare decât a fâșii de prăjitură. Așază-l pe marginea mesei, iar pe marginea lui așază prima fâșie de prăjitură. Trece cuțitul prin apă și secționează dreptunghiul de prăjitură pe diagonală, dar transversal.

Vei obține două forme triunghiulare. Întoarce aceste forme pe tocător, unul în dreptul celuilalt, dar cu părțile de aluat curate, nesecționate. Unge-le între ele cu crema oprită. Apasă-le cu mâinile pentru a se lipi între ele.

După ce ai format cele trei forme triunghiulare din prăjitură, prepară glazura de ciocolată.

Pune ciocolata ruptă sau răzuită împreună cu untul și laptele într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Amestecă intens până se topesc ingredientele și se omogenizează glazura. Toarnă glazura de ciocolată peste cele trei triunghiuri de prăjitură. Presară nucă de cocos și nucă clasică, măcinată peste glazura de ciocolată și pune prăjitura Carpați la rece până când se întărește bine glazura. Apoi o poți secționa în felii de 2-3 cm grosime pe care le așezi frumos pe platouri.

Dacă ți-am stârnit apetitul pentru prăjituri cu foi pe dosul tăvii îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, glazurată cu ciocolată.

Citește și
Prăjitura Carpați decorată cu nucă
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de secționare a prăjiturii
Felii de prăjitură așezate în formă de cerc pe o farfurie
Porții de prăjitură Carpați pe un platou alb, oval
+1
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei porții din prăjitura Albinița
Galerie foto
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
Galerie foto
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Galerie foto
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Interviu Micutzu. Cine l-a convins să jurizeze The Ticket și ce vești are despre Băieți de Oraș
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
închide