Prăjitura Carpați. Una dintre cele mai îndrăgite prăjituri cu foi

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă adori prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii, prăjitura Carpați poate deveni una dintre favoritele tale. Este una dintre cele mai îndrăgite prăjituri din bucătăria românească, nelipsită din caietele îngălbenite de vreme ale mamelor sau bunicilor noastre.

Porții de prăjitură Carpați pe un platou alb, oval
Galerie foto

Galerie foto

Porțiile de prăjitură se așază pe platouri cu vârfurile în sus / Rețetepentrutoategusturile.ro

Prăjitura se prepară din multe foi coapte pe dosul tăvii, umplute cu o cremă delicioasă de caramel cu cacao. Dar special la ceastă prăjitură este modul de secționare sub formă de piramidă. Chiar dacă prepararea prăjiturii necesită mai mult timp și răbdare, rezultatul final va merita atât efortul, cât și timpul alocat.

Citește și

Prăjitura merită preparată pentru mesele sărbătorilor, pentru aniversări sau alte evenimente deosebite. Este și delicioasă și spectaculoasă, dar și foarte spornică. Prepar-o și tu pentru a te bucura de gustul ei și pentru a-ți surprinde familia și prietenii cu un desert deosebit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas constă în  prepararea aluatului fraged pentru foi. Acesta necesită un timp de amestecare a ingredientelor și de frământare, dar și un timp de odihnă pentru a deveni elastic și ușor de modelat. În acest interval de timp poți prepara crema pentru a avea timp să se răcească înainte de a o întinde între foile de aluat.

Cum prepari foile din aluat fraged pentru prăjitura Carpați

Adună pe masa de lucru toate ingredientele din listă pentru a nu le căuta în timp ce începi pregătirea aluatului. Sparge cele trei ouă într-un bol și adaugă peste ele sarea, zahărul și extractul de vanilie. Amestecă bine toate aceste ingrediente până când obții o compoziție omogenă. Apoi adaugă pe rând: uleiul, laptele și bicarbonatul de sodiu amestecat într-un pahar cu oțetul. Omogenizează bine amestecul de ingrediente. Trece făina prin sită și adaug-o treptat în bolul cu ingrediente, în timp ce amesteci energic. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Descoperă și rețeta pentru aluat franțuzesc de croissante.

Împachetează aluatul fraged într-o folie de prospețime și lasă-l la odihnit pentru minim 30 de minute. Mai apoi, împarte aluatul în 9 părți egale. Presară făină pe masa de lucru și întinde, pe rând, fiecare parte de aluat în câte o foaie dreptunghiulară de dimensiunile tăvii de copt. Cantitățile ingredientelor sunt aproximative pentru o tavă cu dimensiunile de 30/33 cm.

Întinde pe rând cele 9 foi pentru prăjitura Carpați și tot pe rând le transferi pe dosul tăvii. Nu uita să ungi tava cu ulei și să presari puțină făină. Cu o furculiță înțeapă foile de aluat din loc în loc pentru a nu se deforma în timpul coacerii. Coace fiecare foaie de aluat timp de 4-5 minute, în cuptorul încălzit la 180 de grade.

După coacere, așază-le pe o tavă una peste alta și acoperă-le cu un ștergar de bucătărie, curat. Lasă-le să se răcească bine, înainte de a le umple cu cremă.

Descoperă aici și rețeta pentru foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.

Cum prepari crema de caramel

Folosește o cratiță cu baza stratificată și pereți înalți pentru a nu te accidenta de la vaporii ce se vor forma. Adaugă zahărul în cratiță și pune-l la caramelizat. Amestecă zahărul cu o spatulă pentru a se carameliza uniform. Pune laptele la fiert într-o altă cratiță și adaugă un praf de sare în el.

Când zahărul este caramelizat, adaugă câte puțină făină și amestecă intens pentru a nu se forma cocoloașe. După ce ai terminat de adăugat făina, adaugă câte un polonic din laptele fierbinte, în timp ce amesteci intens cu un tel. Fierbe crema de caramel pentru 5-6 minute, amestecând continuu pentru a nu se lipi.

După fierbere, adaugă în cremă untul tăiat în cuburi  și amestecă intens până când acesta se topește și este absorbit uniform de cremă. Lasă crema să se răcească și împarte-o în 9 părți, aproximativ egale. Întinde 8 părți din cremă cremă între foile de aluat coapte pe dosul tăvii. Așază foile cu cremă una peste alta direct în tava folosită la copt foile. A noua parte de cremă păstreaz-o pentru la final.

Acoperă prăjitura formată cu o folie sau o hârtie de copt și așază un tocător de lemn. Pune-o la rece pentru 5-6 ore sau chiar de pe o zi pe alta. Prăjiturile cu foi coapte pe dosul tăvii se vor porționa mult mai bine a doua zi.

Cum porționezi prăjitura Carpați

Cu un cuțit cu lamă lungă și subțire înmuiat în apă decupează mai întâi marginile prăjiturii, de jur împrejur. Apoi secționează prăjitura pe lungime în trei fâșii dreptunghiulare.

Ia un tocător de lemn cu lungimea egală sau mai mare decât a fâșii de prăjitură. Așază-l pe marginea mesei, iar pe marginea lui așază prima fâșie de prăjitură. Trece cuțitul prin apă și secționează dreptunghiul de prăjitură pe diagonală, dar transversal.

Vei obține două forme triunghiulare. Întoarce aceste forme pe tocător, unul în dreptul celuilalt, dar cu părțile de aluat curate, nesecționate. Unge-le între ele cu crema oprită. Apasă-le cu mâinile pentru a se lipi între ele.

După ce ai format cele trei forme triunghiulare din prăjitură, prepară glazura de ciocolată.

Pune ciocolata ruptă sau răzuită împreună cu untul și laptele într-o crăticioară, așezată pe flacăra aragazului. Amestecă intens până se topesc ingredientele și se omogenizează glazura. Toarnă glazura de ciocolată peste cele trei triunghiuri de prăjitură. Presară nucă de cocos și nucă clasică, măcinată peste glazura de ciocolată și pune prăjitura Carpați la rece până când se întărește bine glazura. Apoi o poți secționa în felii de 2-3 cm grosime pe care le așezi frumos pe platouri.

Dacă ți-am stârnit apetitul pentru prăjituri cu foi pe dosul tăvii îți mai recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură cu foi de cacao și cremă de vanilie, glazurată cu ciocolată.

Citește și
Prăjitura Carpați decorată cu nucă
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de secționare a prăjiturii
Felii de prăjitură așezate în formă de cerc pe o farfurie
Porții de prăjitură Carpați pe un platou alb, oval
+21
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Tocăniță de post cu cartofi pusă într-un bol
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de prăjitură cu suc de roșii în aluat pe un suport de lemn
Galerie foto
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Prăjitură cu suc de roșii în aluat. Rețetă delicioasă, de post
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Galerie foto
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitura lămâița cu foi pusă pe o masă neagră
Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Prăjitura lămâița cu foi. Rețeta copilăriei, gata în 40 de minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
mâncare pentru diete care previn îmbătrânirea
06:31
4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos 4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
06:22
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
mai multe tipuri de paste
19 aprilie, 06:12
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
19 aprilie, 05:05
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
18 aprilie, 05:02
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Clătite de post cu bere pe un tocător de lemn
18 aprilie, 04:48
Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat Clătite de post cu bere, un deliciu de neratat
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake, porționată în tavă
18 aprilie, 04:10
Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake Prăjitură cu găuri și sos caramel – Poke Cake
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
18 aprilie, 03:40
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Văduva lui Costel Corduneanu, reacţie sfâşietoare după ce interlopul a fost înmormântat! Graţiela, copleşită de durere
Văduva lui Costel Corduneanu, reacţie sfâşietoare după ce interlopul a fost înmormântat! Graţiela, copleşită de durere
Văduva lui Costel Corduneanu, reacţie sfâşietoare după ce interlopul a fost înmormântat! Graţiela, copleşită de durere
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
Cunoaște-o pe Şerif Sezer din Golden Boy – Dragoste rebelă. Fiica sa, Deniz Arna, este de asemenea o actriță îndrăgită
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: Vreau să aibă decența să își ceară scuze
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
O româncă se luptă cu Elon Musk în instanță. Numele ei e inscripționat pe mașinile Tesla: „Vreau să aibă decența să își ceară scuze”
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Crumble cu rubarbă și căpșuni
Vafe cu legume pentru copii. Cum să-i pregătești o masă sănătoasă micuțului tău
Vafe cu legume pentru copii. Cum să-i pregătești o masă sănătoasă micuțului tău
Vafe cu legume pentru copii. Cum să-i pregătești o masă sănătoasă micuțului tău
Jungkook de la BTS a creat un cont de Instagram dedicat câinelui său. Starul k-pop are un Dobermann superb pe care îl iubește ca pe propriul său copil
Jungkook de la BTS a creat un cont de Instagram dedicat câinelui său. Starul k-pop are un Dobermann superb pe care îl iubește ca pe propriul său copil
Jungkook de la BTS a creat un cont de Instagram dedicat câinelui său. Starul k-pop are un Dobermann superb pe care îl iubește ca pe propriul său copil
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
Beneficiile consumului de scorțișoară. Cum îți poate îmbunătăți sănătatea
fresh
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat

Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine

Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine

Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat

4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos

4 diete care ar putea să prevină semnele îmbătrânirii. Ce să consumi pentru un corp sănătos
închide