Prăjitura cu mere întregi. Rețetă simplă și delicioasă
Prăjitura cu mere întregi este un desert spectaculos, cu un aspect rustic și un gust intens de mere caramelizate, combinate cu aromele subtile de scorțișoară și vanilie. Merele își păstrează textura fermă și sunt o surpriză plăcută în interiorul prăjiturii pufoase și aromate. Este un desert ideal pentru toamnă, care îmbină prospețimea fructelor cu textura pufoasă a unui aluat simplu ca de pandișpan.
Galerie foto
Deserturile cu mere sunt printre cele mai populare din categoria deserturilor cu fructe. Merele sunt fructele cele mai accesibile de pe piață și pot fi incluse în absolut orice fel de desert. Pot fi folosite la plăcinte și tarte, în blaturi de prăjituri sau în umpluturile acestora, dar și în aluaturi. Cel mai des sunt incluse în aluatul pentru clătite.
Iar pentru atunci când nu ai timp de mers în piață după mere, le poți conserva la borcan sub formă de compot, gem, dulceață, sau chiar simple. Descoperă aici o rețetă de mere la borcan pentru plăcinte și prăjituri. Poți opta pentru orice tip de mere și, de asemeni, poți opta pentru a adăuga sau nu zahăr.
Mai jos poți urmări rețeta detaliată cu listă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas, pentru prăjitura cu mere întregi.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea prăjiturii constă în pregătirea merelor. Spală bine merele și curăță-le de coajă. Scoate cotorul folosind un dispozitiv special sau un cuțit, având grijă să păstrezi merele întregi. Presară scorțișoară și zeamă de lămâie în interiorul merelor, pentru a preveni oxidarea și pentru a le da un gust aromat.
Cum prepari aluatul pentru prăjitura cu mere întregi
Pune untul moale într-un bol, adaugă zahărul peste ele și amestecă-le până când obții o cremă spumoasă. Adaugă ouăle pe rând, amestecând bine după fiecare până la omogenizare.
Într-un alt bol trece făina prin sită și amestec-o cu praful de copt și cu pudra de scorțișoară. Încorporează acest amestec în crema de unt, alternând cu laptele și amestecând intens până când obții un aluat omogen și ușor.
La final, adaugă extractul de vanilie. Dacă dorești și un efect crocant prin desert poți adăuga migdale sau nucile mărunțite.
Descoperă și o rețetă de prăjitură de post cu mere și nuci, aromată cu scorțișoară.
Unge cu mult unt o tavă de copt cu diametrul de 24 cm. Așază merele întregi în tavă și toarnă aluatul peste ele, având grijă să fie distribuit uniform. Umple golurile din mere (acolo unde era cotorul) cu puțin zahăr sau gem, dacă dorești. Poți adăuga și nuci tocate grosier.
Coace prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40-50 de minute sau până ce prăjitura devine aurie și trece testul cu scobitoarea.
Lasă prăjitura să se răcească ușor înainte de a o scoate din tavă.
După ce prăjitura s-a răcit complet, presară zahăr pudră deasupra pentru un finisaj delicat. Porționează frumos prăjitura, astfel încât fiecare porție să aibă o felie generoasă de măr.
Iar dacă mai dorești și altă rețetă de desert cu mere întregi, îți recomandăm să mai încerci și rețeta de tort de mere umplute cu rahat, perfectă pentru ocazii deosebite.
Galerie foto