Prăjitura Rigo Jancsi. Rețetă delicioasă din bucătăria ungurească
Prăjitura Rigo Jancsi este una dintre cele mai elegante și fine prăjituri tradiționale din bucătăria ungurească. Pe lângă aspectul cuceritor, gustul prăjiturii este la aceeași înălțime.
Galerie foto
Rețeta prăjiturii a fost creată de un cofetar austro-ungar și dedicată unui violonist cu numele de Rigo Jancsi, în semn de omagiu.
Blaturile prăjiturii au o textură densă și ușor umedă pentru că sunt preparate din mai multe ouă și unt. Crema este foarte fină, fiind preparată din frișcă și ciocolată topită. Glazura de deasupra prăjiturii desăvârșește atât gustul cât și aspectul acesteia. Descoperă aici și o rețetă de glazură de cafea cu ciocolată, mai gustoasă și mai aromată. Iar mai jos, îți oferim rețeta prăjiturii din bucătăria ungurească, pentru a o prepara și tu și a-i impresiona pe cei dragi cu ea.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas constă în prepararea blaturilor, ca pentru oricare altă prăjitură cu blaturi și cremă. Crema o prepari în timp ce se coc blaturilie, iar glazura după ce vei monta delicioasa prăjitură.
Cum prepari blaturile pentru prăjitura Rigo Jancsi
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius.
Topește untul pe baie de aburi sau la microunde, apoi lasă-l la răcit. Într-un bol încăpător, pune gălbenușurile și presară un praf de sare peste ele. Amestecă-le până când devin spumoase, apoi adaugă untul topit și răcit. Amestecă din nou pentru omogenizare.
Albușurile pune-le în bolul mixerului și presară un praf de sare și peste ele. Amestecă-le energic până când devin spumoase și cristaline. Adaugă cele două tipuri de zahăr, în timp ce amesteci energic cu mixerul. Te oprești din amestecat când obții o bezea fermă. Apoi amestecă bezeaua cu compoziția de gălbenușuri și unt. După ce omogenizezi amestecul îndepărtează mixerul și folosește în continuare o spatulă.
Trece prin sită, deasupra compoziției, făina și pudra de cacao. Încorporează ingredientele în compoziția de ouă folosind acele mișcări circulare, de jos în sus, așa cum procedezi și pentru blaturile de tort. Astfel vei îngloba aer în compoziție și vei obține blaturi pufoase.
Tapetează cu hârtie de copt o tava cu laturile de 30 x 40 cm. Întinde în tavă compoziția pentru blaturi și niveleaz-o uniform cu o spatulă de tort. Introdu tava în cuptor și coace blatul pentru 15 minute la 200 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească, apoi secționează-l în două jumătăți. Vei obține astfel două blaturi cu laturile de 20/30 cm.
Cum prepari crema de ciocolată
Pune 500 de ml din smântână într-o crăticioară și adaugă. Încălzește smântâna amestecând până când se topește zahărul. Apoi adaugă ciocolata răzuită și amestecă intens până când aceasta se topește. Omogenizează compoziția și las-o să se răcească bine. Procedezi la fel ca la crema ganache de ciocolată.
Pune 500 ml de smântână pentru frișcă și amestec-o cu mixerul până când capătă fermitate. Adaugă compoziția de ciocolată răcită și omogenizează bine crema. Nu uita să adaugi și un praf de sare, pentru accentuarea gustului cremei.
Cum montezi prăjitura Rigo Jancsi
În tava cu dimensiunile de 20/30 cm așază o folie alimentară. Pune la baza tăvii primul blat și întinde crema peste el. Așază al doilea blat, dar cu partea inferioară deasupra care este mai netedă. Apasă ușor blatul peste cremă și acoperă prăjitura cu folie alimentară. Pune tava cu prăjitura astfel montată la rece pentru 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta.
După acest interval de timp scoate prăjitura din tavă trăgând de marginile foliei.
Pentru a prepara glazura, topește cele 200 de ciocolată neagră pe baie de aburi. Întinde uniform ciocolata topită peste prăjitură. Las-o să se răcească pentru a deveni fermă și a putea porționa frumos prăjitura.
Dacă îți plac în mod deosebit prăjiturile cu ciocolată, pentru data viitoare îți recomandăm rețeta de prăjitura Excelent. Este una dintre cele mai delicioase și spornice prăjituri.
Galerie foto