Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Bucătăria din Dubai ca și în restul Emiratelor Arabe Unite suferit multe schimbări în ultimul secol. Multe dintre felurile tradiționale vechi s-au pierdut. Descoperă cele mai îndrăgite preparate tradiționale din Dubai. Iată ce să comanzi dacă meri în vacanță în Emiratele Arabe Unite.
Ca peste tot, mâncarea din Emirate reflecta cultura, clima și resursele regiunii. A suferit multe modificări. După ce a descoperit uleiul și afluxul de expați, bucătăria lor a suferit multe schimbări.
De exemplu, carnea de pui este un ingredient în bucătărie din Dubai. Înainte se consuma preponderent carne de cămilă, de capră de asta, au folosit cămile, capre sau dropie Houbara.
Al Machboos (Majboos)
Al Machboos este un preparat simplu, rustic, preparat din orez, ceapă și carne de pui de obicei totul gătite împreună în același vas.
Ingredientele se fierb în apă sau în supă de legume sau de carne. Se asezonează cu ceapă, bucăți de limetă uscată și alte condimente specifice.
Uneori în loc de carne de pui se pune carne de miel sau fructe de mare. Totul se gătește la foc foarte mic până când carnea este fragedă.
Orezul nu a fost inițial o parte din mâncarea tradițională din Emiratele Arabe Unite. Cu câteva secole în urmă, l-au împrumutat de la comercianții indieni și perși. Înainte de asta, principala cereală folosită în alimentație era grâul.
Falafel
Falafelul este unul dintre preparatele emblematice ale bucătăriei arabe și este un fel de mâncare foarte popular pe străzile din Orientul Mijlociu. Se prepară din năut, ceapă, usturoi, pătrunjel și coriandru care sunt mărunțite și amestecate ca mai apoi să fie prăjite. Se servește simplu sau cu diverse sosuri.
Balaleat
Balaleat este un fel de mâncare tradițional din zona Golfului Persic. Îl mai poți găsi în meniurile restaurantelor scris și ”balaleet”. Baleetat este o combinație de elemente dulci și sărate. Este un preparat de mic-dejun făcut cu omletă și vermicelli.
Se adaugă zahăr, scorțișoară, șofran, cardamom, floare de portocal sau apă de trandafiri pentru aromă. La vermicelli îndulciți se adaugă condimente, iar întregul preparat este acoperit cu o omletă subțire de ouă.
Shaorma
Nu poți să nu te plimbi pe străzile din Orientul Mijlociu fără să încerci măcar o dată shaorma. Se prepară din carne de miel sau de oaie pusă în pita împreună cu legume și sosuri. Uneori mai găsești și shaorma de curcan, vită sau vițel. Încearcă și rețeta cu carne de pui.
Khameer
Aceasta se poate califica cu ușurință drept cea mai moale pâine din lume. Pâinea khameer este o pâine rotundă, umflată, cu două straturi care se despart ușor. În loc de zahăr, curmalele sunt folosite pentru a îndulci această pâine. Feniculul, șofranul și cardamomul sunt folosite pentru a da aromă acestei pâini. Pe vremuri, arabii foloseau cuptoarele de cărbune pentru a coace pâinea khameer.
Fattoush
Fattoush este o salată care se servește de obicei cu lipie. Legume de sezon tocate mărunt sunt puse într-un castron care are așezată la bază o lipie prăjită sau încălzită pe grătar. Toate acestea sunt condimentate cu frunze de mentă proaspătă, tocate mărunt, sumac și pătrunjel proaspăt. Este un fel de mâncare tradițional, cu variante în toate țările din Orientul Mijlociu.
Tabbouleh
Tabbouleh este o salată foarte proaspătă, preparată din legume și bulgur, pătrunjelul fiind ingredientul principal. Mai conține mentă proaspătă tocată mărunt, castraveți tăiați cubulețe și roșii, cu ulei de măsline și suc de lămâie. În unele variante mai conține și ceapă tocată mărunt. Se servește de obicei cu lipie, baba ghanoush și humus.
Luqaimat
Luqaimat sunt gogoși mici specifice Orientului Mijlociu. Le vei mai găsi și sub denumirea de lokma, lugaimat sau awameh.
Sunt crocante la exterior, moi și pufoase la interior și absolut delicioase stropite cu un sirop de zahăr de casă. De obicei, se servesc la cafea.