Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Coaja cartofilor ajunge în marea majoritate a cazurilor la gunoi. Sunt situații în care cartofii se consumă fără a fi curățați, dar acestea sunt mult prea puține și țin de cele mai multe ori de preferințele personale și de tipul de tubercul folosit. Descoperă din ce se obține și cum se folosește pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie.
Dacă ești obișnuită să cureți cartofii de coajă înainte de a-i consuma nu o mai arunca la gunoi. Poți să o folosești tot la gătit, porivit experților de la The Daily Meal. În felul acesta vei reduce risipa alimentară și te vei bucura de efectele nebănuite ale acestor resturi.
Din momentul în care cartofii sunt curățați și fierb pe aragaz, tu poți să te apuci să deshidratezi grămada de coji rămase și să le transformi în pudră de cartofi. Evident, trebuie să fie foarte bine curățate de orice urmă de praf sau noroi, porivit experților de la The Daily Meal. Pudra obișnută o poți folosi ca ingredient în mai multe preparate. Prin deshidratare, cojile vor deveni crocante, iar tu vei putea să le macini ușor pentru a obține o pudră.
Dacă ai un deshidratator, procesul va fi mult mai simplu pentru extrage rapid orice urmă de umiditate. Cojile trebuie tăiate în felii și așezate în fundul deshidratorului.
Apoi se lasă să se usuce aproximativ douăsprezece ore sau mai mult dacă nu sunt complet uscate la aproximativ 50°C. Deși poate părea o perioadă foarte lungă, amidonul din cartofi păstrează umiditatea și de aceea este nevoie de mai mult timp.
Cum se face pudra de cartofi
Dacă nu ai deshidrator, poți pune cojile de cartofi pe o tavă de copt, într-un singur strat. Pornește cuptorul la cea mai scăzută temperatură și lasă-le timp de 6-8 ore. Dacă vrei ca procesul să dureze mai puțin, după aproximativ 2-4 ore crește temperatura la 100°C.
Odată ce cojile s-au uscat, le poți măcina pentru a deveni o pudră. Poți face acest lucru într-un mojar cu pistil, în loturi mici. În felul acesta vei obține cea mai fină pulbere. De asemenea, poți utiliza un blender sau un robot de bucătărie.
Încearcă și rețeta de cartofi copți în sare. Este ideală pentru când nu ai mult timp să gătești.
O altă variantă este să pui cojile de cartofi uscate într-o pungă de plastic și să treci peste el un sucitor până când se zdrobesc în bucăți foarte mici. Pudra obținută nu va fi la fel de fină, dar poate fi și ea utilizată în bucătărie în mai multe moduri.
Ce poți face cu pudra de cartofi
Pudra de cartofi cunoscută și sub numele de făină de cartofi are destul de multe utilizări diferite. Una dintre cele mai simple moduri de a o folosi este în supe sau sosuri pentru a le îngroșa. Se poate utiliza atât la sosuri dulci, cât și sărate.
De asemenea, este un ingredient util în orice alt preparat care are nevoie să fie îngroșat, chiar și tocănițe. Nu doar că aduce un plus de consistență, dar mâncarea va fi și mai sățioasă datorită pudrei de cartofi.
Pudra de cartofi poate fi folosită și pentru a face pâine cu cartofi. Va rezulta o pâine pufoasă și moale, pe care o poți folosi ca alternativă sănătoasă la produsele din comerț.