Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește

Coaja cartofilor ajunge în marea majoritate a cazurilor la gunoi. Sunt situații în care cartofii se consumă fără a fi curățați, dar acestea sunt mult prea puține și țin de cele mai multe ori de preferințele personale și de tipul de tubercul folosit. Descoperă din ce se obține și cum se folosește pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie.

Pudra de cartofi pusă într-un bol alături de mai mulți cartofi
Pudra de cartofi se folosește ca agent de îngroșare / Shutterstock

Dacă ești obișnuită să cureți cartofii de coajă înainte de a-i consuma nu o mai arunca la gunoi. Poți să o folosești tot la gătit, porivit experților de la The Daily Meal. În felul acesta vei reduce risipa alimentară și te vei bucura de efectele nebănuite ale acestor resturi.

Din momentul în care cartofii sunt curățați și fierb pe aragaz, tu poți să te apuci să deshidratezi grămada de coji rămase și să le transformi în pudră de cartofi. Evident, trebuie să fie foarte bine curățate de orice urmă de praf sau noroi, porivit experților de la The Daily Meal. Pudra obișnută o poți folosi ca ingredient în mai multe preparate. Prin deshidratare, cojile vor deveni crocante, iar tu vei putea să le macini ușor pentru a obține o pudră.

Dacă ai un deshidratator, procesul va fi mult mai simplu pentru extrage rapid orice urmă de umiditate. Cojile trebuie tăiate în felii și așezate în fundul deshidratorului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Apoi se lasă să se usuce aproximativ douăsprezece ore sau mai mult dacă nu sunt complet uscate la aproximativ 50°C. Deși poate părea o perioadă foarte lungă, amidonul din cartofi păstrează umiditatea și de aceea este nevoie de mai mult timp.

Citește și

Cum se face pudra de cartofi

Dacă nu ai deshidrator, poți pune cojile de cartofi pe o tavă de copt, într-un singur strat. Pornește cuptorul la cea mai scăzută temperatură și lasă-le timp de 6-8 ore. Dacă vrei ca procesul să dureze mai puțin, după aproximativ 2-4 ore crește temperatura la 100°C.

Odată ce cojile s-au uscat, le poți măcina pentru a deveni o pudră. Poți face acest lucru într-un mojar cu pistil, în loturi mici. În felul acesta vei obține cea mai fină pulbere. De asemenea, poți utiliza un blender sau un robot de bucătărie.

Încearcă și rețeta de cartofi copți în sare. Este ideală pentru când nu ai mult timp să gătești.

O altă variantă este să pui cojile de cartofi uscate într-o pungă de plastic și să treci peste el un sucitor până când se zdrobesc în bucăți foarte mici. Pudra obținută nu va fi la fel de fină, dar poate fi și ea utilizată în bucătărie în mai multe moduri.

Ce poți face cu pudra de cartofi

Pudra de cartofi cunoscută și sub numele de făină de cartofi are destul de multe utilizări diferite. Una dintre cele mai simple moduri de a o folosi este în supe sau sosuri pentru a le îngroșa. Se poate utiliza atât la sosuri dulci, cât și sărate.

De asemenea, este un ingredient util în orice alt preparat care are nevoie să fie îngroșat, chiar și tocănițe. Nu doar că aduce un plus de consistență, dar mâncarea va fi și mai sățioasă datorită pudrei de cartofi.

Pudra de cartofi poate fi folosită și pentru a face pâine cu cartofi. Va rezulta o pâine pufoasă și moale, pe care o poți folosi ca alternativă sănătoasă la produsele din comerț.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cartofi copți aromatizați și serviți pe un blat negru
6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
6 modalități de a prepara cartofii copți. Care este cea mai rapidă
mâncare de cartofi cu afumătură pusă într-un castron alb
Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
Mâncare de cartofi cu afumătură. Rețetă simplă și delicioasă
O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă în farfurie rustică, cu lingură de lemn
07:26
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Iubita fiul lui Ion Ţiriac, lovitură uriaşă. Şi-a etalat „bijuteria” de peste 200 de mii de euro
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mireasa, sezon 11. AdrenaLinia a sunat în casă. Cine a lipsit din ediția de pe 2 aprilie 2025
Mireasa, sezon 11. AdrenaLinia a sunat în casă. Cine a lipsit din ediția de pe 2 aprilie 2025
Mireasa, sezon 11. AdrenaLinia a sunat în casă. Cine a lipsit din ediția de pe 2 aprilie 2025
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: A fost vina mea
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
închide