Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele

Pastrama de vită este considerată o delicatesă. Este obținută din diferite bucăți de carne de vită: din piept sau cap de piept cel mai frecvent, deși uneori se face și din carnea de pe coaste. În comparație cu pieptul, capul de piept este mai dens. Acesta este mai gras și de aceea este preferat pentru prepararea pastramei de vită. Descoperă diferențele dintre pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Ce poți alege pentru data viitoare la grătar.

Sandvici cu pastramă de vită pentru a ilustra diferența dintre aceasta și carnea sărată de vită
Sandviciul cu pastramă de vită este emblematic pentru SUA / Shutterstock

Asemănătoare cu pastrama de vită este carnea de vită uscată, pregătită în sare și uscată, ”cornbeef”, după cum o numesc americanii. Carnea de vită crudă este frecată cu sare, usturoi, zahăr și condimente, apoi este uscată, afumată. Ultima etapă presupune fierberea cărnii.

Pastrama de vită sau carnea sărată de vită

Pastrama și carnea de vită uscată și sărată diferă în primul rând prin modul în care sunt tăiate și procesate. Ambele sunt bucăți de carne de vită puse la saramură, dar acest aspect este singurul pe care îl au în comun. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Felii de carne uscată de vită puse pe un tocător de lemn
Carnea de vită uscată și sărată este preparată din timp / Shutterstock

Condimente folosite

Pastrama și carnea de vită uscată și sărată sunt puse în saramură într-un amestec de sare, zahăr, piper negru, cuișoare, coriandru, foi de dafin, boabe de ienupăr și mărar înainte de a fi gătite. 

După aceea, pastrama este unsă cu un amestec picant de piper negru, coriandru, semințe de muștar și semințe de fenicul. Acest pas îi conferă aspectul carbonizat. Pentru carnea de vită uscată și sărată nu se folosește amestec condimente. 

Citește și

Mod de preparare

Modul de gătire este diferit pentru cele două preparate. Pastrama de vită se afumă cu lemn de esență tare, de obicei cu o cratiță cu apă în apropiere, care creează abur și menține carnea umedă. După aceea, se răcește și apoi se fierbe la abur înainte de servire. 

Carnea de vită uscată și sărată este fiartă la abur alături de varză și alte ingrediente.

Originile pastramei și ale cornbeef sunt diferite. Pastrama are origini românești și lituaniene, în timp ce cel de-al doilea preparat provine din Irlanda. 

Pastrama de vită, preparatul emblematic al americanilor, inventat de un lituanian și un român

Atât carnea de vită uscată, cât și pastrama au fost preparate la început pentru a conserva carnea pentru cât mai mult timp. Pastrama de vită este foarte populară în SUA și este folosită pentru sandviciuri mai rafinate.

Gustul pastramei este o îmbinare de arome similare cu cele ale fripturii cu accente subtile de cârnați. Cu toate acestea, aroma sa nu este derivată din carnea din care este făcută, ci mai degrabă din metoda prin care este preparată. Din punct de vedere tehnic, se poate face pastramă din orice tip de carne, inclusiv miel și somon. 

Pastramă de vită tăiată felii și pusă pe o hârtie
Gustul pastramei este o îmbinare de arome similare cu cele ale fripturii / Shutterstock

Saramura

Procesul începe cu punerea la saramură a cărnii timp de până la o săptămână într-o marinadă de sare, zahăr și condimente. După aceea, carnea este acoperită cu un sos picant din semințe de coriandru, piper, semințe de muștar, semințe de fenicul și usturoi. Din aceste condimente își ia aroma specifică.

Pastrama de vită a fost gătită inițial de imigrantul lituanian Sussman Volk, folosind rețeta unui prieten român, pastrama a fost servită pentru prima dată în New York City la sfârșitul anilor 1800, potrivit FinediningLovers.com

Legenda spune că pastrama lui Volk a devenit atât de populară încât a deschis un magazin cu delicatese, unde a servit această carne kosher emblematică pe pâine de secară.

La ce se folosește pastrama de vită

Pastrama este de obicei servită în sandviciuri, între felii de pâine pufoasă, de secară, unse cu generozitate cu muștar galben și murături. Se mai poate folosi în croque monsieur, în sandviciuri cu brânză și multe altele.

În oricare dintre preparatele cu pastramă, murăturile nu lipsesc niciodată. Sandviciurile cu pastramă se acompaniază de minune cu salate de cartofi, salate de varză sau cartofi prăjiți. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Bucățile de carne de vită puse pe un blat de lemn
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Reacţia Larisei Drăgulescu după ce a aflat că Marian Drăgulescu se însoară! Ce relaţie poate avea cu logodnica fostului gimnast
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide