Rețeta de dulce de leche. Află de ce este atât de populară în țările din America de Sud

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dulce de leche este unul dintre cele mai populare deserturi din America de Sud, în special în Uruguay și Argentina. Se servește la micul dejun, cel mai frecvent pe pâine prăjită, dar și pe clătite sau vafe. Este, de asemenea, ingredientul principal al multor prăjituri, plăcinte și produse de patiserie tipice. Descoperă și tu rețeta de dulce de leche. Află de ce este atât de populară în țările din America de Sud.

dulce de leche într-un bol alb alături de o lingură de lemn
Dulce de leche este și ingredient în alte deserturi / Shutterstock

Dulce de leche se prepară printr-un proces de caramelizare a laptelui. Rețeta tradițională conține lapte, zahăr și vanilie, însă astăzi există variante și cu smântână de gătit, iar zahărul este înlocuit cu îndulcitori naturali. Are un gust foarte asemănător cu caramelul și o consistență lipicioasă. 

Dulce de leche se poate încalzi pentru a fi adus în stare lichidă ca mai apoi să fie folosit ca topping pentru vafe, clătite sau brioșe.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă laptele cu zahărul, sarea și păstaia de vanilie într-o cratiță și se pun la foc mediu. Se amestecă și se lasă până când zahărul se topește. Apoi se ia de pe foc.

Cum prepari rapid rețeta de dulce de leche

Se pune bicarbonatul de sodiu și vasul se pune din nou pe aragaz la foc mic. Se lasă până când face bule pe margine, fără să clocotească. Se lasă la foc foarte mic aproximativ 2 ore amestecând din când în când. Când începe să se închidă la culoare se amestecă constant. Când ajunge la culoarea caramelului se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Se trece printr-o sită foarte fină pentru un dulce de leche foarte fin sau se poate consuma fără să se treacă prin acest pas. Se păstrează la frigider până la o lună.

Lupta dintre latino-americani

Uruguay, Argentina, Chile, Columbia și Peru sunt doar câteva dintre țările din America Latină care își arogă meritul inventării acestui desert.

Totuși doar în Uruguay și Argentina se găsește sub denumirea de dulce de leche. În 2003, Argentina a încercat să îl declare ca moștenire culturală argentiniană la UNESCO, fără succes, deoarece Uruguay a susținut că ar trebui considerat patrimoniu gastronomic al Río de la Plata, regiunea comunică a celor două țări.

Niciuna dintre țările din America de sud nu poate să fie declarată inventatoare a dulce de leche pentru că istoria acestui desert este destul de încâlcită. Fiecare are propria versiune, însă toate poveștile datează de la începutul secolului al XIX-lea. Încearcă și rețeta clasică de dulceață de lapte. Este simplă și rapidă.

Dulce de leche dincolo de America de Sud

În acest război au intrat și francezii care spun că în 1804, bucătarul lui Napoleon a inventat din greșeală deliciosul desert încălzind laptele și zahărul pentru prea mult timp. 

Potrivit istoricului Daniel Balmaceda, o variantă a desertului a fost preparată inițial în Indonezia și a fost dusă în Filipine în jurul secolului al XVI-lea. După ce Imperiul Spaniol i-a cucerit, desertul a fost dus în Spania, iar mai târziu în America de Sud.

Desertul este atât de iubit, încât în fiecare an pe 11 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Dulce de Leche.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Prăjitura proteică cu unt de arahide pe un blat gri
Prăjitura proteică cu unt de arahide, gustarea nutritivă potrivită după antrenamente
Prăjitura proteică cu unt de arahide, gustarea nutritivă potrivită după antrenamente
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
Galerie foto
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
închide