Rețeta de dulce de leche. Află de ce este atât de populară în țările din America de Sud

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dulce de leche este unul dintre cele mai populare deserturi din America de Sud, în special în Uruguay și Argentina. Se servește la micul dejun, cel mai frecvent pe pâine prăjită, dar și pe clătite sau vafe. Este, de asemenea, ingredientul principal al multor prăjituri, plăcinte și produse de patiserie tipice. Descoperă și tu rețeta de dulce de leche. Află de ce este atât de populară în țările din America de Sud.

dulce de leche într-un bol alb alături de o lingură de lemn
Dulce de leche este și ingredient în alte deserturi / Shutterstock

Dulce de leche se prepară printr-un proces de caramelizare a laptelui. Rețeta tradițională conține lapte, zahăr și vanilie, însă astăzi există variante și cu smântână de gătit, iar zahărul este înlocuit cu îndulcitori naturali. Are un gust foarte asemănător cu caramelul și o consistență lipicioasă. 

Dulce de leche se poate încalzi pentru a fi adus în stare lichidă ca mai apoi să fie folosit ca topping pentru vafe, clătite sau brioșe.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă laptele cu zahărul, sarea și păstaia de vanilie într-o cratiță și se pun la foc mediu. Se amestecă și se lasă până când zahărul se topește. Apoi se ia de pe foc.

Cum prepari rapid rețeta de dulce de leche

Se pune bicarbonatul de sodiu și vasul se pune din nou pe aragaz la foc mic. Se lasă până când face bule pe margine, fără să clocotească. Se lasă la foc foarte mic aproximativ 2 ore amestecând din când în când. Când începe să se închidă la culoare se amestecă constant. Când ajunge la culoarea caramelului se ia de pe foc și se lasă să se răcească.

Se trece printr-o sită foarte fină pentru un dulce de leche foarte fin sau se poate consuma fără să se treacă prin acest pas. Se păstrează la frigider până la o lună.

Lupta dintre latino-americani

Uruguay, Argentina, Chile, Columbia și Peru sunt doar câteva dintre țările din America Latină care își arogă meritul inventării acestui desert.

Totuși doar în Uruguay și Argentina se găsește sub denumirea de dulce de leche. În 2003, Argentina a încercat să îl declare ca moștenire culturală argentiniană la UNESCO, fără succes, deoarece Uruguay a susținut că ar trebui considerat patrimoniu gastronomic al Río de la Plata, regiunea comunică a celor două țări.

Niciuna dintre țările din America de sud nu poate să fie declarată inventatoare a dulce de leche pentru că istoria acestui desert este destul de încâlcită. Fiecare are propria versiune, însă toate poveștile datează de la începutul secolului al XIX-lea. Încearcă și rețeta clasică de dulceață de lapte. Este simplă și rapidă.

Dulce de leche dincolo de America de Sud

În acest război au intrat și francezii care spun că în 1804, bucătarul lui Napoleon a inventat din greșeală deliciosul desert încălzind laptele și zahărul pentru prea mult timp. 

Potrivit istoricului Daniel Balmaceda, o variantă a desertului a fost preparată inițial în Indonezia și a fost dusă în Filipine în jurul secolului al XVI-lea. După ce Imperiul Spaniol i-a cucerit, desertul a fost dus în Spania, iar mai târziu în America de Sud.

Desertul este atât de iubit, încât în fiecare an pe 11 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Dulce de Leche.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitura proteică cu unt de arahide pe un blat gri
Prăjitura proteică cu unt de arahide, gustarea nutritivă potrivită după antrenamente
Prăjitura proteică cu unt de arahide, gustarea nutritivă potrivită după antrenamente
Un tort decorat cu cremă de vanilie, fără fierbere
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
Cremă pentru tort pe care o poți prepara fără fierbere. Cea mai rapidă rețetă
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Regula fermoarului ar putea intra în Codul Rutier din România. Ce sancţiuni riscă şoferii care nu o respectă
"Regula fermoarului" ar putea intra în Codul Rutier din România. Ce sancţiuni riscă şoferii care nu o respectă
"Regula fermoarului" ar putea intra în Codul Rutier din România. Ce sancţiuni riscă şoferii care nu o respectă
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Cât de mult a crescut și cum arată acum fiica lui Jennifer Lopez, Emme. Ce a dezvăluit artista despre viața personală a fiicei ei
Cât de mult a crescut și cum arată acum fiica lui Jennifer Lopez, Emme. Ce a dezvăluit artista despre viața personală a fiicei ei
Cât de mult a crescut și cum arată acum fiica lui Jennifer Lopez, Emme. Ce a dezvăluit artista despre viața personală a fiicei ei
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
închide