Rețete cu făină de cocos. Cu ce este diferită față de făina de grâu

Făina de cocos nu conține gluten, are un conținut scăzut de carbohidrați și este bogată în fibre, ceea ce o face un aliment perfect pentru cei care suferă de celiachie și diabet, dar și de alte afecțiuni. Este ma ieftină decât alte tipuri de făină fără gluten, așa că poți să încerci rețete cu făină de cocos fără prea mari costuri.

Rețete cu făina de cocos ilustrate cu ajutorul unei linguri de lemn pline cu pudră de cocos
Făina de cocos nu poate înlocui făina de grâu decât în proporție de 20% / Shutterstock

Făina de cocos se găsește în majoritatea marilor magazine, dar înainte de a o cumpăra asigură-te că este singurul ingredient din acel produs. Unele sortimente mai au și alte adaosuri, de cele mai multe ori aditivi alimentari. Apoi nu trebuie decât să te bucuri de gustul său bogat.

Ce este făina de cocos și cum se obține

Făina de cocos este o alternativă la făina de grâu pentru că nu are gluten. Este obținută prin măcinarea nucii de cocos uscate până când devine o pudră. Poate înlocui o parte din făina de grâu dintr-o rețetă sau poate fi combinată cu alte tipuri de făină fără gluten.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Făina de cocos este o pulbere fină, moale, albă, obținută prin măcinarea pulpei de nucă de cocos uscate. Poate fi folosit într-o varietate de rețete ca înlocuitor pentru făina de grâu, dar nu în totalitate, ci până la 20%. Cu alte cuvinte, nu poți face un produs copt folosind 100% făină de cocos. 

Datorită faptului că are o aromă foarte puternică de nucă de cocos nu poate fi folosită în combinație cu orice ingrediente. Oricum, dacă nu îți place gustul nucii de cocos mai bine încearcă să găsești alt înlocuitor pentru făina de grâu.

Citește și

Ce proprietăți are făina de cocos

Nu te aștepta să să se comporte la fel ca alte tipuri de făină fie ele și variante fără gluten. Multe dintre ele au în compoziție în mod natural amidon, așa că absorb lichide se leagă de proteine ​​într-un fel care ajută aluatul, ceea ce nu se întâmplă cu făina de cocos.

Făina de cocos, pe de altă parte, este un aliment fără amidon, deși conține carbohidrați și fibre. Nucile de cocos sunt un tip de fructe numite drupe. Alte drupe includ mango, caise, cireșe, măsline și piersici. 

Pulpa nucii de cocos este endocarpul fructului, care este analog cu segmentele cărnoase ale unei portocale sau cu partea fibroasă a unui măr din miezul său. Deoarece făina de cocos este făcută din fructe uscate, are tendința de a absorbi mai multă apă decât făina de cereale sau chiar făina de nuci. Află mai multe și despre uleiul de cocos în cafea.

Totuși, nu înseamnă că nu poate fi folosită pentru preparate care se coc. Tipurile de făină de nuci cu conținut scăzut de amidon, cum ar fi făina de migdale, de exemplu, sunt adesea pentru diverse aluaturi, uneori într-o cantitate de până la 50% dintr-o rețetă. 

Făina de cocos, pe de altă parte, este cel mai limitată la aproximativ 25% din totalul cantității de făina a unei rețete. Acest lucru se datorează modului în care aceasta absoarbe lichidul.

Când boabele de cereale absorb apă, amidonul se gelatinizează, dar când făina de cocos absoarbe apă, aceasta devine pur și simplu umedă. Lichidul respectiv este în cele din urmă gătit, dar pentru că absoarbe atât de mult lichid, astfel încât preparatul final va fi mai dens și mai greu decât ți-ai dori. 

Diferențe între făina de cocos și cea de grâu

Făina de cocos are 400 kcal la 100 g, iar făina de grâu 364 kcal la 100 g, așa că este destul de ușor de calculat că diferența este de aproximativ 10%. În cazul ambelor tipuri de făina majoritatea caloriilor provin din carbohidrați.

  • Carbohidrați : făină de grâu – cu 27% mai mult decât făina de cocos;
  • Grăsimi : făină de cocos – cu 1260% mai mult decât făina de grâu;
  • Fibre alimentare : făină de cocos – cu 1630% mai mult decât făina de grâu;
  • Proteine : făină de cocos – cu 94% mai mult decât făina de grâu;

La ce fel de rețete se folosește făina de cocos

Făina de cocos ar trebui folosită doar în rețete special create pentru ea din cauza proprietăților sale. Nu este recomandat să încerci pur și simplu să înlocuiești o parte din alt tip de făină cu ea pentru că s-ar putea ca rezultatul să nu fie cel pe care ți-l dorești.

Făina de cocos este extrem de bogată în fibre, ceea ce înseamnă că absoarbe mult lichid în timpul coacerii. Acest lucru face ca este esențial să urmați exact rețeta fără a face înlocuiri suplimentare. Aluatul va fi adesea mult mai gros decât te aștepți atunci când folosești făină de cocos. 

Dacă totuși vrei să faci înlocuiri, o regulă generală este să respecți următorul raportul de ¼- 1/3 cană făină de cocos  la 1 cană de făină obișnuită. Datorită faptului că absoarbe o cantitate mare de lichid va trebui să pui și mai multe ouă. Înearcă și rețeta de biscuiți cu cocos.

Rețete cu făina de cocos

Făina de cocos este potrivită pentru deserturi, însă trebuie să respecți cantitățile din rețete și modul de lucru pentru ca acestea să iasă cum trebuie.

Biscuiți cu făină de cocos

Acești biscuiți din făină de cocos sunt atât de moi, pufoși și fragezi la exterior, încât nu o să crezi că au nevoie de doar 4 ingrediente.

Biscuiți cu nucă de cocos pe o masă gri alături de o nucă de cocos tăiată pe jumătate
Biscuiții cu făină de cocos sunt o gustare cu puține calorii / Shutterstock

Ingrediente

  • 85 g făină de cocos cernută
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 100 ml ulei de cocos 
  • 8 ouă mari
  • 100 g brânză mărunțită opțional

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează o tavă mare de copt cu hârtie de copt și se lasă deoparte.

Într-un castron mic, se amestecă făina de cocos și praful de copt până se omogenizează. Într-un alt castron bat uleiul de cocos și ouăle până se încorporează. Apoi se combină ușor ingredientele uscate cu cele umede și se încorporează și brânza. Se amestecă până se obține un aluat gros, apoi se lasă să stea 10 minute.

Cu ajutorul unei linguri se formează 12 biscuiți care se pun pe tava de copt pregătită. Se apasă pe fiecare pentru a forma un disc gros. Biscuiții se coc aproximativ 30 de minute, până devin aurii la exterior. Se scot din cuptor și se servesc calzi.

Lipie cu făină de cocos

Lipiile cu făină de cocos vor fi perfecte la micul-dejun atât cu ingrediente sărate, cât mai ales dulci. Servește-le cu cremă de brânză sau cu dulceață.

Lipii din făină de nucă de cocos pe o masă de lemn
Lipiile din făină de cocos pot consuma cu miere și dulceață / Shutetrstock

Ingrediente

  • 2 linguri de tărâțe de psyllium
  • 56 g făină de cocos fină
  • 250 ml apă caldă
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriță sare 

Mod de preparare

Într-un castron mediu, se amestecă tărâțele de de psyllium și făina de nucă de cocos. Apoi se adaugă apa călduță, uleiul de măsline, bicarbonatul de sodiu și sare. Apoi se amestecă bine cu o spatulă și când ingredientele sunt încorporate se frământă aluatul cu mâinile timp de 1 minut. 

La început aluatul va fi umed și devine mai moale și ușor uscat pe măsură ce este frământat. Dacă este prea lipicios, se mai adaugă 1/2 linguriță de tărâțe de psyllium, se frământă timp de 30 de secunde. Aluatul trebuie să fie puțin umed, dar nu ar trebui să se lipească deloc de mâini. Se lasă 10 minute.

Se taie aluatul în 4 bucăți egale și se rulează fiecare bucată într-o bilă mică.

Se așează una dintre bilele de aluat între două bucăți de hârtie de pergament, se apasă bila cu palma pentru a o lipi de hârtie și se începe rularea cu un sucitor până când se obține grosimea dorită.

Se desprinde primul strat de hârtie pergament de pe pâine. Se folosește un capac pentru a tăia pâinea rotundă. Se păstrează marginile de aluat rămase pentru a face o altă bilă la final. Se repetă procesul cu toate bilele de aluat.

După ce s-au format toate se încălzește o tigaie pentru clătite la foc mare. Se adaugă o linguriță de ulei de măsline pe o bucată de hârtie absorbantă. Se freacă suprafața tigăii astfel încât să fie unsă pe toată suprafața. Se pune prima lipie pe tigaia încinsă și se îndepărtează cu grijă ultima bucată de hârtie de pergament.  

Se gătește 2-3 minute pe fiecare parte. Se scoate pe o farfurie. Se repetă cu restul lipiilor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu iaurt și cocos porționată oe farfurie, alături de fructe proaspete și un set de ceai
Prăjitură cu iaurt și cocos. Un desert fin, aerat și parfumat
Prăjitură cu iaurt și cocos. Un desert fin, aerat și parfumat
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
Galerie foto
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de Ciambella cu cireșe și cocos pe o farfurie cu furculiță
Galerie foto
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Ciambella cu cireșe și cocos. Rețetă de prăjitură din bucătăria italiană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
Ceaiul recomandat pentru calmarea durerilor în gât, conform specialiștilor
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
S-au schimbat cotele la casele de pariuri, după dezbaterea George Simion - Nicuşor Dan
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Milionarul român, coproprietarul celui mai tare restaurant din Dubai, dezvăluiri şoc! Ce vrea să facă: „Sunt obosit şi bătrân”
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cum a apărut Ilinca Simion la dezbaterea prezidențială de pe 8 mai 2025. Ținuta soției lui George Simion a atras toate privirile
Cu ce se ocupă în prezent Diana Constantin de la Insula Iubirii Sezonul 3. Cum mai arată fosta concurentă
Cu ce se ocupă în prezent Diana Constantin de la Insula Iubirii Sezonul 3. Cum mai arată fosta concurentă
Cu ce se ocupă în prezent Diana Constantin de la Insula Iubirii Sezonul 3. Cum mai arată fosta concurentă
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
7 semne că ai avut părinți critici și cum te afectează
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Cheryl moștenește averea de 32.2 milioane de dolari a lui Liam Payne, după ce acesta a murit fără testament
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
Ce investigații se fac pe durata sarcinii. Recomandările medicilor pentru fiecare trimestru
fresh
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)

Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
închide