Rețete cu făină de cocos. Cu ce este diferită față de făina de grâu

Fără coacere

Făina de cocos nu conține gluten, are un conținut scăzut de carbohidrați și este bogată în fibre, ceea ce o face un aliment perfect pentru cei care suferă de celiachie și diabet, dar și de alte afecțiuni. Este ma ieftină decât alte tipuri de făină fără gluten, așa că poți să încerci rețete cu făină de cocos fără prea mari costuri.

Cristina Catană
Publicat: 2 aprilie 2023, 07:00
Făina de cocos nu poate înlocui făina de grâu decât în proporție de 20% / Shutterstock

Făina de cocos se găsește în majoritatea marilor magazine, dar înainte de a o cumpăra asigură-te că este singurul ingredient din acel produs. Unele sortimente mai au și alte adaosuri, de cele mai multe ori aditivi alimentari. Apoi nu trebuie decât să te bucuri de gustul său bogat.

Ce este făina de cocos și cum se obține

Făina de cocos este o alternativă la făina de grâu pentru că nu are gluten. Este obținută prin măcinarea nucii de cocos uscate până când devine o pudră. Poate înlocui o parte din făina de grâu dintr-o rețetă sau poate fi combinată cu alte tipuri de făină fără gluten.

Făina de cocos este o pulbere fină, moale, albă, obținută prin măcinarea pulpei de nucă de cocos uscate. Poate fi folosit într-o varietate de rețete ca înlocuitor pentru făina de grâu, dar nu în totalitate, ci până la 20%. Cu alte cuvinte, nu poți face un produs copt folosind 100% făină de cocos. 

Datorită faptului că are o aromă foarte puternică de nucă de cocos nu poate fi folosită în combinație cu orice ingrediente. Oricum, dacă nu îți place gustul nucii de cocos mai bine încearcă să găsești alt înlocuitor pentru făina de grâu.

Citește și

Ce proprietăți are făina de cocos

Nu te aștepta să să se comporte la fel ca alte tipuri de făină fie ele și variante fără gluten. Multe dintre ele au în compoziție în mod natural amidon, așa că absorb lichide se leagă de proteine ​​într-un fel care ajută aluatul, ceea ce nu se întâmplă cu făina de cocos.

Făina de cocos, pe de altă parte, este un aliment fără amidon, deși conține carbohidrați și fibre. Nucile de cocos sunt un tip de fructe numite drupe. Alte drupe includ mango, caise, cireșe, măsline și piersici. 

Pulpa nucii de cocos este endocarpul fructului, care este analog cu segmentele cărnoase ale unei portocale sau cu partea fibroasă a unui măr din miezul său. Deoarece făina de cocos este făcută din fructe uscate, are tendința de a absorbi mai multă apă decât făina de cereale sau chiar făina de nuci. Află mai multe și despre uleiul de cocos în cafea.

Totuși, nu înseamnă că nu poate fi folosită pentru preparate care se coc. Tipurile de făină de nuci cu conținut scăzut de amidon, cum ar fi făina de migdale, de exemplu, sunt adesea pentru diverse aluaturi, uneori într-o cantitate de până la 50% dintr-o rețetă. 

Făina de cocos, pe de altă parte, este cel mai limitată la aproximativ 25% din totalul cantității de făina a unei rețete. Acest lucru se datorează modului în care aceasta absoarbe lichidul.

Când boabele de cereale absorb apă, amidonul se gelatinizează, dar când făina de cocos absoarbe apă, aceasta devine pur și simplu umedă. Lichidul respectiv este în cele din urmă gătit, dar pentru că absoarbe atât de mult lichid, astfel încât preparatul final va fi mai dens și mai greu decât ți-ai dori. 

Diferențe între făina de cocos și cea de grâu

Făina de cocos are 400 kcal la 100 g, iar făina de grâu 364 kcal la 100 g, așa că este destul de ușor de calculat că diferența este de aproximativ 10%. În cazul ambelor tipuri de făina majoritatea caloriilor provin din carbohidrați.

  • Carbohidrați : făină de grâu – cu 27% mai mult decât făina de cocos;
  • Grăsimi : făină de cocos – cu 1260% mai mult decât făina de grâu;
  • Fibre alimentare : făină de cocos – cu 1630% mai mult decât făina de grâu;
  • Proteine : făină de cocos – cu 94% mai mult decât făina de grâu;

La ce fel de rețete se folosește făina de cocos

Făina de cocos ar trebui folosită doar în rețete special create pentru ea din cauza proprietăților sale. Nu este recomandat să încerci pur și simplu să înlocuiești o parte din alt tip de făină cu ea pentru că s-ar putea ca rezultatul să nu fie cel pe care ți-l dorești.

Făina de cocos este extrem de bogată în fibre, ceea ce înseamnă că absoarbe mult lichid în timpul coacerii. Acest lucru face ca este esențial să urmați exact rețeta fără a face înlocuiri suplimentare. Aluatul va fi adesea mult mai gros decât te aștepți atunci când folosești făină de cocos. 

Dacă totuși vrei să faci înlocuiri, o regulă generală este să respecți următorul raportul de ¼- 1/3 cană făină de cocos  la 1 cană de făină obișnuită. Datorită faptului că absoarbe o cantitate mare de lichid va trebui să pui și mai multe ouă. Înearcă și rețeta de biscuiți cu cocos.

Rețete cu făina de cocos

Făina de cocos este potrivită pentru deserturi, însă trebuie să respecți cantitățile din rețete și modul de lucru pentru ca acestea să iasă cum trebuie.

Biscuiți cu făină de cocos

Acești biscuiți din făină de cocos sunt atât de moi, pufoși și fragezi la exterior, încât nu o să crezi că au nevoie de doar 4 ingrediente.

Biscuiții cu făină de cocos sunt o gustare cu puține calorii / Shutterstock

Ingrediente

  • 85 g făină de cocos cernută
  • 2 lingurițe de praf de copt
  • 100 ml ulei de cocos
  • 8 ouă mari
  • 100 g brânză mărunțită opțional

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se tapetează o tavă mare de copt cu hârtie de copt și se lasă deoparte.

Într-un castron mic, se amestecă făina de cocos și praful de copt până se omogenizează. Într-un alt castron bat uleiul de cocos și ouăle până se încorporează. Apoi se combină ușor ingredientele uscate cu cele umede și se încorporează și brânza. Se amestecă până se obține un aluat gros, apoi se lasă să stea 10 minute.

Cu ajutorul unei linguri se formează 12 biscuiți care se pun pe tava de copt pregătită. Se apasă pe fiecare pentru a forma un disc gros. Biscuiții se coc aproximativ 30 de minute, până devin aurii la exterior. Se scot din cuptor și se servesc calzi.

Lipie cu făină de cocos

Lipiile cu făină de cocos vor fi perfecte la micul-dejun atât cu ingrediente sărate, cât mai ales dulci. Servește-le cu cremă de brânză sau cu dulceață.

Lipiile din făină de cocos pot consuma cu miere și dulceață / Shutetrstock

Ingrediente

  • 2 linguri de tărâțe de psyllium
  • 56 g făină de cocos fină
  • 250 ml apă caldă
  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • ¼ linguriță sare

Mod de preparare

Într-un castron mediu, se amestecă tărâțele de de psyllium și făina de nucă de cocos. Apoi se adaugă apa călduță, uleiul de măsline, bicarbonatul de sodiu și sare. Apoi se amestecă bine cu o spatulă și când ingredientele sunt încorporate se frământă aluatul cu mâinile timp de 1 minut. 

La început aluatul va fi umed și devine mai moale și ușor uscat pe măsură ce este frământat. Dacă este prea lipicios, se mai adaugă 1/2 linguriță de tărâțe de psyllium, se frământă timp de 30 de secunde. Aluatul trebuie să fie puțin umed, dar nu ar trebui să se lipească deloc de mâini. Se lasă 10 minute.

Se taie aluatul în 4 bucăți egale și se rulează fiecare bucată într-o bilă mică.

Se așează una dintre bilele de aluat între două bucăți de hârtie de pergament, se apasă bila cu palma pentru a o lipi de hârtie și se începe rularea cu un sucitor până când se obține grosimea dorită.

Se desprinde primul strat de hârtie pergament de pe pâine. Se folosește un capac pentru a tăia pâinea rotundă. Se păstrează marginile de aluat rămase pentru a face o altă bilă la final. Se repetă procesul cu toate bilele de aluat.

După ce s-au format toate se încălzește o tigaie pentru clătite la foc mare. Se adaugă o linguriță de ulei de măsline pe o bucată de hârtie absorbantă. Se freacă suprafața tigăii astfel încât să fie unsă pe toată suprafața. Se pune prima lipie pe tigaia încinsă și se îndepărtează cu grijă ultima bucată de hârtie de pergament.  

Se gătește 2-3 minute pe fiecare parte. Se scoate pe o farfurie. Se repetă cu restul lipiilor.

Citește și
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă
Prăjitură cu mere și cocos, simplă și delicioasă
Prăjitura Lamington cu gem de zmeură, mai gustoasă și mai spectaculoasă
Prăjitura Lamington cu gem de zmeură, mai gustoasă și mai spectaculoasă
Prăjitura Bounty fără coacere. Rețeta simplă și rapidă a unui desert spectaculos
Prăjitura Bounty fără coacere. Rețeta simplă și rapidă a unui desert spectaculos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:55
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
06:59
De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos De ce se înverzește gălbenușul la fiert. Cum se fierb ouăle corect ca să aibă un galben frumos
06:43
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
06:00
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
06:00
Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri Cu ce se curăță vopseaua de ouă de pe mâini. Cele mai simple și eficiente trucuri
30 aprilie, 09:41
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
30 aprilie, 07:25
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
30 aprilie, 06:50
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob 7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Sigur vrei să ai cozonaci și gustoși, dar care să arate ca în poze. Trebuie să fie bine crescuți, pufoși, cu crustă lucioasă și bine coaptă. Ca să îi obții trebuie...
2
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...
3
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pe lângă cozonac și pască, deserturile tradiționale pentru întâmpinarea Sfintelor Sărbători Pascale, merită preparată și rețeta de tort cu ouă de ciocolată. Va fi o încântare și pentru papilele gustative, dar...
4
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
5
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Drobul se face în tradiția românească de Paște, dar trebuie să recunoaștem că îl poți face oricând. Este un aperitiv gustos și versatil perfect pentru orice perioadă a anului. Dacă te-ai...

Parteneri

Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Comandă-record la o terasă de 1 Mai. Câţi mici a putut să cumpere un român
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Averea lui Ionuţ Negoiţă a „explodat”! Ce loc ocupă acum omul de afaceri în topul celor mai bogaţi români!
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
Cum poți evita să îți iasă un cozonac necopt la mijloc. Câteva reguli importante
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
5 lucruri pe care nu le știai despre Ali Yasin Özegemen din “Păsări rănite”. Cum este actorul în viața reală
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Directoarea Twitter care dormea pe jos să-l susțină pe Elon Musk a ajuns la Meta. De ce a ales să ajungă la competitorul X
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Drob de ciuperci în coșulețe de aluat foietaj
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Leziuni la nivelul nasului la copii: care sunt acestea și cum le tratezi
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Britney Spears trebuie să-i plătească tatălui ei 2 milioane de dolari: „Familia mea m-a rănit. Nu s-a făcut dreptate!”
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
Cele mai bune fructe oleaginoase pentru slăbit. Cum te pot ajuta să scapi de kilogramele în plus
fresh

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori

Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori