Rețete sănătoase cu cartofi dulci. Ce să adaugi în tavă pentru un preparat gustos

Cartofii dulci nu sunt atât de populari pe cât ar trebui. Sunt versatili, au un gust bun și o mulțime de beneficii nutriționale. Iată cinci rețete sănătoase cu cartofi dulci din care să te inspiri.

Cartofi dulci curățați și tăiați pe jumătate
Cartofii dulci se potrivesc cu orice tip de carne / Shutterstock

Cartofii dulci au o coajă subțire, netedă și o pulpă moale, dulce și asemănătoare cu o pastă cremoasă. Cel mai des vei întâlni cartofi dulci de culoare portocalie, însă mai sunt și galbeni, roșii sau violet, în funcție de varietate.

Cartofii dulci sunt relativ scăzut în calorii, dar bogat în fibre, vitamine și minerale esențiale. Sunt o sursă excelentă de vitamina A (sub formă de beta-caroten), vitamina C, potasiu și magneziu. Trebuie să îi incluzi în dietă pentru că au un aport important de fibre dietetice, care contribuie la sănătatea digestivă și menținerea nivelului de glucoză în sânge.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu ce carne merg cartofii dulci

Cartofii dulci sunt foarte versatili și se potrivesc bine cu o varietate de tipuri de carne, datorită gustului lor dulceag și a texturii bogate.

Dacă vrei să gătești carne de pasăre și cartofi dulci o poți face pregătind pui/ curcan la cuptor cu garnitură de cartofi dulci sau la grătar cu câțiva cartofi dulci copți sau piure. Burgerul cu carne de curcan se potrivesc foarte bine cu cartofii dulci prăjiți.

În cazul cărnii de porc, cea mai bună garnitură este cea din cartofi dulci copți sau prăjiți, iar carnea de vită are nevoie de un piure de cartofi dulci, eventual cu câteva ierburi aromatice. Dacă pregătești carne de miel asociază-i cu câțiva cartofi dulci copți la cuptor și condimentați cu rozmarin.

Peștele și fructele de mare se asociază perfect cu orice fel de preparat din cartofi dulci, dar ar fi bine să alegi texturi complementare, pentru a face meniul mai interesant.

Care este timpul de fierbere pentru cartofii dulci

Timpul de fierbere pentru cartofii dulci variază în funcție de dimensiunea bucăților și de metoda de tăiere. În general, cartofi dulci întregi de dimensiuni mici sau medii au nevoie de aproximativ 30-40 de minute, iar cei mari de aproape 50 de minute.

Dacă îi tai în bucăți timpul de fierbere se va micșora considerabil, până la 15-20 de minute, în funcție de cât de mari sunt bucățile. Trebuie să te asiguri că au de dimensiuni egale pentru a se găti în același timp.

Pentru a verifica dacă s-au fiert folosește o furculiță sau un cuțit, cu care să îi înțepi.

Cartofi dulci la cuptor cu ierburi și usturoi

Cartofii dulci la cuptor cu ierburi și usturoi sunt garnitura perfectă pentru orice preparat din carne. Poți să îi servești și ca fel principal cu o salată alături.

Cartofi dulci la cuptor cu ierburi și usturoi puși într-o farfurie neagră
Cartofii copți se pot servi cu maioneză sau sos de iaurt/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2-3 cartofi dulci mari
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 linguriță de rozmarin proaspăt tocat
  • 1 linguriță de cimbru proaspăt tocat
  • sare
  • piper după gust

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală și se taie cartofii dulci în felii sau cuburi de 2-3 cm. Apoi se pun într-un bol mare și se adaugă uleiul de măsline, usturoiul, rozmarinul, cimbrul, sarea și piperul.

După aceea se amestecă bine pentru a acoperi cartofii uniform. Se pun într-un singur strat într-o tavă de copt.

Se dau la cuptor pentru 25-30 de minute, sau până când cartofii sunt aurii și crocanți pe margini, amestecând la jumătatea timpului de gătire. Se servesc calzi, drept garnitură sau gustare sănătoasă.

Supă cremă de cartofi dulci și morcovi

Supa cremă de cartofi dulci și morcovi este atât de aromată, cu note dulci discrete, încât o vei adora de la prima înghițitură.

Supă cremp de cartofi dulci și morcovir într-un bol albastru
Supa cremă de cartofi dulci se poate servi atât rece, cât și caldă/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 cartofi dulci mari, decojiți și tăiați cuburi
  • 4 morcovi medii, tăiați felii
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 litru de supă de legume
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • sare
  • piper după gust
  • smântână sau iaurt grecesc pentru servire (opțional)

Mod de preparare

Într-o oală mare, se încălzește uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa și usturoiul și se sotează până devin translucide. Apoi se pun cartofii dulci și morcovii și se lasă să se gătească timp de 5 minute, amestecând ocazional.

După aceea, se pun supa de legume, ghimbirul și scorțișoara. Supa se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul și se lăsă să fiarbă la foc mic timp de 20-25 de minute, sau până când legumele sunt moi.

Cu ajutorul unui blender se pasează supa până devine cremoasă. Se condimentează cu sare și piper după gust. Se servește cu smântână sau iaurt grecesc.

Salată de cartofi dulci cu quinoa și avocado

Salata de cartofi dulci cu quinoa și avocado este perfectă pentru o cină sănătoasă sau pentru un prânz la pachet la birou.

Salată de cartofi dulci și quinoua pusă într-un bol albastru
Salata de cartofi dulci cu quinoa este bogată în grăsimi sănătoase și fibre/ Shutterstock

Ingrediente

  • 1 cană de quinoa, clătită
  • 500 ml apă
  • 2 cartofi dulci medii, decojiți și tăiați cuburi
  • 1 avocado mare, tăiat cuburi
  • 1 ceapă roșie tocată
  • coriandru proaspăt tocat
  • 2 linguri de suc de lămâie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare
  • piper după gust

Mod de preparare

Se fierbe apa până clocotește, apoi se adaugă quinoa, se reduce focul la minimum și se acoperă. Se lasă încă 15 minute, sau până când apa este absorbită. Se stinge focul, se dă vasul de pe foc și se lasă să se răcească.

Într-o altă cratiță, se fierb cuburile de cartofi dulci până sunt moi, aproximativ 10-15 minute. După aceea, se scurg și se lasă să se răcească.

Într-un bol mare, se combină quinoa gătită, cartofii dulci, avocado, ceapa roșie și coriandrul. Într-un bol mic, se amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul. Se toarnă peste salată și se amestecă bine. Se servește imediat sau se păstrează la frigider până la servire.

Tocăniță de cartofi dulci cu carne vită

Această rețetă simplă de tocăniță de cartofi dulci cu carne este gustoasă și sățioasă, potrivită pentru o masă principală sănătoasă și satisfăcătoare.

Tocăniță de cartofi dulci cu carne de vită servită într-o farfurie neagră
Tocănița de cartofi dulci cu carne de vită se poate servi cu salată sau cu murături/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2 cartofi dulci mari, decojiți și tăiați cuburi sau felii
  • 300 g carne de vită, tăiată cuburi sau fâșii subțiri
  • 1 ceapă mare, tocată
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 1 ardei gras, tăiat cuburi (opțional)
  • 1 lingură de ulei de măsline sau ulei de cocos
  • sare
  • piper după gust
  • 1 linguriță de boia de ardei
  • cimbru
  • rozmarin

Mod de preparare

Se încălzește uleiul într-o tigaie mare sau într-o cratiță la foc mediu. Se adaugă ceapa și se călește până devine translucidă și ușor aurie, timp de aproximativ 5 minute.

Apoi se pun usturoiul și ardeiul gras și se lasă 2-3 minute până se înmoaie ușor. Apoi se adaugă carnea tăiată cuburi și se prăjește până se rumenește pe toate părțile. Se condimentează cu sare, piper, boia de ardei, cimbru, rozmarin după gust.

După aceea se pun cuburile sau feliile de cartofi dulci și se mestecă bine pentru a combina ingredientele. Se acoperă tigaia sau cratița și se lasă la foc mediu până când cartofii dulci sunt fierți și moi, amestecând ocazional, timp de aproximativ 15-20 de minute.

Se mai poate adăuga, dacă este necesar, puțină apă sau supă de legume pentru a facilita procesul de gătire și a evita lipirea de fundul tigăii.

Se gustă și se mai pun condimente dacă mai este cazul. Se servește caldă, presărând deasupra opțional puțin pătrunjel tocat sau coriandru proaspăt.

Cartofi dulci crocanți la cuptor

Acești cartofi dulci crocanți la cuptor sunt o alternativă sănătoasă și delicioasă la cartofii prăjiți clasici, fiind bogați în nutrienți și foarte apetisanți.

Cartofi dulci crocanți serviți cu sos alb și sos roșu
Cartofii dulci crocanți se pot servi cu maioneză sau ketchup/ Shutterstock

Ingrediente

  • 2-3 cartofi dulci mari, decojiți și tăiați în bastonașe sau cuburi
  • 2 linguri de ulei de măsline sau ulei de cocos
  • 1 linguriță de pudră de usturoi
  • 1 linguriță de boia de ardei (opțional pentru un pic de iuțeală și culoare)
  • sare
  • piper negru măcinat după gust
  • oregano
  • cimbru uscat pentru aromă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se taie cartofii dulci în bastonașe sau cuburi de dimensiuni aproximativ egale pentru a se găti uniform.

Într-un bol mare, se amestecă cartofii dulci cu uleiul de măsline sau de cocos, pudra de usturoi, boiaua de ardei și condimentele (sare, piper, oregano sau cimbru).

Se așează cartofii dulci într-un singur strat pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt sau folie de aluminiu, pentru a ușura curățarea ulterioară.

Se coc în cuptor timp de aproximativ 25-30 de minute, amestecând o dată la jumătatea timpului, până când cartofii dulci sunt aurii și crocanți pe toate părțile. Se servesc imediat drept garnitură sau gustare sănătoasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
maqluba servită pe o farfurie albă
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
Horoscopul lunii aprilie 2025. Soarta le bate la ușă acestor nativi
O bunică din Satu Mare s-a trezit cu o factură de 17.000 de lei la curent. Nici ea, nici furnizorul nu au mai citit indexul de 2 ani
O bunică din Satu Mare s-a trezit cu o factură de 17.000 de lei la curent. Nici ea, nici furnizorul nu au mai citit indexul de 2 ani
O bunică din Satu Mare s-a trezit cu o factură de 17.000 de lei la curent. Nici ea, nici furnizorul nu au mai citit indexul de 2 ani
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Unica fiică a lui Ion Ţiriac, imagine rară alături de fratele ei mai mare. Cum s-au afişat cei doi
Ce a declarat Adriana Bahmuțeanu după ce a câștigat procesul cu fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat
Ce a declarat Adriana Bahmuțeanu după ce a câștigat procesul cu fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat
Ce a declarat Adriana Bahmuțeanu după ce a câștigat procesul cu fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană. Ce s-a întâmplat
Cum spune Andrew Tate că și-a făcut averea. Principala sursă de venit, dezvăluită fără rețineri: Nu România m-a îmbogățit!
Cum spune Andrew Tate că și-a făcut averea. Principala sursă de venit, dezvăluită fără rețineri: "Nu România m-a îmbogățit!"
Cum spune Andrew Tate că și-a făcut averea. Principala sursă de venit, dezvăluită fără rețineri: "Nu România m-a îmbogățit!"
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Europa lansează alternativă gratuită pentru Microsoft Word și Google Docs. Cum funcționează DOCS
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Ciorbă de urzici cu legume, servită cu smântână
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Cum să introduci obiceiuri sănătoase în familie fără presiune
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: Sunt atât de mândru de voi
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: „Sunt atât de mândru de voi”
Billy Ray Cyrus a postat un mesaj emoționant despre fiicele sale, Miley și Noah: „Sunt atât de mândru de voi”
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
Cum se acordă corect primul ajutor. Ce poți face dacă o persoană nu mai este conștientă
fresh
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
închide