Savarine de casă. Rețetă veche, ca la cofetăriile de altădată

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă îți este dor de gustul prăjiturilor pe care le savurai în cofetăriile de altădată și ești în căutare de rețete vechi, autentice, încearcă și rețeta de savarine de casă. Este rețeta pe care o aveau bunicile trecută în caietul îngălbenit de trecerea timpului și transmisă din generație în generație.

Savarine de casă într-o tavă și una pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Savarinele sunt mai delicioase după ce vor sta la rece câteva ore / Shutterstock

Rețeta savarinelor aparține bucătăriei franțuzești. Iar denumirea acestora provine de la numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin, foarte pasionat de gastronomie. Există și varianta acestui delicios desert în bucătăria italiană, unde are denumirea de Rum Baba. De fapt, rețeta italiană este cu mult mai veche decât cea franțuzească, cea din urmă fiind apărută pe la sfârșitul secolului al 18-lea.

Citește și

Indiferent de denumire sau de bucătăria căreia aparține rețeta originală, savarinele rămân printre cele mai apreciate deserturi. Le regăsești și acum în toate cofetăriile din toate țările lumii. Savarinele se completează în mod delicios, dar și spectaculos, cu eclerele, pe același platou. Eclerele aparțin tot bucătăriei franceze, una dintre bucătăriile cu cele mai delicioase și mai elegante deserturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. O poți prepara alături de rețeta de savarine de casă, pe care ți-o oferim detaliată în rândurile de mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Deoarece aluatul pentru savarine este unul dospit, pentru reușita dospirii într-un timp mai scurt va trebui să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Cu cât ingredientele sunt mai calde, cu atât dospirea aluatului va fi mai reușită. Procedezi ca și în cazul rețetei de cozonac.

Cum prepari aluatul pentru savarine de casă

Pune într-un bol drojdia sfărâmată, împreună cu o lingură de zahăr. Amestecă bine până când ingredientele se diluează, apoi adaugă laptele cald. Mai adaugă și 2-3 linguri de făină și omogenizează bine compoziția. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul.

Între timp, pune gălbenușurile cu oul întreg într-un bol. Adaugă restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Cu ajutorul mixerului amestecă bine ingredientele până când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția este cremoasă și deschisă la culoare.

Trece făina prin sită într-un bol mai mare și amestec-o cu sarea. Creează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo maiaua de drojdie și compoziția de gălbenușuri. Începe să amesteci ingredientele de la centru cu făina de pe margini, adăugând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.

Când se formează un aluat compact, acoperă bolul cu folie și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. Textura aluatului pentru savarine de casă va fi mult mai moale decât a aluatului pentru pâine sau cozonac.

Cum formezi și coci savarinele

După ce aluatul este dospit suficient, ia cu o lingură din el și umple formele de savarine pentru 3/4 din volumul lor. Nu uita să ungi formele de copt cu ulei sau cu unt topit.

Pune formele de copt umplute cu aluat în tava mare a cuptorului. Acoperă-le cu folie și lasă aluatul din ele să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute.

În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și mai coace savarinele pentru 20-25 de minute.

Scoate savarinele din formele de copt și așază-le pe un grătar de răcire. Lasă-le acolo timp de 2-3 ore să se răcească bine și să se usuce.

Descoperă și rețeta de prăjitură Amandină, la fel de celebră ca și savarinele sau eclerele.

Cum însiropezi și umpli savarine de casă

Pentru a însiropa savarinele, fierbe un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin. Imediat după stingerea focului, adaugă savarinele în siropul fierbinte. Adaugă atâtea câte încap în cratița cu sirop și scufundă-le bine în sirop apăsându-le cu o spatulă. Când sunt suficient de însiropate, transferă-le pe un platou și adaugă altele.

Lasă savarinele însiropate să se răcească bine, apoi stropește-le cu rom.

Întoarce-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele. Unge căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Adaugă frișcă din belșug peste savarinele decupate, apoi așază frumos căpăcelul peste frișcă.

Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.

Pentru o dată următoare când vei dori să mai prepari savarine, poți încerca și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.

Citește și
Șase savarine de casă într-o tavă
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare ai savarinelor
Savarine de casă într-o tavă și una pe o farfurie albă
+21
CELE MAI CITITE
Inele din mere în aluat foietaj pe un grătar, alături de felii de mere
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Tort cu ciocolată și fistic secționat
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Melcișori din aluat foietaj cu spanac, într-un bol
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos porționată pe farfurie și pe platou, alături de un set de ceai
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
Ruladă de biscuiți cu portocale întregi și cremă de cocos
empanadas pe o farfurie gri
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Rețetă de empanadas. Cum să faci la tine acasă gustările celebre ale spaniolilor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sufleu de broccoli în bol alb, alături de o lingură și buchețele de broccoli
Galerie foto
Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat
Sufleu de broccoli. Un aperitiv gustos și aromat
Două boluri cu sufleu de mere
Galerie foto
Sufleu de mere. Rețeta unui desert delicat, din bucătăria franceză
Sufleu de mere. Rețeta unui desert delicat, din bucătăria franceză
Tian de legume în vas rotund
Galerie foto
Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească
Tian de legume. Rețetă din bucătăria franțuzească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chateaubriand servită pe un tocător de lemn
06:14
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
salată shuba
05:08
Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
Persoană servind Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
15 ianuarie, 06:33
Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale
Porții de kugel de cartofi
15 ianuarie, 05:23
Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască
Coji de eclere coapte în tavă
14 ianuarie, 05:19
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit
Plăcintă cu mazăre porționată pe farfurie și în vasul de copt
14 ianuarie, 05:18
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
13 ianuarie, 06:50
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
Ștrudel cu șuncă și ciuperci pe un tocător de lemn, alături de ciuperci proaspete, frunze de busuioc și ardei roșu
13 ianuarie, 05:01
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
5 perechi de zodii predestinate. Care dintre nativi iubesc o singură dată
5 perechi de zodii predestinate. Care dintre nativi iubesc o singură dată
5 perechi de zodii predestinate. Care dintre nativi iubesc o singură dată
Metoda inedită prin care un șofer de Uber își atrage clienții. Reacția lor când văd ce are bărbatul în mașină
Metoda inedită prin care un șofer de Uber își atrage clienții. Reacția lor când văd ce are bărbatul în mașină
Metoda inedită prin care un șofer de Uber își atrage clienții. Reacția lor când văd ce are bărbatul în mașină
Drama trăită de Vasile Ardeleanu în ultimii ani din viaţă. Soţia l-a părăsit şi a plecat la muncă în Italia
Drama trăită de Vasile Ardeleanu în ultimii ani din viaţă. Soţia l-a părăsit şi a plecat la muncă în Italia
Drama trăită de Vasile Ardeleanu în ultimii ani din viaţă. Soţia l-a părăsit şi a plecat la muncă în Italia
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Luces Velásquez, actrița care a interpretat-o pe Bertha Muñoz în Betty cea urâtă, a pierdut trei copii. Povestea tragică a vedetei
Luces Velásquez, actrița care a interpretat-o pe Bertha Muñoz în Betty cea urâtă, a pierdut trei copii. Povestea tragică a vedetei
Luces Velásquez, actrița care a interpretat-o pe Bertha Muñoz în Betty cea urâtă, a pierdut trei copii. Povestea tragică a vedetei
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Cât ar costa Groenlanda. Donald Trump a zis că ar vrea să o cumpere
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Telefonul Copilului: tot ce trebuie să știi despre linia de asistență 116 111 din România
Telefonul Copilului: tot ce trebuie să știi despre linia de asistență 116 111 din România
Telefonul Copilului: tot ce trebuie să știi despre linia de asistență 116 111 din România
Taylor Swift își extinde conacul de 17.75 milioane de dolari din Rhode Island. Costurile pentru finalizarea construcției se ridică la 1.7 milioane de dolari
Taylor Swift își extinde conacul de 17.75 milioane de dolari din Rhode Island. Costurile pentru finalizarea construcției se ridică la 1.7 milioane de dolari
Taylor Swift își extinde conacul de 17.75 milioane de dolari din Rhode Island. Costurile pentru finalizarea construcției se ridică la 1.7 milioane de dolari
Exerciții fizice pentru a gestiona diabetul. Ce rol are activitatea fizică în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
Exerciții fizice pentru a gestiona diabetul. Ce rol are activitatea fizică în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
Exerciții fizice pentru a gestiona diabetul. Ce rol are activitatea fizică în reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
fresh
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască

Kugel de cartofi. Rețetă tradițională evreiască

Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale

Camembert în foietaj, cu bacon, cașcaval și curmale

Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească

Salata shuba, cea mai populară și sofisticată rețetă rusească
închide