Savarine de casă. Rețetă veche, ca la cofetăriile de altădată

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă îți este dor de gustul prăjiturilor pe care le savurai în cofetăriile de altădată și ești în căutare de rețete vechi, autentice, încearcă și rețeta de savarine de casă. Este rețeta pe care o aveau bunicile trecută în caietul îngălbenit de trecerea timpului și transmisă din generație în generație.

Savarine de casă într-o tavă și una pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Savarinele sunt mai delicioase după ce vor sta la rece câteva ore / Shutterstock

Rețeta savarinelor aparține bucătăriei franțuzești. Iar denumirea acestora provine de la numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin, foarte pasionat de gastronomie. Există și varianta acestui delicios desert în bucătăria italiană, unde are denumirea de Rum Baba. De fapt, rețeta italiană este cu mult mai veche decât cea franțuzească, cea din urmă fiind apărută pe la sfârșitul secolului al 18-lea.

Citește și

Indiferent de denumire sau de bucătăria căreia aparține rețeta originală, savarinele rămân printre cele mai apreciate deserturi. Le regăsești și acum în toate cofetăriile din toate țările lumii. Savarinele se completează în mod delicios, dar și spectaculos, cu eclerele, pe același platou. Eclerele aparțin tot bucătăriei franceze, una dintre bucătăriile cu cele mai delicioase și mai elegante deserturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. O poți prepara alături de rețeta de savarine de casă, pe care ți-o oferim detaliată în rândurile de mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Deoarece aluatul pentru savarine este unul dospit, pentru reușita dospirii într-un timp mai scurt va trebui să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Cu cât ingredientele sunt mai calde, cu atât dospirea aluatului va fi mai reușită. Procedezi ca și în cazul rețetei de cozonac.

Cum prepari aluatul pentru savarine de casă

Pune într-un bol drojdia sfărâmată, împreună cu o lingură de zahăr. Amestecă bine până când ingredientele se diluează, apoi adaugă laptele cald. Mai adaugă și 2-3 linguri de făină și omogenizează bine compoziția. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul.

Între timp, pune gălbenușurile cu oul întreg într-un bol. Adaugă restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Cu ajutorul mixerului amestecă bine ingredientele până când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția este cremoasă și deschisă la culoare.

Trece făina prin sită într-un bol mai mare și amestec-o cu sarea. Creează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo maiaua de drojdie și compoziția de gălbenușuri. Începe să amesteci ingredientele de la centru cu făina de pe margini, adăugând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.

Când se formează un aluat compact, acoperă bolul cu folie și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. Textura aluatului pentru savarine de casă va fi mult mai moale decât a aluatului pentru pâine sau cozonac.

Cum formezi și coci savarinele

După ce aluatul este dospit suficient, ia cu o lingură din el și umple formele de savarine pentru 3/4 din volumul lor. Nu uita să ungi formele de copt cu ulei sau cu unt topit.

Pune formele de copt umplute cu aluat în tava mare a cuptorului. Acoperă-le cu folie și lasă aluatul din ele să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute.

În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și mai coace savarinele pentru 20-25 de minute.

Scoate savarinele din formele de copt și așază-le pe un grătar de răcire. Lasă-le acolo timp de 2-3 ore să se răcească bine și să se usuce.

Descoperă și rețeta de prăjitură Amandină, la fel de celebră ca și savarinele sau eclerele.

Cum însiropezi și umpli savarine de casă

Pentru a însiropa savarinele, fierbe un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin. Imediat după stingerea focului, adaugă savarinele în siropul fierbinte. Adaugă atâtea câte încap în cratița cu sirop și scufundă-le bine în sirop apăsându-le cu o spatulă. Când sunt suficient de însiropate, transferă-le pe un platou și adaugă altele.

Lasă savarinele însiropate să se răcească bine, apoi stropește-le cu rom.

Întoarce-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele. Unge căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Adaugă frișcă din belșug peste savarinele decupate, apoi așază frumos căpăcelul peste frișcă.

Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.

Pentru o dată următoare când vei dori să mai prepari savarine, poți încerca și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.

Citește și
Șase savarine de casă într-o tavă
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare ai savarinelor
Savarine de casă într-o tavă și una pe o farfurie albă
+0
CELE MAI CITITE
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Coaja de portocală confiată
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
baharat
05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Motivul surprinzător pentru care riscul de cancer este diminuat atunci când faci sport frecvent. Ce arată specialiștii
Oraşul european cu 50 de locuitori. Cel mai mic oraş din lume se află la doar 12 ore cu maşina de România
Oraşul european cu 50 de locuitori. "Cel mai mic oraş din lume" se află la doar 12 ore cu maşina de România
Oraşul european cu 50 de locuitori. "Cel mai mic oraş din lume" se află la doar 12 ore cu maşina de România
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Cum arată soția lui Ștefan Hrușcă. Cu ce se ocupă Geanina în Canada
Cum arată soția lui Ștefan Hrușcă. Cu ce se ocupă Geanina în Canada
Cum arată soția lui Ștefan Hrușcă. Cu ce se ocupă Geanina în Canada
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
închide