Savarine de casă. Rețetă veche, ca la cofetăriile de altădată

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă îți este dor de gustul prăjiturilor pe care le savurai în cofetăriile de altădată și ești în căutare de rețete vechi, autentice, încearcă și rețeta de savarine de casă. Este rețeta pe care o aveau bunicile trecută în caietul îngălbenit de trecerea timpului și transmisă din generație în generație.

Savarine de casă într-o tavă și una pe o farfurie albă
Galerie foto

Galerie foto

Savarinele sunt mai delicioase după ce vor sta la rece câteva ore / Shutterstock

Rețeta savarinelor aparține bucătăriei franțuzești. Iar denumirea acestora provine de la numele unui politician și avocat, Jean Anthelme Brillat-Savarin, foarte pasionat de gastronomie. Există și varianta acestui delicios desert în bucătăria italiană, unde are denumirea de Rum Baba. De fapt, rețeta italiană este cu mult mai veche decât cea franțuzească, cea din urmă fiind apărută pe la sfârșitul secolului al 18-lea.

Citește și

Indiferent de denumire sau de bucătăria căreia aparține rețeta originală, savarinele rămân printre cele mai apreciate deserturi. Le regăsești și acum în toate cofetăriile din toate țările lumii. Savarinele se completează în mod delicios, dar și spectaculos, cu eclerele, pe același platou. Eclerele aparțin tot bucătăriei franceze, una dintre bucătăriile cu cele mai delicioase și mai elegante deserturi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și rețeta de eclere cu cremă de vanilie și glazură de ciocolată. O poți prepara alături de rețeta de savarine de casă, pe care ți-o oferim detaliată în rândurile de mai jos.

Ingrediente

Mod de preparare

Deoarece aluatul pentru savarine este unul dospit, pentru reușita dospirii într-un timp mai scurt va trebui să aduci făina și ouăle la temperatura camerei. Cu cât ingredientele sunt mai calde, cu atât dospirea aluatului va fi mai reușită. Procedezi ca și în cazul rețetei de cozonac.

Cum prepari aluatul pentru savarine de casă

Pune într-un bol drojdia sfărâmată, împreună cu o lingură de zahăr. Amestecă bine până când ingredientele se diluează, apoi adaugă laptele cald. Mai adaugă și 2-3 linguri de făină și omogenizează bine compoziția. Acoperă bolul cu o folie de prospețime și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte până când își dublează volumul.

Între timp, pune gălbenușurile cu oul întreg într-un bol. Adaugă restul de zahăr și coaja de lămâie răzuită fin. Cu ajutorul mixerului amestecă bine ingredientele până când zahărul este complet dizolvat, iar compoziția este cremoasă și deschisă la culoare.

Trece făina prin sită într-un bol mai mare și amestec-o cu sarea. Creează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo maiaua de drojdie și compoziția de gălbenușuri. Începe să amesteci ingredientele de la centru cu făina de pe margini, adăugând treptat și uleiul ușor încălzit sau untul topit și ușor răcorit.

Când se formează un aluat compact, acoperă bolul cu folie și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul. Textura aluatului pentru savarine de casă va fi mult mai moale decât a aluatului pentru pâine sau cozonac.

Cum formezi și coci savarinele

După ce aluatul este dospit suficient, ia cu o lingură din el și umple formele de savarine pentru 3/4 din volumul lor. Nu uita să ungi formele de copt cu ulei sau cu unt topit.

Pune formele de copt umplute cu aluat în tava mare a cuptorului. Acoperă-le cu folie și lasă aluatul din ele să se mai dezvolte timp de 15-20 de minute.

În acest interval de timp, încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius.

Coace savarinele pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi micșorează temperatura la 180 de grade Celsius și mai coace savarinele pentru 20-25 de minute.

Scoate savarinele din formele de copt și așază-le pe un grătar de răcire. Lasă-le acolo timp de 2-3 ore să se răcească bine și să se usuce.

Descoperă și rețeta de prăjitură Amandină, la fel de celebră ca și savarinele sau eclerele.

Cum însiropezi și umpli savarine de casă

Pentru a însiropa savarinele, fierbe un sirop simplu din apă cu zahăr și coajă de lămâie răzuită fin. Imediat după stingerea focului, adaugă savarinele în siropul fierbinte. Adaugă atâtea câte încap în cratița cu sirop și scufundă-le bine în sirop apăsându-le cu o spatulă. Când sunt suficient de însiropate, transferă-le pe un platou și adaugă altele.

Lasă savarinele însiropate să se răcească bine, apoi stropește-le cu rom.

Întoarce-le invers pe platou și decupează un căpăcel din ele. Unge căpăcelul cu gemul de fructe preferat. Adaugă frișcă din belșug peste savarinele decupate, apoi așază frumos căpăcelul peste frișcă.

Pune platoul cu savarine de casă la rece, acoperit cu folie de prospețime. Cu cât sunt mai reci, cu atât sunt mai delicioase.

Pentru o dată următoare când vei dori să mai prepari savarine, poți încerca și rețeta de savarine cu ciocolată și frișcă.

Citește și
Șase savarine de casă într-o tavă
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare ai savarinelor
Savarine de casă într-o tavă și una pe o farfurie albă
+0
CELE MAI CITITE
Pui cu legume în stil asiatic la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Trei burgeri de sfeclă roșie cu orez într-un bol cu salată
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
carne de porc și condimente
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați cu cașcaval, la cuptor
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
18 noiembrie, 05:01
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
chilli con carne
17 noiembrie, 10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
17 noiembrie, 10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Supă de sfeclă roșie
17 noiembrie, 06:01
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională din bucătăria ungurească
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională din bucătăria ungurească
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă tradițională din bucătăria ungurească
De ce au început românii să refuze joburile din străinătate. Unele oferă salarii de 8 ori mai mari
De ce au început românii să refuze joburile din străinătate. Unele oferă salarii de 8 ori mai mari
De ce au început românii să refuze joburile din străinătate. Unele oferă salarii de 8 ori mai mari
Acuze fără precedent la adresa Cristinei Neagu. Atacul handbalistei care ne-a adus Liga Campionilor
Acuze fără precedent la adresa Cristinei Neagu. Atacul handbalistei care ne-a adus Liga Campionilor
Acuze fără precedent la adresa Cristinei Neagu. Atacul handbalistei care ne-a adus Liga Campionilor
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Tocăniță de fasole mung cu legume
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas

Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
închide