Sirop cu miere pentru mucenici. Cel mai aromat sirop pe care îl poți face acasă

Fără coacere

Dacă e 9 martie înseamnă că în meniu avem mucenici. Pentru unii cei muntenești cu zeamă sunt perfecți, pentru alții cei pufoși, moi, bine însiropați cu multă nucă deasupra—mucenicii moldovenești—sunt cei mai buni din lume. Iată cum poți să faci cel mai bun sirop cu miere pentru mucenici. Descoperă rețeta pentru cel mai aromat sirop pe care îl poți face acasă.

Cristina Catană
Publicat: 9 martie 2024, 05:28
Siropul cu miere pentru mucenici poate fi aromat cu coajă de citrice sau cu scorțișoară / Shutterstock

Tradiția de a face mucenici este strâns legată de istoria creștinismului și de importanța martiriului în credința creștină. Data de 9 martie este dedicată sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, martiri creștini care și-au dat viața pentru credința lor în secolul al IV-lea.

Rețeta clasică a mucenicilor moldovenești presupune folosirea unui aluat moale și elastic, făcut din făină, lapte, ouă, unt și drojdie. Acest aluat este lăsat să crească până își dublează volumul, iar apoi este împărțit în bucăți mici și modelat în forma specifică a mucenicilor.

După coacere, mucenicii sunt însiropați cu un sirop dulce preparat din miere, zahăr, apă și arome precum scorțișoara sau coaja de portocală. Siropul este fierbinte și aromat, îmbibând fiecare mucenic și conferindu-i o textură moale și o dulceață aparte.

Citește și

Rețeta de sirop cu miere pentru mucenici

Acest sirop dulce și aromat va completa perfect gustul mucenicilor tăi. Poți ajusta cantitățile de miere și zahăr în funcție de preferințele tale pentru dulceață.

Ingrediente

  • 100 g miere,
  • 200 g zahăr,
  • 500 ml apă,
  • coajă de portocală sau lămâie.

Mod de preparare

Se combină zahărul și apa într-un ibric sau o cratiță. Se pune la foc mediu. Se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet și amestecul începe să fiarbă. Se adaugă coaja de portocală sau lămâie pentru a oferi un gust aromat.

Se reduce focul și se lasă siropul să fiarbă în continuare timp de aproximativ 10-15 minute, până când devine mai gros și începe să se lege. După ce siropul a atins consistența dorită, se îndepărtează de pe foc și se lasă să se răcească puțin.

Într-un alt vas, se încălzește mierea la foc mic până când devine mai lichidă și ușor de turnat. Apoi se amestecă în siropul răcit treptat, amestecând continuu până când se încorporează complet.

Se lasă siropul să se răcească înainte de a-l folosi pentru a însiropa mucenicii.

Ce mai poți pune în sirop pentru mucenici foarte aromați

Pentru a adăuga un plus de aromă și savoare siropului pentru mucenici, poți încerca să adaugi diverse ingrediente care să îl îmbogățească și să îi ofere un gust unic.

Scorțișoara este una dintre variante. Poți pune atât baton de scorțișoară, cât și varianta măcinată. Un alt condiment potrivit este vanilia.

Câteva cuișoare adăugate în timpul fierberii vor oferi siropului un parfum exotic și intens. La fel de exotice va fi și anasonul stelat.

Dacă vrei ca gustul de citrice să fie mai intens poți să adaugi în sirop și câteva picături de esență de portocale sau lămâie. În cazul în care îți plac gustul de migdale sau de rom nu ezita să pui câteva picături de esență.

Rețeta clasică de mucenici moldovenești

Mai jos îți oferim și o rețetă clasică pentru a obține acasă cei mai buni mucenici moldovenești.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 500 g făină albă
  • 200 ml lapte călduț
  • 2 ouă mari
  • 50 g unt topit
  • 50 g zahăr
  • coajă rasă de la o portocală sau lămâie
  • 1 linguriță de drojdie uscată
  • un praf de sare

Pentru sirop:

  • 500 g miere
  • 300 g zahăr
  • 500 ml apă
  • 1-2 bețișoare de scorțișoară
  • coajă de portocală sau lămâie (opțional)

Pentru ornat:

  • nucă măcinată sau miez de nucă

Mod de preparare

Într-un bol mare, se amestecă făina cu sarea și coaja de portocală sau lămâie.

În alt vas, se amestecă drojdia uscată cu laptele călduț și zahărul. Se lasă drojdia să se activeze timp de aproximativ 5-10 minute, până când începe să se formeze spumă.

Se adaugă ouăle și untul topit peste amestecul de drojdie și lapte, apoi se pune treptat această compoziție în vasul cu făină.

Se frământă bine până se obține un aluat moale și elastic. Se acoperă vasul cu un prosop curat și se lasă aluatul să crească într-un loc călduț timp de aproximativ 1-2 ore, până când își dublează volumul.

Între timp, se pregătește siropul. Într-o cratiță mare, se amestecă mierea, zahărul, apa și bețișoarele de scorțișoară.

Se poate adăuga și coajă de portocală sau lămâie pentru a intensifica aroma. Se fierbe amestecul la foc mic timp de aproximativ 10-15 minute, până când se îngroașă puțin și devine un sirop consistent.

După ce aluatul a crescut, se împarte în bucăți mici și se formează mucenicii.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se așează mucenicii în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se coc timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când devin aurii.

Se scot mucenicii din cuptor și imediat ce sunt calzi, se înmoaie în siropul fierbinte pentru câteva secunde, apoi se scot și se așează pe un platou. Se presară nucă măcinată sau miez de nucă deasupra mucenicilor.

Citește și
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Te-ar mai putea interesa și
11 utilizări ale siropului de arțar. Cum poți să-ți îndulcești preparatele în mod sănătos
11 utilizări ale siropului de arțar. Cum poți să-ți îndulcești preparatele în mod sănătos
Cu ce se stropesc mucenicii după ce i-ai scos din cuptor. Sfaturi simple și utile pentru a avea o aromă specială
Cu ce se stropesc mucenicii după ce i-ai scos din cuptor. Sfaturi simple și utile pentru a avea o aromă specială
Sirop de afine pentru iarnă. Rețetă simplă și rapidă
Sirop de afine pentru iarnă. Rețetă simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
07:23
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
06:54
Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate
12 mai, 06:57
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
12 mai, 06:10
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
11 mai, 07:08
Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă
11 mai, 06:53
Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni
10 mai, 08:20
Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă Budincă cu șuncă și legume. Rețeta simplă și rapidă
10 mai, 06:20
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Dacă te numeri printre iubitorii deserturilor sub formă de eclere, choux sau profiterol, încearcă și rețeta de churros cu sos de ciocolată. Este o rețetă de gogoși spaniole care se prepară...
2
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tarta Tatin este un desert franţuzesc cu fructe, de obicei mere, care sunt caramelizate cu unt şi zahăr, apoi acoperite cu un aluat de patiserie şi coapte. După ce tarta s-a...
3
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Budincă de orez cu mere caramelizate. Desert cu gust de copilărie
Dacă adori orezul cu lapte, dar vrei să aduci îmbunătățiri rețetei din copilărie, îl poți prepara sub formă de budincă de orez cu mere caramelizate. Te va cuceri textura cremoasă a...
4
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
Prăjitura Albinița este una dintre prăjiturile care ne-au îndulcit gustul copilăriei. Este o prăjitură delicioasă, care conține foi cu miere, coapte pe dosul tăvii și a cărei rețetă ți-o oferim mai...
5
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
Dacă vrei să-ți cucerești invitații și familia cu un tort delicios și spectaculos, preparat cu diferite ocazii speciale, încearcă rețeta de tort Mozaic sau tort tablă de șah. Nu este o...

Parteneri

Ce este „decalajul de odihnă” și cum se manifestă în cazul femeilor. Care sunt sfaturile specialiștilor cu privire la acest concept
Ce este „decalajul de odihnă” și cum se manifestă în cazul femeilor. Care sunt sfaturile specialiștilor cu privire la acest concept
Afacerea care a luat avânt în România. Producătorii s-au aliniat cu preferinţele clienţilor: "Aduce multă satisfacţie"
Afacerea care a luat avânt în România. Producătorii s-au aliniat cu preferinţele clienţilor: "Aduce multă satisfacţie"
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Ce poate face acum vedeta care a avut o relaţie de 8 ani cu soţia fratelui său. A vrut s-o cucerească şi pe soacra acestuia
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 12 mai 2024. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Melisa Döngel: O călătorie a talentului și rezilienței în industria divertismentului din Turcia
Melisa Döngel: O călătorie a talentului și rezilienței în industria divertismentului din Turcia
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge
Cât de fierbinte e Soarele. Experții au dezvăluit temperatura fantastică la care poate ajunge
Compot de rubarbă cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Autoapărarea: cum îl înveți pe copil să se protejeze singur
Selena Gomez a postat o fotografie romantică alături de Benny Blanco, la scurt timp după ce Hailey Bieber, soția fostului ei iubit, și-a anunțat sarcina
Selena Gomez a postat o fotografie romantică alături de Benny Blanco, la scurt timp după ce Hailey Bieber, soția fostului ei iubit, și-a anunțat sarcina
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
Alimente pentru sănătatea prostatei. Ce impact pot avea asupra organismului
fresh

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Tort cu mousse de ciocolată amăruie și mousse de căpșuni

Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă

Kefir făcut în casă. Cea mai simplă rețetă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă

Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat

Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate

Dulceață de rubarbă. Rețetă simplă, fără arome adăugate