Sos chipotle. Rețeta inspirată din bucătăria mexicană
Sosul chipotle aduce un gust ușor afumat și picant oricărui fel de mâncare. Poate fi pus peste tacos, cartofi prăjiți, quessadilla sau orice alt preparat. Se face extrem de ușor și rezistă în frigider până la câteva zile.
Atunci când vrei să aduci un plus de gust preparatelor tale, sosurile sunt foarte utile. Există o varietate atât de mare, încât pentru un singur fel de mâncare poți să alegi chiar și 2-3 variante. De asemenea, un singur sos se poate potrivi în foarte multe situații. Este și cazul sosului chipotle de inspirație mexicană care poate fi pus peste aproape orice preparat din carne sau legume.
Pentru a face sos chipotle nu ai nevoie de multe ingrediente și este posibil ca pe multe dintre ele să le ai deja în casă. Tot ce trebuie să faci este să le amesteci pentru a obține un sos cu consistența fină a unei creme.
Baza sosului chipotle este maioneza clasică. Poți folosi atât varianta integrală, cât și light. Pentru un plus de aciditate se pune smântână fermentată. Cu același scop, dar și pentru a echilibra aromele ingredientelor se pune suc de lămâie. Ardeii chipotle aduc notele picante, iar usturoiul și sare îl condimentează într-un mod interesant.
Dacă nu găsești ardei chipotle, poți folosi variantă uscată și măcinată. Poți adăuga oricât de mult îți dorești, cu condiția ca la final sosul să fie suficient de picant pentru a putea fi consumat.
Ingrediente
Mod de preparare
Se amestecă iaurtul, smântâna, ardeii chipotle, sosul adobo, coriandrul, sucul de lămâie, mierea (dacă se folosește), usturoiul, sarea și chimenul într-un robot de bucătărie. Se procesează totul pentru câteva secunde. Procesați până când se obține o compoziție fină și cremoasă.
Cu ce se servește sosul chipotle
Poți să pui un bol cu sos chipotle alături de creveți, cartofi prăjiți, dovlecei pane, cartofi dulci copți, orice fel de carne la cuptor, prăjită sau la grătar, chiftele de porc sau de pește. De asemenea, îl poți adăuga în salate de fasole sau cu carne.
Sosul chipotle se potrivește și în orice fel de tacos, burrito sau fajitas.
Cum poți păstra sosul chipotle
Sosul chipotle se păstrează într-un vas închis ermetic la frigider până la 1 săptămână. Dacă vrei să reziste mai mult poate sta la frigider în pungă sigilată până la 3 săptămâni. Cel mai bine este să îl porționezi astfel încât să poți scoate doar cantitatea de care ai nevoie.
Ce sunt ardeii chipotle
Secretul acestui sos este dat de ardeii iuți chipotle. Aceștia sunt ardei jalapeños roșii care au fost afumați și uscați. Ardeii jalapeño sunt culeși când sunt în stadiul de maturitate, apoi sunt afumați și uscați. Procesul de afumare le conferă un gust distinct și o aromă intensă, note de fum, ușor dulci.
Ardeii chipotle pot fi folosiți sub formă de pudră, pastă sau chiar întregi în diverse preparate, cum ar fi sosuri, marinade, tocănițe, supe sau în umpluturi pentru burrito sau taco.
Atunci când se prepară sos chipotle, ardeii sunt integrați într-un într-un adobo care este un sos catifelat, acidulat și dulce, făcut din ardei iute uscat. Rezultă o cremă extrem de aromată și foarte picantă. În Mexic se face în casă, dar se găsește și la supermarket la borcan.