Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețime

Dacă îți place brânza cu siguranță ai în frigider mai multe sortimente pe care te străduiești să le depozitezi în condiții proprii ca să reziste cât mai mult. Uneori pare că orice ai face ba se usucă, ba capătă un miros ciudat, ba face mucegai. Iată ce poți face pentru ca brânza să reziste mai mult timp. Află mai multe despre cum trebuie să păstrezi brânz.

Mai multe tipuri de brânză aranjate unul peste altul
Brânzeturile sunt niște alimente vii și trebuie tratate ca atare / Shutterstock

Nu este deloc plăcut să vezi că o bucată de brânză pe care ai cheltuit o mică avere începe să se usuce sau să facă mucegai. Poți să încetinești acest proces absolut normal dacă o depozitezi în condiții corecte.

Specialiștii de la CNET au vorbit cu John Montez, specialist în brânzeturi din New York, și au aflat de la acesta cum trebuie să păstrezi brânza să reziste mai mult timp.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum trebuie să păstrezi brânza

”Brânzeturile au toate elementele necesare pentru a nu se strica. Acidul lactic și sarea sunt conservanți naturali, iar acest lucru face ca în condiții proprii brânza să țină o perioadă foarte lungă de timp”, spune Montez.

Contează cum porționezi și cum depozitezi brânza pentru că în felul acesta îi menții prospețimea, gustul și textura intacte pentru o perioadă mai lungă de timp. Nici măcar nu ai nevoie de o mulțime de gadgeturi sau ustensile. Cel mai important este să înțelegi ce este brânza cu adevărat pentru a-i asigura mediul propice.

Dacă brânza are un pic de mucegai nu te grăbi să o arunci la gunoi. Ia un cuțit, taie partea afectată și o poți mânca fără probleme.

Unele brânzeturi, cum sunt cele cu mucegai albastru, sunt produse astfel încât acesta să aducă gustul specific. Brânza brie este îmbrăcată într-un soi de mucegai alb care îi dă aroma pe care o iubești.

Aceste exemple vin în sprijinul ideii că nu toate bacteriile sunt rele pentru tine. Brânza este ca un organism viu și de aceea ea ”lucrează”. Citește și ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde.

Nu trebuie decât să o miroși pentru a-și da seama dacă mai este sau nu bună de consum.

Feliază brânza

Când vine vorba despre brânză unul dintre lucrurile de care trebuie să ai grijă este gustul. Dacă nu este păstrată corect acesta se va altera primul.

Feliaz-o în bucăți potrivite pentru o masă și ambalează feliile individual. În felul acesta expunerea la aer va fi minimă și bacteriile nu se vor mai dezvolta.

Folosește hârtie cerată sau hârtie pergament pentru ambalaj. Plasticul nu este o variantă bună pentru că va sufoca brânza. Chiar dacă nu trebuie expusă la aer prea mult, este esențial să poată respira.

Dacă cumperi de la magazin brânză ambalată în plastic când ajungi acasă porționeaz-o și pune-o în hârtie potrivită. Dacă brânza are nevoie de saramură atunci folosește un vas de sticlă pentru acest lucru.

Cum și unde se păstrează brânza

Dacă urmează să consumi brânza într-o zi sau două nu este nevoie să o ții la frigider, mai ales dacă stai în zone cu o climă mai rece. Parmigiano Reggiano nu are nevoie de frig niciodată. Descoperă și în ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume.

Brânzeturile care ajung la frigider trebuie să stea într-un colț cât mai uscat al acestuia, eventual într-un sertar. Chiar dacă este ambalată o poți pune într-o caserolă cu un capac ușor ridicat pentru ca aerul să poată totuși circula.

Citește și
CELE MAI CITITE
preparate din cartofi puse într-un colaj cu poze
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Cele mai iubite preparate din cartofi. Rețete pentru toate gusturile
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată porționat pe un platou și pe o farfurie, alături de o cană cu cafea
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale în vas negru și pe felii de pâine
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
Pate de gâscă cu merișoare și fulgi de migdale. Rețetă pentru micul dejun
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Clătite de post cu praf de copt pe o farfurie albă
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Clătite de post cu praf de copt, un deliciu pufos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
brânzeturi maturate din Europa pe un fundal negru
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
Top 10 brânzeturi maturate din Europa pe care să le încerci măcar o dată în viață
fondue de brânză servit într-o oală neagră
Cum prepari fondue de brânză și care este secretul acestui preparat
Cum prepari fondue de brânză și care este secretul acestui preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
22 aprilie, 08:47
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată porționat
22 aprilie, 05:55
Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
21 aprilie, 08:14
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
tocănița de post cu legume servită într-o farfurie albă
21 aprilie, 06:50
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Afacerea care înfloreşte în această perioadă. Preţurile variază între 30 şi 90 de lei
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
Câți bani a ajuns să primească Nadia Comăneci de la statul român. Suma care intră, lunar, în conturile „Zeiței de la Montreal”
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc de mulți ani
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Cum arată Diletta Leotta în costum de baie la câteva luni după ce a născut. Fosta iubită a lui Can Yaman strălucește
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Telefonul care a întrecut iPhone-ul cu o funcție inedită. Ce poate face
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Tehnici de parenting care te-ar putea face să te îndoiești de tine. Care este cea mai bună metodă de creștere a unui copil
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. A auzit că tot spuneți că e cheală
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. „A auzit că tot spuneți că e cheală”
Beyoncé și-a împărtășit rutina de îngrijire a părului. „A auzit că tot spuneți că e cheală”
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
Fructe bogate în proteine. Cum le poți include în dieta ta
fresh
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Pandișpan cu dropsuri de ciocolată. Desert simplu și ușor

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
închide