Cum trebuie să păstrezi brânza ca să nu își piardă din prospețime
Dacă îți place brânza cu siguranță ai în frigider mai multe sortimente pe care te străduiești să le depozitezi în condiții proprii ca să reziste cât mai mult. Uneori pare că orice ai face ba se usucă, ba capătă un miros ciudat, ba face mucegai. Iată ce poți face pentru ca brânza să reziste mai mult timp. Află mai multe despre cum trebuie să păstrezi brânz.
Nu este deloc plăcut să vezi că o bucată de brânză pe care ai cheltuit o mică avere începe să se usuce sau să facă mucegai. Poți să încetinești acest proces absolut normal dacă o depozitezi în condiții corecte.
Specialiștii de la CNET au vorbit cu John Montez, specialist în brânzeturi din New York, și au aflat de la acesta cum trebuie să păstrezi brânza să reziste mai mult timp.
Cum trebuie să păstrezi brânza
”Brânzeturile au toate elementele necesare pentru a nu se strica. Acidul lactic și sarea sunt conservanți naturali, iar acest lucru face ca în condiții proprii brânza să țină o perioadă foarte lungă de timp”, spune Montez.
Contează cum porționezi și cum depozitezi brânza pentru că în felul acesta îi menții prospețimea, gustul și textura intacte pentru o perioadă mai lungă de timp. Nici măcar nu ai nevoie de o mulțime de gadgeturi sau ustensile. Cel mai important este să înțelegi ce este brânza cu adevărat pentru a-i asigura mediul propice.
Dacă brânza are un pic de mucegai nu te grăbi să o arunci la gunoi. Ia un cuțit, taie partea afectată și o poți mânca fără probleme.
Unele brânzeturi, cum sunt cele cu mucegai albastru, sunt produse astfel încât acesta să aducă gustul specific. Brânza brie este îmbrăcată într-un soi de mucegai alb care îi dă aroma pe care o iubești.
Aceste exemple vin în sprijinul ideii că nu toate bacteriile sunt rele pentru tine. Brânza este ca un organism viu și de aceea ea ”lucrează”. Citește și ce brânză este potrivită pentru sandviciuri calde.
Nu trebuie decât să o miroși pentru a-și da seama dacă mai este sau nu bună de consum.
Feliază brânza
Când vine vorba despre brânză unul dintre lucrurile de care trebuie să ai grijă este gustul. Dacă nu este păstrată corect acesta se va altera primul.
Feliaz-o în bucăți potrivite pentru o masă și ambalează feliile individual. În felul acesta expunerea la aer va fi minimă și bacteriile nu se vor mai dezvolta.
Folosește hârtie cerată sau hârtie pergament pentru ambalaj. Plasticul nu este o variantă bună pentru că va sufoca brânza. Chiar dacă nu trebuie expusă la aer prea mult, este esențial să poată respira.
Dacă cumperi de la magazin brânză ambalată în plastic când ajungi acasă porționeaz-o și pune-o în hârtie potrivită. Dacă brânza are nevoie de saramură atunci folosește un vas de sticlă pentru acest lucru.
Cum și unde se păstrează brânza
Dacă urmează să consumi brânza într-o zi sau două nu este nevoie să o ții la frigider, mai ales dacă stai în zone cu o climă mai rece. Parmigiano Reggiano nu are nevoie de frig niciodată. Descoperă și în ce țări se produc cele mai bune brânzeturi din lume.
Brânzeturile care ajung la frigider trebuie să stea într-un colț cât mai uscat al acestuia, eventual într-un sertar. Chiar dacă este ambalată o poți pune într-o caserolă cu un capac ușor ridicat pentru ca aerul să poată totuși circula.