Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie

Sarea este unul dintre cele mai vechi și mai utilizate condimente. Arheologii au găsit dovezi ale producției de sare care arată că se consuma și acum 8.000 de ani. Gustul sărat este unul dintre cele cinci gusturi de bază pe care le experimentăm, împreună cu dulcele, acru, amar și umami. Descoperă principalele tipuri de sare. Iată ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie.

Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
Cele mai multe tipuri de sare se extrag din ape / Shutterstock

În funcție de specificitatea locală a minei de unde se extrage și de metodele de evaporare, veți găsi pe piață sare cu texturi, arome și utilizări diferite. 

Să aruncăm o privire asupra celor mai cunoscute tipuri de sare, cu îndrumări despre cum să le folosești.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sarea de masă

Sarea de masă se găsește practic peste tot. Cea mai mare parte a sării de masă este extrasă, curățată de alte oligominerale, apoi re-deshidratată pentru a crea un produs uniform. 

Sărurile de masă sunt de obicei în proporție de 97-99 % clorură de sodiu, cu câțiva agenți antiaglomeranți adăugați. În unele zone din lume este îmbogățită cu iod.

Sare de masă pusă într-un bol de lemn
Sarea de masă se găsește practic peste tot / Shutterstock

Sarea Kosher

Aceasta este o sare rafinată cu cristale mai mari decât sarea de masă normală. În ciuda numelui său, doar unele mărci sunt de fapt certificate. Numele se datorează, de fapt, faptului că acest tip de sare cu cristale mari este folosit la prepararea cărnii.

Sare kosher servită într-un bol de lemn
Aceasta este o sare rafinată cu cristale mai mari decât sarea de masă / Shutterstock

Sarea de mare

Aceasta vine direct din apa de mare evaporată. Sarea este prima dată fiartă pentru a se îndepărta mai întâi impuritățile, apoi este încălzită până când se cristalizează. 

Sare de mare pe un fundal negru
Aceasta vine direct din apa de mare evaporată / Shutterstock

Sarea este apoi extrasă în așa fel încât să se păstreze cristalele mari, în formă de fulgi. Încearcă și rețeta de covirgi cu sare.

Pe piață există și sare de mare afumată care este folsoită pentr diverse preparate mai sofisticate.

Fleur de sel/Fiore di cervia

Originară de pe coasta Bretagnei din Franța și considerată de mulți cea mai bună sare, fleur de sel nu este zdrobită sau măcinată. Ea este recoltată dintr-un iaz cu apă sărată, pe măsură ce stratul superior începe să se cristalizeze. 

Sare fleur de sel într-o lingură specială de lemn
Originară de pe coasta Bretagnei din Franța și considerată de mulți cea mai bună sare / Shutterstock

Are un conținut mai scăzut de sodiu decât sarea normală, un conținut mai mare de minerale și o aromă ușoară. Este folosită mai degrabă drept condiment adăugat la finalul preparării mâncărurilor.

Sel gris (sarea gri)

Sarea gri are aceeași proveniență ca și fleur de sel, dar nu este considerată la fel de rafinată. Este recoltată de pe fundul salinei, dându-i un conținut de minerale mai mare și o culoare cenușie. 

Sare gri pe un fundal alb
Sarea gri are aceeași proveniență ca și fleur de sel, dar nu este considerată la fel de rafinată / Shutterstock

Sarea gri se situează între sarea de mare și fleur de sel, atât ca ​​​​aromă, cât și ca utilizare. Există și sortimentul gris-velvet care este măcinat foarte fin cu roci vulcanice, iar sarea are o textură untoasă.

Sarea roz

Sarea roz este cunoscută pentru nuanța sa roz strălucitoare și este utilizată ocazional. Versiunea himalayană a acestei sări este extrasă din regiunea Punjab din Pakistan, în principal din mina de sare Khewra. 

Sare roz pe un fundal alb
Sarea roz este cunoscută pentru nuanța sa roz strălucitoare și este utilizată ocazional / Shutterstock

Versiunea boliviană mai puțin cunoscută este extrasă din Munții Anzi. Culoarea roz a sării provine din urme de oxid de fier.

Sare neagră de Himalaya

Sarea neagră de Himalaya are de fapt o culoare mai mult roșu-violet decât negră în forma sa solidă, iar când este măcinată capătă o nuanță de roz.

Sare neagră de Himalaya pusă într-un bol de lemn
Sarea neagră de Himalaya are de fapt o culoare mai mult roșu-violet decât negră / Shutterstock

Numele ei local este kala manak care se traduce prin „sare neagră ”. Află mai multe și despre când trebuie să adaugi sare în mâncare. Trucuri de la bucătarii profesioniști.

Culoarea provine din mineralul greigit, iar mirosul său înțepător provine din conținutul de sulf. Are o structură de cristale pătrate care o face să pară aproape nenaturală semănând mai degrabă cu sticla securizată spartă. 

Când este folosit corect, poate fi adăugat în mâncarea vegană pentru a imita gustul ouălor

Sare roșie din Hawaii

Acest tip de sare este de fapt sare de mare din Hawaii combinată cu argila vulcanică roșie, despre care se spune că are proprietăți detoxifiante. 

Este folosită în multe feluri de mâncare hawaiene și uneori în ceremoniile religioase. 

Sare roșie pe un fundal alb
Este folosită în multe feluri de mâncare hawaiene și uneori în ceremoniile religioase / Shutterstock

Sarea de lavă neagră din Hawaii

Această sare este produsă din apă de mare care se evaporă în bazine situate pe fluxuri de lavă întărite. Cristalele sunt apoi amestecate cu cărbune de cocos activat, care au rol de detoxifiere. Arată ca niște bucăți mici de rocă de lavă întărită

Sare neagră din Hawaii servită într-un bol de lemn cu capac
Această sare este produsă din apă de mare care se evaporă în bazine situate pe fluxuri de lavă întărite / Shutterstock

Sarea de lavă neagră din Cipru

Aceasta este similară cu versiunea hawaiană, dar provine din insula Cipru, din Marea Mediterană. Cristalele mari, în formă de piramidă, se formează în timpul evaporării solare naturale și pot crește până la dimensiunea de peste un milimetru. 

Sare neagră din Cirpu servită într-un bol de lemn
Aceasta este similară cu versiunea hawaiană, dar provine din insula Cipru / Shutterstock

Sarea cu trufe

Sarea cu trufe este de fapt sare, poate fi de masă sau fleur de sel, amestecată cu trufe. Se găsesc sortimente care au în compoziție atât trufe negre, cât și albe.

Sare cu trufe într-un borcan transparent alături de o linguriță plină cu sare
Sarea cu trufe este de fapt sare, poate fi de masă sau fleur de sel, amestecată cu trufe / Shutterstock

Alte săruri regionale

Cele mai diverse tipuri de sare le găsim în categoria sărurilor de mare. Practic, oriunde este o apă sărată sau unde a fost apă sărată chiar și cu milioane de ani în urmă, poate exista producție de sare. Află dacă tu folosești corect sarea.

Sare diamant albastru persan

Extrasă din minele de sare din provincia Semman din Persia antică (acum Iran). Conținutul de minerale al acestei sări unice îi conferă mici pete de albastru pe unele dintre cristale.

Sarea de mare Kona

Este produsă în largul coastei hawaiene prin evaporare la soare. Are doar 78% sodiu și o aromă foarte simplă, în ciuda conținutului său bogat de minerale.

Sare de mare de Alaska

Recoltată direct din apa de mare din jurul Sitka, Alaska, această sare are fulgi fragili.

Sarea din Lacul Grassmere din Noua Zeelandă

 Apa este recoltată din adâncul oceanului și adusă în iazurile de pe litoralul din jurul lacului Grassmere. 

Sare sogeum coreeană

Este folosită pentru a face kimchi. Sarea este evaporată prin expunere la soare pe o mică insulă în largul coastei Coreei.

Sal de Gusano

Larve de vierme uscate sunt prăjite și măcinate cu sare gemă și ardei iute pentru a face această sare tradițională mexicană, folosită drept condiment.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Un colaj cu fotografii care au alte ingrediente decât sarea
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
“Te măriţi cu mine? Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
“Te măriţi cu mine?” Imaginea cu amp;#8220;Prinţişorul Craiovei” care a surprins pe toată lumea
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Vittoria Ceretti, iubita lui Leonardo DiCaprio, a atras toate privirile la Veneția înaintea nunții lui Jeff Bezos cu Lauren
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide