Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie

Sarea este unul dintre cele mai vechi și mai utilizate condimente. Arheologii au găsit dovezi ale producției de sare care arată că se consuma și acum 8.000 de ani. Gustul sărat este unul dintre cele cinci gusturi de bază pe care le experimentăm, împreună cu dulcele, acru, amar și umami. Descoperă principalele tipuri de sare. Iată ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie.

Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
Cele mai multe tipuri de sare se extrag din ape / Shutterstock

În funcție de specificitatea locală a minei de unde se extrage și de metodele de evaporare, veți găsi pe piață sare cu texturi, arome și utilizări diferite. 

Să aruncăm o privire asupra celor mai cunoscute tipuri de sare, cu îndrumări despre cum să le folosești.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sarea de masă

Sarea de masă se găsește practic peste tot. Cea mai mare parte a sării de masă este extrasă, curățată de alte oligominerale, apoi re-deshidratată pentru a crea un produs uniform. 

Sărurile de masă sunt de obicei în proporție de 97-99 % clorură de sodiu, cu câțiva agenți antiaglomeranți adăugați. În unele zone din lume este îmbogățită cu iod.

Sare de masă pusă într-un bol de lemn
Sarea de masă se găsește practic peste tot / Shutterstock

Sarea Kosher

Aceasta este o sare rafinată cu cristale mai mari decât sarea de masă normală. În ciuda numelui său, doar unele mărci sunt de fapt certificate. Numele se datorează, de fapt, faptului că acest tip de sare cu cristale mari este folosit la prepararea cărnii.

Sare kosher servită într-un bol de lemn
Aceasta este o sare rafinată cu cristale mai mari decât sarea de masă / Shutterstock

Sarea de mare

Aceasta vine direct din apa de mare evaporată. Sarea este prima dată fiartă pentru a se îndepărta mai întâi impuritățile, apoi este încălzită până când se cristalizează. 

Sare de mare pe un fundal negru
Aceasta vine direct din apa de mare evaporată / Shutterstock

Sarea este apoi extrasă în așa fel încât să se păstreze cristalele mari, în formă de fulgi. Încearcă și rețeta de covirgi cu sare.

Pe piață există și sare de mare afumată care este folsoită pentr diverse preparate mai sofisticate.

Fleur de sel/Fiore di cervia

Originară de pe coasta Bretagnei din Franța și considerată de mulți cea mai bună sare, fleur de sel nu este zdrobită sau măcinată. Ea este recoltată dintr-un iaz cu apă sărată, pe măsură ce stratul superior începe să se cristalizeze. 

Sare fleur de sel într-o lingură specială de lemn
Originară de pe coasta Bretagnei din Franța și considerată de mulți cea mai bună sare / Shutterstock

Are un conținut mai scăzut de sodiu decât sarea normală, un conținut mai mare de minerale și o aromă ușoară. Este folosită mai degrabă drept condiment adăugat la finalul preparării mâncărurilor.

Sel gris (sarea gri)

Sarea gri are aceeași proveniență ca și fleur de sel, dar nu este considerată la fel de rafinată. Este recoltată de pe fundul salinei, dându-i un conținut de minerale mai mare și o culoare cenușie. 

Sare gri pe un fundal alb
Sarea gri are aceeași proveniență ca și fleur de sel, dar nu este considerată la fel de rafinată / Shutterstock

Sarea gri se situează între sarea de mare și fleur de sel, atât ca ​​​​aromă, cât și ca utilizare. Există și sortimentul gris-velvet care este măcinat foarte fin cu roci vulcanice, iar sarea are o textură untoasă.

Sarea roz

Sarea roz este cunoscută pentru nuanța sa roz strălucitoare și este utilizată ocazional. Versiunea himalayană a acestei sări este extrasă din regiunea Punjab din Pakistan, în principal din mina de sare Khewra. 

Sare roz pe un fundal alb
Sarea roz este cunoscută pentru nuanța sa roz strălucitoare și este utilizată ocazional / Shutterstock

Versiunea boliviană mai puțin cunoscută este extrasă din Munții Anzi. Culoarea roz a sării provine din urme de oxid de fier.

Sare neagră de Himalaya

Sarea neagră de Himalaya are de fapt o culoare mai mult roșu-violet decât negră în forma sa solidă, iar când este măcinată capătă o nuanță de roz.

Sare neagră de Himalaya pusă într-un bol de lemn
Sarea neagră de Himalaya are de fapt o culoare mai mult roșu-violet decât negră / Shutterstock

Numele ei local este kala manak care se traduce prin „sare neagră ”. Află mai multe și despre când trebuie să adaugi sare în mâncare. Trucuri de la bucătarii profesioniști.

Culoarea provine din mineralul greigit, iar mirosul său înțepător provine din conținutul de sulf. Are o structură de cristale pătrate care o face să pară aproape nenaturală semănând mai degrabă cu sticla securizată spartă. 

Când este folosit corect, poate fi adăugat în mâncarea vegană pentru a imita gustul ouălor

Sare roșie din Hawaii

Acest tip de sare este de fapt sare de mare din Hawaii combinată cu argila vulcanică roșie, despre care se spune că are proprietăți detoxifiante. 

Este folosită în multe feluri de mâncare hawaiene și uneori în ceremoniile religioase. 

Sare roșie pe un fundal alb
Este folosită în multe feluri de mâncare hawaiene și uneori în ceremoniile religioase / Shutterstock

Sarea de lavă neagră din Hawaii

Această sare este produsă din apă de mare care se evaporă în bazine situate pe fluxuri de lavă întărite. Cristalele sunt apoi amestecate cu cărbune de cocos activat, care au rol de detoxifiere. Arată ca niște bucăți mici de rocă de lavă întărită

Sare neagră din Hawaii servită într-un bol de lemn cu capac
Această sare este produsă din apă de mare care se evaporă în bazine situate pe fluxuri de lavă întărite / Shutterstock

Sarea de lavă neagră din Cipru

Aceasta este similară cu versiunea hawaiană, dar provine din insula Cipru, din Marea Mediterană. Cristalele mari, în formă de piramidă, se formează în timpul evaporării solare naturale și pot crește până la dimensiunea de peste un milimetru. 

Sare neagră din Cirpu servită într-un bol de lemn
Aceasta este similară cu versiunea hawaiană, dar provine din insula Cipru / Shutterstock

Sarea cu trufe

Sarea cu trufe este de fapt sare, poate fi de masă sau fleur de sel, amestecată cu trufe. Se găsesc sortimente care au în compoziție atât trufe negre, cât și albe.

Sare cu trufe într-un borcan transparent alături de o linguriță plină cu sare
Sarea cu trufe este de fapt sare, poate fi de masă sau fleur de sel, amestecată cu trufe / Shutterstock

Alte săruri regionale

Cele mai diverse tipuri de sare le găsim în categoria sărurilor de mare. Practic, oriunde este o apă sărată sau unde a fost apă sărată chiar și cu milioane de ani în urmă, poate exista producție de sare. Află dacă tu folosești corect sarea.

Sare diamant albastru persan

Extrasă din minele de sare din provincia Semman din Persia antică (acum Iran). Conținutul de minerale al acestei sări unice îi conferă mici pete de albastru pe unele dintre cristale.

Sarea de mare Kona

Este produsă în largul coastei hawaiene prin evaporare la soare. Are doar 78% sodiu și o aromă foarte simplă, în ciuda conținutului său bogat de minerale.

Sare de mare de Alaska

Recoltată direct din apa de mare din jurul Sitka, Alaska, această sare are fulgi fragili.

Sarea din Lacul Grassmere din Noua Zeelandă

 Apa este recoltată din adâncul oceanului și adusă în iazurile de pe litoralul din jurul lacului Grassmere. 

Sare sogeum coreeană

Este folosită pentru a face kimchi. Sarea este evaporată prin expunere la soare pe o mică insulă în largul coastei Coreei.

Sal de Gusano

Larve de vierme uscate sunt prăjite și măcinate cu sare gemă și ardei iute pentru a face această sare tradițională mexicană, folosită drept condiment.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pipote de pui cu bulgur și legume în bol, alături de legume proaspete
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Pipote de pui cu bulgur și legume. O mâncare hrănitoare și gustoasă
Două boluri cu supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Supă cremă de sfeclă cu mere, servită cu baghete aromate
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone secționat pe platou
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Tort de clătite Red Velvet, cu cremă de mascarpone
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
somon la airfryer cu legume
Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare
Reţetă de somon la airfryer cu legume. Ce să mai adaugi pentru un plus de savoare
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un colaj cu fotografii care au alte ingrediente decât sarea
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
Cu ce poți înlocui sarea în mâncare. Variante care îți vor transforma modul în care gătești
O oală cu vin fiert și bucăți de măr și portocală
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Ce condimente se pun în vinul fiert. Sfaturi pentru o aromă desăvârșită
Mai multe bucăți de ciocolată pe care este presărată sare
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde în sos, alături de orez
05:33
Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
Pleurotus pane în crustă crocantă pe un platou
05:01
Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă Pleurotus pane în crustă crocantă. Gust intens și textură aurie, perfectă
Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui pe o farfurie cu furculiță și cuțit
11 februarie, 06:15
Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol cu lingură, alături de morcovi și apio proaspete și un bol cu dressing
11 februarie, 05:59
Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol
lahmacun
10 februarie, 06:20
Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun
Cafea depozitată într-un borcan de metal
10 februarie, 05:19
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Tocană de vită cu morcovi și țelină în cratiță
9 februarie, 06:56
Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros Tocană de vită cu morcovi și țelină. Un preparat rustic și savuros
Orange Curd în borcan cu linguriță, alături de o portocală feliată
9 februarie, 06:54
Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale Orange Curd. Rețeta celei mai fine creme de portocale
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Zodia pe care astrele îți recomandă să o săruți de Ziua Îndrăgostiților. Dragostea ta înflorește alături de ea
Zodia pe care astrele îți recomandă să o săruți de Ziua Îndrăgostiților. Dragostea ta înflorește alături de ea
Zodia pe care astrele îți recomandă să o săruți de Ziua Îndrăgostiților. Dragostea ta înflorește alături de ea
Val de aer polar peste România, până joi. Meteorologii anunţă ger în aproape toată ţara
Val de aer polar peste România, până joi. Meteorologii anunţă ger în aproape toată ţara
Val de aer polar peste România, până joi. Meteorologii anunţă ger în aproape toată ţara
Schimbări drastice în topul bogaţilor României! Averea Ion Ţiriac, în picaj. Americanii au făcut toate calculele
Schimbări drastice în topul bogaţilor României! Averea Ion Ţiriac, în picaj. Americanii au făcut toate calculele
Schimbări drastice în topul bogaţilor României! Averea Ion Ţiriac, în picaj. Americanii au făcut toate calculele
Power Couple România sezon 2, 11 februarie 2025. Concurenții au intrat în pielea lui James Bond! Cine a făcut misiunea
Power Couple România sezon 2, 11 februarie 2025. Concurenții au intrat în pielea lui James Bond! Cine a făcut misiunea
Power Couple România sezon 2, 11 februarie 2025. Concurenții au intrat în pielea lui James Bond! Cine a făcut misiunea
Serialul “1001 de nopți își mărește distribuția. Șase noi actori au fost introduși în serial
Serialul “1001 de nopți” își mărește distribuția. Șase noi actori au fost introduși în serial
Serialul “1001 de nopți” își mărește distribuția. Șase noi actori au fost introduși în serial
Filme gratuite pe YouTube. Ce titluri de Oscar au devenit disponibile
Filme gratuite pe YouTube. Ce titluri de Oscar au devenit disponibile
Filme gratuite pe YouTube. Ce titluri de Oscar au devenit disponibile
Madeleine Red Velvet – Rafinament franțuzesc cu o notă catifelată
Madeleine Red Velvet – Rafinament franțuzesc cu o notă catifelată
Madeleine Red Velvet – Rafinament franțuzesc cu o notă catifelată
Alimentația vegetariană în sarcină: cum să asiguri toți nutrienții necesari
Alimentația vegetariană în sarcină: cum să asiguri toți nutrienții necesari
Alimentația vegetariană în sarcină: cum să asiguri toți nutrienții necesari
Fanii lui Taylor Swift, dezamăgiți că Lamar nu a cântat Bad Blood la Super Bowl 2025: Avea șansa să creeze un moment legendar, însă nu i-a păsat
Fanii lui Taylor Swift, dezamăgiți că Lamar nu a cântat „Bad Blood” la Super Bowl 2025: „Avea șansa să creeze un moment legendar, însă nu i-a păsat”
Fanii lui Taylor Swift, dezamăgiți că Lamar nu a cântat „Bad Blood” la Super Bowl 2025: „Avea șansa să creeze un moment legendar, însă nu i-a păsat”
Principalele cauze ale tusei. Ce poate declanșa acest simptom
Principalele cauze ale tusei. Ce poate declanșa acest simptom
Principalele cauze ale tusei. Ce poate declanșa acest simptom
fresh
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista

Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista

Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista

Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun

Cum să prepari acasă pizza turcească sau lahmacun

Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol

Salată de paste cu morcovi și țelină apio. Prospețime și savoare într-un bol

Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui

Bocceluțe din aluat, umplute cu spanac și piept de pui

Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde

Rulouri de pui cu mozzarella, șuncă și ceapă verde
închide