Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie

Sarea este unul dintre cele mai vechi și mai utilizate condimente. Arheologii au găsit dovezi ale producției de sare care arată că se consuma și acum 8.000 de ani. Gustul sărat este unul dintre cele cinci gusturi de bază pe care le experimentăm, împreună cu dulcele, acru, amar și umami. Descoperă principalele tipuri de sare. Iată ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie.

Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
Cele mai multe tipuri de sare se extrag din ape / Shutterstock

În funcție de specificitatea locală a minei de unde se extrage și de metodele de evaporare, veți găsi pe piață sare cu texturi, arome și utilizări diferite. 

Să aruncăm o privire asupra celor mai cunoscute tipuri de sare, cu îndrumări despre cum să le folosești.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sarea de masă

Sarea de masă se găsește practic peste tot. Cea mai mare parte a sării de masă este extrasă, curățată de alte oligominerale, apoi re-deshidratată pentru a crea un produs uniform. 

Sărurile de masă sunt de obicei în proporție de 97-99 % clorură de sodiu, cu câțiva agenți antiaglomeranți adăugați. În unele zone din lume este îmbogățită cu iod.

Sare de masă pusă într-un bol de lemn
Sarea de masă se găsește practic peste tot / Shutterstock

Sarea Kosher

Aceasta este o sare rafinată cu cristale mai mari decât sarea de masă normală. În ciuda numelui său, doar unele mărci sunt de fapt certificate. Numele se datorează, de fapt, faptului că acest tip de sare cu cristale mari este folosit la prepararea cărnii.

Sare kosher servită într-un bol de lemn
Aceasta este o sare rafinată cu cristale mai mari decât sarea de masă / Shutterstock

Sarea de mare

Aceasta vine direct din apa de mare evaporată. Sarea este prima dată fiartă pentru a se îndepărta mai întâi impuritățile, apoi este încălzită până când se cristalizează. 

Sare de mare pe un fundal negru
Aceasta vine direct din apa de mare evaporată / Shutterstock

Sarea este apoi extrasă în așa fel încât să se păstreze cristalele mari, în formă de fulgi. Încearcă și rețeta de covirgi cu sare.

Pe piață există și sare de mare afumată care este folsoită pentr diverse preparate mai sofisticate.

Fleur de sel/Fiore di cervia

Originară de pe coasta Bretagnei din Franța și considerată de mulți cea mai bună sare, fleur de sel nu este zdrobită sau măcinată. Ea este recoltată dintr-un iaz cu apă sărată, pe măsură ce stratul superior începe să se cristalizeze. 

Sare fleur de sel într-o lingură specială de lemn
Originară de pe coasta Bretagnei din Franța și considerată de mulți cea mai bună sare / Shutterstock

Are un conținut mai scăzut de sodiu decât sarea normală, un conținut mai mare de minerale și o aromă ușoară. Este folosită mai degrabă drept condiment adăugat la finalul preparării mâncărurilor.

Sel gris (sarea gri)

Sarea gri are aceeași proveniență ca și fleur de sel, dar nu este considerată la fel de rafinată. Este recoltată de pe fundul salinei, dându-i un conținut de minerale mai mare și o culoare cenușie. 

Sare gri pe un fundal alb
Sarea gri are aceeași proveniență ca și fleur de sel, dar nu este considerată la fel de rafinată / Shutterstock

Sarea gri se situează între sarea de mare și fleur de sel, atât ca ​​​​aromă, cât și ca utilizare. Există și sortimentul gris-velvet care este măcinat foarte fin cu roci vulcanice, iar sarea are o textură untoasă.

Sarea roz

Sarea roz este cunoscută pentru nuanța sa roz strălucitoare și este utilizată ocazional. Versiunea himalayană a acestei sări este extrasă din regiunea Punjab din Pakistan, în principal din mina de sare Khewra. 

Sare roz pe un fundal alb
Sarea roz este cunoscută pentru nuanța sa roz strălucitoare și este utilizată ocazional / Shutterstock

Versiunea boliviană mai puțin cunoscută este extrasă din Munții Anzi. Culoarea roz a sării provine din urme de oxid de fier.

Sare neagră de Himalaya

Sarea neagră de Himalaya are de fapt o culoare mai mult roșu-violet decât negră în forma sa solidă, iar când este măcinată capătă o nuanță de roz.

Sare neagră de Himalaya pusă într-un bol de lemn
Sarea neagră de Himalaya are de fapt o culoare mai mult roșu-violet decât negră / Shutterstock

Numele ei local este kala manak care se traduce prin „sare neagră ”. Află mai multe și despre când trebuie să adaugi sare în mâncare. Trucuri de la bucătarii profesioniști.

Culoarea provine din mineralul greigit, iar mirosul său înțepător provine din conținutul de sulf. Are o structură de cristale pătrate care o face să pară aproape nenaturală semănând mai degrabă cu sticla securizată spartă. 

Când este folosit corect, poate fi adăugat în mâncarea vegană pentru a imita gustul ouălor

Sare roșie din Hawaii

Acest tip de sare este de fapt sare de mare din Hawaii combinată cu argila vulcanică roșie, despre care se spune că are proprietăți detoxifiante. 

Este folosită în multe feluri de mâncare hawaiene și uneori în ceremoniile religioase. 

Sare roșie pe un fundal alb
Este folosită în multe feluri de mâncare hawaiene și uneori în ceremoniile religioase / Shutterstock

Sarea de lavă neagră din Hawaii

Această sare este produsă din apă de mare care se evaporă în bazine situate pe fluxuri de lavă întărite. Cristalele sunt apoi amestecate cu cărbune de cocos activat, care au rol de detoxifiere. Arată ca niște bucăți mici de rocă de lavă întărită

Sare neagră din Hawaii servită într-un bol de lemn cu capac
Această sare este produsă din apă de mare care se evaporă în bazine situate pe fluxuri de lavă întărite / Shutterstock

Sarea de lavă neagră din Cipru

Aceasta este similară cu versiunea hawaiană, dar provine din insula Cipru, din Marea Mediterană. Cristalele mari, în formă de piramidă, se formează în timpul evaporării solare naturale și pot crește până la dimensiunea de peste un milimetru. 

Sare neagră din Cirpu servită într-un bol de lemn
Aceasta este similară cu versiunea hawaiană, dar provine din insula Cipru / Shutterstock

Sarea cu trufe

Sarea cu trufe este de fapt sare, poate fi de masă sau fleur de sel, amestecată cu trufe. Se găsesc sortimente care au în compoziție atât trufe negre, cât și albe.

Sare cu trufe într-un borcan transparent alături de o linguriță plină cu sare
Sarea cu trufe este de fapt sare, poate fi de masă sau fleur de sel, amestecată cu trufe / Shutterstock

Alte săruri regionale

Cele mai diverse tipuri de sare le găsim în categoria sărurilor de mare. Practic, oriunde este o apă sărată sau unde a fost apă sărată chiar și cu milioane de ani în urmă, poate exista producție de sare. Află dacă tu folosești corect sarea.

Sare diamant albastru persan

Extrasă din minele de sare din provincia Semman din Persia antică (acum Iran). Conținutul de minerale al acestei sări unice îi conferă mici pete de albastru pe unele dintre cristale.

Sarea de mare Kona

Este produsă în largul coastei hawaiene prin evaporare la soare. Are doar 78% sodiu și o aromă foarte simplă, în ciuda conținutului său bogat de minerale.

Sare de mare de Alaska

Recoltată direct din apa de mare din jurul Sitka, Alaska, această sare are fulgi fragili.

Sarea din Lacul Grassmere din Noua Zeelandă

 Apa este recoltată din adâncul oceanului și adusă în iazurile de pe litoralul din jurul lacului Grassmere. 

Sare sogeum coreeană

Este folosită pentru a face kimchi. Sarea este evaporată prin expunere la soare pe o mică insulă în largul coastei Coreei.

Sal de Gusano

Larve de vierme uscate sunt prăjite și măcinate cu sare gemă și ardei iute pentru a face această sare tradițională mexicană, folosită drept condiment.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
ciocolată neagră de casă fără zahăr
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
4 noiembrie, 05:47
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
3 noiembrie, 06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
3 noiembrie, 05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Procesul de 400 de milioane de dolari intentat de Justin Baldoni împotriva lui Blake Lively s-a încheiat. Ce urmează pentru actori
Portretul lui Zohran Mamdani, primarul de 34 de ani al New Yorkului. Trump l-a numit comunist
Portretul lui Zohran Mamdani, primarul de 34 de ani al New Yorkului. Trump l-a numit "comunist"
Portretul lui Zohran Mamdani, primarul de 34 de ani al New Yorkului. Trump l-a numit "comunist"
Salariul pe care un fost fotbalist al României îl câştigă la pește congelat, în Elveţia
Salariul pe care un fost fotbalist al României îl câştigă la pește congelat, în Elveţia
Salariul pe care un fost fotbalist al României îl câştigă la pește congelat, în Elveţia
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Alejandro și Rengle vor să participe la Eurovision! Ce strategie și-au pregătit deja cei doi foști concurenți de la Asia Express
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu și Çağrı Çıtanak au devenit părinți pentru prima oară. Ce fotografie a publicat actrița din Dragostea plutește în aer
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
7 probleme de comportament ale copiilor mici și cum să le abordați
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
fresh
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
închide