Tu folosești corect sarea? Iată ce greșeli faci fără să îți dai seama

Sarea este unul dintre ingredientele de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. Sodiul este esențial pentru buna funcționare a corpului nostru, în special pentru sistemul cardiovascular și cel nervos. Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au dat seama de importanța ei și au folosit-o chiar ca monedă cu o valoare extrem de mare. Cu toate acestea uneori nu o utilizăm corect. Află dacă tu folosești corect sarea.

O femeie care pune dintr-o solniță sare pentru a ilustra cum să folosești corect sarea
Sarea are rolul de a intensifica aroma preparatelor / Shutterstock

Maximizarea efectelor pozitive ale sării atunci când o folosești în bucătărie ar trebui să fie unul dintre scopurile tale.

Trebuie să știi când, cum și mai ales de ce adaugi sarea. În felul acesta vei reuși să sporești gustul oricărui preparat într-un mod foarte simplu. Cu toate acestea de multe ori sarea este folosită în mod eronat. Sigur și tu faci o parte din aceste greșeli când folosești sarea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îți dai seama că nu folosești corect sarea

Sarea poate schimba radical gustul oricărui preparat. Atunci când o adaugi se întâmplă magia. Oamenii de știință au cercetat de-a lungul timpului reacțiile care apar în mâncare astfel încât că se schimbă nu doar gustul, ci și textura.

Atunci când sarea este adăugată într-un preparat amar, ionii de sodiu modifică felul în care papilele noastre gustative percep acest gust, alterându-l. Dacă în același preparat există și un ingredient dulce îl vei simți mult mai puternic.

Sarea are capacitatea de a scoate apa din alimente ceea ce face ca și textura să se modifice. Unele ingrediente se întăresc, altele se înmoaie. De aceea este important să înțelegi prin ce transformări trec alimentele atunci când intră în contact cu sarea. Află când adaugi sarea în mâncare.

Nu folosești tipul de sare potrivit

Probabil știi că există foarte multe tipuri de sare pe piață. Ce nu știi că este că nu fiecare dintre ele are același efect asupra mâncării. De cele mai multe ori ai în casă sare fină iodată pe care o folosești la aproape toate preparatele. Totuși, pentru mâncarea gătită recomandarea bucătarilor este să folosești sare grunjoasă.

Sarea de mare este un alt sortiment popular de sare, însă trebuie să fii atentă pentru că și ea are o mulțime de alte categorii și calități în funcție de zona de unde a fost extrasă. Mai este și sarea specială, cum este cea de Himalaya. Încearcă și rețeta de covrigi de casă cu sare.

Nu contează neapărat de unde vine sarea atunci când alegi pe care să o folosești, ci mai degrabă textura ei. Cea fină se va dizolva mai rapid, în timp ce particulele mai mari vor da și textură mâncărurilor.

Nu depozitezi sarea corect

Sarea nu doar că dă gust preparatelor, dar are rol și de conservant. De aceea, este greu să se strice sau să expire. Totuși, dacă vrei să își păstreze toate caracteristicile este bine să o depozitezi corect. În funcție de tipul ei, de alte adaosuri pe care le are va rezista mai mult sau mai puțin.

Sarea trebuie păstrată în locuri fără umezeală și fără mirosuri puternice în jur pentru că are tendința de a le capta.

Nu sărezi anumite alimente înainte de a le găti

Pentru unele alimente adăugarea de sare înainte cu câteva ore sau zile înainte de a fi gătite poate face diferența dintre un preparat delicios și unul banal. Sarea poate îmbunătăți textura și accentua anumite arome.

Cel mai bun exemplu este cel al cărnii care ar trebui asezonată înainte de a fi tratată termic. De asemenea, este benefic să pui sare peste vinete, dovlecei, morcovi sau conopidă. Apa în care fierbi pastele sau legumele trebuie sărată înainte.

Pui toată sarea odată în mâncare

Atunci când asezonezi mâncarea este bine să nu pui toată sarea de la început. Adaugă puțin câte puțin, gustă și, dacă mai este nevoie, mai pune. Riscul de a pune prea multă sare este mare, iar soluții de a remedia problema nu sunt foarte multe.

Dacă vorbim despre aluaturi situația se schimbă. În acest caz trebuie să pui câtă sare este specificat în rețetă, în momentul potrivit. Dacă greșești nu mai poți schimba cu nimic nici dacă ai pus prea multă sare, nici dacă ai pus prea puțină.

Pui sare prea devreme

Dacă pentru unele alimente este important să fie sărate înainte de a fi tratare termic, altora acest lucru le poate dăuna. Este cazul fructelor de mare și al peștelui care pot căpăta o textura prea tare.

În supe sau ciorbe este bine să pui sare spre sfârșit pentru că aceasta potențează gustul și există riscul să nu obții ceea ce dorești la final.

Ciupercile trebuie sărate la sfârșitul procesului de gătire pentru că sarea va scoate toată apa din ele și vor fi foarte uscate dacă o adaugi prea devreme.

Nu măsori corect fiecare tip de sare

Toate tipurile de sare pot părea la fel, dar mărimea și textura cristalelor poate schimba felul în care reacționează atunci când sunt adăugate în alimente.

O linguriță de sare fină poate da un gust mai puternic decât o linguriță de sare grunjoasă. Cel mai bine este să folosești un cântar de bucătărie dacă ai nevoie de o cantitate precisă de sare.

Nu iei în considerare toate ingredientele sărate din preparat

Atunci când calculezi de câtă sare are nevoie un preparat trebuie să ții cont și restul ingredientelor. Dacă adaugi legume din conserve, amestecuri de condimente sau sosuri trebuie să verifici pe eticheta acestora dacă nu au și ele sare.

În acest caz trebuie să pui mai puțină la început și să asezonezi mâncarea pe măsură ce se gătește.

Nu repari un preparat în care ai pus prea multă sare

Indiferent de cât de atentă ești probabil ți s-a întâmplat ca un preparat să îți iasă prea sărat. Nu trebuie să le arunci pentru că există metode prin care îți poți îndrepta greșeala. Dacă este vorba despre supe sau alte preparate care au mult lichid poți pur și simplu să adaugi mai multă apă.

Adăugarea unui ingredient mai acid poate reduce din gustul sărat. Sucul de lămâie sau de roșii sunt soluții la fel de bune. Dacă ai pus prea multă sare într-un sos sau într-o tocăniță poți să îl estompezi adăugând un ingredient iute.

Nu folosești sarea la final

Chiar dacă preparatul tău este gata, la final îi mai poți adăuga un praf de sare pentru a-i da mai multă aromă și textură. Poți pune orice fel de sare, dar pentru o notă mai delicată alege sarea de mare cu cristale mai mari sau fulgi de sare. Aceștia de urmă se potrivesc cel mai bine deasupra preparatelor din carne.

Nu pui sare în preparatele dulci

Sarea este un condiment universal care se poate folosi literalmente în orice preparat, cu orice textură. Acest lucru se întâmplă pentru că sarea are capacitatea extraordinară de a potența gustul.

Fie că faci o prăjitură cu ciocolată, o tartă cu fructe sau o înghețată adaugă un praf de sare și vei simți diferența. În plus, combinația de zahăr și sare va trezi papilele tale gustative care vor percepe toate aromele mult mai intens.

Nu pui sare în băuturi

Sarea are același rol și în băuturi. Poți pune un praf de sare și în cele alcoolice și în cele nealcoolice, în cele calde și în cele reci, în cele cu fructe sau pe bază de lactate. Sunt unii barista care recomandă un praf mic de sare chiar și în cafea pentru a i se intensifica aroma.

Citește și
CELE MAI CITITE
mai multe tipuri de paste
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Cele mai cunoscute tipuri de paste italiene. Cum le alegi pe cele potrivite pentru tine
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Gâteau St. Honoré, un tort ecler cu caramel sărat pe platou
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
24 aprilie, 08:01
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Drob vegetarian cu ciuperci și orez feliat și pus pe un tocător de lemn alături de trei ouă roșii
24 aprilie, 07:11
Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
23 aprilie, 09:15
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
23 aprilie, 08:27
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Horoscopul lunii mai 2024. Nativii vor găsi timp pentru dezvoltare personală și socială
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de Regina Întunericului. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
De ce îți merge atât de greu telefonul. Experții au dezvăluit motivele reale
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Prăjiturele cu mac în formă de floare
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Ce trebuie să știi despre nașterea naturală
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Machine Gun Kelly și-a sărbătorit cea de-a 34-a aniversare. Printre invitați s-a numărat și fosta lui logodnică, Megan Fox
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
Proprietățile medicinale ale ceaiului Rooibos. Efectele acestei băuturi asupra sănătății
fresh
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Drob vegetarian cu ciuperci și orez. O rețetă delicioasă de post

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
închide