Tu folosești corect sarea? Iată ce greșeli faci fără să îți dai seama

Sarea este unul dintre ingredientele de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. Sodiul este esențial pentru buna funcționare a corpului nostru, în special pentru sistemul cardiovascular și cel nervos. Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au dat seama de importanța ei și au folosit-o chiar ca monedă cu o valoare extrem de mare. Cu toate acestea uneori nu o utilizăm corect. Află dacă tu folosești corect sarea.

O femeie care pune dintr-o solniță sare pentru a ilustra cum să folosești corect sarea
Sarea are rolul de a intensifica aroma preparatelor / Shutterstock

Maximizarea efectelor pozitive ale sării atunci când o folosești în bucătărie ar trebui să fie unul dintre scopurile tale.

Trebuie să știi când, cum și mai ales de ce adaugi sarea. În felul acesta vei reuși să sporești gustul oricărui preparat într-un mod foarte simplu. Cu toate acestea de multe ori sarea este folosită în mod eronat. Sigur și tu faci o parte din aceste greșeli când folosești sarea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îți dai seama că nu folosești corect sarea

Sarea poate schimba radical gustul oricărui preparat. Atunci când o adaugi se întâmplă magia. Oamenii de știință au cercetat de-a lungul timpului reacțiile care apar în mâncare astfel încât că se schimbă nu doar gustul, ci și textura.

Atunci când sarea este adăugată într-un preparat amar, ionii de sodiu modifică felul în care papilele noastre gustative percep acest gust, alterându-l. Dacă în același preparat există și un ingredient dulce îl vei simți mult mai puternic.

Sarea are capacitatea de a scoate apa din alimente ceea ce face ca și textura să se modifice. Unele ingrediente se întăresc, altele se înmoaie. De aceea este important să înțelegi prin ce transformări trec alimentele atunci când intră în contact cu sarea. Află când adaugi sarea în mâncare.

Nu folosești tipul de sare potrivit

Probabil știi că există foarte multe tipuri de sare pe piață. Ce nu știi că este că nu fiecare dintre ele are același efect asupra mâncării. De cele mai multe ori ai în casă sare fină iodată pe care o folosești la aproape toate preparatele. Totuși, pentru mâncarea gătită recomandarea bucătarilor este să folosești sare grunjoasă.

Sarea de mare este un alt sortiment popular de sare, însă trebuie să fii atentă pentru că și ea are o mulțime de alte categorii și calități în funcție de zona de unde a fost extrasă. Mai este și sarea specială, cum este cea de Himalaya. Încearcă și rețeta de covrigi de casă cu sare.

Nu contează neapărat de unde vine sarea atunci când alegi pe care să o folosești, ci mai degrabă textura ei. Cea fină se va dizolva mai rapid, în timp ce particulele mai mari vor da și textură mâncărurilor.

Nu depozitezi sarea corect

Sarea nu doar că dă gust preparatelor, dar are rol și de conservant. De aceea, este greu să se strice sau să expire. Totuși, dacă vrei să își păstreze toate caracteristicile este bine să o depozitezi corect. În funcție de tipul ei, de alte adaosuri pe care le are va rezista mai mult sau mai puțin.

Sarea trebuie păstrată în locuri fără umezeală și fără mirosuri puternice în jur pentru că are tendința de a le capta.

Nu sărezi anumite alimente înainte de a le găti

Pentru unele alimente adăugarea de sare înainte cu câteva ore sau zile înainte de a fi gătite poate face diferența dintre un preparat delicios și unul banal. Sarea poate îmbunătăți textura și accentua anumite arome.

Cel mai bun exemplu este cel al cărnii care ar trebui asezonată înainte de a fi tratată termic. De asemenea, este benefic să pui sare peste vinete, dovlecei, morcovi sau conopidă. Apa în care fierbi pastele sau legumele trebuie sărată înainte.

Pui toată sarea odată în mâncare

Atunci când asezonezi mâncarea este bine să nu pui toată sarea de la început. Adaugă puțin câte puțin, gustă și, dacă mai este nevoie, mai pune. Riscul de a pune prea multă sare este mare, iar soluții de a remedia problema nu sunt foarte multe.

Dacă vorbim despre aluaturi situația se schimbă. În acest caz trebuie să pui câtă sare este specificat în rețetă, în momentul potrivit. Dacă greșești nu mai poți schimba cu nimic nici dacă ai pus prea multă sare, nici dacă ai pus prea puțină.

Pui sare prea devreme

Dacă pentru unele alimente este important să fie sărate înainte de a fi tratare termic, altora acest lucru le poate dăuna. Este cazul fructelor de mare și al peștelui care pot căpăta o textura prea tare.

În supe sau ciorbe este bine să pui sare spre sfârșit pentru că aceasta potențează gustul și există riscul să nu obții ceea ce dorești la final.

Ciupercile trebuie sărate la sfârșitul procesului de gătire pentru că sarea va scoate toată apa din ele și vor fi foarte uscate dacă o adaugi prea devreme.

Nu măsori corect fiecare tip de sare

Toate tipurile de sare pot părea la fel, dar mărimea și textura cristalelor poate schimba felul în care reacționează atunci când sunt adăugate în alimente.

O linguriță de sare fină poate da un gust mai puternic decât o linguriță de sare grunjoasă. Cel mai bine este să folosești un cântar de bucătărie dacă ai nevoie de o cantitate precisă de sare.

Nu iei în considerare toate ingredientele sărate din preparat

Atunci când calculezi de câtă sare are nevoie un preparat trebuie să ții cont și restul ingredientelor. Dacă adaugi legume din conserve, amestecuri de condimente sau sosuri trebuie să verifici pe eticheta acestora dacă nu au și ele sare.

În acest caz trebuie să pui mai puțină la început și să asezonezi mâncarea pe măsură ce se gătește.

Nu repari un preparat în care ai pus prea multă sare

Indiferent de cât de atentă ești probabil ți s-a întâmplat ca un preparat să îți iasă prea sărat. Nu trebuie să le arunci pentru că există metode prin care îți poți îndrepta greșeala. Dacă este vorba despre supe sau alte preparate care au mult lichid poți pur și simplu să adaugi mai multă apă.

Adăugarea unui ingredient mai acid poate reduce din gustul sărat. Sucul de lămâie sau de roșii sunt soluții la fel de bune. Dacă ai pus prea multă sare într-un sos sau într-o tocăniță poți să îl estompezi adăugând un ingredient iute.

Nu folosești sarea la final

Chiar dacă preparatul tău este gata, la final îi mai poți adăuga un praf de sare pentru a-i da mai multă aromă și textură. Poți pune orice fel de sare, dar pentru o notă mai delicată alege sarea de mare cu cristale mai mari sau fulgi de sare. Aceștia de urmă se potrivesc cel mai bine deasupra preparatelor din carne.

Nu pui sare în preparatele dulci

Sarea este un condiment universal care se poate folosi literalmente în orice preparat, cu orice textură. Acest lucru se întâmplă pentru că sarea are capacitatea extraordinară de a potența gustul.

Fie că faci o prăjitură cu ciocolată, o tartă cu fructe sau o înghețată adaugă un praf de sare și vei simți diferența. În plus, combinația de zahăr și sare va trezi papilele tale gustative care vor percepe toate aromele mult mai intens.

Nu pui sare în băuturi

Sarea are același rol și în băuturi. Poți pune un praf de sare și în cele alcoolice și în cele nealcoolice, în cele calde și în cele reci, în cele cu fructe sau pe bază de lactate. Sunt unii barista care recomandă un praf mic de sare chiar și în cafea pentru a i se intensifica aroma.

Citește și
CELE MAI CITITE
Rețetă de fursecuri simple puse pe hartie de copt
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat în bol de sticlă
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un tort din mousse perfect catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Mai multe bucăți de unt puse pe un blat de lemn alături de un cuțit
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
covoraș de silicon pe care se află prăjituri
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
O femeie care curăță de coajă un morcov
08:00
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Brownie congelat și servit cu o cupă de înghețată de vanilie
08:00
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
06:00
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Porție de varză călită cu ciuperci la tigaie, în bol maro
2 decembrie, 09:00
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Patru coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
2 decembrie, 08:00
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Rulouri cu stafide și scorțișoară, unul în clește, decorat cu zahăr
2 decembrie, 07:00
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
2 decembrie, 06:00
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă

Ce sunt petele albe de pe unghii și cum poți să le tratezi. Sfaturi utile pentru a avea o manichiură perfectă
Un urs s-a luat la întrecere cu o maşină, în comuna Polovragi. Câţiva tineri se plimbau prin localitate, când au dat nas în nas cu animalul

Un urs s-a luat la întrecere cu o maşină, în comuna Polovragi. Câţiva tineri se plimbau prin localitate, când au dat nas în nas cu animalul

Un urs s-a luat la întrecere cu o maşină, în comuna Polovragi. Câţiva tineri se plimbau prin localitate, când au dat nas în nas cu animalul
Leonard Doroftei s-a simţit trădat în România şi a luat o decizie radicală. Pierderea e una uriaşă

Leonard Doroftei s-a simţit trădat în România şi a luat o decizie radicală. Pierderea e una uriaşă

Leonard Doroftei s-a simţit trădat în România şi a luat o decizie radicală. Pierderea e una uriaşă
Zodiile care vor cunoaște fericirea pe 6 decembrie 2023, chiar de Moș Nicolae. Astrele pregătesc surprize pe plan amoros

Zodiile care vor cunoaște fericirea pe 6 decembrie 2023, chiar de Moș Nicolae. Astrele pregătesc surprize pe plan amoros

Zodiile care vor cunoaște fericirea pe 6 decembrie 2023, chiar de Moș Nicolae. Astrele pregătesc surprize pe plan amoros
Au apărut primele imagini ale filmului Red Bonsai (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale
Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o capodoperă a sculpturii egiptene. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ

Un băiat care săpa după cartofi a descoperit o „capodoperă a sculpturii egiptene”. Ce a dezgropat din pământ
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate

Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor

Impactul pandemiei asupra copiilor
Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă

Jessica Simpson și-a arătat abdomenul tonifiat. Cum arată ținuta care i-a scos în evidență silueta perfectă
Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul

Alimente pentru imunitate. Cum îți pot proteja organismul
fresh
Avocado necopt pus într-o salată delicioasă
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Top 20 cele mai populare preparate românești
Top 20 cele mai populare preparate românești
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
închide