Tu folosești corect sarea? Iată ce greșeli faci fără să îți dai seama

Sarea este unul dintre ingredientele de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. Sodiul este esențial pentru buna funcționare a corpului nostru, în special pentru sistemul cardiovascular și cel nervos. Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au dat seama de importanța ei și au folosit-o chiar ca monedă cu o valoare extrem de mare. Cu toate acestea uneori nu o utilizăm corect. Află dacă tu folosești corect sarea.

O femeie care pune dintr-o solniță sare pentru a ilustra cum să folosești corect sarea
Sarea are rolul de a intensifica aroma preparatelor / Shutterstock

Maximizarea efectelor pozitive ale sării atunci când o folosești în bucătărie ar trebui să fie unul dintre scopurile tale.

Trebuie să știi când, cum și mai ales de ce adaugi sarea. În felul acesta vei reuși să sporești gustul oricărui preparat într-un mod foarte simplu. Cu toate acestea de multe ori sarea este folosită în mod eronat. Sigur și tu faci o parte din aceste greșeli când folosești sarea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îți dai seama că nu folosești corect sarea

Sarea poate schimba radical gustul oricărui preparat. Atunci când o adaugi se întâmplă magia. Oamenii de știință au cercetat de-a lungul timpului reacțiile care apar în mâncare astfel încât că se schimbă nu doar gustul, ci și textura.

Atunci când sarea este adăugată într-un preparat amar, ionii de sodiu modifică felul în care papilele noastre gustative percep acest gust, alterându-l. Dacă în același preparat există și un ingredient dulce îl vei simți mult mai puternic.

Sarea are capacitatea de a scoate apa din alimente ceea ce face ca și textura să se modifice. Unele ingrediente se întăresc, altele se înmoaie. De aceea este important să înțelegi prin ce transformări trec alimentele atunci când intră în contact cu sarea. Află când adaugi sarea în mâncare.

Nu folosești tipul de sare potrivit

Probabil știi că există foarte multe tipuri de sare pe piață. Ce nu știi că este că nu fiecare dintre ele are același efect asupra mâncării. De cele mai multe ori ai în casă sare fină iodată pe care o folosești la aproape toate preparatele. Totuși, pentru mâncarea gătită recomandarea bucătarilor este să folosești sare grunjoasă.

Sarea de mare este un alt sortiment popular de sare, însă trebuie să fii atentă pentru că și ea are o mulțime de alte categorii și calități în funcție de zona de unde a fost extrasă. Mai este și sarea specială, cum este cea de Himalaya. Încearcă și rețeta de covrigi de casă cu sare.

Nu contează neapărat de unde vine sarea atunci când alegi pe care să o folosești, ci mai degrabă textura ei. Cea fină se va dizolva mai rapid, în timp ce particulele mai mari vor da și textură mâncărurilor.

Nu depozitezi sarea corect

Sarea nu doar că dă gust preparatelor, dar are rol și de conservant. De aceea, este greu să se strice sau să expire. Totuși, dacă vrei să își păstreze toate caracteristicile este bine să o depozitezi corect. În funcție de tipul ei, de alte adaosuri pe care le are va rezista mai mult sau mai puțin.

Sarea trebuie păstrată în locuri fără umezeală și fără mirosuri puternice în jur pentru că are tendința de a le capta.

Nu sărezi anumite alimente înainte de a le găti

Pentru unele alimente adăugarea de sare înainte cu câteva ore sau zile înainte de a fi gătite poate face diferența dintre un preparat delicios și unul banal. Sarea poate îmbunătăți textura și accentua anumite arome.

Cel mai bun exemplu este cel al cărnii care ar trebui asezonată înainte de a fi tratată termic. De asemenea, este benefic să pui sare peste vinete, dovlecei, morcovi sau conopidă. Apa în care fierbi pastele sau legumele trebuie sărată înainte.

Pui toată sarea odată în mâncare

Atunci când asezonezi mâncarea este bine să nu pui toată sarea de la început. Adaugă puțin câte puțin, gustă și, dacă mai este nevoie, mai pune. Riscul de a pune prea multă sare este mare, iar soluții de a remedia problema nu sunt foarte multe.

Dacă vorbim despre aluaturi situația se schimbă. În acest caz trebuie să pui câtă sare este specificat în rețetă, în momentul potrivit. Dacă greșești nu mai poți schimba cu nimic nici dacă ai pus prea multă sare, nici dacă ai pus prea puțină.

Pui sare prea devreme

Dacă pentru unele alimente este important să fie sărate înainte de a fi tratare termic, altora acest lucru le poate dăuna. Este cazul fructelor de mare și al peștelui care pot căpăta o textura prea tare.

În supe sau ciorbe este bine să pui sare spre sfârșit pentru că aceasta potențează gustul și există riscul să nu obții ceea ce dorești la final.

Ciupercile trebuie sărate la sfârșitul procesului de gătire pentru că sarea va scoate toată apa din ele și vor fi foarte uscate dacă o adaugi prea devreme.

Nu măsori corect fiecare tip de sare

Toate tipurile de sare pot părea la fel, dar mărimea și textura cristalelor poate schimba felul în care reacționează atunci când sunt adăugate în alimente.

O linguriță de sare fină poate da un gust mai puternic decât o linguriță de sare grunjoasă. Cel mai bine este să folosești un cântar de bucătărie dacă ai nevoie de o cantitate precisă de sare.

Nu iei în considerare toate ingredientele sărate din preparat

Atunci când calculezi de câtă sare are nevoie un preparat trebuie să ții cont și restul ingredientelor. Dacă adaugi legume din conserve, amestecuri de condimente sau sosuri trebuie să verifici pe eticheta acestora dacă nu au și ele sare.

În acest caz trebuie să pui mai puțină la început și să asezonezi mâncarea pe măsură ce se gătește.

Nu repari un preparat în care ai pus prea multă sare

Indiferent de cât de atentă ești probabil ți s-a întâmplat ca un preparat să îți iasă prea sărat. Nu trebuie să le arunci pentru că există metode prin care îți poți îndrepta greșeala. Dacă este vorba despre supe sau alte preparate care au mult lichid poți pur și simplu să adaugi mai multă apă.

Adăugarea unui ingredient mai acid poate reduce din gustul sărat. Sucul de lămâie sau de roșii sunt soluții la fel de bune. Dacă ai pus prea multă sare într-un sos sau într-o tocăniță poți să îl estompezi adăugând un ingredient iute.

Nu folosești sarea la final

Chiar dacă preparatul tău este gata, la final îi mai poți adăuga un praf de sare pentru a-i da mai multă aromă și textură. Poți pune orice fel de sare, dar pentru o notă mai delicată alege sarea de mare cu cristale mai mari sau fulgi de sare. Aceștia de urmă se potrivesc cel mai bine deasupra preparatelor din carne.

Nu pui sare în preparatele dulci

Sarea este un condiment universal care se poate folosi literalmente în orice preparat, cu orice textură. Acest lucru se întâmplă pentru că sarea are capacitatea extraordinară de a potența gustul.

Fie că faci o prăjitură cu ciocolată, o tartă cu fructe sau o înghețată adaugă un praf de sare și vei simți diferența. În plus, combinația de zahăr și sare va trezi papilele tale gustative care vor percepe toate aromele mult mai intens.

Nu pui sare în băuturi

Sarea are același rol și în băuturi. Poți pune un praf de sare și în cele alcoolice și în cele nealcoolice, în cele calde și în cele reci, în cele cu fructe sau pe bază de lactate. Sunt unii barista care recomandă un praf mic de sare chiar și în cafea pentru a i se intensifica aroma.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Orez cu lapte preparat după cea mai simplă rețetă
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Târgul de Crăciun unde o felie cu untură e 10 lei. Şoriciul, la fel de scump ca vita Angus
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: amp;#8220;Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: amp;#8220;Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: amp;#8220;Mereu m-a susţinut”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 11 decembrie 2025. Alexia este dată afară din casă. Unde se mută Ana și ce secret greu află Basty
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide