Tu folosești corect sarea? Iată ce greșeli faci fără să îți dai seama

Sarea este unul dintre ingredientele de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. Sodiul este esențial pentru buna funcționare a corpului nostru, în special pentru sistemul cardiovascular și cel nervos. Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au dat seama de importanța ei și au folosit-o chiar ca monedă cu o valoare extrem de mare. Cu toate acestea uneori nu o utilizăm corect. Află dacă tu folosești corect sarea.

O femeie care pune dintr-o solniță sare pentru a ilustra cum să folosești corect sarea
Sarea are rolul de a intensifica aroma preparatelor / Shutterstock

Maximizarea efectelor pozitive ale sării atunci când o folosești în bucătărie ar trebui să fie unul dintre scopurile tale.

Trebuie să știi când, cum și mai ales de ce adaugi sarea. În felul acesta vei reuși să sporești gustul oricărui preparat într-un mod foarte simplu. Cu toate acestea de multe ori sarea este folosită în mod eronat. Sigur și tu faci o parte din aceste greșeli când folosești sarea.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îți dai seama că nu folosești corect sarea

Sarea poate schimba radical gustul oricărui preparat. Atunci când o adaugi se întâmplă magia. Oamenii de știință au cercetat de-a lungul timpului reacțiile care apar în mâncare astfel încât că se schimbă nu doar gustul, ci și textura.

Atunci când sarea este adăugată într-un preparat amar, ionii de sodiu modifică felul în care papilele noastre gustative percep acest gust, alterându-l. Dacă în același preparat există și un ingredient dulce îl vei simți mult mai puternic.

Sarea are capacitatea de a scoate apa din alimente ceea ce face ca și textura să se modifice. Unele ingrediente se întăresc, altele se înmoaie. De aceea este important să înțelegi prin ce transformări trec alimentele atunci când intră în contact cu sarea. Află când adaugi sarea în mâncare.

Nu folosești tipul de sare potrivit

Probabil știi că există foarte multe tipuri de sare pe piață. Ce nu știi că este că nu fiecare dintre ele are același efect asupra mâncării. De cele mai multe ori ai în casă sare fină iodată pe care o folosești la aproape toate preparatele. Totuși, pentru mâncarea gătită recomandarea bucătarilor este să folosești sare grunjoasă.

Sarea de mare este un alt sortiment popular de sare, însă trebuie să fii atentă pentru că și ea are o mulțime de alte categorii și calități în funcție de zona de unde a fost extrasă. Mai este și sarea specială, cum este cea de Himalaya. Încearcă și rețeta de covrigi de casă cu sare.

Nu contează neapărat de unde vine sarea atunci când alegi pe care să o folosești, ci mai degrabă textura ei. Cea fină se va dizolva mai rapid, în timp ce particulele mai mari vor da și textură mâncărurilor.

Nu depozitezi sarea corect

Sarea nu doar că dă gust preparatelor, dar are rol și de conservant. De aceea, este greu să se strice sau să expire. Totuși, dacă vrei să își păstreze toate caracteristicile este bine să o depozitezi corect. În funcție de tipul ei, de alte adaosuri pe care le are va rezista mai mult sau mai puțin.

Sarea trebuie păstrată în locuri fără umezeală și fără mirosuri puternice în jur pentru că are tendința de a le capta.

Nu sărezi anumite alimente înainte de a le găti

Pentru unele alimente adăugarea de sare înainte cu câteva ore sau zile înainte de a fi gătite poate face diferența dintre un preparat delicios și unul banal. Sarea poate îmbunătăți textura și accentua anumite arome.

Cel mai bun exemplu este cel al cărnii care ar trebui asezonată înainte de a fi tratată termic. De asemenea, este benefic să pui sare peste vinete, dovlecei, morcovi sau conopidă. Apa în care fierbi pastele sau legumele trebuie sărată înainte.

Pui toată sarea odată în mâncare

Atunci când asezonezi mâncarea este bine să nu pui toată sarea de la început. Adaugă puțin câte puțin, gustă și, dacă mai este nevoie, mai pune. Riscul de a pune prea multă sare este mare, iar soluții de a remedia problema nu sunt foarte multe.

Dacă vorbim despre aluaturi situația se schimbă. În acest caz trebuie să pui câtă sare este specificat în rețetă, în momentul potrivit. Dacă greșești nu mai poți schimba cu nimic nici dacă ai pus prea multă sare, nici dacă ai pus prea puțină.

Pui sare prea devreme

Dacă pentru unele alimente este important să fie sărate înainte de a fi tratare termic, altora acest lucru le poate dăuna. Este cazul fructelor de mare și al peștelui care pot căpăta o textura prea tare.

În supe sau ciorbe este bine să pui sare spre sfârșit pentru că aceasta potențează gustul și există riscul să nu obții ceea ce dorești la final.

Ciupercile trebuie sărate la sfârșitul procesului de gătire pentru că sarea va scoate toată apa din ele și vor fi foarte uscate dacă o adaugi prea devreme.

Nu măsori corect fiecare tip de sare

Toate tipurile de sare pot părea la fel, dar mărimea și textura cristalelor poate schimba felul în care reacționează atunci când sunt adăugate în alimente.

O linguriță de sare fină poate da un gust mai puternic decât o linguriță de sare grunjoasă. Cel mai bine este să folosești un cântar de bucătărie dacă ai nevoie de o cantitate precisă de sare.

Nu iei în considerare toate ingredientele sărate din preparat

Atunci când calculezi de câtă sare are nevoie un preparat trebuie să ții cont și restul ingredientelor. Dacă adaugi legume din conserve, amestecuri de condimente sau sosuri trebuie să verifici pe eticheta acestora dacă nu au și ele sare.

În acest caz trebuie să pui mai puțină la început și să asezonezi mâncarea pe măsură ce se gătește.

Nu repari un preparat în care ai pus prea multă sare

Indiferent de cât de atentă ești probabil ți s-a întâmplat ca un preparat să îți iasă prea sărat. Nu trebuie să le arunci pentru că există metode prin care îți poți îndrepta greșeala. Dacă este vorba despre supe sau alte preparate care au mult lichid poți pur și simplu să adaugi mai multă apă.

Adăugarea unui ingredient mai acid poate reduce din gustul sărat. Sucul de lămâie sau de roșii sunt soluții la fel de bune. Dacă ai pus prea multă sare într-un sos sau într-o tocăniță poți să îl estompezi adăugând un ingredient iute.

Nu folosești sarea la final

Chiar dacă preparatul tău este gata, la final îi mai poți adăuga un praf de sare pentru a-i da mai multă aromă și textură. Poți pune orice fel de sare, dar pentru o notă mai delicată alege sarea de mare cu cristale mai mari sau fulgi de sare. Aceștia de urmă se potrivesc cel mai bine deasupra preparatelor din carne.

Nu pui sare în preparatele dulci

Sarea este un condiment universal care se poate folosi literalmente în orice preparat, cu orice textură. Acest lucru se întâmplă pentru că sarea are capacitatea extraordinară de a potența gustul.

Fie că faci o prăjitură cu ciocolată, o tartă cu fructe sau o înghețată adaugă un praf de sare și vei simți diferența. În plus, combinația de zahăr și sare va trezi papilele tale gustative care vor percepe toate aromele mult mai intens.

Nu pui sare în băuturi

Sarea are același rol și în băuturi. Poți pune un praf de sare și în cele alcoolice și în cele nealcoolice, în cele calde și în cele reci, în cele cu fructe sau pe bază de lactate. Sunt unii barista care recomandă un praf mic de sare chiar și în cafea pentru a i se intensifica aroma.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide