Tu folosești corect sarea? Iată ce greșeli faci fără să îți dai seama

Sarea este unul dintre ingredientele de care avem nevoie pentru a fi sănătoși. Sodiul este esențial pentru buna funcționare a corpului nostru, în special pentru sistemul cardiovascular și cel nervos. Din cele mai vechi timpuri oamenii și-au dat seama de importanța ei și au folosit-o chiar ca monedă cu o valoare extrem de mare. Cu toate acestea uneori nu o utilizăm corect. Află dacă tu folosești corect sarea.

O femeie care pune dintr-o solniță sare pentru a ilustra cum să folosești corect sarea
Sarea are rolul de a intensifica aroma preparatelor / Shutterstock

Maximizarea efectelor pozitive ale sării atunci când o folosești în bucătărie ar trebui să fie unul dintre scopurile tale.

Trebuie să știi când, cum și mai ales de ce adaugi sarea. În felul acesta vei reuși să sporești gustul oricărui preparat într-un mod foarte simplu. Cu toate acestea de multe ori sarea este folosită în mod eronat. Sigur și tu faci o parte din aceste greșeli când folosești sarea.

Citește și

Cum îți dai seama că nu folosești corect sarea

Sarea poate schimba radical gustul oricărui preparat. Atunci când o adaugi se întâmplă magia. Oamenii de știință au cercetat de-a lungul timpului reacțiile care apar în mâncare astfel încât că se schimbă nu doar gustul, ci și textura.

Atunci când sarea este adăugată într-un preparat amar, ionii de sodiu modifică felul în care papilele noastre gustative percep acest gust, alterându-l. Dacă în același preparat există și un ingredient dulce îl vei simți mult mai puternic.

Sarea are capacitatea de a scoate apa din alimente ceea ce face ca și textura să se modifice. Unele ingrediente se întăresc, altele se înmoaie. De aceea este important să înțelegi prin ce transformări trec alimentele atunci când intră în contact cu sarea. Află când adaugi sarea în mâncare.

Nu folosești tipul de sare potrivit

Probabil știi că există foarte multe tipuri de sare pe piață. Ce nu știi că este că nu fiecare dintre ele are același efect asupra mâncării. De cele mai multe ori ai în casă sare fină iodată pe care o folosești la aproape toate preparatele. Totuși, pentru mâncarea gătită recomandarea bucătarilor este să folosești sare grunjoasă.

Sarea de mare este un alt sortiment popular de sare, însă trebuie să fii atentă pentru că și ea are o mulțime de alte categorii și calități în funcție de zona de unde a fost extrasă. Mai este și sarea specială, cum este cea de Himalaya. Încearcă și rețeta de covrigi de casă cu sare.

Nu contează neapărat de unde vine sarea atunci când alegi pe care să o folosești, ci mai degrabă textura ei. Cea fină se va dizolva mai rapid, în timp ce particulele mai mari vor da și textură mâncărurilor.

Nu depozitezi sarea corect

Sarea nu doar că dă gust preparatelor, dar are rol și de conservant. De aceea, este greu să se strice sau să expire. Totuși, dacă vrei să își păstreze toate caracteristicile este bine să o depozitezi corect. În funcție de tipul ei, de alte adaosuri pe care le are va rezista mai mult sau mai puțin.

Sarea trebuie păstrată în locuri fără umezeală și fără mirosuri puternice în jur pentru că are tendința de a le capta.

Nu sărezi anumite alimente înainte de a le găti

Pentru unele alimente adăugarea de sare înainte cu câteva ore sau zile înainte de a fi gătite poate face diferența dintre un preparat delicios și unul banal. Sarea poate îmbunătăți textura și accentua anumite arome.

Cel mai bun exemplu este cel al cărnii care ar trebui asezonată înainte de a fi tratată termic. De asemenea, este benefic să pui sare peste vinete, dovlecei, morcovi sau conopidă. Apa în care fierbi pastele sau legumele trebuie sărată înainte.

Pui toată sarea odată în mâncare

Atunci când asezonezi mâncarea este bine să nu pui toată sarea de la început. Adaugă puțin câte puțin, gustă și, dacă mai este nevoie, mai pune. Riscul de a pune prea multă sare este mare, iar soluții de a remedia problema nu sunt foarte multe.

Dacă vorbim despre aluaturi situația se schimbă. În acest caz trebuie să pui câtă sare este specificat în rețetă, în momentul potrivit. Dacă greșești nu mai poți schimba cu nimic nici dacă ai pus prea multă sare, nici dacă ai pus prea puțină.

Pui sare prea devreme

Dacă pentru unele alimente este important să fie sărate înainte de a fi tratare termic, altora acest lucru le poate dăuna. Este cazul fructelor de mare și al peștelui care pot căpăta o textura prea tare.

În supe sau ciorbe este bine să pui sare spre sfârșit pentru că aceasta potențează gustul și există riscul să nu obții ceea ce dorești la final.

Ciupercile trebuie sărate la sfârșitul procesului de gătire pentru că sarea va scoate toată apa din ele și vor fi foarte uscate dacă o adaugi prea devreme.

Nu măsori corect fiecare tip de sare

Toate tipurile de sare pot părea la fel, dar mărimea și textura cristalelor poate schimba felul în care reacționează atunci când sunt adăugate în alimente.

O linguriță de sare fină poate da un gust mai puternic decât o linguriță de sare grunjoasă. Cel mai bine este să folosești un cântar de bucătărie dacă ai nevoie de o cantitate precisă de sare.

Nu iei în considerare toate ingredientele sărate din preparat

Atunci când calculezi de câtă sare are nevoie un preparat trebuie să ții cont și restul ingredientelor. Dacă adaugi legume din conserve, amestecuri de condimente sau sosuri trebuie să verifici pe eticheta acestora dacă nu au și ele sare.

În acest caz trebuie să pui mai puțină la început și să asezonezi mâncarea pe măsură ce se gătește.

Nu repari un preparat în care ai pus prea multă sare

Indiferent de cât de atentă ești probabil ți s-a întâmplat ca un preparat să îți iasă prea sărat. Nu trebuie să le arunci pentru că există metode prin care îți poți îndrepta greșeala. Dacă este vorba despre supe sau alte preparate care au mult lichid poți pur și simplu să adaugi mai multă apă.

Adăugarea unui ingredient mai acid poate reduce din gustul sărat. Sucul de lămâie sau de roșii sunt soluții la fel de bune. Dacă ai pus prea multă sare într-un sos sau într-o tocăniță poți să îl estompezi adăugând un ingredient iute.

Nu folosești sarea la final

Chiar dacă preparatul tău este gata, la final îi mai poți adăuga un praf de sare pentru a-i da mai multă aromă și textură. Poți pune orice fel de sare, dar pentru o notă mai delicată alege sarea de mare cu cristale mai mari sau fulgi de sare. Aceștia de urmă se potrivesc cel mai bine deasupra preparatelor din carne.

Nu pui sare în preparatele dulci

Sarea este un condiment universal care se poate folosi literalmente în orice preparat, cu orice textură. Acest lucru se întâmplă pentru că sarea are capacitatea extraordinară de a potența gustul.

Fie că faci o prăjitură cu ciocolată, o tartă cu fructe sau o înghețată adaugă un praf de sare și vei simți diferența. În plus, combinația de zahăr și sare va trezi papilele tale gustative care vor percepe toate aromele mult mai intens.

Nu pui sare în băuturi

Sarea are același rol și în băuturi. Poți pune un praf de sare și în cele alcoolice și în cele nealcoolice, în cele calde și în cele reci, în cele cu fructe sau pe bază de lactate. Sunt unii barista care recomandă un praf mic de sare chiar și în cafea pentru a i se intensifica aroma.

Citește și
CELE MAI CITITE
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară
4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară
Pporție de Supă cremă de urzici cu crutoane aromate în bol maro, alături de un tocător de lemn cu crutoane și urzici proaspete
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Mai multe borcane cu miere pe o masă pentru a ilustra de ce se zaharisește mierea
De ce se zaharisește mierea de albine și ce este de făcut
De ce se zaharisește mierea de albine și ce este de făcut
O femei care ilustrează când adaugi sarea în mâncarea prin presărarea acesteia într-o tigaie
Când adaugi sarea în mâncare. Cum poți da mai mult gust preparatelor tale
Când adaugi sarea în mâncare. Cum poți da mai mult gust preparatelor tale
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei ardei umpluți cu legume și orez pe o farfurie albă
08:00
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Trei melcișori din aluat cu urzici și usturoi într-un vas metalic cu toarte
07:00
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Hummus cu avocado în bol de servire
06:00
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Mai mulți cannoli, serviți pe un platou alb
28 martie, 08:00
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Sandvișuri de post pe o masă albă
28 martie, 07:00
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Bucăți de tofu într-un bol
28 martie, 06:00
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
27 martie, 08:00
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
27 martie, 07:00
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
1
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Te-ai gândit că poți faci gogoși din 2 ingrediente? Vor ieși ușoare și pufoase și sunt foarte ușor de făcut. Nu ai nevoie de drojdie, ouă sau unt. De asemenea, poți adăuga aromele...
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
2
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post este la fel de gustoasă și de apetisantă ca cea care conține carne. Chiar și cu maioneza vegetală rămâne un aperitiv pe care îl poți servi la...
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
3
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Dacă ești în căutarea unei rețete de preparate simple și rapide pentru o zi de post, încearcă rețeta de salată de cartofi cu ceapă roșie. Pe cât de simplă este, pe...
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
4
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pentru reușita unui tort delicios și spectaculos, blatul de tort reprezintă piesa principală. Îți oferim în acest scop o rețetă de blat umed pentru tort ce nu mai necesită însiropare. Dacă...
Sandvișuri de post pe o masă albă
5
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Pare destul de complicat să faci sandvișuri de post care să fie și arătoase și gustoase, dar nu este deloc așa. Ai la îndemână o mulțime de ingrediente, de la salate...
Parteneri
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru

Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru

Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă

La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă

La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris

Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris

Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris
Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța
Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea
A apărut o gaură imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ
Supă de chimen pentru un plus de sănătate

Supă de chimen pentru un plus de sănătate

Supă de chimen pentru un plus de sănătate
Andreea Bălan – Dor de casă | Videoclip nou

Andreea Bălan – Dor de casă | Videoclip nou

Andreea Bălan – Dor de casă | Videoclip nou
fresh
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
închide