Tocăniță cu ardei copți. Rețetă de post

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Prânz
bucătăria: Românească

În bucătăria tradițională românească, tocănița de post cu ardei copți ocupă un loc special. Este un fel de mâncare cu arome îmbietoare și texturi bogate, potrivit atât pentru cei care țin post, cât și pentru cei care doresc să se bucure de o masă sănătoasă și gustoasă.

Cristina Catană
Publicat: 4 aprilie 2024, 04:05
Tocănița cu ardei copți se servește fierbinte / Shutterstock

Tocănița de post cu ardei copți se servește de obicei caldă, astfel încât să poți simți în plin aromele savuroase și să te bucuri de consistența sa bogată.

Pentru un plus de savoare și prospețime, se poate presăra deasupra tocăniței puțin pătrunjel tocat fin sau alte ierburi aromatice, precum cimbru sau mărar. Acestea nu doar îmbunătățesc prezentarea, dar și adaugă note parfumate și revigorante.

O garnitură clasică care se potrivește perfect cu tocănița de post cu ardei copți este pâinea proaspătă. Fie că este vorba despre o baghetă crocantă sau o pâine de casă moale și pufoasă, aroma și textura pâinii completează minunat gustul intens al tocăniței.

Dacă vrei o notă rustică, mămăliga fierbinte este o opțiune excelentă. Textura moale și cremoasă a mămăligii se împletește frumos cu consistența densă a tocăniței.

Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță ardeii copți de coajă și semințe și se taie fâșii. Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei de măsline într-o oală adâncă la foc mediu până devine translucidă.

Cum prepari rețeta de tocăniță cu ardei copți

Se adăugă usturoiul mărunțit și se călește împreună cu ceapa pentru încă un minut. După aceea, se pun ardeii copți tăiați și se gătesc împreună cu ceapa și usturoiul timp de 5-7 minute până ardeii devin moi.

Se taie roșiile în cuburi dacă sunt proaspete. Dacă se folosesc roșiile tăiate cuburi din conservă se adaugă direct în oală. După aceea, se pune și pasta de roșii și se amestecă bine.

Se adaugă boiaua de ardei dulce, cimbrul, oregano, sare și piper după gust. Se amestecă pentru a combina aromele.

Se taie cartofii cubulețe și se pun în oală. Se amestecă bine pentru a se îmbiba cu sosul. Se acoperă oala și se lasă să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când cartofii sunt moi și tocănița are o consistență groasă și delicioasă.

Se gustă și se mai condimentează dacă este necesar. Se presară cu pătrunjel proaspăt tocat înainte de a o servi.

Cea mai bună modalitate de a coace ardeii

Coacerea ardeilor este o metodă minunată de a intensifica aromele și de a obține o textură moale și dulce. Pot fi consumați imediat sau îi pot conserva pentru iarnă fie la congelator, fie la borcan.

Dacă nu ai posibilitatea de a-i coace în aer liber, o poți face la cuptorul aragazului. Începe prin preîncălzirea cuptorului la o temperatură ridicată, în general, în jur de 200-220°C.

Spală ardeii și șterge-i cu un prosop de bucătărie pentru a îndepărta excesul de umiditate. Apoi, unge-i cu puțin ulei de măsline sau ulei de cocos pentru a împiedica uscarea excesivă și pentru a intensifica aromele.

Așează ardeii direct pe grătarul cuptorului sau pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Poți să-i lași întregi sau să-i tai în jumătăți și să-i așezi cu partea cărnoasă în jos pentru o coacere uniformă.

Pentru a se coace uniform trebuie să îi rotești după 10 minute. Timpul de coacere poate varia în funcție de dimensiunea și de grosimea ardeilor. În general, coacerea poate dura între 20 și 30 de minute.

Ardeii sunt gata atunci când pielea lor este complet încrețită și cărnurile sunt moi.

Dacă ai un grătar în aer liber coacerea ardeilor va fi și mai simplă. Preîncălzește grătarul la o temperatură medie sau mare. Pregătește ardeii ca și în cazul coacerii la cuptorul aragazului și așează-i pe grătar. Coace-i până când pielea lor este carbonizată și pulpa este moale.

Citește și
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Te-ar mai putea interesa și
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
Tocăniță de post cu legume. Un prânz pe care îl poți lua cu tine la birou
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Tocăniță de post cu cartofi, o mâncare foarte consistentă și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
20 mai, 06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...

Parteneri

Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi fenomene meteo extreme
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Cine este José Manuel Rincón, Roberto Rubio din ”Dansul Pasiunii”. Ce se știe despre tânărul actor
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Eclere cu vanilie și căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
fresh

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere