Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă vrei să-ți impresionezi prietenii și familia cu un desert delicios și spectaculos pentru sărbătorile de iarnă, prepară rețeta de tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël.

Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël decorat cu fursecuri ciupercuțe și prezentat într-un decor de sărbătoare
Galerie foto

Galerie foto

Din ruladă se taie două bucăți care se atașează la ruladă imitând nodurile trunchiului de copac / Shutterstock

Este un tort care se prepară special pentru masa de Crăciun în Franța, Belgia, Luxemburg, Elveția, Quebec, New Brunswick, Vietnam, Liban și, în special, în țările francofone. Prepararea acestui tort în țările amintite are legătură cu o tradiție culinară legată de celebrarea solstițiului de iarnă.

Citește și

Tortul are la bază o ruladă dintr-un aluat de pandișpan cu cacao și o cremă albă pentru a reproduce secțiunea unui trunchi de copac. Însă există mai multe variante ale acestui tort. Fie se prepară foaia de ruladă neagră și crema albă, fie invers, foaia albă și crema neagră.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În unele rețete sunt chiar ambele elemente de culoare închisă, dar cu nuanțe diferite. Indiferent de varianta pe care o alegi, te vei bucura de un tort minunat, alături de familie și de invitați. Îți oferim în acest scop, una dintre variantele acestui tort, cu listă completă de ingrediente și pași de urmat.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru foaia de ruladă, după rețeta clasică de pandișpan, dar cu pudră de cacao adăugată. În timp ce foaia de ruladă se coace poți pregăti și crema, pe care o lași la rece. Glazura tortului o prepari după ce formezi rulada.

Cum prepari foaie de ruladă pentru tort Buturuga de Crăciun

Pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi, separă în două boluri albușurile de gălbenușuri.

Peste albușuri adaugă un praf de sare și amestecă-le până când devin spumoase. Adaugă câte o lingură de zahăr în timp ce amesteci energic cu telul sau cu ajutorul mixerului. Te oprești din amestecat când ai obținut o bezea foarte fermă. Apoi adaugi unul câte unul, gălbenușurile.

Trece printr-o sită deasă făina împreună cu pudra de cacao. Adăugă-le, treptat, în compoziția de mai sus, folosind pentru amestecare o spatulă. Amesteci ușor compoziția cu mișcări circulare, de jos în sus, pentru a se păstra pufoasă și aerată.

Așază hârtie de copt într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 30-40 cm. Întinde uniform în tavă compoziția pentru foaia de ruladă. Pune tava la cuptor și coace foaia pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius. Umezește un ștergar de bucătărie, stoarce-l bine și întinde-l pe masa de lucru. Răstoarnă peste el foaia de ruladă coaptă și ruleaz-o imediat, cu prosop cu tot și cu hârtia de copt lipită pe dosul ei. Las-o așa până când se răcește.

Descoperă aici și o rețetă de ruladă cu cremă de unt și lapte condensat. Este o rețetă cu contrastul în mod invers decât rulada noastră.

Cum prepari cremele pentru ruladă

Pune frișca lichidă într-o crăticioară și încălzește-o, dar fără a o lăsa să atingă punctul de fierbere. Stinge focul și adaugă în crăticioară ciocolata albă, mărunțită. Amestecă intens până când aceasta se topește și obții o cremă omogenă. Adaugă și esența de vanilie și lasă crema să se răcească. Când este complet răcită, introdu mixerul în ea și oferă-i puțină cremozitate. Poți opta și pentru a prepara o cremă de mascarpone și frișcă.

Desfă cu atenție foaia de ruladă din prosop și întinde crema peste ea. Rulează foaia din nou și lasă rulada la rece timp de 2-3 ore, pentru a căpăta crema fermitate.

Pentru crema de ciocolată neagră procedezi în mod identic, respectând chiar și pasul de răcire și de a oferi cremozitate cu ajutorul mixerului.

Cum formezi tort Buturuga de Crăciun

Scoate rulada de la rece și așaz-o pe un platou. Îmbracă rulada de jur împrejur cu crema de ciocolată amăruie. Cu o furculiță creează dungi neuniforme peste cremă, imitând astfel scoarța de copac. Taie două bucăți din ruladă, mai micuțe. Atașează-le la ruladă, una deasupra și una pe o laterală imitând astfel nodurile unui trunchi de copac.

Decorează tortul după propria imaginație. Poți folosi fursecuri în formă de ghidă, de ciuperci sau poți presăra fulgi de cocos pentru a imita zăpada. Îți oferim în acest scop și o rețetă de fursecuri cu diferite forme.

Citește și
Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël decorat cu fursecuri în formă de ciupercuțe
Galerie foto

Galerie foto

Tort Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël decorat cu fursecuri ciupercuțe și prezentat într-un decor de sărbătoare
Ruladă de cacao cu cremă de ciocolată albă
Foaie de ruladă cu cacao în compoziție, peste care este întinsă cremă de ciocolată albă
+1
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Galerie foto
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Torta della Nonna servit pe un suport special
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Galerie foto
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Tort cu mousse de ciocolată albă și jeleu de fructe de pădure
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Ciprian Ciucu: Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Ciprian Ciucu: "Nu îmi imaginam că problemele de la Primărie sunt aşa grave. Ne-a ajuns cuţitul la os"
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Chefi la cuțite, 15 decembrie 2025. Cine a părăsit competiția în această ediție. Ce echipă a pierdut un concurent
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide