Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Sosul de soia este un ingredient esențial în multe bucătării asiatice și se folosește adesea pentru a adăuga adâncime de gust și umami preparatelor culinare. Iată tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. Descoperă 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai.

un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Sosul de soia a fost produs industrial după cel de-al Doilea Război Mondial / Shutterstock

Fabricat dintr-un amestec de boabe de soia fermentate, grâu, apă și sare, sosul de soia are o istorie lungă, datând din China antică, unde a fost creat cu aproximativ 2.500 de ani în urmă. De-a lungul timpului, sosul de soia a evoluat și s-a răspândit în întreaga Asia, devenind un ingredient de bază în multe culturi culinare.

Sosul de soia este extrem de versatil și poate fi utilizat în numeroase moduri. Este adesea folosit ca ingredient principal în marinări pentru carne, pește sau tofu, aducând un gust umami profund și o notă sărată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia

Sosul de soia este un element esențial în prepararea sosurilor de salată, dressingurilor și sosurilor pentru amestecuri rapide de legume și carne. În bucătăria asiatică, sosul de soia este adesea adăugat în supe, tăieței, și stir-fry-uri pentru a îmbunătăți aroma generală a preparatului.

Sosul de soia are mai mulți strămoși

La fel ca multe alimente fermentate, sosul de soia își are rădăcinile în trecutul îndepărtat. Astăzi, este asociat cu bucătăria japoneză, dar strămoșul străvechi al sosului de soia își are originea de fapt în China.

Era cunoscut numele de jan și era preparat din diverse plante murate și carne. Rețeta s-a tot schimbat și până în secolul al II-lea î.Hr. a devenit un condiment preponderent pe bază de plante. Pentru prepararea lui se folosea un amestec de boabe de soia, orez și grâu.

Secole mai târziu, această pastă fermentată a ajuns în Japonia odată cu răspândirea budismului. A fost redenumit hishio și a devenit un condiment de călugării ce aveau o dietă majoritar vegetariană. În cele din urmă, deveni miso.

Apoi, excesul de lichid care s-a format în timpul fermentației sale a fost recunoscut ca un condiment delicios în sine. Astfel, produsul secundar neintenționat al fabricării miso-ului a devenit faimă ca tamari, evoluând în cele din urmă în shoyu.

Până în secolul al XVII-lea, o nouă varietate de shoyu, cea mai apropiată de ceea ce știm astăzi, a fost dezvoltată din boabe de soia și grâu zdrobit prăjit.

Budiștii l-au răspândit ca alternativă vegetariană la sosul de pește

Întrucât unul dintre principiile de bază ale budismului este să nu ia viața niciunei ființe, mulți dintre adepții săi sunt vegetarieni. Din fericire, aceste limitări au dus la creativitate culinară, iar de preparatele rezultate ne bucurăm și astăzi.

Pentru că nu aveau voie să ucidă nicio ființă vie, budiștii au trebuit să renunțe la sosul de pește. L-au înlocuit cu sosul de soia, iar producția sa a devenit o activitate monahală comună.

Sosul de soia era un produs de lux

Procesul de producție extrem de laborios făcea ca în trecut sosul să fie produs în cantități mici. Din acest motiv la el nu aveau acces foarte multe persoane, ba chiar era considerat o delicatesă.

Perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial a adus inovații în producția de sos de soia, ceea ce a făcut ca perioada de fermentație să se scurteze, iar costul de producție să scadă. Astfel, sosul de soia a devenit mult mai accesibil.

Există mai mult de un tip de sos de soia

În magazinele europene nu vei găsi decât câteva sortimente de sos de soia, însă în Asia varietatea este uimitoare. Vei găsi sos de soia dark japonez, koikuchi shoyu. Acesta poate fi cu ușurință înlocuit cu sosul de soia chinezesc, datorită faptului că au gusturi similare. Cel din urmă este mai dulce pentru că are zahăr sau melasă în compoziție.

Filipino toyo este foarte asemănător, deși nu conține grâu, iar aroma sa este mai puternică. Kecap manis din Indonezia este mult mai aromat. Shiro shoyu este preparat printr-un proces puțin diferit, cu un plus de grâu, dându-i o culoare aurie și o aromă mai blândă.

La fel ca usukuchi, shoyu dulce și acidulat este de preferat pentru preparatele deschise la culoare. Sosul de soia coreean tradițional, cum ar fi joseon ganjang, este făcut din boabe de soia fermentate, dar jin ganjang este amestecat cu soiul mai ieftin, produs chimic.

Legătura dintre sosul de soia și ketchup

Ceea ce numim astăzi ketchup, a fost la începuturi ”kêtsiap”, care se traduce prin „saramură de pește murat” în dialectul chinezesc Amoy.

De asemenea, sosul de soia a fost precedat de un sos de pește chinezesc. Ambele au evoluat și astăzi sunt preparate exclusiv din ingrediente vegetale.

Sosul de soia preparat în mod tradițional conține alcool

Un sos de soia natural conține doar câteva ingrediente: soia, sare, grâu și apă. Dacă te uiți mai atentă pe etichetă vei vedea că conține și alcool. Nu este ceva adăugat intenționat, ci este mai degrabă un produs secundar natural al fermentației.

Nu trebuie să vă faceți griji pentru asta. În primul rând, conținutul de alcool depășește rar 1-3% care se va evapora în timpul gătitului

Sosul de soia comercial nu este adesea fermentat

Cel mai mare beneficiu al industrializării producției de sos de soia a fost că prețul său a scăzut devenind astfel accesibil oamenilor din întreaga lume, dar un astfel de progres are întotdeauna un cost. Totuși, din această cauză a dispărut procesul de fermentație în cazul sosurilor de soia produse industrial. Acest lucru a făcut ca aromele să nu mai fie la fel de puternice.

Sosul de soia are multe întrebuințări

De cele mai multe ori sosul de soia este asociat cu sushi, însă nu este singura lui utilizare. Culoarea profundă și gustul umami bogat al sosului de soia îl fac un condiment universal pe care îl poți adăuga aproape la orice preparat. Se poate pune peste salate, tocănițe, fripturi de orice fel, peste orez sau chiar și la supe.

Poate fi folosit chiar și la deserturi

Sosul de soia este asociat cu preparatele sărate, dar poate fi folosit chiar și la deserturi. Glazura dulce cu sos de soia este ceea ce face ca mitarashi dango, un desert tradițional japonez din bile de făină de orez mestecate, să creeze dependență. De asemenea, poate fi folosit și în deserturile cu ciocolată, ca sos pentru înghețată sau pentru clătite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Tort de mere cu vanilie și ciocolată porționat
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Hummus cu spanac în bol alb, alături de felii de pâine
Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare
Hummus cu spanac. Un preparat cremos, sănătos și plin de savoare
Budincă de chia cu banane servită în două pahare transparente
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
20 martie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
20 martie, 05:47
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Penne cu sos pesto și mazăre în farfurie, decorate cu semințe de pin și frunze de busuioc
19 martie, 08:10
Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
Porție de curry de năut cu legume
19 martie, 08:10
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
maqluba servită pe o farfurie albă
19 martie, 08:10
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Torta della Nonna servit pe un suport special
18 martie, 07:54
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Cornuri pufoase cu brânză dulce, stafide și vanilie
Cornuri pufoase cu brânză dulce, stafide și vanilie
Cornuri pufoase cu brânză dulce, stafide și vanilie
Soluţiile românilor care şi-au programat vacanţe în SUA şi s-au trezit cu amânarea eliminării vizelor
Soluţiile românilor care şi-au programat vacanţe în SUA şi s-au trezit cu amânarea eliminării vizelor
Soluţiile românilor care şi-au programat vacanţe în SUA şi s-au trezit cu amânarea eliminării vizelor
Ce a putut face Adrian Ilie, când a aflat de pasiunea fiicei lui: „Nu m-a luat în serios, daramp;#8230;”
Ce a putut face Adrian Ilie, când a aflat de pasiunea fiicei lui: „Nu m-a luat în serios, daramp;#8230;”
Ce a putut face Adrian Ilie, când a aflat de pasiunea fiicei lui: „Nu m-a luat în serios, daramp;#8230;”
Ramona Gabor, imaginile care îți taie răsuflarea! S-a lăsat filmată în timp ce se îmbăia într-o cadă plină cu flori, în natură
Ramona Gabor, imaginile care îți taie răsuflarea! S-a lăsat filmată în timp ce se îmbăia într-o cadă plină cu flori, în natură
Ramona Gabor, imaginile care îți taie răsuflarea! S-a lăsat filmată în timp ce se îmbăia într-o cadă plină cu flori, în natură
Victoria Ruffo îmbrățișează rolul de bunică și împărtășește fotografii emoționante cu nepoata sa
Victoria Ruffo îmbrățișează rolul de bunică și împărtășește fotografii emoționante cu nepoata sa
Victoria Ruffo îmbrățișează rolul de bunică și împărtășește fotografii emoționante cu nepoata sa
Populația planetei ar fi mai mare cu câteva miliarde decât datele oficiale, susține un nou studiu. Unde s-ar afla acești oameni
Populația planetei ar fi mai mare cu câteva miliarde decât datele oficiale, susține un nou studiu. Unde s-ar afla acești oameni
Populația planetei ar fi mai mare cu câteva miliarde decât datele oficiale, susține un nou studiu. Unde s-ar afla acești oameni
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Conversații dificile pe care adulții ar fi vrut ca tații lor să aibă curajul să le poarte cu ei când erau copii
Kim Kardashian a ajuns la limita răbdării după ce Kanye West a lansat atacuri șocante la adresa copiilor lui Beyoncé și Jay-Z: S-a săturat să fie rezonabilă
Kim Kardashian a ajuns la limita răbdării după ce Kanye West a lansat atacuri șocante la adresa copiilor lui Beyoncé și Jay-Z: „S-a săturat să fie rezonabilă”
Kim Kardashian a ajuns la limita răbdării după ce Kanye West a lansat atacuri șocante la adresa copiilor lui Beyoncé și Jay-Z: „S-a săturat să fie rezonabilă”
Placentele bebelușilor născuți prematur conțin microplastice în concentrații mari. Un studiu susține că pot contribui la nașterile premature
Placentele bebelușilor născuți prematur conțin microplastice în concentrații mari. Un studiu susține că pot contribui la nașterile premature
Placentele bebelușilor născuți prematur conțin microplastice în concentrații mari. Un studiu susține că pot contribui la nașterile premature
fresh
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant

Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant

Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant

Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană

Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană

3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos

3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos

Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească

Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
închide