Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Sosul de soia este un ingredient esențial în multe bucătării asiatice și se folosește adesea pentru a adăuga adâncime de gust și umami preparatelor culinare. Iată tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. Descoperă 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai.

un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Sosul de soia a fost produs industrial după cel de-al Doilea Război Mondial / Shutterstock

Fabricat dintr-un amestec de boabe de soia fermentate, grâu, apă și sare, sosul de soia are o istorie lungă, datând din China antică, unde a fost creat cu aproximativ 2.500 de ani în urmă. De-a lungul timpului, sosul de soia a evoluat și s-a răspândit în întreaga Asia, devenind un ingredient de bază în multe culturi culinare.

Sosul de soia este extrem de versatil și poate fi utilizat în numeroase moduri. Este adesea folosit ca ingredient principal în marinări pentru carne, pește sau tofu, aducând un gust umami profund și o notă sărată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia

Sosul de soia este un element esențial în prepararea sosurilor de salată, dressingurilor și sosurilor pentru amestecuri rapide de legume și carne. În bucătăria asiatică, sosul de soia este adesea adăugat în supe, tăieței, și stir-fry-uri pentru a îmbunătăți aroma generală a preparatului.

Sosul de soia are mai mulți strămoși

La fel ca multe alimente fermentate, sosul de soia își are rădăcinile în trecutul îndepărtat. Astăzi, este asociat cu bucătăria japoneză, dar strămoșul străvechi al sosului de soia își are originea de fapt în China.

Era cunoscut numele de jan și era preparat din diverse plante murate și carne. Rețeta s-a tot schimbat și până în secolul al II-lea î.Hr. a devenit un condiment preponderent pe bază de plante. Pentru prepararea lui se folosea un amestec de boabe de soia, orez și grâu.

Secole mai târziu, această pastă fermentată a ajuns în Japonia odată cu răspândirea budismului. A fost redenumit hishio și a devenit un condiment de călugării ce aveau o dietă majoritar vegetariană. În cele din urmă, deveni miso.

Apoi, excesul de lichid care s-a format în timpul fermentației sale a fost recunoscut ca un condiment delicios în sine. Astfel, produsul secundar neintenționat al fabricării miso-ului a devenit faimă ca tamari, evoluând în cele din urmă în shoyu.

Până în secolul al XVII-lea, o nouă varietate de shoyu, cea mai apropiată de ceea ce știm astăzi, a fost dezvoltată din boabe de soia și grâu zdrobit prăjit.

Budiștii l-au răspândit ca alternativă vegetariană la sosul de pește

Întrucât unul dintre principiile de bază ale budismului este să nu ia viața niciunei ființe, mulți dintre adepții săi sunt vegetarieni. Din fericire, aceste limitări au dus la creativitate culinară, iar de preparatele rezultate ne bucurăm și astăzi.

Pentru că nu aveau voie să ucidă nicio ființă vie, budiștii au trebuit să renunțe la sosul de pește. L-au înlocuit cu sosul de soia, iar producția sa a devenit o activitate monahală comună.

Sosul de soia era un produs de lux

Procesul de producție extrem de laborios făcea ca în trecut sosul să fie produs în cantități mici. Din acest motiv la el nu aveau acces foarte multe persoane, ba chiar era considerat o delicatesă.

Perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial a adus inovații în producția de sos de soia, ceea ce a făcut ca perioada de fermentație să se scurteze, iar costul de producție să scadă. Astfel, sosul de soia a devenit mult mai accesibil.

Există mai mult de un tip de sos de soia

În magazinele europene nu vei găsi decât câteva sortimente de sos de soia, însă în Asia varietatea este uimitoare. Vei găsi sos de soia dark japonez, koikuchi shoyu. Acesta poate fi cu ușurință înlocuit cu sosul de soia chinezesc, datorită faptului că au gusturi similare. Cel din urmă este mai dulce pentru că are zahăr sau melasă în compoziție.

Filipino toyo este foarte asemănător, deși nu conține grâu, iar aroma sa este mai puternică. Kecap manis din Indonezia este mult mai aromat. Shiro shoyu este preparat printr-un proces puțin diferit, cu un plus de grâu, dându-i o culoare aurie și o aromă mai blândă.

La fel ca usukuchi, shoyu dulce și acidulat este de preferat pentru preparatele deschise la culoare. Sosul de soia coreean tradițional, cum ar fi joseon ganjang, este făcut din boabe de soia fermentate, dar jin ganjang este amestecat cu soiul mai ieftin, produs chimic.

Legătura dintre sosul de soia și ketchup

Ceea ce numim astăzi ketchup, a fost la începuturi ”kêtsiap”, care se traduce prin „saramură de pește murat” în dialectul chinezesc Amoy.

De asemenea, sosul de soia a fost precedat de un sos de pește chinezesc. Ambele au evoluat și astăzi sunt preparate exclusiv din ingrediente vegetale.

Sosul de soia preparat în mod tradițional conține alcool

Un sos de soia natural conține doar câteva ingrediente: soia, sare, grâu și apă. Dacă te uiți mai atentă pe etichetă vei vedea că conține și alcool. Nu este ceva adăugat intenționat, ci este mai degrabă un produs secundar natural al fermentației.

Nu trebuie să vă faceți griji pentru asta. În primul rând, conținutul de alcool depășește rar 1-3% care se va evapora în timpul gătitului

Sosul de soia comercial nu este adesea fermentat

Cel mai mare beneficiu al industrializării producției de sos de soia a fost că prețul său a scăzut devenind astfel accesibil oamenilor din întreaga lume, dar un astfel de progres are întotdeauna un cost. Totuși, din această cauză a dispărut procesul de fermentație în cazul sosurilor de soia produse industrial. Acest lucru a făcut ca aromele să nu mai fie la fel de puternice.

Sosul de soia are multe întrebuințări

De cele mai multe ori sosul de soia este asociat cu sushi, însă nu este singura lui utilizare. Culoarea profundă și gustul umami bogat al sosului de soia îl fac un condiment universal pe care îl poți adăuga aproape la orice preparat. Se poate pune peste salate, tocănițe, fripturi de orice fel, peste orez sau chiar și la supe.

Poate fi folosit chiar și la deserturi

Sosul de soia este asociat cu preparatele sărate, dar poate fi folosit chiar și la deserturi. Glazura dulce cu sos de soia este ceea ce face ca mitarashi dango, un desert tradițional japonez din bile de făină de orez mestecate, să creeze dependență. De asemenea, poate fi folosit și în deserturile cu ciocolată, ca sos pentru înghețată sau pentru clătite.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
murături asortate în saramură
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Cum poți face cele mai bune murături asortate în saramură. Sfaturi și recomandări de la experți
Mai multe borcane cu castraveți murați
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide