Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai

Sosul de soia este un ingredient esențial în multe bucătării asiatice și se folosește adesea pentru a adăuga adâncime de gust și umami preparatelor culinare. Iată tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. Descoperă 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai.

un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Sosul de soia a fost produs industrial după cel de-al Doilea Război Mondial / Shutterstock

Fabricat dintr-un amestec de boabe de soia fermentate, grâu, apă și sare, sosul de soia are o istorie lungă, datând din China antică, unde a fost creat cu aproximativ 2.500 de ani în urmă. De-a lungul timpului, sosul de soia a evoluat și s-a răspândit în întreaga Asia, devenind un ingredient de bază în multe culturi culinare.

Sosul de soia este extrem de versatil și poate fi utilizat în numeroase moduri. Este adesea folosit ca ingredient principal în marinări pentru carne, pește sau tofu, aducând un gust umami profund și o notă sărată.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia

Sosul de soia este un element esențial în prepararea sosurilor de salată, dressingurilor și sosurilor pentru amestecuri rapide de legume și carne. În bucătăria asiatică, sosul de soia este adesea adăugat în supe, tăieței, și stir-fry-uri pentru a îmbunătăți aroma generală a preparatului.

Sosul de soia are mai mulți strămoși

La fel ca multe alimente fermentate, sosul de soia își are rădăcinile în trecutul îndepărtat. Astăzi, este asociat cu bucătăria japoneză, dar strămoșul străvechi al sosului de soia își are originea de fapt în China.

Era cunoscut numele de jan și era preparat din diverse plante murate și carne. Rețeta s-a tot schimbat și până în secolul al II-lea î.Hr. a devenit un condiment preponderent pe bază de plante. Pentru prepararea lui se folosea un amestec de boabe de soia, orez și grâu.

Secole mai târziu, această pastă fermentată a ajuns în Japonia odată cu răspândirea budismului. A fost redenumit hishio și a devenit un condiment de călugării ce aveau o dietă majoritar vegetariană. În cele din urmă, deveni miso.

Apoi, excesul de lichid care s-a format în timpul fermentației sale a fost recunoscut ca un condiment delicios în sine. Astfel, produsul secundar neintenționat al fabricării miso-ului a devenit faimă ca tamari, evoluând în cele din urmă în shoyu.

Până în secolul al XVII-lea, o nouă varietate de shoyu, cea mai apropiată de ceea ce știm astăzi, a fost dezvoltată din boabe de soia și grâu zdrobit prăjit.

Budiștii l-au răspândit ca alternativă vegetariană la sosul de pește

Întrucât unul dintre principiile de bază ale budismului este să nu ia viața niciunei ființe, mulți dintre adepții săi sunt vegetarieni. Din fericire, aceste limitări au dus la creativitate culinară, iar de preparatele rezultate ne bucurăm și astăzi.

Pentru că nu aveau voie să ucidă nicio ființă vie, budiștii au trebuit să renunțe la sosul de pește. L-au înlocuit cu sosul de soia, iar producția sa a devenit o activitate monahală comună.

Sosul de soia era un produs de lux

Procesul de producție extrem de laborios făcea ca în trecut sosul să fie produs în cantități mici. Din acest motiv la el nu aveau acces foarte multe persoane, ba chiar era considerat o delicatesă.

Perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial a adus inovații în producția de sos de soia, ceea ce a făcut ca perioada de fermentație să se scurteze, iar costul de producție să scadă. Astfel, sosul de soia a devenit mult mai accesibil.

Există mai mult de un tip de sos de soia

În magazinele europene nu vei găsi decât câteva sortimente de sos de soia, însă în Asia varietatea este uimitoare. Vei găsi sos de soia dark japonez, koikuchi shoyu. Acesta poate fi cu ușurință înlocuit cu sosul de soia chinezesc, datorită faptului că au gusturi similare. Cel din urmă este mai dulce pentru că are zahăr sau melasă în compoziție.

Filipino toyo este foarte asemănător, deși nu conține grâu, iar aroma sa este mai puternică. Kecap manis din Indonezia este mult mai aromat. Shiro shoyu este preparat printr-un proces puțin diferit, cu un plus de grâu, dându-i o culoare aurie și o aromă mai blândă.

La fel ca usukuchi, shoyu dulce și acidulat este de preferat pentru preparatele deschise la culoare. Sosul de soia coreean tradițional, cum ar fi joseon ganjang, este făcut din boabe de soia fermentate, dar jin ganjang este amestecat cu soiul mai ieftin, produs chimic.

Legătura dintre sosul de soia și ketchup

Ceea ce numim astăzi ketchup, a fost la începuturi ”kêtsiap”, care se traduce prin „saramură de pește murat” în dialectul chinezesc Amoy.

De asemenea, sosul de soia a fost precedat de un sos de pește chinezesc. Ambele au evoluat și astăzi sunt preparate exclusiv din ingrediente vegetale.

Sosul de soia preparat în mod tradițional conține alcool

Un sos de soia natural conține doar câteva ingrediente: soia, sare, grâu și apă. Dacă te uiți mai atentă pe etichetă vei vedea că conține și alcool. Nu este ceva adăugat intenționat, ci este mai degrabă un produs secundar natural al fermentației.

Nu trebuie să vă faceți griji pentru asta. În primul rând, conținutul de alcool depășește rar 1-3% care se va evapora în timpul gătitului

Sosul de soia comercial nu este adesea fermentat

Cel mai mare beneficiu al industrializării producției de sos de soia a fost că prețul său a scăzut devenind astfel accesibil oamenilor din întreaga lume, dar un astfel de progres are întotdeauna un cost. Totuși, din această cauză a dispărut procesul de fermentație în cazul sosurilor de soia produse industrial. Acest lucru a făcut ca aromele să nu mai fie la fel de puternice.

Sosul de soia are multe întrebuințări

De cele mai multe ori sosul de soia este asociat cu sushi, însă nu este singura lui utilizare. Culoarea profundă și gustul umami bogat al sosului de soia îl fac un condiment universal pe care îl poți adăuga aproape la orice preparat. Se poate pune peste salate, tocănițe, fripturi de orice fel, peste orez sau chiar și la supe.

Poate fi folosit chiar și la deserturi

Sosul de soia este asociat cu preparatele sărate, dar poate fi folosit chiar și la deserturi. Glazura dulce cu sos de soia este ceea ce face ca mitarashi dango, un desert tradițional japonez din bile de făină de orez mestecate, să creeze dependență. De asemenea, poate fi folosit și în deserturile cu ciocolată, ca sos pentru înghețată sau pentru clătite.

Citește și
CELE MAI CITITE
brașovence
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
Brașovence. Rețeta de clătite umplute cu carne pe care o vei adora
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sfiha
05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Porție de cheesecake cu pere caramelizate pe o spatulă de tort
12 septembrie, 07:03
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu în bol rustic
12 septembrie, 05:03
Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
11 septembrie, 09:47
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
11 septembrie, 05:01
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Cea mai bună metodă de a împiedica moliile să-ți deterioreze hainele. Cum poți să-ți păstrezi în siguranță garderoba
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Delicatesele cu care apicultorii români s-au reinventat. Preţurile variază pentru fiecare buzunar
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Ce pensie ia lună de lună de la statul romăn milionarul cu un salariu de 33.000 de euro
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Michelle Vieth surprinde cu o schimbare drastică de look. Cum arată în prezent vedeta
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Apple a dezvăluit cel mai subțire iPhone de până acum. Ce preț are și cum arată noul smartphone
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Cheesecake candy bar cu dovleac și glazură de ciocolată
Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
„Ceașca emoțiilor“ în cazul copiilor. Ce se întâmplă când se golește și cum o poți reumple
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa Man of the Year: Simțeam că lucrurile ies la suprafață
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Lorde a vorbit despre motivul pentru care și-a acoperit pieptul cu bandă adezivă în piesa „Man of the Year”: „Simțeam că lucrurile ies la suprafață”
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
Remediul rapid pentru tusea persistentă. Acționează imediat și are efecte dovedite
fresh
Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Cheesecake cu pere caramelizate. Un desert fin și elegant

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Tocană de vită cu dovleac și vin roșu. Rețetă gătită lent

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
închide