Totul despre fructul bael. Cum trebuie ales, consumat și depozitat

Bael este un fruct exotic, dulce, cu o aromă puternică, original din India. Este consumat de obicei crud, dar îl găsești și uscat sau sub formă de suc. Pe lângă gustul bun mai are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este bogat în vitamina A și vitamina C, doi antioxidanți puternici. Află de aici totul despre fructul bael.

Publicat: 5 august 2022, 08:28 / Actualizat: 19 august 2022, 17:10
Fruct bael întreg și feliat pe un fundal alb
Bael este un fruct care crește în India / Shutterstock

Bael este un fruct despre care se spune că ajută la întărirea imunității. Din el, dar și din frunzele și semințele sale se fac extracte care se vând și care promit beneficii asupra sănătății. Totuși, dacă se depășesc anumite cantități aceste produse pot deveni periculoase, avertizează specialiștii.

Beneficii nutritive ale fructului bael

Pentru că bael nu este un fruct foarte popular nu există multe date concrete legate de conținutul de vitamine și minerale. Un studiu publicat în 2018 în revista Food Science and Nutrition arată că 100 de grame de fruct au un aport de 88 calorii, 1,8 g proteine, 32 g carbohidrați și 1.19 mg riboflavină (vitamina B2). De asemenea, mai conține 2,9 g fibre, 8,7 mg vitamina C, 56 mcg vitamina A.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bael este folosit de sute de ani în medicina ayurvedică pentru a trata problemele digestive și pentru a combate infecțiile cu virusuri, fungi și bacterii. Totuși, nu s-au realizat suficiente studii pe oameni pentru a se verifica efectele. Până acum s-au făcut doar cercetări de laborator pe cobai sau in vitro.

În lipsa studiilor științifice rămân cele observaționale care au scos în evidență câteva efecte benefice asupra sănătății.

Citește și

Poate preveni apariția bacteriilor în stomac

Anumiți compuși din extractul de bael s-au dovedit foarte eficienți în lupta cu bacteriile care produc probleme la nivelul intestinelor, în special Shigella dysenteriae. Aceasta se localizează în stomac și produce diaree, febră și dureri puternice.

Copiii, turiștii și persoanele cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai vulnerabili. Studiile in vitro au arătat că pulpa fructului bael poate opri diareea.

Poate împiedica infecțiile la nivelul pielii

Pe lângă efectele antibacterine, extractul din pulpa de bael, din rădăcină și fructe are și proprietăți antifungice și antivirale. În mod particular, uleiul din frunze de bael protejează împotriva infecțiilor ce pot apărea la nivelul pielii.

Poate proteja stomacul

Studiile realizate pe animale au arătat că extractul de semințe de bael reduce cantitatea de suc gastric și nivelul de aciditate. În plus, oamenii de știință sugerează că acesta ar putea fi un tratament eficient împotriva ulcerului. Este totuși nevoie de mai multe cercetări pentru a proba acest lucru.

Poate reduce riscul de apariție a cancerului

Extractul de fructe de bael conține antioxidanți care au capacitatea de a lupta cu antioxidanții liberi în special cu oxidul nitric și cu 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). 7 tipuri diferite de cancer sunt produse de radicalii liberi. Este nevoie de studii suplimentare pentru a valida acesta efecte.

Efecte adverse ale consumului de bael

Bael este un fruct sigur pentru consumul uman însă este nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește extractele din pulpă, semințe, frunze și rădăcini. Bărbații trebuie să fie prudenți mai ales în privința extractului de frunze de bael pentru că influențează în mod negativ fertilitatea, inhibând producția și mobilitatea spermatozoizilor. De asemenea, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să consume extracte provenind de la fructul bael sau de la părți ale acestuia.

Un alt fruct despre care se știu puține lucruri este mangostanul. Ai aici un articol care te poate ajuta să-l descoperi mai bine.

Câte soiuri există și cum se consumă bael

Există mai multe soiuri de fruct bael. De exemplu, în SUA, în Florida sunt cultivate fructele mici, dar nu pentru consum, ci mai degrabă pentru scopuri medicinale. Dacă vrei să mănânci aceste fructe e recomandat să le alegi pe cale mari, moi, cu coajă groasă. Cele mai potrivite soiuri pentru consum sunt Kaghzi, Darogaji, Rampuri, Ojha, Khamaria, and Azamati. Acum știi aproape totul despre fructul bael.

În India și în sud-estul Asiei bael se culege în lunile martie și aprilie. De obicei, este cules cât timp încă este galben-verzui, dar se consumă după ce devine galben în totalitate.

Atunci când manevrezi un fruct de bael trebuie să urmezi câteva reguli de siguranță. Înainte de a-l curăța și tăia spală-l sub un jet puternic de apă. Nu îl ține alături de carne crudă pentru a evida contaminarea încrucișată.

Dacă cumperi suc de bal asigură-te că a fost pasteurizat. În cazul în care ești turist în India sau altă țară din Asia vei găsi suc proaspăt la tarabele din piețe, dar este bine să fii precaută.

La fel ca alte fructe și bael poate fi mânca crud. Indienii obișnuiesc să facă o băutură dulce din pulpă de bael fără semințe, zahăr și lapte. Din bael se face și gem. Pulpa fructului matur, dar încă necopt este amestecată cu acid citric și cu guave, apoi fierte până capătă consistența dorită.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cel mai bun punch
25 decembrie, 10:25
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
25 decembrie, 06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
25 decembrie, 05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Modalități simple de a evita balonarea după mesele de sărbători. Ce arată specialiștii
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Momentul în care un şofer băut la volanul unui BMW se izbeşte de o casă, în Satu Mare. Se grăbea la colindat
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Unde petrece Crăciunul Ioana Țiriac. Fiica miliardarului român a ales o destinație exotică
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: O fată pentru o fată!
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN, 25 decembrie. Constance, decizie radicală pentru a salva numele familiei: „O fată pentru o fată!”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente

Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
închide