Totul despre fructul bael. Cum trebuie ales, consumat și depozitat
Bael este un fruct exotic, dulce, cu o aromă puternică, original din India. Este consumat de obicei crud, dar îl găsești și uscat sau sub formă de suc. Pe lângă gustul bun mai are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este bogat în vitamina A și vitamina C, doi antioxidanți puternici. Află de aici totul despre fructul bael.
Bael este un fruct despre care se spune că ajută la întărirea imunității. Din el, dar și din frunzele și semințele sale se fac extracte care se vând și care promit beneficii asupra sănătății. Totuși, dacă se depășesc anumite cantități aceste produse pot deveni periculoase, avertizează specialiștii.
Beneficii nutritive ale fructului bael
Pentru că bael nu este un fruct foarte popular nu există multe date concrete legate de conținutul de vitamine și minerale. Un studiu publicat în 2018 în revista Food Science and Nutrition arată că 100 de grame de fruct au un aport de 88 calorii, 1,8 g proteine, 32 g carbohidrați și 1.19 mg riboflavină (vitamina B2). De asemenea, mai conține 2,9 g fibre, 8,7 mg vitamina C, 56 mcg vitamina A.
Bael este folosit de sute de ani în medicina ayurvedică pentru a trata problemele digestive și pentru a combate infecțiile cu virusuri, fungi și bacterii. Totuși, nu s-au realizat suficiente studii pe oameni pentru a se verifica efectele. Până acum s-au făcut doar cercetări de laborator pe cobai sau in vitro.
În lipsa studiilor științifice rămân cele observaționale care au scos în evidență câteva efecte benefice asupra sănătății.
Poate preveni apariția bacteriilor în stomac
Anumiți compuși din extractul de bael s-au dovedit foarte eficienți în lupta cu bacteriile care produc probleme la nivelul intestinelor, în special Shigella dysenteriae. Aceasta se localizează în stomac și produce diaree, febră și dureri puternice.
Copiii, turiștii și persoanele cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai vulnerabili. Studiile in vitro au arătat că pulpa fructului bael poate opri diareea.
Poate împiedica infecțiile la nivelul pielii
Pe lângă efectele antibacterine, extractul din pulpa de bael, din rădăcină și fructe are și proprietăți antifungice și antivirale. În mod particular, uleiul din frunze de bael protejează împotriva infecțiilor ce pot apărea la nivelul pielii.
Poate proteja stomacul
Studiile realizate pe animale au arătat că extractul de semințe de bael reduce cantitatea de suc gastric și nivelul de aciditate. În plus, oamenii de știință sugerează că acesta ar putea fi un tratament eficient împotriva ulcerului. Este totuși nevoie de mai multe cercetări pentru a proba acest lucru.
Poate reduce riscul de apariție a cancerului
Extractul de fructe de bael conține antioxidanți care au capacitatea de a lupta cu antioxidanții liberi în special cu oxidul nitric și cu 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). 7 tipuri diferite de cancer sunt produse de radicalii liberi. Este nevoie de studii suplimentare pentru a valida acesta efecte.
Efecte adverse ale consumului de bael
Bael este un fruct sigur pentru consumul uman însă este nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește extractele din pulpă, semințe, frunze și rădăcini. Bărbații trebuie să fie prudenți mai ales în privința extractului de frunze de bael pentru că influențează în mod negativ fertilitatea, inhibând producția și mobilitatea spermatozoizilor. De asemenea, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să consume extracte provenind de la fructul bael sau de la părți ale acestuia.
Un alt fruct despre care se știu puține lucruri este mangostanul. Ai aici un articol care te poate ajuta să-l descoperi mai bine.
Câte soiuri există și cum se consumă bael
Există mai multe soiuri de fruct bael. De exemplu, în SUA, în Florida sunt cultivate fructele mici, dar nu pentru consum, ci mai degrabă pentru scopuri medicinale. Dacă vrei să mănânci aceste fructe e recomandat să le alegi pe cale mari, moi, cu coajă groasă. Cele mai potrivite soiuri pentru consum sunt Kaghzi, Darogaji, Rampuri, Ojha, Khamaria, and Azamati. Acum știi aproape totul despre fructul bael.
În India și în sud-estul Asiei bael se culege în lunile martie și aprilie. De obicei, este cules cât timp încă este galben-verzui, dar se consumă după ce devine galben în totalitate.
Atunci când manevrezi un fruct de bael trebuie să urmezi câteva reguli de siguranță. Înainte de a-l curăța și tăia spală-l sub un jet puternic de apă. Nu îl ține alături de carne crudă pentru a evida contaminarea încrucișată.
Dacă cumperi suc de bal asigură-te că a fost pasteurizat. În cazul în care ești turist în India sau altă țară din Asia vei găsi suc proaspăt la tarabele din piețe, dar este bine să fii precaută.
La fel ca alte fructe și bael poate fi mânca crud. Indienii obișnuiesc să facă o băutură dulce din pulpă de bael fără semințe, zahăr și lapte. Din bael se face și gem. Pulpa fructului matur, dar încă necopt este amestecată cu acid citric și cu guave, apoi fierte până capătă consistența dorită.