Totul despre fructul bael. Cum trebuie ales, consumat și depozitat

Bael este un fruct exotic, dulce, cu o aromă puternică, original din India. Este consumat de obicei crud, dar îl găsești și uscat sau sub formă de suc. Pe lângă gustul bun mai are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este bogat în vitamina A și vitamina C, doi antioxidanți puternici. Află de aici totul despre fructul bael.

Publicat: 5 august 2022, 08:28 / Actualizat: 19 august 2022, 17:10
Fruct bael întreg și feliat pe un fundal alb
Bael este un fruct care crește în India / Shutterstock

Bael este un fruct despre care se spune că ajută la întărirea imunității. Din el, dar și din frunzele și semințele sale se fac extracte care se vând și care promit beneficii asupra sănătății. Totuși, dacă se depășesc anumite cantități aceste produse pot deveni periculoase, avertizează specialiștii.

Beneficii nutritive ale fructului bael

Pentru că bael nu este un fruct foarte popular nu există multe date concrete legate de conținutul de vitamine și minerale. Un studiu publicat în 2018 în revista Food Science and Nutrition arată că 100 de grame de fruct au un aport de 88 calorii, 1,8 g proteine, 32 g carbohidrați și 1.19 mg riboflavină (vitamina B2). De asemenea, mai conține 2,9 g fibre, 8,7 mg vitamina C, 56 mcg vitamina A.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bael este folosit de sute de ani în medicina ayurvedică pentru a trata problemele digestive și pentru a combate infecțiile cu virusuri, fungi și bacterii. Totuși, nu s-au realizat suficiente studii pe oameni pentru a se verifica efectele. Până acum s-au făcut doar cercetări de laborator pe cobai sau in vitro.

În lipsa studiilor științifice rămân cele observaționale care au scos în evidență câteva efecte benefice asupra sănătății.

Citește și

Poate preveni apariția bacteriilor în stomac

Anumiți compuși din extractul de bael s-au dovedit foarte eficienți în lupta cu bacteriile care produc probleme la nivelul intestinelor, în special Shigella dysenteriae. Aceasta se localizează în stomac și produce diaree, febră și dureri puternice.

Copiii, turiștii și persoanele cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai vulnerabili. Studiile in vitro au arătat că pulpa fructului bael poate opri diareea.

Poate împiedica infecțiile la nivelul pielii

Pe lângă efectele antibacterine, extractul din pulpa de bael, din rădăcină și fructe are și proprietăți antifungice și antivirale. În mod particular, uleiul din frunze de bael protejează împotriva infecțiilor ce pot apărea la nivelul pielii.

Poate proteja stomacul

Studiile realizate pe animale au arătat că extractul de semințe de bael reduce cantitatea de suc gastric și nivelul de aciditate. În plus, oamenii de știință sugerează că acesta ar putea fi un tratament eficient împotriva ulcerului. Este totuși nevoie de mai multe cercetări pentru a proba acest lucru.

Poate reduce riscul de apariție a cancerului

Extractul de fructe de bael conține antioxidanți care au capacitatea de a lupta cu antioxidanții liberi în special cu oxidul nitric și cu 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). 7 tipuri diferite de cancer sunt produse de radicalii liberi. Este nevoie de studii suplimentare pentru a valida acesta efecte.

Efecte adverse ale consumului de bael

Bael este un fruct sigur pentru consumul uman însă este nevoie de o atenție sporită în ceea ce privește extractele din pulpă, semințe, frunze și rădăcini. Bărbații trebuie să fie prudenți mai ales în privința extractului de frunze de bael pentru că influențează în mod negativ fertilitatea, inhibând producția și mobilitatea spermatozoizilor. De asemenea, femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să consume extracte provenind de la fructul bael sau de la părți ale acestuia.

Un alt fruct despre care se știu puține lucruri este mangostanul. Ai aici un articol care te poate ajuta să-l descoperi mai bine.

Câte soiuri există și cum se consumă bael

Există mai multe soiuri de fruct bael. De exemplu, în SUA, în Florida sunt cultivate fructele mici, dar nu pentru consum, ci mai degrabă pentru scopuri medicinale. Dacă vrei să mănânci aceste fructe e recomandat să le alegi pe cale mari, moi, cu coajă groasă. Cele mai potrivite soiuri pentru consum sunt Kaghzi, Darogaji, Rampuri, Ojha, Khamaria, and Azamati. Acum știi aproape totul despre fructul bael.

În India și în sud-estul Asiei bael se culege în lunile martie și aprilie. De obicei, este cules cât timp încă este galben-verzui, dar se consumă după ce devine galben în totalitate.

Atunci când manevrezi un fruct de bael trebuie să urmezi câteva reguli de siguranță. Înainte de a-l curăța și tăia spală-l sub un jet puternic de apă. Nu îl ține alături de carne crudă pentru a evida contaminarea încrucișată.

Dacă cumperi suc de bal asigură-te că a fost pasteurizat. În cazul în care ești turist în India sau altă țară din Asia vei găsi suc proaspăt la tarabele din piețe, dar este bine să fii precaută.

La fel ca alte fructe și bael poate fi mânca crud. Indienii obișnuiesc să facă o băutură dulce din pulpă de bael fără semințe, zahăr și lapte. Din bael se face și gem. Pulpa fructului matur, dar încă necopt este amestecată cu acid citric și cu guave, apoi fierte până capătă consistența dorită.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
vinete parmigiana
05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
1 decembrie, 05:04
Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
legume la cuptor
30 noiembrie, 06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
30 noiembrie, 05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Fashion Awards 2025 s-a transformat într-un podium al ținutelor excentrice. Ce vedete au fost judecate pe covorul roșu
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Charlie Ottley, românul. Cum a petrecut de 1 Decembrie şi ce planuri are pentru satul în care s-a mutat
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Cine este Adi Vasile, noul prezentator Survivor, Faimoşi vs Războinici
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii
Campionul României, lider Survivor. Adi Vasile este noul prezentator al celui mai dur test al supraviețuirii
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan
închide