Totul despre mangostan. Cum poți să consumi acest fruct exotic
Mangostanul violet este un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată. Fructele de mangostan sunt mici, rotunde și violete, cu un capăt verde de tulpină și sepal. În interior, are mai multe secțiuni individuale de fructe suculente, care sunt delicioase crude sau gătite în rețete dulci și sărate.
Mangostanul, cunoscut și sub denumirea de Garcinia mangostana, este un fruct tropical rar, cu o aromă distinctă pe care mulți o consideră greu de descris în cuvinte, datorită unicității sale. Aroma sa este dulce și plăcut florală, cu un parfum citric.
Totul despre mangostan
La prima vedere, fructele de mangostan seamănă cu o clementină albă sau cu cățeii de usturoi, așezați într-o coajă mov moale, conform Medicalnewstoday.com.
Cum alegi fructul de mangostan
Coaja fructului de mangostan copt este groasă de un roșu-violet intens și lucios. Mangostanul își păstrează o parte din tulpină și sepale de la planta mamă. Dacă vrei să verifici dacă fructul este cu adevărat copt trebuie să îl iei în mână și să în cântărești. Îl vei simți plin, cu coaja netedă, care cedează ușor cu la presiunea ușoară a degetului.
Fiecare mangostan are cinci până la șapte secțiuni individuale de fructe în interior, aranjate ca într-o minge moale, cu pulpă suculentă și albă. Coaja îi protejează secțiunile suculente, care ies cu ușurință atunci când este desfăcut. Mangostanul are o sămânță mare, necomestabilă, așezată într-una dintre cele mai mari secțiuni, care seamănă cu o sâmbure de prune. Alte secțiuni pot avea semințe moi, care sunt însă comestibile. Dacă vrei să știi câte secțiuni are te poți uita pe fundul mangostanului. Câte petale mici sunt, atâtea secțiuni vor fi și în interior.
Mangostanul este adesea savurat crud direct din coajă. Este considerat un ingredient special în sud-estul Asiei, în special în bucătăria thailandeză. Este integrat în salate, sucuri, deserturi, băuturi și mâncăruri sărate. Se combină cu ușurință cu nuca de cocos, lămâița și mango.
Cum se mănâncă fructul de mangostan
Tăie coaja exterioară a fructului cu un cuțit, pornind din centru. Scoate jumătatea superioară a cojii necomestibile și arunc-o. Ține cont de faptul că cea mai mare secțiune este cea care conține și sămânța care nu trebuie consumată.
Unde crește mangostanul
Mangostanul este originar din sud-estul Asiei. Este un copac tropical veșnic verde, care ajunge la o înălțime de 24 m. Sunt destul de sensibili așa că pot crește doar în climatele tropicale. În afară de Asia mai este cultivat și în anumite zone din America Centrală și America de Sud.
De unde poți cumpăra mangostan
În România fructele de mangostan se găsesc destul de rar, în raionul de fructe exotice din supermaketuri sau comndat online din magazine specializate.
Mangosteenul este foarte hrănitor cu o mulțime de antioxidanți unici:
- Fructul mangostanului violet conține antioxidanți și xantone care sunt antiinflamatoare, anti-îmbătrânire, antidiabetice și anticancerigene.
- Frunzele și scoarța de mangostan sunt folosite medicinal.
- Fructul este bogat în vitamine și minerale, Vitamina A, B6, C, tiamină, zinc, acid folic, potasiu, calciu, riboflavină, niacină.
- Conținutul ridicat de fibre din pulpa de mangostan ajută la digestia.
Rețetă de Panna cotta cu mangostan
Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de pana cotta cu mangostan. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unui desert răcoros și extrem de aromat.
Panna cotta cu mangostan – Ingrediente
- 3 foi de gelatina
- 8 fructe de mangostan
- 200 ml lapte semi-degresat
- 200 ml iaurt grecesc
- 1 lingură de zahăr pudră
- 1 limetă
- 1 mango
- 100 ml suc de portocale proaspăt stors
- 1 lingură de zahăr tos.
Panna cotta cu mangostan – Mod de preparare
Se înmoaie foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute.
Se curăță fructele de mangostan, scoțând pulpa, care se transformă în piure cu ajutorul unui blender. Se trece printr-o sită și se colectează sucul
Se pune la fiert jumătate din cantitatea de lapte. Se adăugă gelatina înmuiată și se amestecă până când gelatina se dizolvă. Se toarnă într-un blender și se adaugă restul de lapte, sucul de mangostan, iaurtul și zahărul pudră.
Se spălă limeta, se răzuiește coaja și se stoarce sucul. Coaja se păstrează. Se pune sucul de la limetă în blender și se amestecă. Se împarte compoziția în 4 recipiente. Se dă la frigider cel puțin 4 ore.
Mango se taie cuburi.
Se pun pe foc într-o cratiță sucul de portocale și zahărul tos și se fierb la foc mic timp de 3 minute. Se pun cuburile de mango și se mai fierbe încă 3 minute. Bucățile de mango trebuie să rămână întregi. Se adăugă coaja de lămâie și se lăsă amestecul să se răcească până la utilizare.
Compoziția se mango se împarte în mod egal între recipientele de panna cotta.