Totul despre mangostan. Cum poți să consumi acest fruct exotic

Fără coacere

Mangostanul violet este un fruct originar din sud-estul Asiei iubit pentru aroma sa tropicală dulce și acidulată. Fructele de mangostan sunt mici, rotunde și violete, cu un capăt verde de tulpină și sepal. În interior, are mai multe secțiuni individuale de fructe suculente, care sunt delicioase crude sau gătite în rețete dulci și sărate.

Publicat: 1 iulie 2022, 18:37 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:03
Sezonul pentru mangostan este vara / Profimedia Images

Mangostanul, cunoscut și sub denumirea de Garcinia mangostana, este un fruct tropical rar, cu o aromă distinctă pe care mulți o consideră greu de descris în cuvinte, datorită unicității sale. Aroma sa este dulce și plăcut florală, cu un parfum citric. 

Totul despre mangostan

La prima vedere, fructele de mangostan seamănă cu o clementină albă sau cu cățeii de usturoi, așezați într-o coajă mov moale, conform Medicalnewstoday.com

Cum alegi fructul de mangostan

Coaja fructului de mangostan copt este groasă de un roșu-violet intens și lucios. Mangostanul își păstrează o parte din tulpină și sepale de la planta mamă. Dacă vrei să verifici dacă fructul este cu adevărat copt trebuie să îl iei în mână și să în cântărești. Îl vei simți plin, cu coaja netedă, care cedează ușor cu la presiunea ușoară a degetului.

Fiecare mangostan are cinci până la șapte secțiuni individuale de fructe în interior, aranjate ca într-o minge moale, cu pulpă suculentă și albă. Coaja îi protejează secțiunile suculente, care ies cu ușurință atunci când este desfăcut. Mangostanul are o sămânță mare, necomestabilă, așezată într-una dintre cele mai mari secțiuni, care seamănă cu o sâmbure de prune. Alte secțiuni pot avea semințe moi, care sunt însă comestibile. Dacă vrei să știi câte secțiuni are te poți uita pe fundul mangostanului. Câte petale mici sunt, atâtea secțiuni vor fi și în interior.

Mangostanul este adesea savurat crud direct din coajă. Este considerat un ingredient special în sud-estul Asiei, în special în bucătăria thailandeză. Este integrat în salate, sucuri, deserturi, băuturi și mâncăruri sărate. Se combină cu ușurință cu nuca de cocos, lămâița și mango. 

Cum se mănâncă fructul de mangostan

Tăie coaja exterioară a fructului cu un cuțit, pornind din centru. Scoate jumătatea superioară a cojii necomestibile și arunc-o. Ține cont de faptul că cea mai mare secțiune este cea care conține și sămânța care nu trebuie consumată.

Unde crește mangostanul

Mangostanul este originar din sud-estul Asiei. Este un copac tropical veșnic verde, care ajunge la o înălțime de 24 m. Sunt destul de sensibili așa că pot crește doar în climatele tropicale. În afară de Asia mai este cultivat și în anumite zone din America Centrală și America de Sud.

De unde poți cumpăra mangostan

În România fructele de mangostan se găsesc destul de rar, în raionul de fructe exotice din supermaketuri sau comndat online din magazine specializate.

Mangosteenul este foarte hrănitor cu o mulțime de antioxidanți unici:

  • Fructul mangostanului violet conține antioxidanți și xantone care sunt antiinflamatoare, anti-îmbătrânire, antidiabetice și anticancerigene.
  • Frunzele și scoarța de mangostan sunt folosite medicinal.
  • Fructul este bogat în vitamine și minerale, Vitamina A, B6, C, tiamină, zinc, acid folic, potasiu, calciu, riboflavină, niacină.
  • Conținutul ridicat de fibre din pulpa de mangostan ajută la digestia.

Rețetă de Panna cotta cu mangostan

Dacă ți-am trezit interesul, îți oferim și o rețetă de pana cotta cu mangostan. Descoperă care sunt ingredientele și modul de preparare pas cu pas al unui desert răcoros și extrem de aromat.

Panna cotta cu mangostan – Ingrediente

  • 3 foi de gelatina
  • 8 fructe de mangostan
  • 200 ml lapte semi-degresat
  • 200 ml iaurt grecesc
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 1 limetă
  • 1 mango
  • 100 ml suc de portocale proaspăt stors
  • 1 lingură de zahăr tos.
Pentru panna cotta cu mangostan poți folosi și ananas în loc de mango / Profimedia

Panna cotta cu mangostan – Mod de preparare

Se înmoaie foile de gelatină în apă rece timp de 5 minute.

Se curăță fructele de mangostan, scoțând pulpa, care se transformă în piure cu ajutorul unui blender. Se trece printr-o sită și se colectează sucul

Se pune la fiert jumătate din cantitatea de lapte. Se adăugă gelatina înmuiată și se amestecă până când gelatina se dizolvă. Se toarnă într-un blender și se adaugă restul de lapte, sucul de mangostan, iaurtul și zahărul pudră.

Se spălă limeta, se răzuiește coaja și se stoarce sucul. Coaja se păstrează. Se pune sucul de la limetă în blender și se amestecă. Se împarte compoziția în 4 recipiente. Se dă la frigider cel puțin 4 ore.

Mango se taie cuburi.

Se pun pe foc într-o cratiță sucul de portocale și zahărul tos și se fierb la foc mic timp de 3 minute. Se pun cuburile de mango și se mai fierbe încă 3 minute. Bucățile de mango trebuie să rămână întregi. Se adăugă coaja de lămâie și se lăsă amestecul să se răcească până la utilizare.

Compoziția se mango se împarte în mod egal între recipientele de panna cotta.

Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Drob de miel pufos pentru Paște. Cea mai bună rețetă
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte
Cât timp se fierb ouăle de Paște. Sfaturi utile pentru ouă roșii perfecte
Te-ar mai putea interesa și
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Desert din biscuiți cu zmeură și ciocolată. Rețetă fără coacere
Panna cotta cu fructe de pădure. Desert italienesc
Panna cotta cu fructe de pădure. Desert italienesc
Panna cotta cu lapte de cocos. Desertul răcoritor pentru cei cu intoleranță la lactoză
Panna cotta cu lapte de cocos. Desertul răcoritor pentru cei cu intoleranță la lactoză
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
5 mai, 06:00
Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
4 mai, 06:57
Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște Drob în aluat fraged, sub formă de coroniță. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Luna Nouă în Taur pe 7 mai 2024. Aduce stabilitate pentru acești nativi
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20 de lei kilogramul
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi se vând cu doar 20 de lei kilogramul
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la 51 de ani. Imagini rare
Cum arată şi din ce face bani Consuelo, fosta soţie a lui Adrian Mutu, la 51 de ani. Imagini rare
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Cum trebuie să fie femeia care l-ar putea cuceri pe Can Yaman. Actorul a oferit toate detaliile
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Dermatofitoza la copii: cum se manifestă, de ce apare și cum o poți trata
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Adele a împlinit 36 de ani. Cântăreața este foarte fericită alături de familia ei și se bucură de o viață împlinită
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
Transpirațiile nocturne: ce probleme pot semnala și când să te îngrijorezi
fresh

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare

Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie