Totul despre sfeclă. Rețete sănătoase și ușoare
Sfecla roșie este o legume rădăcinoasă în culori puternice de nuanțe de roșu rubin până la un auriu ce aduce cu un apus de soare. O poți iubi sau adora. Nu prea există cale de mijloc cu această legumă ce absoarbe aromele din solul în care sunt cultivată. Hai să aflăm împreună totul despre sfeclă.
Sfecla roșie își are originea în zonele de coastă din Eurasia și a fost considerată inițial hrană pentru animale.
Sfecla verde a fost consumată de greci atât ca hrană, cât și ca medicament, în timp ce romanii au fost primii care au folosit rădăcina, mai întâi ca medicament și apoi și ca hrană. Sfecla roșie originală era fie neagră, fie albă.
Secretul pentru a găti sfecla și a te bucura cu adevărat de ea este să găsești o modalitate de a o pregăti potrivită gustului tău.
Ce beneficii nutriționale ale sfecla
Sfecla este bogată în zaharuri naturale, și are un aport semnificativ de vitamine și minerale. O porție de 150 g de sfeclă gătită are 74 de calorii, 0 grame de grăsime, 17 g de carbohidrați, 14 g de zaharuri totale, 3 g de proteine, 3 g de fibre și 130 de miligrame de sodiu. Sfecla este o sursă excelentă de potasiu, cu 518 mg la o porție.
Sfecla este, de asemenea, o sursă excelentă de antioxidanți, potrivit unui studiu din 2015 din revista Nutrients. Sfecla are proprietăți antiinflamatorii, care pot reduce afectarea mușchilor și organelor.
Totuși, sfecla este bogată în oxalați, ceea ce poate duce la apariția pietrelor la rinichi. Dacă ai avut pietre la rinichi, evit-o sfecla sau mânc-o rar. Oxalații pot contribui, de asemenea, la apariția gutei , un tip de artrită, așa că mâncă sfeclă cu moderație.
Îți oferim o listă cu fructe care pot reduce inflamația din corp.
Cum să alegi sfecla atunci când mergi la magazin
În piață sau la supermarket vei găsi sfeclă de tot felul de dimensiuni, de la cele foarte mici până, la unele ce pot părea uriașe. Pentru majoritatea preparatelor ar fi bine să alegi sfecla de dimensiuni mici sau medii. Sfecla mare este bună pentru copt, deoarece poate rezista bine tratamentului termic fără să i se distrugă textura sau aroma.
Fie că este vorba de sfeclă roșie sau sfeclă aurie, căută legumele care nu au pete, tăieturi sau alte semne că ar ar fi fost stricată.
Cum se depozitează sfecla
Pentru a te bucura de sfeclă trebuie în primul rând să o depozitezi corect încă de o cumperi de la magazin. Tăie-i frunzele, lăsând cel puțin 2 cm de tulpină atașată. Apoi înfășoar-o în prosoape de hârtie și pune-o într-o pungă de plastic cu fermoar la frigider. În acest fel va rezista până la două săptămâni.
Când ești gata să gătești sfecla, scoate-o din frigider și freac-o ușor cu o perie de legume pentru a îndepărta murdăria.
Cum să gătești sfeclă
Sfecla este delicioasă fiartă, prăjită, la aburi sau la grătar. Experimentează diferite tehnici de gătit sfeclă pentru a găsi una pe care o preferi.
Atât sfecla roșie, cât și cea galbenă, sunt surse de coloranți naturali și vor păta orice ating, inclusiv prosoapele de bucătărie și mâinile. Este ideal să folosești prosoape de hârtie. De asemenea, poți purta mănuși de latex pentru a-ți proteja pielea.
Odată ce sfecla este gătită, posibilitățile tale de a o folosi sunt aproape nelimitate. Poți folosi sfecla fiartă în salate, pentru a face hummus sau pentru a o amesteca în smoothie-uri. Poate fi tăiată cubulețe pentru salată, tăiate în sferturi pentru un bol de cereale sau pasată pentru a face sos.
Dacă nu intenționezi să o utilizezi imediat sfecla fiartă, curăț-o de coajă și păstreaz-o într-un recipient de sticlă ermetic timp de două-trei zile.
Îți oferim și o rețetă de salată de sfeclă roșie cu nuci și usturoi.
Cum să coci sfecla întreagă
Sfecla prăjită are un gust dulce intens, cu arome subtile minerale. Coacerea sfeclei mari întregi durează aproape o oră. Sfecla trebuie să fie uscată și curățată cu un prosop pentru a elimina excesul de umiditate.
Se îndepărtează părțile tari. Într-un castron mediu, se pun bucățile de sfeclă cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Se amestecă pentru a se acoperi leguma în întregime.
Apoi înfășoară sfecla în folie și pune-o pe o tavă de copt tapetată cu folie. Se coace la 200°C până când devine fragedă. Timpul trebuie ajustat în funcție de dimensiune.
30-45 de minute pentru sfecla medie sau 40-60 de minute pentru cele mai mari. Când este gata scoate sfecla din cuptor și las-o să se răcească 15-20 de minute, curăț-o de coajă și bucură-te de ea.
Cum se coace sfecla tăiată felii
Tăierea sfeclei în sferturi sau felii va micșora timpul de coacere fără să îi afecteze aroma. Sfecla se spală și se usucă cu un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de umiditate.
Se îndepărtează părțile tari și se taie în felii sau sferturi. Apoi o amesteci cu ulei de măsline, sare și piper și o pui pe o tavă de cuptor acoperită cu folie. O dai la cuptor la 200°C până când devine fragedă, 20-30 de minute. Apoi o scoți și o lași 5-10 minute să se răcească.
Cum se gătește sfecla la cuptorul cu microunde
Cea mai rapidă metodă de a găti sfecla este la cuptorul cu microunde. Ideal este să ai sfecle de dimensiuni mici. Nu trebuie decât să o speli și să o pui într-un vas cu apă, cât să acopere fundul acestuia.
O pui la microunde la putere mare până când devine fragedă, 12-15 minute, întorcându-o o dată. Aceastra trebuie lăsată să se răcească pentru 5 minute, apoi îi cureți coaja și o poți mânca.
Cum se gătește sfecla la aburi
Gătirea la aburi este cea mai sănătoasă variantă de preparare a sfeclei deoarece își păstrează majoritatea vitaminelor și mineralelor. Curăță sfecla și taie-o în cuburi sau felii de 1-2 cm. Apoi pune la fiert o oală cu apă și când ajunge la punctul de fierbere pune în coș în oală, astfel încât fundul său să se afle deasupra nivelului apei.
În coș pune bucățile de sfeclă în coș, acoperă oala și las-o să se gătească 10 -15 minute dacă bucățile sunt mai mici sau 20-30 de minute pentru cele medii și mari. Scoate apoi sfecla și las-o să se răcească 5-10 minute.
Cum se fierbe sfecla
Prin fierbere sfecla devine foarte sfeclă fragedă, dar cu o aromă mai puțin intensă. De asemenea, va avea și o culoare mai pală. Procesul de pregătire a sfeclei este similar celorlalte metode de gătire.
După ce sfecla este curățată se pune într-o cratiță mare și se acoperă cu apă. Se aduce la punctul de fierbere, apoi dă focul mai mic și las-o să fiarbă până când se înmoaie, 25-35 de minute pentru sfecla medie sau 45 de minute -1 oră pentru sfecla mare. Când este gata se scoate în apă rece ca gheață și i se îndepărtează coaja.
Sfecla se paote consuma crudă
Sfecla crudă poate fi consumată într-o mulțime de feluri. Poate fi tare, așa că trebuie să fie feliată sau răzuită foarte subțire pentru a fi crocantă și comestibilă. Poți face din ea salate, sosuri sau smoothieuri.
Supă de sfeclă roșie
Este o supă de toamnă de un roșu intens, cu conținut scăzut de grăsimi, vegetariană și plină de aromă.
Ingrediente
- 250 g sfeclă roșie fiartă
- 100 g linte la conservă
- 1 măr mic
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 1 linguriță de semințe de ceapă
- 250 ml supă de legume
- sare
- piper
Mod de preparare
Se pun sfecla roșie, lintea, mărul, usturoiul și semințele de ceapă într-un blender cu supa de legume, sarea, piperul și se procesează până la omogenizare.
Apoi se pune pe foc până se încălzește și se servește cu semințe de ceapă presărate deasupra. În felul acesta vei afla totul despre sfeclă și vei învăța să o incluzi în preparatele tale.
Brownies cu sfeclă roșie
Cu aproximativ jumătate din grăsimea brownie-urilor obișnuite, acestea sunt o plăcere mai puțin vinovată, dar au totuși acel gust intens de ciocolată
Ingrediente
- 500 g sfeclă roșie crudă integrală
- 100 g unt nesărat, plus extra pentru tavă
- 200 g baton de ciocolată simplă (70% cacao)
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 250 g zahăr tos
- 3 ouă
- 100 g făină
- 25 g cacao pudră
Mod de preparare
Se taie sfecla și se pune într-un castron mare. Se adaugă puțină apă, se acoperă cu folie alimentară, apoi se pune la microunde la putere mare timp de 12 minute sau până când se înmoaie.
Se încălzește cuptorul la 180°C. În timp ce sfecla roșie se gătește, se unge apoi și se tapetează o tavă de 20 x 30 cm. Se taie grosier ciocolata. Untul se taie în cuburi.
Se pune sfecla roșie fiartă într-o sită, se scurge orice exces de lichid, apoi se pune într-un robot de bucătărie sau blender cu ciocolata, untul și vanilia. Se procesează până când amestecul este cât se poate de omogen.
Se pun zahărul și ouăle într-un castron mare, apoi se bat cu ajutorul unui mixer până când se îngroașă, aproximativ 2 minute.
Se toarnă amestecul de sfeclă roșie în castron, apoi folosind o spatulă se încorporează. Se cern făina și pudra de cacao, apoi se amestecă ușor pentru a obține un aluat fin.
Aluatul se toarnă în tava pregătită și se coace 25 de minute sau până când a crescut peste tot. Se răcește complet în tavă, apoi se taie în pătrate.
Salată de sfeclă roșie și halloumi cu rodie și mărar
Aceste ingrediente simple combinate dau o aromă deosebită. Salata nu este doar gustoasă, ci și foarte sănătoasă.
Ingrediente
- 1 ceapă roșie medie, tăiată în jumătate și feliată subțire
- 2 linguri de oțet de mere
- 2 portocale
- frunze de rucola
- 2 sfecle fierte, tocate
- ulei de rapiță, pentru prăjit
- 80 g halloumi felii subțiri
- 80 g boabe de rodie
- 2 linguri de semințe de dovleac
- frunze de mentă
- mărar proaspăt tocat
Mod de preparare
Se pune ceapa tăiata felii într-un bol, adaugăm oțetul și amestecăm bine. Se taie coaja și miezul portocalei, iar feliile se pun în bolul cu ceapă, având grijă să nu se piardă sucul. Se adaugă sfecla, boabele de rodie și se amestecă.
Se pune rucola pe farfurii și se pune în mijloc amestecul de sfeclă roșie și portocală. Se pune o picătură de ulei în într-o tigaie antiaderentă, apoi se prăjește halloumi aproximativ 30 de secunde pe fiecare parte, până devine auriu. Se pune deasupra salatei de sfeclă, se presară semințe de dovleac, mentă tocată și mărar.