5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta

Sparanghelul este o legumă delicioasă și hrănitoare, cunoscută pentru gustul său distinct și textura sa delicată. Primăvara este momentul lui, așa că trebuie să încerci câteva rețete cu sparanghel pentru a te bucura de aroma sa. Se poate găti în multe moduri, de la supă la coacere pe grătar și este o garnitură sănătoasă pentru multe feluri de mâncare. Iată 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta.

Sparanghel pus pe o farfurie albă
Perioada cea mai bună pentru a găti spranghelul este primăvara / Shutterstock

Sparanghelul verde este cea mai comună varietate, însă există și sparanghel alb, cu un gust mult mai subtil și sparanghel violet, cu aromă ușor dulceagă. Sparanghelul poate fi preparat într-o varietate de moduri.

Poate fi gătit rapid într-o tigaie sau pe grătar pentru a-i intensifica aroma și a-i păstra textura crocantă. Poți să îl fierbi sau să îl gătești la abur până când devine ușor fraged, iar apoi să îl servești ca atare sau să îl folosești în diverse rețete. Sparanghelul poate fi copt în cuptor, fie simplu cu puțin ulei de măsline și condimente, fie alături de alte ingrediente pentru un preparat mai complex.

Sparanghelul se bucură de arome simple și naturale, dar poate fi îmbunătățit cu condimente precum usturoiul proaspăt, lămâia, piperul negru proaspăt măcinat și ierburi proaspete, cum ar fi cimbrul sau tarhonul. Descoperă și 7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Quiche cu spanac și sparanghel

Acest quiche ușor, dar sățios, fără blat, cu spanac și sparanghel este perfect la cină cu o salată sau ca parte a unui brunch simplu de primăvară. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți servi la oricare dintre mesele zilei.

Quicheul cu spanac și sparanghel pe o foaie de hârtie
Quicheul cu spanac și sparanghel se poate servi și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă galbenă tocată
  • 1 kg sparanghel proaspăt, tăiat și tăiat în bucăți de 2-3 cm
  • spanac baby ambalate
  • cimbru proaspăt
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 6 ouă mari
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de de piper negru măcinat
  • 300 g brânză Gruyère mărunțită

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă de plăcintă  cu diametrul de 22 cm.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Se pune ceapa și se gătește, amestecând des, până când devine translucidă, 2-3 minute. Se dă focul mai mare și se adaugă sparanghelul. Se gătește până când devine fraged, 3-4 minute. Apoi se pun spanacul, cimbrul și usturoiul. Se amestecă și se lasă 1-2 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească 10 minute.

Se bat ouăle cu smântâna pentru gătit, muștarul, sarea și piperul într-un castron mediu. Apoi se pune compoziția în amestecul de sparanghel și brânză și se amestecă.

Se pune în tava de plăcintă pregătită. Se dă la cuptor și se coace până se întărește și se rumenește pe margini, 30-35 de minute. Se lasă să stea 10 minute înainte de a tăia felii.

Supă de sparanghel cu cartofi

Supa cremoasă de sparanghel poate fi congelată și consumată mai târziu. Trebuie doar să o încălziți apoi în cuptorul cu microunde sau pe aragaz.

Supa de sparanghel cu cartofi servită într-un bol gri
Supa de sparanghel cu cartofi poate fi un prânz ușor alături de crutoane aromate cu usturoi / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin plus 1 1/2 lingură, împărțit
  • 1 şalotă medie, tocată
  • 750 ml supă de legume sau de pui
  • 1 kg sparanghel, tăiat și tăiat în bucăți de 2-3 cm
  • 200 g cartofi tăiați cubulețe
  • 2 lingurițe de hrean răzuit
  • ¼ linguriță de sare
  • crutoane
  • ceapă verde tăiată felii pentru ornat

Mod de preparare

Se încinge o lingură de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Se adaugă șalota și se gătește, amestecând, până se înmoaie, 2-3 minute. Se pun supa, sparanghelul, cartofii, hreanul și sarea. Se aduce la punctul de fierbere. Se dă focul mai mic și se fierbe până când legumele sunt fragede, aproximativ 15 minute. Se face piure cu un blender.

Între timp, se încălzește restul de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Se reduce focul și se pun crutoanele. Se lasă să se încălzească până când devin crocante, 3-5 minute.

Paste cu sparanghel și lămâie

Coaja de lămâie leagă toate aromele în această rețetă de paste ușoară și cremoasă. Se poate servi cu o salată de mozzarella proaspăt feliată și roșii cherry, amestecate cu puțin busuioc proaspăt, oțet balsamic și ulei de măsline. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți personaliza în funcție de preferințe.

Paste cu sparanghel și lămâie într-o farfurie albă
Pentru mai multă consistență poți să mai adaugi și bacon crocant / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g penne din grâu integral
  • 1 buchet de sparanghel, tăiat și tăiat în bucăți de 1 cm
  • 400 ml lapte integral
  • 4 lingurițe de muștar integral
  • 4 lingurițe de făină
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat
  • 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri de usturoi tocat
  • 2 lingurițe de tarhon proaspăt tocat
  • 1 linguriță de coajă de lămâie proaspăt rasă
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 120 g parmezan ras, împărțit

Mod de preparare

Se pune apă la fiert într-o oală. Apoi se adaugă pastele și se gătesc cu 3 minute mai puțin decât instrucțiunile de pe pachet. După aceea, se pune sparanghelul și se mai lasă 3 minute. Se scurg și se se întorc în oală.

Între timp, se amestecă laptele, muștarul, făina, sarea și piperul într-un castron. Se încinge uleiul într-o cratiță la foc mediu. 

Se pune usturoiul și se gătește, amestecând, până când degajă miros, 30 de secunde. După aceea, se pune amestecul de lapte și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă până se îngroașă, 1-2 minute. Se amestecă tarhonul, coaja de lămâie și sucul.

Apoi se amestecă sosul în amestecul de paste și sparanghel. Se gătește la foc mediu, amestecând, până când sosul devine gros, cremos și acoperă pastele, 1-2 minute. Se amestecă jumătate din cantitatea de parmezan. Se împart pastele în 4 boluri și se acoperă cu restul de parmezan.

Frittata cu sparanghel și brânză la cuptor

Frittata cu sparanghel și brânză la cuptor este un preparat perfect pentru un mic dejun de weekend, bogat și savuros.

Frittata cu sparanghel și brânză pe un blat de lemn
Frittata cu sparanghel și brânză la cuptor se servește caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de pesmet fin
  • 1 kg sparanghel
  • 1 ½ linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • 2 cepe, tocate
  • 1 ardei gras roșu, tocat
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • ½ linguriță de sare, împărțită
  • 120 ml apă
  • piper proaspăt măcinat, după gust
  • 4 ouă mari
  • 2 albușuri mari
  • 200 g brânză ricotta
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • 120 g brânză Gruyere mărunțită

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se unge cu ulei o tavă de plăcintă cu diametrul de 28 cm. Se presară pesmet, îndepărtând excesul.

Se rup capetele dure ale sparanghelului. Se taie vârfurile și se pun deoparte. Tulpinile se taie în bucăți de 2 cm.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu.  Se adaugă ceapa, ardeiul gras, usturoiul și 1/4 linguriță de sare. Se gătesc, amestecând, până se înmoaie, 5-7 minute.

Se adaugă apa și tulpinile de sparanghel în tigaie. Se gătesc, amestecând, până cand sparanghelul este fraged si lichidul s-a evaporat, aproximativ 7 minute. Se asezonează cu sare și piper. Se aranjează legumele într-un strat uniform în tava pregătită.

Se bat ouăle și albușurile într-un castron mare. Se adaugă ricotta, pătrunjelul, restul de 1/4 linguriță de sare și piperul. Se amestecă pentru a se omogeniza. Se toarnă amestecul de ouă peste legume, scuturând ușor tigaia pentru a se distribui uniform. 

Se pun vârfurile de sparanghel deasupra și se presară brânza Gruyere. Se coace frittata până când un cuțit introdus în centru iese curat, aproximativ 35 de minute. Se lasă să stea 5 minute înainte de servire.

Sparanghel și creveți la grătar cu paste

Combinația de sparanghel și creveți este una foarte reușită și elegantă. Ori de câte ori vrei să te răsfeți încearcă această rețetă. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți servi la mese mai sofisticate.

Paste cu sparanghel și creveți pe o farfurie albă
Poți să decorezi porțiile de sparanghel și creveți la grătar cu paste cu roșii cherry / Shutterstock

Ingrediente

  • 16 creveți jumbo proaspeți sau congelați sau extra-mari în coaja
  • 180 g linguine uscate din cereale integrale
  • 1 lămâie
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapă tocată
  • ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 60 g parmezan tocat fin
  • 120 ml supă de pui cu conținut
  • 30 g unt
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 500 g sparanghel proaspăt, tăiat
  • mentă proaspătă tocată

Mod de preparare

Se decongelează creveții, dacă sunt congelați Se curăță lăsând cozile intacte. Se clătesc și se usucă cu un prosop de bucătărie. Linguinele se gătesc într-o cantitate mare de apă clocotită timp de 6 minute. Apoi se scurg, rezervând 2/3 cană din apa în care au fiert.

Între timp, se răzuiește coaja de la lămâie și se stoarce de suc. Într-o tigaie se încălzește uleiul și apoi se adaugă ceapa. Se gătește 4 minute, amestecând din când în când. Apoi se pun pastele, apa rezervată pentru gătit pastele și jumătate din cantitatea de piper.

Se mai lasă 4 minute, amestecând frecvent. După aceea, se pun sucul de lămâie, parmezanul, supa și untul. Se amestecă și se mai lasă 2 minute.

Într-un castron mediu se combină creveții, uleiul și restul de piper și usturoiul. Se pun pe patru frigărui. Sparanghelul se unge cu ulei. Frigăruile de creveți și sparanghelul se pun la grătar, timp de 4-6 minute sau până când creveții devin opaci, iar sparanghelul devine fraged, întorcându-se o dată.

Se taie vârfurile sparanghelului. Tulpinile se taie în bucăți de 2 cm. Se amestecă sparanghelul în paste. Se servesc cu frigărui de creveți, coaja de lămâie și mentă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
idee de rețete cu ton din conservă
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
maqluba servită pe o farfurie albă
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide