5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
Sparanghelul este o legumă delicioasă și hrănitoare, cunoscută pentru gustul său distinct și textura sa delicată. Primăvara este momentul lui, așa că trebuie să încerci câteva rețete cu sparanghel pentru a te bucura de aroma sa. Se poate găti în multe moduri, de la supă la coacere pe grătar și este o garnitură sănătoasă pentru multe feluri de mâncare. Iată 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta.
Sparanghelul verde este cea mai comună varietate, însă există și sparanghel alb, cu un gust mult mai subtil și sparanghel violet, cu aromă ușor dulceagă. Sparanghelul poate fi preparat într-o varietate de moduri.
Poate fi gătit rapid într-o tigaie sau pe grătar pentru a-i intensifica aroma și a-i păstra textura crocantă. Poți să îl fierbi sau să îl gătești la abur până când devine ușor fraged, iar apoi să îl servești ca atare sau să îl folosești în diverse rețete. Sparanghelul poate fi copt în cuptor, fie simplu cu puțin ulei de măsline și condimente, fie alături de alte ingrediente pentru un preparat mai complex.
Sparanghelul se bucură de arome simple și naturale, dar poate fi îmbunătățit cu condimente precum usturoiul proaspăt, lămâia, piperul negru proaspăt măcinat și ierburi proaspete, cum ar fi cimbrul sau tarhonul. Descoperă și 7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des.
Quiche cu spanac și sparanghel
Acest quiche ușor, dar sățios, fără blat, cu spanac și sparanghel este perfect la cină cu o salată sau ca parte a unui brunch simplu de primăvară. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți servi la oricare dintre mesele zilei.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
- 1 ceapă galbenă tocată
- 1 kg sparanghel proaspăt, tăiat și tăiat în bucăți de 2-3 cm
- spanac baby ambalate
- cimbru proaspăt
- 2 căței de usturoi, tocați
- 6 ouă mari
- 120 ml smântână pentru gătit
- 1 lingură de muștar de Dijon
- ¼ linguriță de sare
- ¼ linguriță de de piper negru măcinat
- 300 g brânză Gruyère mărunțită
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă de plăcintă cu diametrul de 22 cm.
Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Se pune ceapa și se gătește, amestecând des, până când devine translucidă, 2-3 minute. Se dă focul mai mare și se adaugă sparanghelul. Se gătește până când devine fraged, 3-4 minute. Apoi se pun spanacul, cimbrul și usturoiul. Se amestecă și se lasă 1-2 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească 10 minute.
Se bat ouăle cu smântâna pentru gătit, muștarul, sarea și piperul într-un castron mediu. Apoi se pune compoziția în amestecul de sparanghel și brânză și se amestecă.
Se pune în tava de plăcintă pregătită. Se dă la cuptor și se coace până se întărește și se rumenește pe margini, 30-35 de minute. Se lasă să stea 10 minute înainte de a tăia felii.
Supă de sparanghel cu cartofi
Supa cremoasă de sparanghel poate fi congelată și consumată mai târziu. Trebuie doar să o încălziți apoi în cuptorul cu microunde sau pe aragaz.
Ingrediente
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin plus 1 1/2 lingură, împărțit
- 1 şalotă medie, tocată
- 750 ml supă de legume sau de pui
- 1 kg sparanghel, tăiat și tăiat în bucăți de 2-3 cm
- 200 g cartofi tăiați cubulețe
- 2 lingurițe de hrean răzuit
- ¼ linguriță de sare
- crutoane
- ceapă verde tăiată felii pentru ornat
Mod de preparare
Se încinge o lingură de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Se adaugă șalota și se gătește, amestecând, până se înmoaie, 2-3 minute. Se pun supa, sparanghelul, cartofii, hreanul și sarea. Se aduce la punctul de fierbere. Se dă focul mai mic și se fierbe până când legumele sunt fragede, aproximativ 15 minute. Se face piure cu un blender.
Între timp, se încălzește restul de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Se reduce focul și se pun crutoanele. Se lasă să se încălzească până când devin crocante, 3-5 minute.
Paste cu sparanghel și lămâie
Coaja de lămâie leagă toate aromele în această rețetă de paste ușoară și cremoasă. Se poate servi cu o salată de mozzarella proaspăt feliată și roșii cherry, amestecate cu puțin busuioc proaspăt, oțet balsamic și ulei de măsline. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți personaliza în funcție de preferințe.
Ingrediente
- 250 g penne din grâu integral
- 1 buchet de sparanghel, tăiat și tăiat în bucăți de 1 cm
- 400 ml lapte integral
- 4 lingurițe de muștar integral
- 4 lingurițe de făină
- ½ linguriță de sare
- ½ linguriță de piper proaspăt măcinat
- 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin
- 3 linguri de usturoi tocat
- 2 lingurițe de tarhon proaspăt tocat
- 1 linguriță de coajă de lămâie proaspăt rasă
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- 120 g parmezan ras, împărțit
Mod de preparare
Se pune apă la fiert într-o oală. Apoi se adaugă pastele și se gătesc cu 3 minute mai puțin decât instrucțiunile de pe pachet. După aceea, se pune sparanghelul și se mai lasă 3 minute. Se scurg și se se întorc în oală.
Între timp, se amestecă laptele, muștarul, făina, sarea și piperul într-un castron. Se încinge uleiul într-o cratiță la foc mediu.
Se pune usturoiul și se gătește, amestecând, până când degajă miros, 30 de secunde. După aceea, se pune amestecul de lapte și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă până se îngroașă, 1-2 minute. Se amestecă tarhonul, coaja de lămâie și sucul.
Apoi se amestecă sosul în amestecul de paste și sparanghel. Se gătește la foc mediu, amestecând, până când sosul devine gros, cremos și acoperă pastele, 1-2 minute. Se amestecă jumătate din cantitatea de parmezan. Se împart pastele în 4 boluri și se acoperă cu restul de parmezan.
Frittata cu sparanghel și brânză la cuptor
Frittata cu sparanghel și brânză la cuptor este un preparat perfect pentru un mic dejun de weekend, bogat și savuros.
Ingrediente
- 2 linguri de pesmet fin
- 1 kg sparanghel
- 1 ½ linguriță de ulei de măsline extravirgin
- 2 cepe, tocate
- 1 ardei gras roșu, tocat
- 2 căței de usturoi, tocați
- ½ linguriță de sare, împărțită
- 120 ml apă
- piper proaspăt măcinat, după gust
- 4 ouă mari
- 2 albușuri mari
- 200 g brânză ricotta
- pătrunjel proaspăt tocat
- 120 g brânză Gruyere mărunțită
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se unge cu ulei o tavă de plăcintă cu diametrul de 28 cm. Se presară pesmet, îndepărtând excesul.
Se rup capetele dure ale sparanghelului. Se taie vârfurile și se pun deoparte. Tulpinile se taie în bucăți de 2 cm.
Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Se adaugă ceapa, ardeiul gras, usturoiul și 1/4 linguriță de sare. Se gătesc, amestecând, până se înmoaie, 5-7 minute.
Se adaugă apa și tulpinile de sparanghel în tigaie. Se gătesc, amestecând, până cand sparanghelul este fraged si lichidul s-a evaporat, aproximativ 7 minute. Se asezonează cu sare și piper. Se aranjează legumele într-un strat uniform în tava pregătită.
Se bat ouăle și albușurile într-un castron mare. Se adaugă ricotta, pătrunjelul, restul de 1/4 linguriță de sare și piperul. Se amestecă pentru a se omogeniza. Se toarnă amestecul de ouă peste legume, scuturând ușor tigaia pentru a se distribui uniform.
Se pun vârfurile de sparanghel deasupra și se presară brânza Gruyere. Se coace frittata până când un cuțit introdus în centru iese curat, aproximativ 35 de minute. Se lasă să stea 5 minute înainte de servire.
Sparanghel și creveți la grătar cu paste
Combinația de sparanghel și creveți este una foarte reușită și elegantă. Ori de câte ori vrei să te răsfeți încearcă această rețetă. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți servi la mese mai sofisticate.
Ingrediente
- 16 creveți jumbo proaspeți sau congelați sau extra-mari în coaja
- 180 g linguine uscate din cereale integrale
- 1 lămâie
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ceapă tocată
- ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 60 g parmezan tocat fin
- 120 ml supă de pui cu conținut
- 30 g unt
- 3 căței de usturoi, tocați
- 500 g sparanghel proaspăt, tăiat
- mentă proaspătă tocată
Mod de preparare
Se decongelează creveții, dacă sunt congelați Se curăță lăsând cozile intacte. Se clătesc și se usucă cu un prosop de bucătărie. Linguinele se gătesc într-o cantitate mare de apă clocotită timp de 6 minute. Apoi se scurg, rezervând 2/3 cană din apa în care au fiert.
Între timp, se răzuiește coaja de la lămâie și se stoarce de suc. Într-o tigaie se încălzește uleiul și apoi se adaugă ceapa. Se gătește 4 minute, amestecând din când în când. Apoi se pun pastele, apa rezervată pentru gătit pastele și jumătate din cantitatea de piper.
Se mai lasă 4 minute, amestecând frecvent. După aceea, se pun sucul de lămâie, parmezanul, supa și untul. Se amestecă și se mai lasă 2 minute.
Într-un castron mediu se combină creveții, uleiul și restul de piper și usturoiul. Se pun pe patru frigărui. Sparanghelul se unge cu ulei. Frigăruile de creveți și sparanghelul se pun la grătar, timp de 4-6 minute sau până când creveții devin opaci, iar sparanghelul devine fraged, întorcându-se o dată.
Se taie vârfurile sparanghelului. Tulpinile se taie în bucăți de 2 cm. Se amestecă sparanghelul în paste. Se servesc cu frigărui de creveți, coaja de lămâie și mentă.