5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta

Sparanghelul este o legumă delicioasă și hrănitoare, cunoscută pentru gustul său distinct și textura sa delicată. Primăvara este momentul lui, așa că trebuie să încerci câteva rețete cu sparanghel pentru a te bucura de aroma sa. Se poate găti în multe moduri, de la supă la coacere pe grătar și este o garnitură sănătoasă pentru multe feluri de mâncare. Iată 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta.

Sparanghel pus pe o farfurie albă
Perioada cea mai bună pentru a găti spranghelul este primăvara / Shutterstock

Sparanghelul verde este cea mai comună varietate, însă există și sparanghel alb, cu un gust mult mai subtil și sparanghel violet, cu aromă ușor dulceagă. Sparanghelul poate fi preparat într-o varietate de moduri.

Poate fi gătit rapid într-o tigaie sau pe grătar pentru a-i intensifica aroma și a-i păstra textura crocantă. Poți să îl fierbi sau să îl gătești la abur până când devine ușor fraged, iar apoi să îl servești ca atare sau să îl folosești în diverse rețete. Sparanghelul poate fi copt în cuptor, fie simplu cu puțin ulei de măsline și condimente, fie alături de alte ingrediente pentru un preparat mai complex.

Sparanghelul se bucură de arome simple și naturale, dar poate fi îmbunătățit cu condimente precum usturoiul proaspăt, lămâia, piperul negru proaspăt măcinat și ierburi proaspete, cum ar fi cimbrul sau tarhonul. Descoperă și 7 motive pentru care e recomandat să mănânci sparanghel mai des.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Quiche cu spanac și sparanghel

Acest quiche ușor, dar sățios, fără blat, cu spanac și sparanghel este perfect la cină cu o salată sau ca parte a unui brunch simplu de primăvară. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți servi la oricare dintre mesele zilei.

Quicheul cu spanac și sparanghel pe o foaie de hârtie
Quicheul cu spanac și sparanghel se poate servi și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă galbenă tocată
  • 1 kg sparanghel proaspăt, tăiat și tăiat în bucăți de 2-3 cm
  • spanac baby ambalate
  • cimbru proaspăt
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • 6 ouă mari
  • 120 ml smântână pentru gătit
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de de piper negru măcinat
  • 300 g brânză Gruyère mărunțită

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge cu ulei o tavă de plăcintă  cu diametrul de 22 cm.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu. Se pune ceapa și se gătește, amestecând des, până când devine translucidă, 2-3 minute. Se dă focul mai mare și se adaugă sparanghelul. Se gătește până când devine fraged, 3-4 minute. Apoi se pun spanacul, cimbrul și usturoiul. Se amestecă și se lasă 1-2 minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească 10 minute.

Se bat ouăle cu smântâna pentru gătit, muștarul, sarea și piperul într-un castron mediu. Apoi se pune compoziția în amestecul de sparanghel și brânză și se amestecă.

Se pune în tava de plăcintă pregătită. Se dă la cuptor și se coace până se întărește și se rumenește pe margini, 30-35 de minute. Se lasă să stea 10 minute înainte de a tăia felii.

Supă de sparanghel cu cartofi

Supa cremoasă de sparanghel poate fi congelată și consumată mai târziu. Trebuie doar să o încălziți apoi în cuptorul cu microunde sau pe aragaz.

Supa de sparanghel cu cartofi servită într-un bol gri
Supa de sparanghel cu cartofi poate fi un prânz ușor alături de crutoane aromate cu usturoi / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin plus 1 1/2 lingură, împărțit
  • 1 şalotă medie, tocată
  • 750 ml supă de legume sau de pui
  • 1 kg sparanghel, tăiat și tăiat în bucăți de 2-3 cm
  • 200 g cartofi tăiați cubulețe
  • 2 lingurițe de hrean răzuit
  • ¼ linguriță de sare
  • crutoane
  • ceapă verde tăiată felii pentru ornat

Mod de preparare

Se încinge o lingură de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Se adaugă șalota și se gătește, amestecând, până se înmoaie, 2-3 minute. Se pun supa, sparanghelul, cartofii, hreanul și sarea. Se aduce la punctul de fierbere. Se dă focul mai mic și se fierbe până când legumele sunt fragede, aproximativ 15 minute. Se face piure cu un blender.

Între timp, se încălzește restul de ulei într-o tigaie mare la foc mediu. Se reduce focul și se pun crutoanele. Se lasă să se încălzească până când devin crocante, 3-5 minute.

Paste cu sparanghel și lămâie

Coaja de lămâie leagă toate aromele în această rețetă de paste ușoară și cremoasă. Se poate servi cu o salată de mozzarella proaspăt feliată și roșii cherry, amestecate cu puțin busuioc proaspăt, oțet balsamic și ulei de măsline. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți personaliza în funcție de preferințe.

Paste cu sparanghel și lămâie într-o farfurie albă
Pentru mai multă consistență poți să mai adaugi și bacon crocant / Shutterstock

Ingrediente

  • 250 g penne din grâu integral
  • 1 buchet de sparanghel, tăiat și tăiat în bucăți de 1 cm
  • 400 ml lapte integral
  • 4 lingurițe de muștar integral
  • 4 lingurițe de făină
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper proaspăt măcinat
  • 2 lingurițe de ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri de usturoi tocat
  • 2 lingurițe de tarhon proaspăt tocat
  • 1 linguriță de coajă de lămâie proaspăt rasă
  • 2 lingurițe de suc de lămâie
  • 120 g parmezan ras, împărțit

Mod de preparare

Se pune apă la fiert într-o oală. Apoi se adaugă pastele și se gătesc cu 3 minute mai puțin decât instrucțiunile de pe pachet. După aceea, se pune sparanghelul și se mai lasă 3 minute. Se scurg și se se întorc în oală.

Între timp, se amestecă laptele, muștarul, făina, sarea și piperul într-un castron. Se încinge uleiul într-o cratiță la foc mediu. 

Se pune usturoiul și se gătește, amestecând, până când degajă miros, 30 de secunde. După aceea, se pune amestecul de lapte și se aduce la punctul de fierbere. Se amestecă până se îngroașă, 1-2 minute. Se amestecă tarhonul, coaja de lămâie și sucul.

Apoi se amestecă sosul în amestecul de paste și sparanghel. Se gătește la foc mediu, amestecând, până când sosul devine gros, cremos și acoperă pastele, 1-2 minute. Se amestecă jumătate din cantitatea de parmezan. Se împart pastele în 4 boluri și se acoperă cu restul de parmezan.

Frittata cu sparanghel și brânză la cuptor

Frittata cu sparanghel și brânză la cuptor este un preparat perfect pentru un mic dejun de weekend, bogat și savuros.

Frittata cu sparanghel și brânză pe un blat de lemn
Frittata cu sparanghel și brânză la cuptor se servește caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de pesmet fin
  • 1 kg sparanghel
  • 1 ½ linguriță de ulei de măsline extravirgin
  • 2 cepe, tocate
  • 1 ardei gras roșu, tocat
  • 2 căței de usturoi, tocați
  • ½ linguriță de sare, împărțită
  • 120 ml apă
  • piper proaspăt măcinat, după gust
  • 4 ouă mari
  • 2 albușuri mari
  • 200 g brânză ricotta
  • pătrunjel proaspăt tocat
  • 120 g brânză Gruyere mărunțită

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C. Se unge cu ulei o tavă de plăcintă cu diametrul de 28 cm. Se presară pesmet, îndepărtând excesul.

Se rup capetele dure ale sparanghelului. Se taie vârfurile și se pun deoparte. Tulpinile se taie în bucăți de 2 cm.

Se încinge uleiul într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu.  Se adaugă ceapa, ardeiul gras, usturoiul și 1/4 linguriță de sare. Se gătesc, amestecând, până se înmoaie, 5-7 minute.

Se adaugă apa și tulpinile de sparanghel în tigaie. Se gătesc, amestecând, până cand sparanghelul este fraged si lichidul s-a evaporat, aproximativ 7 minute. Se asezonează cu sare și piper. Se aranjează legumele într-un strat uniform în tava pregătită.

Se bat ouăle și albușurile într-un castron mare. Se adaugă ricotta, pătrunjelul, restul de 1/4 linguriță de sare și piperul. Se amestecă pentru a se omogeniza. Se toarnă amestecul de ouă peste legume, scuturând ușor tigaia pentru a se distribui uniform. 

Se pun vârfurile de sparanghel deasupra și se presară brânza Gruyere. Se coace frittata până când un cuțit introdus în centru iese curat, aproximativ 35 de minute. Se lasă să stea 5 minute înainte de servire.

Sparanghel și creveți la grătar cu paste

Combinația de sparanghel și creveți este una foarte reușită și elegantă. Ori de câte ori vrei să te răsfeți încearcă această rețetă. Este una dintre acele rețete cu sparanghel pe care o poți servi la mese mai sofisticate.

Paste cu sparanghel și creveți pe o farfurie albă
Poți să decorezi porțiile de sparanghel și creveți la grătar cu paste cu roșii cherry / Shutterstock

Ingrediente

  • 16 creveți jumbo proaspeți sau congelați sau extra-mari în coaja
  • 180 g linguine uscate din cereale integrale
  • 1 lămâie
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapă tocată
  • ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 60 g parmezan tocat fin
  • 120 ml supă de pui cu conținut
  • 30 g unt
  • 3 căței de usturoi, tocați
  • 500 g sparanghel proaspăt, tăiat
  • mentă proaspătă tocată

Mod de preparare

Se decongelează creveții, dacă sunt congelați Se curăță lăsând cozile intacte. Se clătesc și se usucă cu un prosop de bucătărie. Linguinele se gătesc într-o cantitate mare de apă clocotită timp de 6 minute. Apoi se scurg, rezervând 2/3 cană din apa în care au fiert.

Între timp, se răzuiește coaja de la lămâie și se stoarce de suc. Într-o tigaie se încălzește uleiul și apoi se adaugă ceapa. Se gătește 4 minute, amestecând din când în când. Apoi se pun pastele, apa rezervată pentru gătit pastele și jumătate din cantitatea de piper.

Se mai lasă 4 minute, amestecând frecvent. După aceea, se pun sucul de lămâie, parmezanul, supa și untul. Se amestecă și se mai lasă 2 minute.

Într-un castron mediu se combină creveții, uleiul și restul de piper și usturoiul. Se pun pe patru frigărui. Sparanghelul se unge cu ulei. Frigăruile de creveți și sparanghelul se pun la grătar, timp de 4-6 minute sau până când creveții devin opaci, iar sparanghelul devine fraged, întorcându-se o dată.

Se taie vârfurile sparanghelului. Tulpinile se taie în bucăți de 2 cm. Se amestecă sparanghelul în paste. Se servesc cu frigărui de creveți, coaja de lămâie și mentă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de tartă simplă cu cireșe
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Jeleu de vișine în bol alb și în linguriță
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice
Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
preparate rapide pentru vară puse pe o masă
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
5 idei de preparate rapide pentru vară. Rețetele sunt gata în 15 minute
Saramură de pește moldovenească pe o farfurie albă
Saramură de pește moldovenească. Pașii pentru un preparat gustos
Saramură de pește moldovenească. Pașii pentru un preparat gustos
Chili con carne
Chili con carne, un preparat complex cu arome și texturi delicioase
Chili con carne, un preparat complex cu arome și texturi delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
25 iunie, 06:36
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
24 iunie, 05:46
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
24 iunie, 05:28
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
23 iunie, 06:59
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Ouă umplute cu salată de cartofi
23 iunie, 05:39
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
3 zodii cu o aură strălucitoare, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Jumătate de ţară, inclusiv Capitala, intră de la ora 10.00 sub coduri galben şi portocaliu de caniculă
Jumătate de ţară, inclusiv Capitala, intră de la ora 10.00 sub coduri galben şi portocaliu de caniculă
Jumătate de ţară, inclusiv Capitala, intră de la ora 10.00 sub coduri galben şi portocaliu de caniculă
A dat cărţile pe faţă: cum s-a schimbat viaţa iubitei fiului lui Ion Ţiriac, imediat după ce l-a cunoscut pe miliardar
A dat cărţile pe faţă: cum s-a schimbat viaţa iubitei fiului lui Ion Ţiriac, imediat după ce l-a cunoscut pe miliardar
A dat cărţile pe faţă: cum s-a schimbat viaţa iubitei fiului lui Ion Ţiriac, imediat după ce l-a cunoscut pe miliardar
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
Özge Gürel a strălucit în Italia la festivalul Italian Global Series Festival 2025. Ce rochie a purtat vedeta din Mr. Wrong
Özge Gürel a strălucit în Italia la festivalul Italian Global Series Festival 2025. Ce rochie a purtat vedeta din Mr. Wrong
Özge Gürel a strălucit în Italia la festivalul Italian Global Series Festival 2025. Ce rochie a purtat vedeta din Mr. Wrong
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Machine Gun Kelly a declarat că este un adevărat susținător al fiicei sale. Cei doi au avut o apariție rară pe covorul roșu
Machine Gun Kelly a declarat că este un adevărat „susținător” al fiicei sale. Cei doi au avut o apariție rară pe covorul roșu
Machine Gun Kelly a declarat că este un adevărat „susținător” al fiicei sale. Cei doi au avut o apariție rară pe covorul roșu
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor

Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii

Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă

Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
închide