Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie? Semnul care îți arată că e momentul să o faci
Tocătorul de plastic este nelipsit din bucătărie. Aproape orice rețetă începe cu tocarea legumelor sau cu tăierii cărnii, iar pentru aceste operațiuni ai nevoie de un tocător. Fiind atât de utilizat se și deteriorează repede, așa că trebuie schimbat destul de des. Iată cum recunoști momentul în care este necesar să îți schimbi tocătorul de bucătărie vechi cu unul nou.
Oricât de bun ar fi tocătorul tău în cele din urmă vei constata că are tot felul de urme de uzură, în special tăieturi adânci și nu îl mai poți curăța cum trebuie. Nu este o problemă de estetică, ci mai degrabă una de siguranță alimentară, potrivit TheSpuceEats.com.
Potrivit publicației, care îl citează pe Zahra Mohammad, expert în microbiologie și siguranță alimentară la Universitatea din Houston și Societatea Americană de Microbiologie, rata de transfer a Salmonelei, E. coli, Listeria și a stafilococilor în bucătărie este de 30% sau mai mult.
Tu cât de des schimbi tocătorul de plastic din bucătărie
Nu doar mâinile murdare sunt răspunzătoare pentru această situație, ci și ustensilele folosite. În cazul tocătoarelor de plastic, prezența zgârieturilor adânci care nu pot fi curățate corespunzător este o problemă serioasă. Acolo se pot adăposti bacterii și mucegai, care apoi se răspândesc în alimente. De îndată ce observi că nu mai poți curăța corect tocătorul, trebuie să îl înlocuiești cu unul nou.
Cum se întreține corect un tocător de bucătărie de plastic
După fiecare utilizare spală tocătorul imediat cu apă caldă și detergent de vase. Folosește un burete sau o perie cu peri moi pentru a curăța toate suprafețele, inclusiv marginile. Apoi, clătește bine cu apă curată pentru a elimina toate reziduurile de detergent.
Pentru a elimina bacteriile, dezinfectarea regulată este esențială. Poți folosi mai multe metode, fiecare dintre ele la fel de eficiente. Poți pulveriza o soluție din oțet alb și apă (1:1) pe tocător și apoi las-o să acționeze 5-10 minute, apoi clătește cu apă caldă. De asemenea, amestecă bicarbonat de sodiu și lămâie și freacă tocătorul cu această pastă, după care clătește. Odată la o lună, prepară o soluție slabă (1 linguriță de clor la 1 litru de apă), șterge tocătorul cu ea, lasă să acționeze câteva minute, apoi clătește bine.
Dacă tocătorul a absorbit mirosuri puternice, precum ceapă sau usturoi, freacă suprafața cu sare și un burete umed. De asemenea, este eficient și să îl stropești cu zeamă de lămâie și lași să acționeze 10-15 minute înainte de a clăti.
După curățare, șterge tocătorul cu un prosop curat și lasă-l să se usuce complet la aer. Evită să îl depozitezi umed, deoarece umezeala favorizează dezvoltarea bacteriilor.
Cum alegi tocătorul de plastic potrivit
Alegerea unui tocător de plastic potrivit implică atenție la câteva aspecte esențiale. Materialul trebuie să fie de calitate alimentară, fără BPA, pentru a evita substanțele toxice, iar plasticul trebuie să fie durabil și rezistent la zgârieturi, astfel încât să nu rețină mirosuri sau bacterii.
Este important să optezi pentru un tocător cu o grosime adecvată, care să nu se deformeze ușor, și cu o suprafață ușor texturată, pentru a preveni alunecarea alimentelor. Modelele cu margini antiderapante sunt ideale, oferind stabilitate pe blatul de lucru. De asemenea, dimensiunea tocătorului trebuie să fie adaptată nevoilor tale, suficient de mare pentru a permite manipularea alimentelor în siguranță.
În bucătăriile profesionale și în cele bine organizate, se utilizează un cod al culorilor pentru tocătoare, destinat prevenirii contaminării încrucișate între alimente crude și gătite. Acest sistem poate fi aplicat și acasă:
- Roșu: pentru carne roșie crudă (vită, porc, miel).
- Galben: pentru carne de pasăre crudă (pui, curcan).
- Albastru: pentru pește și fructe de mare crude.
- Verde: pentru fructe și legume proaspete.
- Alb: pentru pâine, produse de patiserie și lactate.
- Maro: pentru alimente gătite sau preparate deja procesate (ex: carne gătită).