Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Dovleacul nu este potrivit doar în plăcinte. Este atât de versatil, încât este un ingredient savuros într-o mulțime de preparate sărate. Iată o rețetă de paste cu sos de dovleac și parmezan atât de cremoase și aromate, încât vor deveni preferatele tale.
Sosul din dovleac copt, amestecat cu unt, salvie, ceapă caramelizată și doar puțin usturoi se potrivește perfect cu pastele.
Dulceața subtilă a dovleacului se îmbină perfect cu aromele tomnatice ale celorlalte ingrediente făcând din această rețetă una cu adevărat deosebită.
Ceapa se caramelizează în timpul coacerii, iar acest lucru îi scoate în evidență dulceața și notele ușor picante. Același lucru se întâmplă și cu usturoiul care se adaugă în cuptor la jumătatea timpului de gătire. Aroma lui puternică nu o va copleși pe cea a celorlalte ingrediente.
Ingrediente
Mod de preparare
Cel mai important pas atunci când prepari paste cu sos de dovleac și parmezan este coacerea dovleacului împreună cu restul ingredientelor. În felul acesta aromele se întrepătrund și se completează pentru a-ți transforma sosul într-o delicatesă.
Cum prepari rețeta de sos de dovleac pentru paste
Se preîncălzește cuptorul la 220°C, cu grătarul poziționat în centru. Pe o tavă se pune hârtie de copt și apoi se așează cuburile de dovleac, ceapa, uleiul de măsline, 1 linguriță de sare, piper roșu și negru măcinat. Se pun într-un singur strat. Se dau la cuptor pentru 15 minute. Apoi se scoate tava, se pun cățeii de usturoi și salvia și se amestecă. Se pune tava din nou la cuptor și se mai lasă încă 10-15 minute sau până când dovleacul este fraged și ceapa se rumenește pe margini.
Cum prepari rețeta de paste cremoase cu sos de dovleac
Se scote tava de la cuptor. Jumătate din amestec se pune deoparte într-un castron. Restul de dovleac frunzele de salvie și tot lichidul de tavă se pun într-un robot de bucătărie împreună cu 500 ml supă, parmezanul și untul.
Se procesează până se obține un piure, cu textură groasă, dar care curge. Dacă mai este nevoie se mai pune supă de legume. Se ține la cald până când se fierb pastele.
Se pune la fiert apă cu sare. Când clocotește se pun pastele și se lasă să fiarbă conform indicațiilor de pe ambalaj. Apoi se scurg și se pun într-un bol suficient de mare. Deasupra se toarnă sosul și se pune compoziția de dovleac păstrată deoparte. Se servesc fierbinți cu parmezan răzuit presărat deasupra.
De ce sunt speciale pastele cu dovleac
Pastele cu sos de dovleac și parmezan te vor cuceri și prin textura lor specială. Faptul că nu tot dovleacul se transformă în sos, ci se păstrează pentru a fi adăugat ca topping la final face ca preparatul să fie surprinzător. Vei avea și câteva elemente crocante și caramelizate care vor face ca fiecare mușcătură să fie specială.
Dacă vrei poți prepara o cantitate mai mare de sos pe care o poți păstra în frigider până la o săptămână. Atunci când vei vrea să o folosești nu trebuie decât să o încălzești. Adaugă puțină supă pentru a-i da consistența dorită.