4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Feta este cea mai faimoasă brânză din Grecia care a cucerit gurmanzii din întreaga lume. Are un gust pe care îl recunoști imediat și este delicioasă atât simplă, cât și în diverse preparate ca salate, plăcinte, tarte. Descoperă și tu 4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des. Vezi de ce o recomandă nutriționiștii.
Brânza feta se prepară din lapte de oaie sau de capră sau dintr-o combinație între cele două. Publicația Greek City Times citează mai multe studii care spun că feta este și una dintre cele mai sănătoase sortimente.
Feta este mai ușor de digerat și are un potențial alergenic și inflamator mai mic decât brânzeturile făcute din lapte de vacă. De aceea, este o opțiune mai bună pentru cei cu sensibilitate la proteina din lapte de vacă.
4 motive pentru care brânza feta ar trebui consumată cât mai des
Originară cu mii de ani în urmă, această brânză sărată trece printr-un proces de murare care își dezvoltă aroma distinctă. Feta grecească autentică provine doar din anumite regiuni din Grecia. Se păstrează în saramură și are puține găuri, și, spre deosebire de multe brânzeturi franțuzești, nu are coajă.
Beneficiile nutriționale depind totuși de marca și tipul de brânză feta pe care o cumperi. În general, conține o cantitate semnificativă de proteine, calciu, vitaminele din complexul B (riboflavină, vitamina B6, B12 și acid pantotenic), vitamina A, fier, fosfor, zinc, și multe oligominerale (seleniu, magneziu, potasiu, cupru și mangan).
Sursă bună de calciu
Fiind o sursă bogată de calciu, brânza feta ajută la protejarea organismului împotriva multor boli. Proteina alfa-lactalbumină poate fi găsită și în această brânză grecească poate avea proprietăți antibacteriene și antitumorale atunci când se leagă de ionii de calciu și zinc.
Calciul este excelent și pentru oase. Întărește sistemul osos, în special la copii și adolescenți. Acest lucru reduce riscul de osteoporoză și de alte afecțiuni care implică pierderea masei osoase.
Întărește sistemul imunitar
Feta este, de asemenea, bogată în proteine și vitamina B, care ajută la combaterea infecțiilor și a bolilor și ține la distanță răceala și gripa.
Proteinele ajută la dezvoltarea masei musculare și la repararea țesuturilor. De asemenea, proteinele din feta pot ajuta la menținerea senzației de sațietate, fiind utile în controlul greutății corporale.
Vitamina B12 este esențială pentru funcționarea normală a sistemului imunitar, ajutând la protecția împotriva infecțiilor.
Conține probiotice
Un alt lucru bun despre brânza feta este că are un aport semnificativ de probiotice. Acestea sunt bacteriile ajută la sănătatea sistemului gastrointestinal. De asemenea, sunt esențiale pentru echilibrul florei intestinale.
Potrivită pentru persoanele cu intoleranță la laptele de vacă
Pentru cei cu intoleranță la laptele de vacă, feta este o opțiune excelentă. Brânza feta de bună calitate este preparată în principal din lapte de oaie și uneori din lapte de capră.
Trebuie menționat că brânza de feta poate avea un conținut ridicat de sodiu, așa că este indicat să alegi variantele mai sărace în sodiu sau să consumi cu moderație, în special dacă ai restricții legate de consumul de sodiu.
Deși brânza de feta aduce multiple beneficii nutriționale, este important să o consumi în mod moderat, având în vedere conținutul său de grăsimi și sodiu. Integrează-o într-o dietă echilibrată și variată pentru a te bucura de avantajele nutriționale pe care le oferă.