Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi nesaturate și vitamina E, care îmbunătățesc lipoproteinele de înaltă densitate sau nivelul de colesterol bun. Descoperă cât de sănătos este să gătești cu ulei. Află care este opinia specialiștilor.
Pe cât de des este folosit uleiul, pe atât de multe probleme de sănătate pot ridica anumite sortimente. În special cele care conțin grăsimi trans.
Cum alegi cel mai bun tip de ulei și pentru preparatele tale, dar mai ales pentru organismul tău? Iată câteva sfaturi de la USA Today.
Cât de sănătos este să gătești cu ulei
Internetul este plin de postări care promovează dietele fără ulei sau care avertizează cu privire la pericolele consumului de ulei. Ca în orice altă situație, cantitatea face diferența între sănătos și nesănătos.
Nu ar trebui să-ți fie frică să folosești ulei, dacă o faci cu moderație. Atunci când pui 1-2 lingurițe de ulei de măsline în salată dai gust preparatului, iar organismul tău va beneficia de nutrienți.
Alege uleiul potrivit pentru fiecare modalitate de preparare. Nu folosi pentru tratament termic tipuri de ulei cu un punct de fum mic. Ideal este să prăjești cât mai puțin alimentele și să alegi gătitul la aburi, la cuptor, pe grătar.
Cum alegi uleiul potrivit
Raionul de ulei din supermarketuri este de multe ori atât de încărcat de produse, încât, pe bună dreptate, este greu să alegi sticla potrivită pentru tine. Această varietate mare nu este neapărat un lucru rău, pentru că fiecare sortiment în parte are un conținut diferit de grăsimi.
Acizii grași diferiți au beneficii și roluri unice în organism, așa că cea mai sănătoasă dietă este cea care include o varietate de grăsimi.
Unul dintre uleiurile recomandate este cel din semințe de in, deoarece este bogat în acizi grași omega-3, dar are un punct de fum scăzut. De aceea, nu poate fi folosit pentru gătit. În schimb, pentru tratament termic poți alege ulei de avocado și ulei de măsline. Află mai multe despre uleiul de canola. Vezi ce beneficii are pentru organism.
Ambele au profiluri de grăsimi mononesaturate și polinesaturate foarte bune, astfel încât ajută la scăderea LDL, care este colesterolul rău și ajută la creșterea HDL care este colesterolul bun. În plus, uleiul de avocado are un aport bogat de vitamina D, asigurând 50% din doza zilnică recomandată și o mulțime de alți antioxidanți.”
Orice tip de ulei ai alege este bine să iei în considerare variantele lui nerafinată. Procesul de rafinare distruge o parte dintre nutrienții de care ai nevoie. Chiar dacă va fi o alegere mai costisitoare, cu un termen de valabilitate mai scurt este mult mai sănătos.
Ce fel de grăsimi se găsesc în uleiuri
Pentru a înțelege mai bine ce fel de ulei trebuie să alegi, iată care sunt principalele patru tipuri de grăsimi care se găsesc în alimente:
- Grăsimi trans se găsesc de obicei sub formă de ulei parțial hidrogenat, despre care studiile spun că por crește riscul de boli de inimă, pot duce la accidente vasculare cerebrale și la apariția diabetului de tip 2.
- Grăsimi saturate se găsesc cel mai frecvent în carne și preparate din carne, unt și ulei de nucă de cocos. Nici este nu sunt în categoria grăsimilor bune pentru sănătate. Totuși, studiile recente u descoperit că nu există o legătură semnificativă între grăsimile saturate și bolile cardiovasculare.
- Grăsimile mononesaturate sunt o opțiune mai sănătoasă pentru inimă în comparație cu grăsimile trans și saturate, care cresc nivelul HDL
- Grăsimile polinesaturate conțin acizi grași omega-3 și acizi grași omega-6 care sunt benefici pentru buna funcționare a sistemului cardiovascular.