15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
Dacă nu știi ce garnituri sănătoase să mai gătești și te oprești mereu la salată sau piure de cartofi trebuie să te uiți peste propunerile noastre. Sunt 15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Aceste rețete sunt simple și rapide.
Înainte de a te hotărî ce garnitură vei găti asigură-te că se potrivește cu felul principal alături de care o vei servi.
Cele mai versatile sunt cele din legume care completează perfect aproape orice tip de carne, dar sunt și garnituri sănătoase.
Piure de dovleac plăcintar cu miere și cimbru
Piureul de dovleac plăcintar cu miere și cimbru este una dintre acele gustări sănătoase potrivite pentru preparate din carne de vânat sau de vită.
Ingrediente
- 2-2,5 kg dovleac plăcintar decojit și tăiat cuburi
- 60 g unt, tăiat cubulețe
- 60 g smântână pentru gătit
- 2 linguri miere
- pătrunjel uscat tocat
- 1/2 linguriță de sare
- cimbru uscat
- piper măcinat
Mod de preparare
Într-o cratiță mare se pune apă la fiert, apoi se adaugă dovleacul. Se acoperă și se lasă 10-15 minute sau până când se înmoaie. Apoi se scurge și se pune într-un blender cu restul ingredientelor. Se pune într-un bol și se servește fierbinte.
Piure de conopidă cu usturoi
Conopida se potrivește perfect cu toate tipurile de carne de pasăre, dar și cu cea de porc. Dacă îți place usturoiul poți pune 2-3 căței în plus pentru mai multă aromă. Încearcă și rețeta de conopidă cu usturoi.
Ingrediente
- 1 conopidă mică
- 1 cățel de usturoi, feliat subțire
- 3 linguri de lapte fără grăsimi
- 3 linguri de maioneză
- 1/2 linguriță de sare
- 1/8 linguriță de piper alb
Mod de preparare
Se pune conopida la fiert împreună cu usturoiul. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se dă focul mai mic. Se lasă până se înmoaie, 10-15 minute, amestecând din când în când.
Apoi se scurge apa și toate ingredientele se pun într-un blender și se mixează. Se servește caldă cu piper și arpagic tocat mărunt deasupra.
Quinoa Tabbouleh
Tabouleh cu quinoa va rezista până la o săptămână la frigider, însă legumele nu vor rămâne la fel de crocante. Ideal este să consumi garnitura în 2-3 zile de la preparare.
Ingrediente
- 500 ml apă
- 250 g quinoa, clătită
- 1 conservă de fasole neagră, clătită și scursă
- 1 castravete mic, curățat și tocat
- 1 ardei roșu dulce mic, tocat
- pătrunjel proaspăt tocat
- 50 ml suc de lămâie
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper
Mod de preparare
Într-o cratiță mare se pune apa la fiert. Apoi se pune quinoa și se dă focul mai mic. Se acoperă oala și se fierbe până când lichidul se absoarbe, 12-15 minute. Apoi se ia de pe foc și se amestecă cu o furculiță. Se transferă într-un castron și se lasă să se răcească complet.
Apoi se adaugă fasolea, castravetele, ardeiul roșu și pătrunjelul. Într-un castron mic, se amestecă restul de ingrediente rămase. Se dă la rece până se servește.
Ciuperci sotate cu spanac
Ciupercile sotate cu spanac se potrivesc atât cu carnea de pasăre, cât și cu cea de porc, vită sau cu peștele. Este recomandat să folosești ciuperci proaspete pentru mai multă aromă.
Ingrediente
- 2 lingurițe de ulei de măsline
- 400 g ciuperci feliate
- 2 căței de usturoi tocați
- 200 g baby spanac proaspăt
- sare
- piper
Mod de preparare
Se încinge uleiul într-o tigaie încăpătoare. Se pun ciupercile și se sotează până se înmoaie, aproximativ 2 minute. Se adaugă usturoiul și se mai lasă un minut. Apoi se pune spanacul și se amestecă timp de un minut. Se asezonează cu sare și piper. Se servește imediat. Încearcă și rețeta de ciuperci cu smântână și usturoi.
Vinete prăjite
Vinetele prăjite pot fi consumate ca gustare, dar și ca aperitiv cu sos de usturoi sau maioneză. Dacă le folosești drept garnitură pune alături carne de pui sau de curcan gătită la cuptor.
Ingrediente
- 2 ouă mari
- 2 linguri de germeni de grâu
- 150 g parmezan ras
- 1 linguriță de condimente italienești
- 3/4 linguriță de sare cu usturoi
- 2 vinete medii
- ulei
- 250 ml sos pentru paste
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Într-un castron se bat ouăle. Într-un alt bol se amestecă brânza, germenii de grâu și condimentele.
Se taie capetele vinetelor, apoi se secționează pe lungime în felii groase de un cm. Apoi se trec pe rând prin ou și prin amestecul de brânză. Se pun pe tava de copt unsă cu spray de gătit.
Vinetele se stropesc cu ulei și se dau la cuptor pentru 3 minute, apoi se întorc și se stropesc din nou cu ulei. Se mai dau la cuptor pentru 2 minute sau până devin aurii. Se servesc imediat cu sos de paste.
Pilaf de orz cu legume
Pilaful de orz cu legume este una dintre acele gustări sănătoase care se poate consuma și ca fel principal vegetarian. Se potrivește cu orice fel de carne sau cu salate de legume proaspete.
Ingrediente
- 1 dovlecel mare, tăiat în sferturi și feliat
- 1 morcov mare, tocat
- 1 lingură de de unt
- 500 ml supă de pui
- 250 g orz pentru gătit
- 2 fire de ceapă verde, tocate
- 1/2 linguriță de măghiran uscat
- 1/4 linguriță de sare
- 1/8 linguriță de piper
Mod de preparare
Într-o cratiță mare, se călesc dovleceii și morcovul în unt până devin crocante. Se adaugă supa de pui și se aduce compoziția la punctul de fierbere.
Apoi se pune orzul și se dă focul mai mic. Se acoperă și se fierbe până când orzul este fraged, 10-12 minute. Se pun ceapa, maghiranul, sarea și piperul. Se ia oala de pe foc, se acoperă și se lasă să stea 5 minute.
Cartofi wedges cu parmezan
Cartofii wedges cu parmezan sunt o garnitură pe care o va aprecia întreaga familie, de la copii la adulți. Se prepară extrem de repede și are un gust delicios.
Ingrediente
- 100 g parmezan ras
- 1 linguriță de sare cu usturoi
- 1/2 linguriță de praf de usturoi
- 1/2 linguriță de oregano uscat
- 1/2 linguriță de boia
- 4 cartofi medii pentru copt
- ulei
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se amestecă primele 5 ingrediente.
Se taie fiecare cartof pe lungime în 8 felii. Într-o tavă se pune o hârtie de copt care se unge cu ulei. Se pun cartofii, apoi se presară cu amestec de parmezan. Se coc până se înmoaie, aproximativ 30 de minute.
Dovlecei pane cu parmezan
Dovleceii pane pot fi atât aperitiv, cât și garnitură potrivită atât pentru feluri de bază cu carne, dar și cu legume sau cereale. Se pot consuma cu sos de usturoi.
Ingrediente
- 3 dovlecei medii tăiați rondele
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper
- 1/8 linguriță de piper cayenne
- 200 g pesmet panko
- 150 g parmezan ras
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pun dovleceii într-un castron mare. Se adaugă ulei și condimente și se amestecă bine.
Într-un castron se amestecă pesmetul și brânza. Se trece dovleacul prin amestecul de pesmet pentru a acoperi ambele părți, presând puțin pentru a ajuta stratul să adere.
Se așează apoi pe o tavă pe care s-a pus foaie de copt. Se dau la cuptor 20-25 de minute sau până când devin maro-auriu. La jumătatea timpului se întorc pe partea cealaltă. Se scor și se servesc calzi.
Fasole cu kaizer
Fasolea neagră cu kaizer se poate găti în cantități mai mari astfel încât să o poți consuma 3-4 zile. Poate fi fel de bază, dar și garnitură pentru preparate din carne de porc. Se potrivește perfect cu murături.
Ingrediente
- 450 g fasole uscată
- 500 g kaizer fiert, tocat mărunt
- 1 ceapa medie, tocată mărunt
- 1 ardei roșu mediu, tocat mărunt
- 5 fâșii de bacon, fierte și mărunțite
- 1 ardei jalapeno mare, fără semințe, tocat mărunt
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper cayenne
- 1/4 linguriță de piper
- 3 l apă
- coriandru proaspăt tocat, opțional
- orez fiert
Mod de preparare
Se înmoaie fasolea peste noapte în apă rece. Apoi se aruncă apa și se pune alta proaspătă rece. Se pune la foc și se lasă la foc mic să fiarbă.
După primul clocot se aruncă apa, se pune altă apă rece și restul ingredientelor și se lasă la foc mic, cu capacul pus, până când fasolea este fiartă. La final se presară cu coriandru. Se servește cu orez fiert.
Legume pe grătar cu vinegretă de muștar
Legumele la grătar stropite din plin cu vinegretă de muștar sunt o garnitură sănătoasă potrivită pentru zilele de vară când pregătești carne la grătar.
Ingrediente
- Pentru vinegretă
- 50 ml oțet de vin roșu
- 1 lingură de muștar de Dijon
- 1 lingură de miere
- 1/2 linguriță de sare
- 1/8 linguriță de piper
- 60 ml ulei de canola
- 60 ml ulei de măsline
- Pentru legume:
- 2 cepe mari
- 2 dovlecei medii
- 2 ardei roșii dulci tăiați pe jumătate, fără semințe
- 1 legătură ceapă verde, tăiată
- 1 vânătă tăiată felii
- ulei
Mod de preparare
Într-un castron mic, se bat primele 5 ingrediente. Se amestecă treptat uleiurile până se omogenizează.
Se curăță și se taie fiecare ceapă dulce, lăsând intacte capetele rădăcinii. Se taie dovleceii pe lungime în felii groase de un cm. Se taie capetele vinetei și se taie în felii de un cm. Se stropesc cu ulei legumele pe ambele părți. Se pun apoi pe grătar sau pe o tigaie antiaderentă și se lasă până se înmoaie, întorcându-le din când în când.
Se taie legumele în bucăți mici și se pun într-un castron mare. Se adaugă jumătate din cantitatea de vinegretă și se amestecă. Se servesc cu vinegreta rămasă.
Morcovi copți la cuptor
Morcovii copți la cuptor sunt o alternativă sănătoasă la cartofii prăjiți. Aromați cu o mulțime de condimente pot deveni garnitura ta preferată.
Ingrediente
- 2 kilograme de morcovi medii, tăiați pe lungime
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de coriandru măcinat
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
- 1/2 linguriță de piper
- 1/4 linguriță de pudră de chili
- 1/4 linguriță de boia
- 1/8 linguriță de ghimbir măcinat
- 1/8 linguriță de scorțișoară măcinată
- cuișoare măcinate
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Într-un castron mare, se amestecă morcovii cu ulei. Se amestecă condimentele și se presară peste morcovi și se amestecă până se acoperă.
Apoi se pun într-un singur strat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptor 25-30 de minute, amestecând din când în când. Se scot și se servesc calzi.
Cartofi cu coriandru
Cartofii cu coriandru sunt o variantă mai aromată la cartofii prăjiți. Sunt mult mai parfumați, iar faptul să sunt tăiați cubulețe îi face crocanți la exterior și cremoși la interior.
Ingrediente
- 1 legătură de coriandru proaspăt
- 1 cățel de usturoi tocat
- 60 ml ulei de măsline
- 1,5 kg cartofi curățați și tăiați cubulețe
- 1 linguriță de sare
Mode de preparare
Într-o tigaie se pun usturoiul și coriandrul cu puțin ulei și se lasă 1 minut la foc mediu. Se pun cartofii și se lasă 25-30 de minute sau până când sunt moi. Se scurg și se presară sare. Se servesc fierbinți.
Cartofi copți în două culori
Cartofii copți în două culori sunt o garnitură sănătoasă pentru preparate din carne de pui sau de porc, dar și pentru cele din legume.
Ingrediente
- 6 cartofi roșii medii
- 6 cartofi dulci medii
- 100 g smântână, împărțită
- 70 ml lapte 2%.
- 100 g brânză cheddar mărunțită
- arpagic proaspăt tocat, împărțit
- sare
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Cartofii se spală și se străpung de mai multe ori cu o furculiță. Se pun într-o tavă și se coc până se înmoaie, 60-70 de minute. Spre final se reduce temperatura la 160°C.
Când sunt suficienți de reci pentru a fi manipulați li se taie partea de sus fiecărui cartof roșu în parte. Se scoate pulpa lăsând o coajă groasă de aproximativ un cm.
Într-un castron se pasează pulpa și se amestecă cu jumătate din cantitatea de smântână și de cheddar, cu tot laptele, cu puțin arpagic și cu sare. Se reperă procedura și cu cartofii dulci.
Se umplu cojile de cartofi cu amestecul cu brânză și se pun din nou în tavă. Se dau la cuptor la 160°C pentru 15-20 de minute. Se servesc fierbinți.
Sparanghel în stil toscan
Sparanghelul în stil toscan este una dintre acele gustări sănătoase care se potrivește cel mai bine alături o de o friptură de vită bine făcută.
Ingrediente
- 1,5 kg sparanghel proaspăt, tăiat
- 200 g roșii cherry tăiate pe jumătate
- 3 linguri de semințe de pin
- 3 linguri de ulei de măsline, împărțit
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 linguriță de sare
- 1/2 linguriță de piper
- 1 lingură suc de lămâie
- 70 g parmezan ras
- 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se așează sparanghelul, roșiile și semințele de pin pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Se amestecă 2 linguri de ulei, usturoiul, sarea și piperul până se omogenizează, apoi se adaugă sparanghelul. Se amestecă astfel încât toate ingredientele să fie acoperite.
Se coc 15-20 de minute sau doar până când sparanghelul este fraged. Se stropesc cu uleiul rămas și cu zeama de lămâie. Se presară cu parmezan și cu coajă de lămâie. Se amestecă pentru a se combina.
Mămăligă coaptă cu legume
Dacă ți-a rămas mămăligă și nu știi ce poți face cu ea o poți transforma într-o gustare sănătoasă pentru preparate din carne. Cele mai potrivite sunt cele care au și sos, dar o poți consuma oricum.
Ingrediente
- 1 kg mămăligă rece, tăiată în 12 felii
- 2 linguri de ulei de măsline, împărțit
- 1 dovlecel mediu, tocat
- 2 cepe, tocate
- 2 căței de usturoi, tocați
- 3 linguri de supă de pui
- 1/2 linguriță de piper
- 1/8 linguriță de sare
- 4 roșii prunișoare tocate
- busuioc proaspăt tocat
- pătrunjel proaspăt tocat
- 100 g mozzarella mărunțită
Mod de preparare
Într-o tigaie mare antiaderentă se prăjește mămăliga cu o lingură de ulei la foc mediu timp de 9-11 minute pe fiecare parte sau până când se rumenește.
Între timp, într-o altă tigaie mare, se călesc dovleceii în uleiul rămas până se înmoaie. Se adaugă ceapa și usturoiul. Se lasă un minut. Se adaugă supa de pui, piperul și sarea. Se aduce la punctul de fierbere și se lasă până când lichidul aproape se evaporă.
Se pun roșiile, busuiocul și pătrunjelul și se amestecă bine. Se servește cu mămăligă, presărată cu mozzarella.
Conopidă cu boia afumată
Cel mai simplu mod de a prepara conopida este să o pui la cuptor. Pentru mai mult gust poți adăuga boia afumată. Va fi una dintre acele garnituri sănătoase pe care să o consumi lângă preparate din carne de porc.
Ingrediente
- 1 conopidă mare
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de boia afumată
- sare
- 2 căței de usturoi
- pătrunjel proaspăt tocat
Mod de preparare
Se pune conopida într-un vas mare special pentru cuptor. Se amestecă uleiul, boiaua afumată și sarea până se omogenizează, apoi se toarnă peste conopidă. Se dă la cuptor la 220°C pentru 10 minute. Apoi se pune usturoiul și se mai lasă 10-15 minute sau până când conopida este moale. Se scoate și se presară cu pătrunjel.