Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate

Poți folosi condimente asiatice în rețetele tale pentru a le da un plus de aromă. Pe unele dintre ele probabil le folosești de ani de zile fără să știi de unde sunt originare. De fapt, piperul negru este un condiment clasic folosit în Europa de sute de ani. Descoperă și tu topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate.

condimente asiatice pe o masă
Aromele bucătăriei asiatice vin și din combinația de condimente folosite / Shutterstock

Pe lângă condimentele care au fost adoptate de bucătăria internațională, asiaticii mai folosesc și altele pe care le vei găsi mai greu în magazinele de la noi, dar pe care merită să le cauți și să le încerci.

În plus, pentru bucătăria asiatică este important și modul în care sunt combinate condimentele.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Topul celor mai populare condimente asiatice

Alăturarea lor și tehnicile de lucru le fac să fie cu adevărat speciale și să dea aromele specifice acestei părți de lume.

Ardei chili

Ardeii chili fac parte din familia ardei grași, roșiilor și vinetelor. Se găsesc în diferite culori: verzi, roșii, galbeni și portocalii.

Ardeii chili se pot consuma ca atare sau în diverse preparate/ Shutterstock

De obicei sunt destul de picanți și pot fi consumați ca atare sau în diverse preparate. În unele țări din Asia, în special în India și Coreea de Sud, sunt transformați în pastă sau pudră ca mai apoi să fie adăugate în mâncăruri.

Semințe de coriandru

Semițele de coriandru sunt semințele culese de la planta de coriandru. Au o aromă cu note de lămâie și sunt folosite destul de des în bucătăria asiatică, în special în India, China și Thailanda.

Semințele de coriandru sunt de obicei încălzite pentru a li se intensifica aroma/ Shutterstock

Se pot folosi întregi sau măcinate sau pot fi prăjite pentru câteva secunde pentru a li se intensifica aroma.

Turmeric

Turmericul se folosește în Asia de mii de ani, în special în India. Chinezii și indonezienii își aromează și ei preparatele folosindu-l.

Turmericul este utilizat și ca medicament/ Shutterstock

În bucătăria occidentală este cunoscut mai degrabă ca ingredient în curry sau în preparatele indiene. În Asia este folosit aproape în orice fel de preparat de la supe la deserturi. Este unul dintre acele condimente asiatice căruia i se atribuie și proprietăți medicinale.

Șofran

Șofranul este cel mai scump condiment din lume, dar și cel mai des sofisticat. Țara cu cea mai mare producție este Iranul, urmată de India și Spania.

Șofranul este foarte utilizat în India/ Shutterstock

Are o aromă ușor amară și este utilizat în preparate cu orez, curry sau supe. De asemenea, este un ingredient destul de popular și pentru deserturi.

Chimen

Chimenul este destul de popular și la noi, dar nu la fel ca în bucătăria asiatică. Nu sunt folosite doar pentru gust, cu și pentru beneficiile asupra sănătății.

Chimenul poate fi și medicament/ Shutterstock

Au proprietăți antioxidante și pot îmbunătăți procesul de digestie, reducând inflamațiile și durerile.

Frunze de curry

Frunzele de curry sunt folosite în special în bucătăria indiană, atât proaspete, cât și uscate.  Au o aromă foarte puternică.

Frunzele de curry nu lipsesc din bucătăria asiatică/ Shutterstock

Se folosesc în preparate din carne, la supe, la orez, chiar și în marinade. Atunci când sunt gătite se vor înmuia. Se potrivesc bine cu ardeii chili roșii, cu turmericul și chimenul.

Semințe de schinduf

Semințele de schimduf se folosesc atât în bucătăria asiatică, dar și în cea din nordul Africii. Sunt foarte bogate în fibre și în proteine. Au o aromă cu note subtile de nuci și se folosesc în general în preparate de tip curry.

Semințele de schinduf au aromă de nuci/ Shutterstock

5 condimente

Amestecul chinezesc ”5 condimente” este popular în toată Asia, dar așa cum îi spune numele, își are originea în China.

”5 condimente” este un amestec specific chinezesc/ Shutterstock

Conține scorțișoară, anason stelat, semințe de fenicul, piper Sichuan și cuișoare. Are o aromă ușor picantă și se poate folosi în preparate atât vegetariene, cât și cu carne.

Rădăcină de galangal

Galangalul este înrudit cu ghimbirul, având o aromă citrică, ușor piperată. Este folosit atât drept condiment, cât și pentru prepararea ceaiului sau ca plantă medicinală.

Rădăcina de galangal poate avea și proprietăți vindecătoare/ Shutterstock

Este foarte bogat în antioxidanți și are proprietăți anti-inflamatoare și anti-cancerigene. Este disponibil atât proaspăt, cât și uscat.

Cel proaspăt trebuie păstrat la frigider unde va rezista până la două săptămâni. Varianta uscată se păstrează timp de până la 6 luni în locuri întunecoase și reci.

Face parte din categoria de condimente asiatice care este folosit aproape exclusiv în bucătăria locală.

Usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai populare ingrediente și în bucătăria asiatică. Este folosit atât pentru aromă, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății.

Usturoiul este folosit mai ales în bucătăria chineză/ Shutterstock

Cel mai popular fel de mâncare asiatic ce conține usturoi este orezul prăjit.

Ghimbir

Ghimbirul se găsește atât proaspăt, cât și uscat sau pudră. Se adaugă la gătit atât în timpul preparării, dar și la final pentru a condimenta felurile de mâncare.

Ghimbirul se utilizează ca ingredient în preparate sărate, dulci și băuturi/ Shutterstock

Se folosește și pentru prepararea ceaiurilor și a smoothieurilor. Are proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.

Lemongrass

Lemongrass este o plantă care crește în regiunile cu climă tropicală din Asia. Este folosită cu precădere în bucătăria vietnameză și thailandeză pentru gustul său ușor citric.

Lemongrassul are un gust ușor citric/ Shutterstock

Este unul dintre acele condimente asiatice care se folosește și în medicina chinezească și în cea Ayurvedică.

Nucșoară

Nucșoara crește într-un arbore mereu verde, care crește în Insula Banda din Arhipelagul Indoneziei. Este folosită în toată Asia, în preparate dulci sau sărate.

Nucșoara are o aromă puternică/ Shutterstock

Pe lângă aroma unică îi sunt recunoscute și beneficiile asupra sănătății: îmbunătățește digestia, funcțiile cognitive și reduce inflamațiile.

Anason stelat

Anasonul stelat are o aromă similară cu cea a lemnului dulce. De obicei, este mărunțită sau transformată în pudră înainte de a fi folosită în preparate.

Anasonul stelat se consumă de obicei sub formă de pudră/ Shutterstock

Cu cât este expus mai mult la aer cu atât își va pierde mai repede proprietățile și aroma, așa că trebuie să o păstrezi în recipiente închise ermetic.

Piper Sichuan

Piperul Sichuan este o varietate care crește în provincia Sichuan din China.Este unul dintre acele condimente asiatice cu o aromă ușor citrică și este destul de picant.

Piperul Sichuan este folosit cu precădere în China/ Shutterstock

Înainte de a fi folosiți trebuie încălziți puțin pentru a se elibera toate uleiurile volatile.

Garam Masala

Garam Masala se folosește cu precădere în India, însă în ultimii ani a devenit popular în întreaga lume. Nu este un condimente în sine, ci un amestec de cardamon, scorțișoară, cuișoare, chimen, piper negru, nucșoară.

Garam masala este un amestec de mai multe condimente/ Shutterstock

În funcție de zonă, combinația poate suferi modificări. Se folosește la curry, tocănițe, supe, preparate din orez, chiar și la prăjituri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ciorbă de burtă ardelenească
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
alimentele ultraprocesate
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Lacul care a secat în proporţie de 98%. Peştii şi crustaceele au dispărut
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Gabi Tamaş şi Dan Alexa, luaţi cu maşina de poliţie în Asia Express. Ce li s-a putut întâmpla celor doi pe amp;#8220;Drumul Eroilor”
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
Başak Gümülcinelioğlu a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Cum arată în prezent actrița din Dragostea plutește în aer
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide