Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate

Poți folosi condimente asiatice în rețetele tale pentru a le da un plus de aromă. Pe unele dintre ele probabil le folosești de ani de zile fără să știi de unde sunt originare. De fapt, piperul negru este un condiment clasic folosit în Europa de sute de ani. Descoperă și tu topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate.

condimente asiatice pe o masă
Aromele bucătăriei asiatice vin și din combinația de condimente folosite / Shutterstock

Pe lângă condimentele care au fost adoptate de bucătăria internațională, asiaticii mai folosesc și altele pe care le vei găsi mai greu în magazinele de la noi, dar pe care merită să le cauți și să le încerci.

În plus, pentru bucătăria asiatică este important și modul în care sunt combinate condimentele.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Topul celor mai populare condimente asiatice

Alăturarea lor și tehnicile de lucru le fac să fie cu adevărat speciale și să dea aromele specifice acestei părți de lume.

Ardei chili

Ardeii chili fac parte din familia ardei grași, roșiilor și vinetelor. Se găsesc în diferite culori: verzi, roșii, galbeni și portocalii.

Ardeii chili se pot consuma ca atare sau în diverse preparate/ Shutterstock

De obicei sunt destul de picanți și pot fi consumați ca atare sau în diverse preparate. În unele țări din Asia, în special în India și Coreea de Sud, sunt transformați în pastă sau pudră ca mai apoi să fie adăugate în mâncăruri.

Semințe de coriandru

Semițele de coriandru sunt semințele culese de la planta de coriandru. Au o aromă cu note de lămâie și sunt folosite destul de des în bucătăria asiatică, în special în India, China și Thailanda.

Semințele de coriandru sunt de obicei încălzite pentru a li se intensifica aroma/ Shutterstock

Se pot folosi întregi sau măcinate sau pot fi prăjite pentru câteva secunde pentru a li se intensifica aroma.

Turmeric

Turmericul se folosește în Asia de mii de ani, în special în India. Chinezii și indonezienii își aromează și ei preparatele folosindu-l.

Turmericul este utilizat și ca medicament/ Shutterstock

În bucătăria occidentală este cunoscut mai degrabă ca ingredient în curry sau în preparatele indiene. În Asia este folosit aproape în orice fel de preparat de la supe la deserturi. Este unul dintre acele condimente asiatice căruia i se atribuie și proprietăți medicinale.

Șofran

Șofranul este cel mai scump condiment din lume, dar și cel mai des sofisticat. Țara cu cea mai mare producție este Iranul, urmată de India și Spania.

Șofranul este foarte utilizat în India/ Shutterstock

Are o aromă ușor amară și este utilizat în preparate cu orez, curry sau supe. De asemenea, este un ingredient destul de popular și pentru deserturi.

Chimen

Chimenul este destul de popular și la noi, dar nu la fel ca în bucătăria asiatică. Nu sunt folosite doar pentru gust, cu și pentru beneficiile asupra sănătății.

Chimenul poate fi și medicament/ Shutterstock

Au proprietăți antioxidante și pot îmbunătăți procesul de digestie, reducând inflamațiile și durerile.

Frunze de curry

Frunzele de curry sunt folosite în special în bucătăria indiană, atât proaspete, cât și uscate.  Au o aromă foarte puternică.

Frunzele de curry nu lipsesc din bucătăria asiatică/ Shutterstock

Se folosesc în preparate din carne, la supe, la orez, chiar și în marinade. Atunci când sunt gătite se vor înmuia. Se potrivesc bine cu ardeii chili roșii, cu turmericul și chimenul.

Semințe de schinduf

Semințele de schimduf se folosesc atât în bucătăria asiatică, dar și în cea din nordul Africii. Sunt foarte bogate în fibre și în proteine. Au o aromă cu note subtile de nuci și se folosesc în general în preparate de tip curry.

Semințele de schinduf au aromă de nuci/ Shutterstock

5 condimente

Amestecul chinezesc ”5 condimente” este popular în toată Asia, dar așa cum îi spune numele, își are originea în China.

”5 condimente” este un amestec specific chinezesc/ Shutterstock

Conține scorțișoară, anason stelat, semințe de fenicul, piper Sichuan și cuișoare. Are o aromă ușor picantă și se poate folosi în preparate atât vegetariene, cât și cu carne.

Rădăcină de galangal

Galangalul este înrudit cu ghimbirul, având o aromă citrică, ușor piperată. Este folosit atât drept condiment, cât și pentru prepararea ceaiului sau ca plantă medicinală.

Rădăcina de galangal poate avea și proprietăți vindecătoare/ Shutterstock

Este foarte bogat în antioxidanți și are proprietăți anti-inflamatoare și anti-cancerigene. Este disponibil atât proaspăt, cât și uscat.

Cel proaspăt trebuie păstrat la frigider unde va rezista până la două săptămâni. Varianta uscată se păstrează timp de până la 6 luni în locuri întunecoase și reci.

Face parte din categoria de condimente asiatice care este folosit aproape exclusiv în bucătăria locală.

Usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai populare ingrediente și în bucătăria asiatică. Este folosit atât pentru aromă, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății.

Usturoiul este folosit mai ales în bucătăria chineză/ Shutterstock

Cel mai popular fel de mâncare asiatic ce conține usturoi este orezul prăjit.

Ghimbir

Ghimbirul se găsește atât proaspăt, cât și uscat sau pudră. Se adaugă la gătit atât în timpul preparării, dar și la final pentru a condimenta felurile de mâncare.

Ghimbirul se utilizează ca ingredient în preparate sărate, dulci și băuturi/ Shutterstock

Se folosește și pentru prepararea ceaiurilor și a smoothieurilor. Are proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.

Lemongrass

Lemongrass este o plantă care crește în regiunile cu climă tropicală din Asia. Este folosită cu precădere în bucătăria vietnameză și thailandeză pentru gustul său ușor citric.

Lemongrassul are un gust ușor citric/ Shutterstock

Este unul dintre acele condimente asiatice care se folosește și în medicina chinezească și în cea Ayurvedică.

Nucșoară

Nucșoara crește într-un arbore mereu verde, care crește în Insula Banda din Arhipelagul Indoneziei. Este folosită în toată Asia, în preparate dulci sau sărate.

Nucșoara are o aromă puternică/ Shutterstock

Pe lângă aroma unică îi sunt recunoscute și beneficiile asupra sănătății: îmbunătățește digestia, funcțiile cognitive și reduce inflamațiile.

Anason stelat

Anasonul stelat are o aromă similară cu cea a lemnului dulce. De obicei, este mărunțită sau transformată în pudră înainte de a fi folosită în preparate.

Anasonul stelat se consumă de obicei sub formă de pudră/ Shutterstock

Cu cât este expus mai mult la aer cu atât își va pierde mai repede proprietățile și aroma, așa că trebuie să o păstrezi în recipiente închise ermetic.

Piper Sichuan

Piperul Sichuan este o varietate care crește în provincia Sichuan din China.Este unul dintre acele condimente asiatice cu o aromă ușor citrică și este destul de picant.

Piperul Sichuan este folosit cu precădere în China/ Shutterstock

Înainte de a fi folosiți trebuie încălziți puțin pentru a se elibera toate uleiurile volatile.

Garam Masala

Garam Masala se folosește cu precădere în India, însă în ultimii ani a devenit popular în întreaga lume. Nu este un condimente în sine, ci un amestec de cardamon, scorțișoară, cuișoare, chimen, piper negru, nucșoară.

Garam masala este un amestec de mai multe condimente/ Shutterstock

În funcție de zonă, combinația poate suferi modificări. Se folosește la curry, tocănițe, supe, preparate din orez, chiar și la prăjituri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Porții de ruladă cu ness
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Ruladă cu ness. Rețeta unui desert rafinat și aromat
Galette cu pere și migdale porționată, alături de un bol cu miere, unul cu brânză și o jumătate de pară
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Galette cu pere și migdale. Un desert de toamnă simplu și gustos
Pastă de sardine în borcan și pe felii de pâine
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Pastă de sardine. Rețetă simplă pentru o gustare delicioasă
Ciorbă de burtă pusă într-un castron alături de un ardei iute
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Rețetă simplă de ciorbă de burtă. Ce să adaugi pentru a ieși perfectă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
plăcintă cu mere pe o farfurie
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
un bol cu sos de soia pus pe o masă de lemn
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Tot ce ai nevoie să știi despre sosul de soia. 10 lucruri pe care probabil nu le cunoșteai
Un bol plin cu ramen
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
06:10
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
9 octombrie, 07:23
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
9 octombrie, 06:19
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
8 octombrie, 08:20
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Porție de tort Malakoff
8 octombrie, 06:28
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
7 octombrie, 08:40
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
7 octombrie, 06:36
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Kombucha pusă într-un borcan transparent
6 octombrie, 12:00
Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi Ce este Kombucha și de ce ar trebui să o bei în fiecare zi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
1
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Cartofi franțuzești. Rețetă de cartofi cu ouă fierte la cuptor
Dacă adori preparatele pe bază de cartofi, îți propunem pentru o masă delicioasă rețeta de cartofi franțuzești. Nu este o rețetă complexă, iar ingredientele folosite sunt simple și foarte accesibile. Poți...
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
2
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată, pentru micul dejun
Dacă obișnuiești să servești biscuiți la micul dejun sau ca gustare de-a lungul zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de biscuiți din fulgi de cereale cu ciocolată. Rețeta este rapidă și...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
3
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
4
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
5
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Vinete marinate cu usturoi, ideale ca garnitură sau ca aperitiv
Rețeta de vinete marinate cu usturoi poate fi preparată ca și gustare savuroasă și sănătoasă, sau pentru a fi servită ca aperitiv sau garnitură. Preparate astfel vinete sunt fragede, aromate și...
Parteneri
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
6 obiceiuri care îți alimentează anxietatea. La ce să renunți pentru a obține o stare de bine
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
PFA sau SRL? Unde plăteşti taxe mai mici la un venit anual de 45.000 de lei
Cine e tânăra de 24 de ani care a declanşat un scandal uriaş, după ce a fost surprinsă în compania unui bărbat de 61 de ani
Cine e tânăra de 24 de ani care a declanşat un scandal uriaş, după ce a fost surprinsă în compania unui bărbat de 61 de ani
Cine e tânăra de 24 de ani care a declanşat un scandal uriaş, după ce a fost surprinsă în compania unui bărbat de 61 de ani
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Bărbații care se căsătoresc cu această tipologie de femei ajung să divorțeze. Care sunt semnalele
Află câți ani au gemenii faimoasei Victoria Ruffo, protagonista din La Madrastra. Așa au crescut cei doi
Află câți ani au gemenii faimoasei Victoria Ruffo, protagonista din La Madrastra. Așa au crescut cei doi
Află câți ani au gemenii faimoasei Victoria Ruffo, protagonista din La Madrastra. Așa au crescut cei doi
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
De ce devine verde Antarctica. Experții sunt extrem de îngrijorați din cauza fenomenului
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Pateuri cu mere și aluat foietaj de casă
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Ceaiul în sarcină. Cât de sigur este pentru sănătatea mămicii și a bebelușului
Taylor Swift a strălucit la meciul dintre Kansas City Chiefs și New Orleans Saints. Diva și-a susținut iubitul fotbalist, la două zile după ce acesta a împlinit 35 de ani
Taylor Swift a strălucit la meciul dintre Kansas City Chiefs și New Orleans Saints. Diva și-a susținut iubitul fotbalist, la două zile după ce acesta a împlinit 35 de ani
Taylor Swift a strălucit la meciul dintre Kansas City Chiefs și New Orleans Saints. Diva și-a susținut iubitul fotbalist, la două zile după ce acesta a împlinit 35 de ani
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
Cum să mănânci mai puțin fără să te înfometezi. 10 trucuri care taie pofta de mâncare
fresh
Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Tort Malakoff. Rețetă tradițională din bucătăria austriacă

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece

Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
închide