Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Poți folosi condimente asiatice în rețetele tale pentru a le da un plus de aromă. Pe unele dintre ele probabil le folosești de ani de zile fără să știi de unde sunt originare. De fapt, piperul negru este un condiment clasic folosit în Europa de sute de ani. Descoperă și tu topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate.
Pe lângă condimentele care au fost adoptate de bucătăria internațională, asiaticii mai folosesc și altele pe care le vei găsi mai greu în magazinele de la noi, dar pe care merită să le cauți și să le încerci.
În plus, pentru bucătăria asiatică este important și modul în care sunt combinate condimentele.
Topul celor mai populare condimente asiatice
Alăturarea lor și tehnicile de lucru le fac să fie cu adevărat speciale și să dea aromele specifice acestei părți de lume.
Ardei chili
Ardeii chili fac parte din familia ardei grași, roșiilor și vinetelor. Se găsesc în diferite culori: verzi, roșii, galbeni și portocalii.
De obicei sunt destul de picanți și pot fi consumați ca atare sau în diverse preparate. În unele țări din Asia, în special în India și Coreea de Sud, sunt transformați în pastă sau pudră ca mai apoi să fie adăugate în mâncăruri.
Semințe de coriandru
Semițele de coriandru sunt semințele culese de la planta de coriandru. Au o aromă cu note de lămâie și sunt folosite destul de des în bucătăria asiatică, în special în India, China și Thailanda.
Se pot folosi întregi sau măcinate sau pot fi prăjite pentru câteva secunde pentru a li se intensifica aroma.
Turmeric
Turmericul se folosește în Asia de mii de ani, în special în India. Chinezii și indonezienii își aromează și ei preparatele folosindu-l.
În bucătăria occidentală este cunoscut mai degrabă ca ingredient în curry sau în preparatele indiene. În Asia este folosit aproape în orice fel de preparat de la supe la deserturi. Este unul dintre acele condimente asiatice căruia i se atribuie și proprietăți medicinale.
Șofran
Șofranul este cel mai scump condiment din lume, dar și cel mai des sofisticat. Țara cu cea mai mare producție este Iranul, urmată de India și Spania.
Are o aromă ușor amară și este utilizat în preparate cu orez, curry sau supe. De asemenea, este un ingredient destul de popular și pentru deserturi.
Chimen
Chimenul este destul de popular și la noi, dar nu la fel ca în bucătăria asiatică. Nu sunt folosite doar pentru gust, cu și pentru beneficiile asupra sănătății.
Au proprietăți antioxidante și pot îmbunătăți procesul de digestie, reducând inflamațiile și durerile.
Frunze de curry
Frunzele de curry sunt folosite în special în bucătăria indiană, atât proaspete, cât și uscate. Au o aromă foarte puternică.
Se folosesc în preparate din carne, la supe, la orez, chiar și în marinade. Atunci când sunt gătite se vor înmuia. Se potrivesc bine cu ardeii chili roșii, cu turmericul și chimenul.
Semințe de schinduf
Semințele de schimduf se folosesc atât în bucătăria asiatică, dar și în cea din nordul Africii. Sunt foarte bogate în fibre și în proteine. Au o aromă cu note subtile de nuci și se folosesc în general în preparate de tip curry.
5 condimente
Amestecul chinezesc ”5 condimente” este popular în toată Asia, dar așa cum îi spune numele, își are originea în China.
Conține scorțișoară, anason stelat, semințe de fenicul, piper Sichuan și cuișoare. Are o aromă ușor picantă și se poate folosi în preparate atât vegetariene, cât și cu carne.
Rădăcină de galangal
Galangalul este înrudit cu ghimbirul, având o aromă citrică, ușor piperată. Este folosit atât drept condiment, cât și pentru prepararea ceaiului sau ca plantă medicinală.
Este foarte bogat în antioxidanți și are proprietăți anti-inflamatoare și anti-cancerigene. Este disponibil atât proaspăt, cât și uscat.
Cel proaspăt trebuie păstrat la frigider unde va rezista până la două săptămâni. Varianta uscată se păstrează timp de până la 6 luni în locuri întunecoase și reci.
Face parte din categoria de condimente asiatice care este folosit aproape exclusiv în bucătăria locală.
Usturoi
Usturoiul este unul dintre cele mai populare ingrediente și în bucătăria asiatică. Este folosit atât pentru aromă, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății.
Cel mai popular fel de mâncare asiatic ce conține usturoi este orezul prăjit.
Ghimbir
Ghimbirul se găsește atât proaspăt, cât și uscat sau pudră. Se adaugă la gătit atât în timpul preparării, dar și la final pentru a condimenta felurile de mâncare.
Se folosește și pentru prepararea ceaiurilor și a smoothieurilor. Are proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.
Lemongrass
Lemongrass este o plantă care crește în regiunile cu climă tropicală din Asia. Este folosită cu precădere în bucătăria vietnameză și thailandeză pentru gustul său ușor citric.
Este unul dintre acele condimente asiatice care se folosește și în medicina chinezească și în cea Ayurvedică.
Nucșoară
Nucșoara crește într-un arbore mereu verde, care crește în Insula Banda din Arhipelagul Indoneziei. Este folosită în toată Asia, în preparate dulci sau sărate.
Pe lângă aroma unică îi sunt recunoscute și beneficiile asupra sănătății: îmbunătățește digestia, funcțiile cognitive și reduce inflamațiile.
Anason stelat
Anasonul stelat are o aromă similară cu cea a lemnului dulce. De obicei, este mărunțită sau transformată în pudră înainte de a fi folosită în preparate.
Cu cât este expus mai mult la aer cu atât își va pierde mai repede proprietățile și aroma, așa că trebuie să o păstrezi în recipiente închise ermetic.
Piper Sichuan
Piperul Sichuan este o varietate care crește în provincia Sichuan din China.Este unul dintre acele condimente asiatice cu o aromă ușor citrică și este destul de picant.
Înainte de a fi folosiți trebuie încălziți puțin pentru a se elibera toate uleiurile volatile.
Garam Masala
Garam Masala se folosește cu precădere în India, însă în ultimii ani a devenit popular în întreaga lume. Nu este un condimente în sine, ci un amestec de cardamon, scorțișoară, cuișoare, chimen, piper negru, nucșoară.
În funcție de zonă, combinația poate suferi modificări. Se folosește la curry, tocănițe, supe, preparate din orez, chiar și la prăjituri.