Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate

Poți folosi condimente asiatice în rețetele tale pentru a le da un plus de aromă. Pe unele dintre ele probabil le folosești de ani de zile fără să știi de unde sunt originare. De fapt, piperul negru este un condiment clasic folosit în Europa de sute de ani. Descoperă și tu topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate.

condimente asiatice pe o masă
Aromele bucătăriei asiatice vin și din combinația de condimente folosite / Shutterstock

Pe lângă condimentele care au fost adoptate de bucătăria internațională, asiaticii mai folosesc și altele pe care le vei găsi mai greu în magazinele de la noi, dar pe care merită să le cauți și să le încerci.

În plus, pentru bucătăria asiatică este important și modul în care sunt combinate condimentele.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Topul celor mai populare condimente asiatice

Alăturarea lor și tehnicile de lucru le fac să fie cu adevărat speciale și să dea aromele specifice acestei părți de lume.

Ardei chili

Ardeii chili fac parte din familia ardei grași, roșiilor și vinetelor. Se găsesc în diferite culori: verzi, roșii, galbeni și portocalii.

Ardeii chili se pot consuma ca atare sau în diverse preparate/ Shutterstock

De obicei sunt destul de picanți și pot fi consumați ca atare sau în diverse preparate. În unele țări din Asia, în special în India și Coreea de Sud, sunt transformați în pastă sau pudră ca mai apoi să fie adăugate în mâncăruri.

Semințe de coriandru

Semițele de coriandru sunt semințele culese de la planta de coriandru. Au o aromă cu note de lămâie și sunt folosite destul de des în bucătăria asiatică, în special în India, China și Thailanda.

Semințele de coriandru sunt de obicei încălzite pentru a li se intensifica aroma/ Shutterstock

Se pot folosi întregi sau măcinate sau pot fi prăjite pentru câteva secunde pentru a li se intensifica aroma.

Turmeric

Turmericul se folosește în Asia de mii de ani, în special în India. Chinezii și indonezienii își aromează și ei preparatele folosindu-l.

Turmericul este utilizat și ca medicament/ Shutterstock

În bucătăria occidentală este cunoscut mai degrabă ca ingredient în curry sau în preparatele indiene. În Asia este folosit aproape în orice fel de preparat de la supe la deserturi. Este unul dintre acele condimente asiatice căruia i se atribuie și proprietăți medicinale.

Șofran

Șofranul este cel mai scump condiment din lume, dar și cel mai des sofisticat. Țara cu cea mai mare producție este Iranul, urmată de India și Spania.

Șofranul este foarte utilizat în India/ Shutterstock

Are o aromă ușor amară și este utilizat în preparate cu orez, curry sau supe. De asemenea, este un ingredient destul de popular și pentru deserturi.

Chimen

Chimenul este destul de popular și la noi, dar nu la fel ca în bucătăria asiatică. Nu sunt folosite doar pentru gust, cu și pentru beneficiile asupra sănătății.

Chimenul poate fi și medicament/ Shutterstock

Au proprietăți antioxidante și pot îmbunătăți procesul de digestie, reducând inflamațiile și durerile.

Frunze de curry

Frunzele de curry sunt folosite în special în bucătăria indiană, atât proaspete, cât și uscate.  Au o aromă foarte puternică.

Frunzele de curry nu lipsesc din bucătăria asiatică/ Shutterstock

Se folosesc în preparate din carne, la supe, la orez, chiar și în marinade. Atunci când sunt gătite se vor înmuia. Se potrivesc bine cu ardeii chili roșii, cu turmericul și chimenul.

Semințe de schinduf

Semințele de schimduf se folosesc atât în bucătăria asiatică, dar și în cea din nordul Africii. Sunt foarte bogate în fibre și în proteine. Au o aromă cu note subtile de nuci și se folosesc în general în preparate de tip curry.

Semințele de schinduf au aromă de nuci/ Shutterstock

5 condimente

Amestecul chinezesc ”5 condimente” este popular în toată Asia, dar așa cum îi spune numele, își are originea în China.

”5 condimente” este un amestec specific chinezesc/ Shutterstock

Conține scorțișoară, anason stelat, semințe de fenicul, piper Sichuan și cuișoare. Are o aromă ușor picantă și se poate folosi în preparate atât vegetariene, cât și cu carne.

Rădăcină de galangal

Galangalul este înrudit cu ghimbirul, având o aromă citrică, ușor piperată. Este folosit atât drept condiment, cât și pentru prepararea ceaiului sau ca plantă medicinală.

Rădăcina de galangal poate avea și proprietăți vindecătoare/ Shutterstock

Este foarte bogat în antioxidanți și are proprietăți anti-inflamatoare și anti-cancerigene. Este disponibil atât proaspăt, cât și uscat.

Cel proaspăt trebuie păstrat la frigider unde va rezista până la două săptămâni. Varianta uscată se păstrează timp de până la 6 luni în locuri întunecoase și reci.

Face parte din categoria de condimente asiatice care este folosit aproape exclusiv în bucătăria locală.

Usturoi

Usturoiul este unul dintre cele mai populare ingrediente și în bucătăria asiatică. Este folosit atât pentru aromă, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății.

Usturoiul este folosit mai ales în bucătăria chineză/ Shutterstock

Cel mai popular fel de mâncare asiatic ce conține usturoi este orezul prăjit.

Ghimbir

Ghimbirul se găsește atât proaspăt, cât și uscat sau pudră. Se adaugă la gătit atât în timpul preparării, dar și la final pentru a condimenta felurile de mâncare.

Ghimbirul se utilizează ca ingredient în preparate sărate, dulci și băuturi/ Shutterstock

Se folosește și pentru prepararea ceaiurilor și a smoothieurilor. Are proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.

Lemongrass

Lemongrass este o plantă care crește în regiunile cu climă tropicală din Asia. Este folosită cu precădere în bucătăria vietnameză și thailandeză pentru gustul său ușor citric.

Lemongrassul are un gust ușor citric/ Shutterstock

Este unul dintre acele condimente asiatice care se folosește și în medicina chinezească și în cea Ayurvedică.

Nucșoară

Nucșoara crește într-un arbore mereu verde, care crește în Insula Banda din Arhipelagul Indoneziei. Este folosită în toată Asia, în preparate dulci sau sărate.

Nucșoara are o aromă puternică/ Shutterstock

Pe lângă aroma unică îi sunt recunoscute și beneficiile asupra sănătății: îmbunătățește digestia, funcțiile cognitive și reduce inflamațiile.

Anason stelat

Anasonul stelat are o aromă similară cu cea a lemnului dulce. De obicei, este mărunțită sau transformată în pudră înainte de a fi folosită în preparate.

Anasonul stelat se consumă de obicei sub formă de pudră/ Shutterstock

Cu cât este expus mai mult la aer cu atât își va pierde mai repede proprietățile și aroma, așa că trebuie să o păstrezi în recipiente închise ermetic.

Piper Sichuan

Piperul Sichuan este o varietate care crește în provincia Sichuan din China.Este unul dintre acele condimente asiatice cu o aromă ușor citrică și este destul de picant.

Piperul Sichuan este folosit cu precădere în China/ Shutterstock

Înainte de a fi folosiți trebuie încălziți puțin pentru a se elibera toate uleiurile volatile.

Garam Masala

Garam Masala se folosește cu precădere în India, însă în ultimii ani a devenit popular în întreaga lume. Nu este un condimente în sine, ci un amestec de cardamon, scorțișoară, cuișoare, chimen, piper negru, nucșoară.

Garam masala este un amestec de mai multe condimente/ Shutterstock

În funcție de zonă, combinația poate suferi modificări. Se folosește la curry, tocănițe, supe, preparate din orez, chiar și la prăjituri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide