20 de alimente fără calorii. Ce să mănânci dacă vrei să nu te îngrași

Dacă obișnuiești să ronțăi între mese sau vrei să ai o dietă cu un aport caloric mai mic sigur ai căutat o listă cu alimente fără calorii. Acestea chiar există și nu vorbim despre produse industrializate. Sunt fructe și legume pe care ar trebui să le introduci în meniul tău zilnic.

alimente fără calorii pe o masă gri
Alimentele fără calorii trebuie combinate cu preparate cu proteine de calitate / Shutterstock

Poți să ai gustări peste zi fără să te temi că te vor îngrășa. Ba chiar vei vedea că poți să și slăbești pentru că există alimente fără calorii pe care le poți mânca în ce cantitate vrei tu. Condiția este să nu ai alături de ele niciun adaos, cum sunt sosurile sau dressingurile.

Indiferent de dieta pe care vrei să o ții țelul este să mănânci mai puține calorii decât arzi. În cazul în care vrei să ai deficit caloric este încă important să iei în considerare că ai nevoie de un echilibru în ceea ce privește aportul de nutrienți. Dacă vei consuma numai alimente sărace în calorii cu siguranță la un moment dat vei începe să resimți frustrare și îți va fi foarte foame. Este important să te asiguri că aceste alimente fără calorii conțin și proteine, carbohidrați bogați în fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente fără calorii într-o dietă echilibrată

Când fibrele, proteinele și grăsimile sunt consumate împreună, vei simți un grad de sațietate mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp. De exemplu, carbohidrații bogați în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, fasolea și lintea, îți vor da suficientă energie și nu vei simți că îți este foame la scurt timp după masă.

Proteinele din produse de origine animală sunt esențiale atunci când vrei să slăbești pentru că ajută la menținerea masei musculare și la eliminarea grăsimilor. Lipidele, cum sunt uleiul de măsline extravirgin, somonul și alți pești grași, avocado și nucile, sunt importante pentru că îți dau senzația că ești sătulă după masă.

Pe lista alimentelor fără calorii intră fructe și legume, iar nutriționiștii citați de BodyandSoul.com spun că există chiar și calorii negative. Lisa Moskovitz citată de această publicație menționează că ”o regulă legată de nutriție de care trebuie să ții cont este că dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat chiar este.”

Explicația caloriilor negative este simplă: organismul tău are nevoie de mai multă energie să proceseze anumite alimente decât au acestea. De exemplu, tijele de țelină au 14 calorii pentru o porție însă corpul folosește mai multe pentru a le digera.

Dieta ta nu trebuie să se bazeze exclusiv pe aceste fructe și legume pentru că la sfârșitul zilei te vei simți foarte înfometată și vei ajunge să mănânci exact ce ai evitat toată ziua. O alimentație echilibrată presupune combinarea alimentelor fără calorii cu proteine și grăsimi de calitate, o hidratare adecvată și mișcare.

Nutriționiștii citați de publicația menționată anterior au realizat o listă cu ce ar trebui să consumi dacă vrei să ai un aport caloric cât mai mic.

Mere

52 kcal/ 100 g, 13 g carbohidrați, 2 grame fibre

Merele sunt bogate în quercetină și pectină. Quercetina este un flavonoid, un tip de substanță chimică vegetală naturală care are efecte antioxidante și antiinflamatorii. Pectina este un tip de fibră solubilă care poate ajuta la prevenirea constipației.

De asemenea, este fermentată de bacteriile benefice din colon, care produc acizi grași cu lanț scurt care pot juca un rol în prevenirea bolilor cronice, inclusiv a anumitor tipuri de cancer și afecțiuni intestinale.

Merele au un aport important de potasiu, vitamina C și vitamina A. Află mai multe despre beneficiile consumului de mere.

Caise

45 kcal/ 100 g, 1 g proteine, 11 g carbohidrați, 2 g fibre

Caisele sunt bogate în potasiu, fosfor și beta caroten, acesta din urmă fiind convertit în vitamina A. Ele oferă, de asemenea, calciu, fier, magneziu, vitamina C și acid folic.

Sfeclă

43 kcal/100 g, 1 g proteine, 9 g carbohidrați, 2 g fibre

Sfecla este o sursă foarte bună de acid folic și mangan, dar și de potasiu. Folatul este important pentru sinteza ADN-ului și prevenirea defectelor tubului neural în timpul sarcinii, în timp ce manganul este o componentă a enzimelor antioxidante și ajută la descompunerea glucozei și proteinelor. Potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. 

Broccoli

28 kcal/100 g, 2 g proteine, 5 g carbphidrați

Broccoli este plin de vitamine și minerale. Este o sursă excelentă de vitamina C care întărește imunitatea, oferind peste 81 mg, sau aproximativ 135% din necesarul zilnic. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina K , importantă pentru sănătatea oaselor și vindecarea rănilor.

Mineralele din broccoli includ mangan, potasiu și fosfor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic, de vitamina A și de alte vitamine din grupul B.

Conopidă

25 kcal/100 g, 1 g proteine, 4 g carbohidrați, 2 g fibre

Conopida este o sursă excelentă de vitamina C, asigurând jumătate din doza zilnică recomandată pentru un adult. Mai conține vitamina B6 și magneziu. De asemenea, are un aport important de calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, fluor.

Țelină

16 kcal/ 100 g, 2 g proteine, 1 g carbohidrați, 1 g fibre

În ciuda conținutului scăzut de calorii, țelina oferă mai mulți micronutrienți. Conține potasiu, acid folic, colină, vitamina A și vitamina K. Țelina are un aport mic de sodiu și fluor natural.

Năsturel

11 kcal/100 g, 2 g proteine, 1 g carbohidrați

Năsturelul este o sursa buna de vitamina C. 100 de grame asigură între 15% și 16% din aportul recomandat din acest micronutrient pentru bărbații adulți și aproximativ 23% din aportul recomandat pentru femeile adulte. Năsturelul conține și vitamina K si vitamina A, potasiu, calciu, magneziu și acid folic.

Usturoi

149 kcal/100 g, 6 g proteine, 33 g carbohidrați, 2 g fibre

Usturoiul conține mai multe vitamine și minerale: vitamina C, zinc, calciu, fier, potasiu, magneziu, vitamina E, vitamina K și mangan, conform USDA.

Grapefruit

32 kcal/100 g, 7 g carbohidrați, 1 g fibre

Grapefruitul este o sursă excelentă de vitamina C, oferind aproape 64% din necesarul zilnic într-o singură porție. Este, de asemenea, o sursă excelentă de beta caroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A ), asigurând 28% din necesarul zilnic. Grapefruitul oferă cantități mici de anumite minerale, cum ar fi potasiu, calciu și magneziu.

Fasole verde

31 kcal/100 g, 1 g proteine, 6 g carbohidrați, 2 g fibre

Fasolea verde oferă organismului mai mulți nutrienți cheie, cum ar fi vitamina K, o vitamină solubilă în grăsimi care ajută la coagularea sângelui. O porție de fasole verde nefiertă oferă 16% din aportul zilnic recomandat de vitamina C și 5% din aportul zilnic de vitamina A. Fasolea verde este o sursă bună de acid folic, riboflavină și tiamină, precum și cupru și magneziu .

Kale

49 kcal/100 g, 4 g proteine, 8 g carbohidrați, 3 g fibre

Varza kale este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina A și vitamina C. Kale are un aport important de calciu, potasiu, mangan, cupru și unele vitamine din grupul B.

Praz

61 kcal/100 g, 1 g proteine, 14 g carbohidrați, 1 g fibre

Prazul este o sursă foarte bună de vitamina K, dar și de vitamina A, mangan, vitamina C și acid folic. Prazul este, de asemenea, surse bune de fitonutrienți, cum ar fi flavonoidele și polifenolii, care pot proteja celulele de deteriorare, pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Lămâie

29 kcal/100 g, 1 g proteine, 8 g carbohidrați, 2 g fibre

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, oferind peste jumătate (30,7 mg) din aportul zilnic recomandat. Există, de asemenea, are cantități mici de tiamină, vitamina B6 și acid folic. Lămâile nu sunt o sursă bună de minerale, dar în cantități mici: calciu, fier și potasiu.

Salată verde

13 kcal/100 g, 1 g proteine, 2 g carbohidrați, 1 g fibre

Salata verde are un aport mic de aproximativ 1% din valoarea zilnică de calciu, fier, potasiu, acid folic, vitamina K și vitamina C.

Ceapă

40 kcal/100 g, 1 g proteine, 9 g carbohidrați, 1 g fibre

Ceapa oferă o varietate mare de nutrienți , în special vitamina C, vitamina B6, acid folic, potasiu și mangan. De asemenea, conține în cantități mici calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, seleniu și colină.

Zmeură

52 kcal/ 100 g, 1 g proteine, 11 g carbohidrați, 6 g fibre

Zmeura este bogată în multe vitamine și minerale esențiale: vitamina C, majoritatea vitaminelor B (în special acid folic), vitamina A, vitamina E și vitamina K. Mineralele din zmeură includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, și seleniu.

Căpșuni

69 kcal/ 100 g, 17 g carbohidrați, 5 g fibre

Căpșunile au un conținut bogat de vitamina C, aproape atingând doza zilnică recomandată la o porție de 200 g. De asemenea, au un aport semnificativ de potasiu, acid folic, calciu și magneziu.

Pepene roșu

30 kcal/100 g, 7 g carbohidrați

Un pepene roșu complet copt are mai mulți nutrienți decât pepenele verde care nu a ajuns la maturitate. O singură porție de pepene verde este o sursă bună de vitamina C și  vitamina A.

Vitamina C ajută la vindecarea rănilor și poate avea proprietăți anti-îmbătrânire și de stimulare a sistemului imunitar.

Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor. Pepenele roșu mai conține cupru, cid pantotenic, biotină și vitaminele B1 și B6. Află mai multe despre beneficiile consumului de pepene.

Nap

37 kcal/100 g, 1 g proteine, 8 g carbohidrați, 2 g fibre

Napul conține potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu și zinc. De asemenea este și o sursă de vitamine:  vitamina C, tiamină, vitamina B6, vitamina B9, niacină, riboflavină, vitamina E.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
un platou plin cu stridii și felii de lămâie
8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti
8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti
Mai multe alimente care te ajută să reduci colesterolul puse pe o masă albă
7 alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul
7 alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cidru de mere pus într-un pahar
05:54
Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
05:42
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Dulceață de gutui după rețeta bunicii pusă în borcan
16 octombrie, 09:05
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
O farfurie plină cu mai multe tipuri de struguri
16 octombrie, 09:01
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
supă de toamnă pusă într-un bol mare
16 octombrie, 08:07
4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos 4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos
O tavă cu cubulețe de dovleac copt
15 octombrie, 09:03
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
O pungă plină cu boabe de porumb care urmează să fie congelată
15 octombrie, 08:58
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată, aranjată pe un tocător de lemn
15 octombrie, 06:07
Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Parteneri
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat
Pâine de casă cu usturoi, unt și pătrunjel în aluat
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. Absolut, e un caz de răpire
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. "Absolut, e un caz de răpire"
Detalii tulburătoare în cazul copiilor dispăruţi ai lui Adrian Marțian. DGASPC avea ordin să-i preia, dar i-a lăsat în grija bonei. "Absolut, e un caz de răpire"
Lovitura uriaşă în afaceri anunţată de milionarul român de doar 28 de ani: „Un proiect la un cu totul alt nivel”
Lovitura uriaşă în afaceri anunţată de milionarul român de doar 28 de ani: „Un proiect la un cu totul alt nivel”
Lovitura uriaşă în afaceri anunţată de milionarul român de doar 28 de ani: „Un proiect la un cu totul alt nivel”
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Andrei Rotaru și-a acoperit tatuajul pe care l-a făcut identic cu cel al Diandrei. Cum a apărut în online și ce detaliu s-a văzut
Irina Baeva rupe tăcerea în legătură cu presupusa împăcare cu Gabriel Soto. Află dacă foștii parteneri vor să-și reia relația de la zero
Irina Baeva rupe tăcerea în legătură cu presupusa împăcare cu Gabriel Soto. Află dacă foștii parteneri vor să-și reia relația de la zero
Irina Baeva rupe tăcerea în legătură cu presupusa împăcare cu Gabriel Soto. Află dacă foștii parteneri vor să-și reia relația de la zero
Google lansează Android 15. Care sunt primele smartphone-uri pe care va fi disponibil
Google lansează Android 15. Care sunt primele smartphone-uri pe care va fi disponibil
Google lansează Android 15. Care sunt primele smartphone-uri pe care va fi disponibil
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Copiii care folosesc produse de îngrijire se pot confrunta cu probleme hormonale. Băieții sunt mai predispuși decât fetele
Copiii care folosesc produse de îngrijire se pot confrunta cu probleme hormonale. Băieții sunt mai predispuși decât fetele
Copiii care folosesc produse de îngrijire se pot confrunta cu probleme hormonale. Băieții sunt mai predispuși decât fetele
Motivul pentru care Justin Bieber nu are încredere în oamenii din jurul lui în acest moment. Cântărețul nu a mai postat nimic pe rețelele sociale
Motivul pentru care Justin Bieber „nu are încredere” în oamenii din jurul lui în acest moment. Cântărețul nu a mai postat nimic pe rețelele sociale
Motivul pentru care Justin Bieber „nu are încredere” în oamenii din jurul lui în acest moment. Cântărețul nu a mai postat nimic pe rețelele sociale
Cu ce trece febra musculară. Cele mai bune remedii rapide
Cu ce trece febra musculară. Cele mai bune remedii rapide
Cu ce trece febra musculară. Cele mai bune remedii rapide
fresh
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Pâine de casă pufoasă cu drojdie uscată. Rețeta pas cu pas care nu dă greș

Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă

Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos
închide