20 de alimente fără calorii. Ce să mănânci dacă vrei să nu te îngrași

Dacă obișnuiești să ronțăi între mese sau vrei să ai o dietă cu un aport caloric mai mic sigur ai căutat o listă cu alimente fără calorii. Acestea chiar există și nu vorbim despre produse industrializate. Sunt fructe și legume pe care ar trebui să le introduci în meniul tău zilnic.

alimente fără calorii pe o masă gri
Alimentele fără calorii trebuie combinate cu preparate cu proteine de calitate / Shutterstock

Poți să ai gustări peste zi fără să te temi că te vor îngrășa. Ba chiar vei vedea că poți să și slăbești pentru că există alimente fără calorii pe care le poți mânca în ce cantitate vrei tu. Condiția este să nu ai alături de ele niciun adaos, cum sunt sosurile sau dressingurile.

Indiferent de dieta pe care vrei să o ții țelul este să mănânci mai puține calorii decât arzi. În cazul în care vrei să ai deficit caloric este încă important să iei în considerare că ai nevoie de un echilibru în ceea ce privește aportul de nutrienți. Dacă vei consuma numai alimente sărace în calorii cu siguranță la un moment dat vei începe să resimți frustrare și îți va fi foarte foame. Este important să te asiguri că aceste alimente fără calorii conțin și proteine, carbohidrați bogați în fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente fără calorii într-o dietă echilibrată

Când fibrele, proteinele și grăsimile sunt consumate împreună, vei simți un grad de sațietate mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp. De exemplu, carbohidrații bogați în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, fasolea și lintea, îți vor da suficientă energie și nu vei simți că îți este foame la scurt timp după masă.

Proteinele din produse de origine animală sunt esențiale atunci când vrei să slăbești pentru că ajută la menținerea masei musculare și la eliminarea grăsimilor. Lipidele, cum sunt uleiul de măsline extravirgin, somonul și alți pești grași, avocado și nucile, sunt importante pentru că îți dau senzația că ești sătulă după masă.

Pe lista alimentelor fără calorii intră fructe și legume, iar nutriționiștii citați de BodyandSoul.com spun că există chiar și calorii negative. Lisa Moskovitz citată de această publicație menționează că ”o regulă legată de nutriție de care trebuie să ții cont este că dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat chiar este.”

Explicația caloriilor negative este simplă: organismul tău are nevoie de mai multă energie să proceseze anumite alimente decât au acestea. De exemplu, tijele de țelină au 14 calorii pentru o porție însă corpul folosește mai multe pentru a le digera.

Dieta ta nu trebuie să se bazeze exclusiv pe aceste fructe și legume pentru că la sfârșitul zilei te vei simți foarte înfometată și vei ajunge să mănânci exact ce ai evitat toată ziua. O alimentație echilibrată presupune combinarea alimentelor fără calorii cu proteine și grăsimi de calitate, o hidratare adecvată și mișcare.

Nutriționiștii citați de publicația menționată anterior au realizat o listă cu ce ar trebui să consumi dacă vrei să ai un aport caloric cât mai mic.

Mere

52 kcal/ 100 g, 13 g carbohidrați, 2 grame fibre

Merele sunt bogate în quercetină și pectină. Quercetina este un flavonoid, un tip de substanță chimică vegetală naturală care are efecte antioxidante și antiinflamatorii. Pectina este un tip de fibră solubilă care poate ajuta la prevenirea constipației.

De asemenea, este fermentată de bacteriile benefice din colon, care produc acizi grași cu lanț scurt care pot juca un rol în prevenirea bolilor cronice, inclusiv a anumitor tipuri de cancer și afecțiuni intestinale.

Merele au un aport important de potasiu, vitamina C și vitamina A. Află mai multe despre beneficiile consumului de mere.

Caise

45 kcal/ 100 g, 1 g proteine, 11 g carbohidrați, 2 g fibre

Caisele sunt bogate în potasiu, fosfor și beta caroten, acesta din urmă fiind convertit în vitamina A. Ele oferă, de asemenea, calciu, fier, magneziu, vitamina C și acid folic.

Sfeclă

43 kcal/100 g, 1 g proteine, 9 g carbohidrați, 2 g fibre

Sfecla este o sursă foarte bună de acid folic și mangan, dar și de potasiu. Folatul este important pentru sinteza ADN-ului și prevenirea defectelor tubului neural în timpul sarcinii, în timp ce manganul este o componentă a enzimelor antioxidante și ajută la descompunerea glucozei și proteinelor. Potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. 

Broccoli

28 kcal/100 g, 2 g proteine, 5 g carbphidrați

Broccoli este plin de vitamine și minerale. Este o sursă excelentă de vitamina C care întărește imunitatea, oferind peste 81 mg, sau aproximativ 135% din necesarul zilnic. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina K , importantă pentru sănătatea oaselor și vindecarea rănilor.

Mineralele din broccoli includ mangan, potasiu și fosfor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic, de vitamina A și de alte vitamine din grupul B.

Conopidă

25 kcal/100 g, 1 g proteine, 4 g carbohidrați, 2 g fibre

Conopida este o sursă excelentă de vitamina C, asigurând jumătate din doza zilnică recomandată pentru un adult. Mai conține vitamina B6 și magneziu. De asemenea, are un aport important de calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, fluor.

Țelină

16 kcal/ 100 g, 2 g proteine, 1 g carbohidrați, 1 g fibre

În ciuda conținutului scăzut de calorii, țelina oferă mai mulți micronutrienți. Conține potasiu, acid folic, colină, vitamina A și vitamina K. Țelina are un aport mic de sodiu și fluor natural.

Năsturel

11 kcal/100 g, 2 g proteine, 1 g carbohidrați

Năsturelul este o sursa buna de vitamina C. 100 de grame asigură între 15% și 16% din aportul recomandat din acest micronutrient pentru bărbații adulți și aproximativ 23% din aportul recomandat pentru femeile adulte. Năsturelul conține și vitamina K si vitamina A, potasiu, calciu, magneziu și acid folic.

Usturoi

149 kcal/100 g, 6 g proteine, 33 g carbohidrați, 2 g fibre

Usturoiul conține mai multe vitamine și minerale: vitamina C, zinc, calciu, fier, potasiu, magneziu, vitamina E, vitamina K și mangan, conform USDA.

Grapefruit

32 kcal/100 g, 7 g carbohidrați, 1 g fibre

Grapefruitul este o sursă excelentă de vitamina C, oferind aproape 64% din necesarul zilnic într-o singură porție. Este, de asemenea, o sursă excelentă de beta caroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A ), asigurând 28% din necesarul zilnic. Grapefruitul oferă cantități mici de anumite minerale, cum ar fi potasiu, calciu și magneziu.

Fasole verde

31 kcal/100 g, 1 g proteine, 6 g carbohidrați, 2 g fibre

Fasolea verde oferă organismului mai mulți nutrienți cheie, cum ar fi vitamina K, o vitamină solubilă în grăsimi care ajută la coagularea sângelui. O porție de fasole verde nefiertă oferă 16% din aportul zilnic recomandat de vitamina C și 5% din aportul zilnic de vitamina A. Fasolea verde este o sursă bună de acid folic, riboflavină și tiamină, precum și cupru și magneziu .

Kale

49 kcal/100 g, 4 g proteine, 8 g carbohidrați, 3 g fibre

Varza kale este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina A și vitamina C. Kale are un aport important de calciu, potasiu, mangan, cupru și unele vitamine din grupul B.

Praz

61 kcal/100 g, 1 g proteine, 14 g carbohidrați, 1 g fibre

Prazul este o sursă foarte bună de vitamina K, dar și de vitamina A, mangan, vitamina C și acid folic. Prazul este, de asemenea, surse bune de fitonutrienți, cum ar fi flavonoidele și polifenolii, care pot proteja celulele de deteriorare, pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Lămâie

29 kcal/100 g, 1 g proteine, 8 g carbohidrați, 2 g fibre

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, oferind peste jumătate (30,7 mg) din aportul zilnic recomandat. Există, de asemenea, are cantități mici de tiamină, vitamina B6 și acid folic. Lămâile nu sunt o sursă bună de minerale, dar în cantități mici: calciu, fier și potasiu.

Salată verde

13 kcal/100 g, 1 g proteine, 2 g carbohidrați, 1 g fibre

Salata verde are un aport mic de aproximativ 1% din valoarea zilnică de calciu, fier, potasiu, acid folic, vitamina K și vitamina C.

Ceapă

40 kcal/100 g, 1 g proteine, 9 g carbohidrați, 1 g fibre

Ceapa oferă o varietate mare de nutrienți , în special vitamina C, vitamina B6, acid folic, potasiu și mangan. De asemenea, conține în cantități mici calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, seleniu și colină.

Zmeură

52 kcal/ 100 g, 1 g proteine, 11 g carbohidrați, 6 g fibre

Zmeura este bogată în multe vitamine și minerale esențiale: vitamina C, majoritatea vitaminelor B (în special acid folic), vitamina A, vitamina E și vitamina K. Mineralele din zmeură includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, și seleniu.

Căpșuni

69 kcal/ 100 g, 17 g carbohidrați, 5 g fibre

Căpșunile au un conținut bogat de vitamina C, aproape atingând doza zilnică recomandată la o porție de 200 g. De asemenea, au un aport semnificativ de potasiu, acid folic, calciu și magneziu.

Pepene roșu

30 kcal/100 g, 7 g carbohidrați

Un pepene roșu complet copt are mai mulți nutrienți decât pepenele verde care nu a ajuns la maturitate. O singură porție de pepene verde este o sursă bună de vitamina C și  vitamina A.

Vitamina C ajută la vindecarea rănilor și poate avea proprietăți anti-îmbătrânire și de stimulare a sistemului imunitar.

Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor. Pepenele roșu mai conține cupru, cid pantotenic, biotină și vitaminele B1 și B6. Află mai multe despre beneficiile consumului de pepene.

Nap

37 kcal/100 g, 1 g proteine, 8 g carbohidrați, 2 g fibre

Napul conține potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu și zinc. De asemenea este și o sursă de vitamine:  vitamina C, tiamină, vitamina B6, vitamina B9, niacină, riboflavină, vitamina E.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
un platou plin cu stridii și felii de lămâie
8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti
8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti
Mai multe alimente care te ajută să reduci colesterolul puse pe o masă albă
7 alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul
7 alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
(P) Când este necesară vizita la medicul reumatolog?
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide