20 de alimente fără calorii. Ce să mănânci dacă vrei să nu te îngrași

Dacă obișnuiești să ronțăi între mese sau vrei să ai o dietă cu un aport caloric mai mic sigur ai căutat o listă cu alimente fără calorii. Acestea chiar există și nu vorbim despre produse industrializate. Sunt fructe și legume pe care ar trebui să le introduci în meniul tău zilnic.

alimente fără calorii pe o masă gri
Alimentele fără calorii trebuie combinate cu preparate cu proteine de calitate / Shutterstock

Poți să ai gustări peste zi fără să te temi că te vor îngrășa. Ba chiar vei vedea că poți să și slăbești pentru că există alimente fără calorii pe care le poți mânca în ce cantitate vrei tu. Condiția este să nu ai alături de ele niciun adaos, cum sunt sosurile sau dressingurile.

Indiferent de dieta pe care vrei să o ții țelul este să mănânci mai puține calorii decât arzi. În cazul în care vrei să ai deficit caloric este încă important să iei în considerare că ai nevoie de un echilibru în ceea ce privește aportul de nutrienți. Dacă vei consuma numai alimente sărace în calorii cu siguranță la un moment dat vei începe să resimți frustrare și îți va fi foarte foame. Este important să te asiguri că aceste alimente fără calorii conțin și proteine, carbohidrați bogați în fibre și grăsimi sănătoase pentru inimă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente fără calorii într-o dietă echilibrată

Când fibrele, proteinele și grăsimile sunt consumate împreună, vei simți un grad de sațietate mai mare pentru o perioadă mai lungă de timp. De exemplu, carbohidrații bogați în fibre, cum ar fi cerealele integrale, fructele, fasolea și lintea, îți vor da suficientă energie și nu vei simți că îți este foame la scurt timp după masă.

Proteinele din produse de origine animală sunt esențiale atunci când vrei să slăbești pentru că ajută la menținerea masei musculare și la eliminarea grăsimilor. Lipidele, cum sunt uleiul de măsline extravirgin, somonul și alți pești grași, avocado și nucile, sunt importante pentru că îți dau senzația că ești sătulă după masă.

Pe lista alimentelor fără calorii intră fructe și legume, iar nutriționiștii citați de BodyandSoul.com spun că există chiar și calorii negative. Lisa Moskovitz citată de această publicație menționează că ”o regulă legată de nutriție de care trebuie să ții cont este că dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat chiar este.”

Explicația caloriilor negative este simplă: organismul tău are nevoie de mai multă energie să proceseze anumite alimente decât au acestea. De exemplu, tijele de țelină au 14 calorii pentru o porție însă corpul folosește mai multe pentru a le digera.

Dieta ta nu trebuie să se bazeze exclusiv pe aceste fructe și legume pentru că la sfârșitul zilei te vei simți foarte înfometată și vei ajunge să mănânci exact ce ai evitat toată ziua. O alimentație echilibrată presupune combinarea alimentelor fără calorii cu proteine și grăsimi de calitate, o hidratare adecvată și mișcare.

Nutriționiștii citați de publicația menționată anterior au realizat o listă cu ce ar trebui să consumi dacă vrei să ai un aport caloric cât mai mic.

Mere

52 kcal/ 100 g, 13 g carbohidrați, 2 grame fibre

Merele sunt bogate în quercetină și pectină. Quercetina este un flavonoid, un tip de substanță chimică vegetală naturală care are efecte antioxidante și antiinflamatorii. Pectina este un tip de fibră solubilă care poate ajuta la prevenirea constipației.

De asemenea, este fermentată de bacteriile benefice din colon, care produc acizi grași cu lanț scurt care pot juca un rol în prevenirea bolilor cronice, inclusiv a anumitor tipuri de cancer și afecțiuni intestinale.

Merele au un aport important de potasiu, vitamina C și vitamina A. Află mai multe despre beneficiile consumului de mere.

Caise

45 kcal/ 100 g, 1 g proteine, 11 g carbohidrați, 2 g fibre

Caisele sunt bogate în potasiu, fosfor și beta caroten, acesta din urmă fiind convertit în vitamina A. Ele oferă, de asemenea, calciu, fier, magneziu, vitamina C și acid folic.

Sfeclă

43 kcal/100 g, 1 g proteine, 9 g carbohidrați, 2 g fibre

Sfecla este o sursă foarte bună de acid folic și mangan, dar și de potasiu. Folatul este important pentru sinteza ADN-ului și prevenirea defectelor tubului neural în timpul sarcinii, în timp ce manganul este o componentă a enzimelor antioxidante și ajută la descompunerea glucozei și proteinelor. Potasiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. 

Broccoli

28 kcal/100 g, 2 g proteine, 5 g carbphidrați

Broccoli este plin de vitamine și minerale. Este o sursă excelentă de vitamina C care întărește imunitatea, oferind peste 81 mg, sau aproximativ 135% din necesarul zilnic. Este, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina K , importantă pentru sănătatea oaselor și vindecarea rănilor.

Mineralele din broccoli includ mangan, potasiu și fosfor. Este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic, de vitamina A și de alte vitamine din grupul B.

Conopidă

25 kcal/100 g, 1 g proteine, 4 g carbohidrați, 2 g fibre

Conopida este o sursă excelentă de vitamina C, asigurând jumătate din doza zilnică recomandată pentru un adult. Mai conține vitamina B6 și magneziu. De asemenea, are un aport important de calciu, fier, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, fluor.

Țelină

16 kcal/ 100 g, 2 g proteine, 1 g carbohidrați, 1 g fibre

În ciuda conținutului scăzut de calorii, țelina oferă mai mulți micronutrienți. Conține potasiu, acid folic, colină, vitamina A și vitamina K. Țelina are un aport mic de sodiu și fluor natural.

Năsturel

11 kcal/100 g, 2 g proteine, 1 g carbohidrați

Năsturelul este o sursa buna de vitamina C. 100 de grame asigură între 15% și 16% din aportul recomandat din acest micronutrient pentru bărbații adulți și aproximativ 23% din aportul recomandat pentru femeile adulte. Năsturelul conține și vitamina K si vitamina A, potasiu, calciu, magneziu și acid folic.

Usturoi

149 kcal/100 g, 6 g proteine, 33 g carbohidrați, 2 g fibre

Usturoiul conține mai multe vitamine și minerale: vitamina C, zinc, calciu, fier, potasiu, magneziu, vitamina E, vitamina K și mangan, conform USDA.

Grapefruit

32 kcal/100 g, 7 g carbohidrați, 1 g fibre

Grapefruitul este o sursă excelentă de vitamina C, oferind aproape 64% din necesarul zilnic într-o singură porție. Este, de asemenea, o sursă excelentă de beta caroten (pe care organismul îl transformă în vitamina A ), asigurând 28% din necesarul zilnic. Grapefruitul oferă cantități mici de anumite minerale, cum ar fi potasiu, calciu și magneziu.

Fasole verde

31 kcal/100 g, 1 g proteine, 6 g carbohidrați, 2 g fibre

Fasolea verde oferă organismului mai mulți nutrienți cheie, cum ar fi vitamina K, o vitamină solubilă în grăsimi care ajută la coagularea sângelui. O porție de fasole verde nefiertă oferă 16% din aportul zilnic recomandat de vitamina C și 5% din aportul zilnic de vitamina A. Fasolea verde este o sursă bună de acid folic, riboflavină și tiamină, precum și cupru și magneziu .

Kale

49 kcal/100 g, 4 g proteine, 8 g carbohidrați, 3 g fibre

Varza kale este o sursă excelentă de vitamina K, vitamina A și vitamina C. Kale are un aport important de calciu, potasiu, mangan, cupru și unele vitamine din grupul B.

Praz

61 kcal/100 g, 1 g proteine, 14 g carbohidrați, 1 g fibre

Prazul este o sursă foarte bună de vitamina K, dar și de vitamina A, mangan, vitamina C și acid folic. Prazul este, de asemenea, surse bune de fitonutrienți, cum ar fi flavonoidele și polifenolii, care pot proteja celulele de deteriorare, pot reduce riscul de boli cardiovasculare.

Lămâie

29 kcal/100 g, 1 g proteine, 8 g carbohidrați, 2 g fibre

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, oferind peste jumătate (30,7 mg) din aportul zilnic recomandat. Există, de asemenea, are cantități mici de tiamină, vitamina B6 și acid folic. Lămâile nu sunt o sursă bună de minerale, dar în cantități mici: calciu, fier și potasiu.

Salată verde

13 kcal/100 g, 1 g proteine, 2 g carbohidrați, 1 g fibre

Salata verde are un aport mic de aproximativ 1% din valoarea zilnică de calciu, fier, potasiu, acid folic, vitamina K și vitamina C.

Ceapă

40 kcal/100 g, 1 g proteine, 9 g carbohidrați, 1 g fibre

Ceapa oferă o varietate mare de nutrienți , în special vitamina C, vitamina B6, acid folic, potasiu și mangan. De asemenea, conține în cantități mici calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, cupru, seleniu și colină.

Zmeură

52 kcal/ 100 g, 1 g proteine, 11 g carbohidrați, 6 g fibre

Zmeura este bogată în multe vitamine și minerale esențiale: vitamina C, majoritatea vitaminelor B (în special acid folic), vitamina A, vitamina E și vitamina K. Mineralele din zmeură includ calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, și seleniu.

Căpșuni

69 kcal/ 100 g, 17 g carbohidrați, 5 g fibre

Căpșunile au un conținut bogat de vitamina C, aproape atingând doza zilnică recomandată la o porție de 200 g. De asemenea, au un aport semnificativ de potasiu, acid folic, calciu și magneziu.

Pepene roșu

30 kcal/100 g, 7 g carbohidrați

Un pepene roșu complet copt are mai mulți nutrienți decât pepenele verde care nu a ajuns la maturitate. O singură porție de pepene verde este o sursă bună de vitamina C și  vitamina A.

Vitamina C ajută la vindecarea rănilor și poate avea proprietăți anti-îmbătrânire și de stimulare a sistemului imunitar.

Vitamina A este importantă pentru sănătatea ochilor. Pepenele roșu mai conține cupru, cid pantotenic, biotină și vitaminele B1 și B6. Află mai multe despre beneficiile consumului de pepene.

Nap

37 kcal/100 g, 1 g proteine, 8 g carbohidrați, 2 g fibre

Napul conține potasiu, fosfor, fier, magneziu, calciu și zinc. De asemenea este și o sursă de vitamine:  vitamina C, tiamină, vitamina B6, vitamina B9, niacină, riboflavină, vitamina E.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un platou plin cu stridii și felii de lămâie
8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti
8 motive ca să mănânci cât mai des stridii și 4 modalități de a le găti
Mai multe alimente care te ajută să reduci colesterolul puse pe o masă albă
7 alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul
7 alimente care te-ar putea ajuta să reduci colesterolul
mai multe superalimente ieftine pe o masă
10 superalimente ieftine pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta zilnică
10 superalimente ieftine pe care e recomandat să le incluzi în dieta ta zilnică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune Degetele Verzi
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune "Degetele Verzi"
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune "Degetele Verzi"
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat spiritul matern al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
fresh
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
închide