De ce e bine să mănânci pepene roșu în fiecare zi: beneficiile fructului verii
Pepenele roșu este răcoritor, este dulce, plin de vitamine și minerale și nu are multe calorii. Este desertul de care ai nevoie toată vara pentru a combate canicula și zilele în care simți că rutina te dă peste cap. Află de ce e bine să mănânci pepene roșu în fiecare zi și care sunt beneficiile lui pentru sănătatea organismului.
Atunci când ai la fiecare masă câte o felie de pepene știi că a venit vara. Nu doar că este foarte aromat, dulce, zemos, dar pepenele roșu este și destul de ieftin în plin sezon estival, așa că îl poți consuma ori de câte ori vrei.
De ce e bine să mănânci pepene roșu
Nutriționiștii spun că pepenele nu are multe calorii și nici zaharuri, dar e bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), 150 g de pepene conțin:
- Calorii: 45.6;
- Grăsimi: 0.2 g;
- Colesterol: 0 mg;
- Sodiu: 1.52 mg;
- Carbohidrați: 11.5 g;
- Fibre: 0.6 g;
- Vitamina C: 12.3 mg;
- Potasiu: 170 mg;
- Calciu: 10 mg;
- Vitamina A: 865 IU;
- Licopen: 6,890 micrograme.
Pepenele conține zaharuri cu lanț scurt pe care unele persoane le digeră mai greu. Dacă ești în această categorie și simți că ai probleme cu stomacul după mai multe felii de pepene, este bine să te rezumi la cantitate mai mică la o masă.
Cei care au diabet trebuie să calculeze cantitatea de carbohidrați pe care o ingerează. Prea multe felii de pepene pot crește nivelul de zahăr din sânge și pot duce la fluctuații ale nivelului glicemiei. Acest lucru poate da stări de rău persoanelor care suferă de diabet.
Dacă ești o persoană sănătoasă poți mânca pepene zilnic, ținând totuși cont de faptul că orice aliment în cantități prea mari poate să îți facă rău la un moment dat.
Ce beneficii nutriționale are pepenele
Principalul avantaj al pepenelui este că nu are multe calorii, dar conține majoritatea vitaminelor și mineralelor de care organismul tău are nevoie pentru a fi sănătos. Iată 11 dintre beneficiile consumului de pepene pentru organism.
Conține o mare varietate de vitamine și minerale
Consumul a doar 150 g de pepene roșu îți aduce 15% din necesarul zilnic de vitamina C, care este unul dintre cei mai puternici antioxidanți. De asemenea, conține potasiu, vitamina A, vitamina B6, calciu și licopen.
Vitamina C are rolul de a întări sistemul imunitar și de a facilita absorbția fierului în organism. Vitamina A este esențială pentru sănătatea pielii și a ochilor, în timp ce potasiul scade tensiunea arterială și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos. Vitamina B6 ajută la procesarea proteinelor, la întărirea sistemului imunitar și la funcționarea sistemului nervos.
Are o doză mare de licopen
Licopenul este este un antioxidant pe care îl găsim în pepene, dar și în alte fructe de culoare roșie. Studiile arată că poate ajuta la scăderea riscului de apariție a diverselor tipuri de cancer, la îmbunătățirea sănătății inimii, dar și a ochilor, mai ales la vârstă adultă. De asemenea, protejează celulele, poate scădea presiunea arterială atunci când consumi regulat fructe cu conținut de licopen.
Pepenele hidratează
Pepenele este 90% apă și de aceea este o bună sursă de hidratare mai ales în zilele caniculare. Dacă ești din categoria celor care nu beau suficientă apă, atunci consumul de pepene zilnic poate fi pentru tine o soluție delicioasă pentru a te hidrata. Este foarte bun mai ales după efort fizic, mai ales dacă presari peste el și puțină sare. În felul acesta refaci echilibrul electroliților și carbohidraților din organism.
Ajută la o digestie bună
Pepenele conține foarte multă apă, dar și o cantitate însemnată de fibre. În felul acesta ajută la o digestie bună, fără să grăbească tranzitul intestinal.
Ajută la păstrarea unei greutăți normale
Pepenele te poate ajuta să te simți sătulă pe o perioadă mai lungă de timp. Un studiu realizat în 2019 și publicat în revista Nutrients a arătat că persoanele obeze care au consumat la gustare pepene în loc de biscuiți cu conținut scăzut de grăsimi nu au mai simțit nevoia să mănânce pentru câteva ore.
Consumul zilnic de pepene este asociat cu scăderea în greutate, scăderea indicelui de masă corporală, scăderea tensiunii arteriale și a circumferinței taliei.
Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Cercetările arată că alimentele care conțin licopen pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de infarct. Un studiu publicat în 2012 în revista American Journal of Hypertension a arătat că există o legătură între consumul de pepene și reducerea tensiunii arteriale pe perioade lungi de timp.
Poate reduce riscul de apariție a cancerului
Licopenul poate reduce inflamațiile din corp și stresul oxidativ și aduce un echilibru al radicalilor liberi. Inflamațiilor cronice pot crește riscul de apariției anumitor boli, inclusiv cancer. Studiile arată că licopenul poate scădea inflamațiile și poate împiedica celulele răspunzătoare cu declanșarea diverselor tipuri de cancer. Cele mai multe cercetări au arătat rezultate bune pentru cancerul tractului digestiv și pentru cel de prostată.
Pepenele reduce inflamațiile din organism
Combinația de antioxidanți și licopen duce la reducerea inflamațiilor și la stresului oxidativ. Inflamațiilor duc la transpirații, dureri sau la probleme dermatologice. Atunci când devin cronice, inflamațiile sunt răspunzătoare pentru astm, cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
Pepenele este bun pentru sănătatea pielii
Conținutul ridicat de apă, de vitaminele A, B6 și C îți va ajuta pielea să fie mai suplă, mai fină, fără probleme. Vitamina C ajută la producția de colagen care face pielea mai elastică și îmbunătățește circulația sanguină. Vitamina A repară celulele pielii, iar vitamina B6 poate ajuta la vindecarea bolilor de inimă. De asemenea, licopenul protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Reduce durerile musculare
Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry arată că atleții care au băut suc de pepene nu au mai avut dureri musculare asociate efortului fizic timp de 24 de ore. De asemenea, sucul de pepene le-a îmbunătățit și ritmul cardiac. Cercetarea necesită însă mai multe studii pentru confirmări.
Și semințele de pepene și coaja sunt bogate în nutrienți
De cele mai multe ori semințele și coaja de la pepene sunt aruncate, însă și ele au o mulțime de vitamine și minerale. Coaja este săracă în carbohidrați și bogată în fibre, în timp ce semințele au un conținut ridicat de magneziu. Semințele pot fi uscate și consumate ca gustare.