De ce e bine să mănânci pepene roșu în fiecare zi: beneficiile fructului verii

Pepenele roșu este răcoritor, este dulce, plin de vitamine și minerale și nu are multe calorii. Este desertul de care ai nevoie toată vara pentru a combate canicula și zilele în care simți că rutina te dă peste cap. Află de ce e bine să mănânci pepene roșu în fiecare zi și care sunt beneficiile lui pentru sănătatea organismului.

Publicat: 22 iulie 2022, 08:36 / Actualizat: 22 iulie 2022, 17:35
Felii de pepene roșu tăiate pe un lat din lemn
Atunci când ai la fiecare masă câte o felie de pepene știi că a venit vara / Shutterstock

Atunci când ai la fiecare masă câte o felie de pepene știi că a venit vara. Nu doar că este foarte aromat, dulce, zemos, dar pepenele roșu este și destul de ieftin în plin sezon estival, așa că îl poți consuma ori de câte ori vrei.

De ce e bine să mănânci pepene roșu

Nutriționiștii spun că pepenele nu are multe calorii și nici zaharuri, dar e bogat în vitamine, minerale și antioxidanți. Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), 150 g de pepene conțin:

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
  • Calorii: 45.6;
  • Grăsimi: 0.2 g;
  • Colesterol: 0 mg;
  • Sodiu: 1.52 mg;
  • Carbohidrați: 11.5 g;
  • Fibre: 0.6 g;
  • Vitamina C: 12.3 mg;
  • Potasiu: 170 mg;
  • Calciu: 10 mg;
  • Vitamina A: 865 IU;
  • Licopen: 6,890 micrograme.

Pepenele conține zaharuri cu lanț scurt pe care unele persoane le digeră mai greu. Dacă ești în această categorie și simți că ai probleme cu stomacul după mai multe felii de pepene, este bine să te rezumi la  cantitate mai mică la o masă.

Cei care au diabet trebuie să calculeze cantitatea de carbohidrați pe care o ingerează. Prea multe felii de pepene pot crește nivelul de zahăr din sânge și pot duce la fluctuații ale nivelului glicemiei. Acest lucru poate da stări de rău persoanelor care suferă de diabet.

Dacă ești o persoană sănătoasă poți mânca pepene zilnic, ținând totuși cont de faptul că orice aliment în cantități prea mari poate să îți facă rău la un moment dat.

Citește și

Ce beneficii nutriționale are pepenele

Principalul avantaj al pepenelui este că nu are multe calorii, dar conține majoritatea vitaminelor și mineralelor de care organismul tău are nevoie pentru a fi sănătos. Iată 11 dintre beneficiile consumului de pepene pentru organism.

Conține o mare varietate de vitamine și minerale

Consumul a doar 150 g de pepene roșu îți aduce 15% din necesarul zilnic de vitamina C, care este unul dintre cei mai puternici antioxidanți. De asemenea, conține potasiu, vitamina A, vitamina B6, calciu și licopen.

Vitamina C are rolul de a întări sistemul imunitar și de a facilita absorbția fierului în organism. Vitamina A este esențială pentru sănătatea pielii și a ochilor, în timp ce potasiul scade tensiunea arterială și îmbunătățește funcționarea sistemului nervos. Vitamina B6 ajută la procesarea proteinelor, la întărirea sistemului imunitar și la funcționarea sistemului nervos.

Are o doză mare de licopen

Licopenul este este un antioxidant pe care îl găsim în pepene, dar și în alte fructe de culoare roșie. Studiile arată că poate ajuta la scăderea riscului de apariție a diverselor tipuri de cancer, la îmbunătățirea sănătății inimii, dar și a ochilor, mai ales la vârstă adultă. De asemenea, protejează celulele, poate scădea presiunea arterială atunci când consumi regulat fructe cu conținut de licopen.

Pepenele hidratează

Pepenele este 90% apă și de aceea este o bună sursă de hidratare mai ales în zilele caniculare. Dacă ești din categoria celor care nu beau suficientă apă, atunci consumul de pepene zilnic poate fi pentru tine o soluție delicioasă pentru a te hidrata. Este foarte bun mai ales după efort fizic, mai ales dacă presari peste el și puțină sare. În felul acesta refaci echilibrul electroliților și carbohidraților din organism.

Ajută la o digestie bună

Pepenele conține foarte multă apă, dar și o cantitate însemnată de fibre. În felul acesta ajută la o digestie bună, fără să grăbească tranzitul intestinal.

Ajută la păstrarea unei greutăți normale

Pepenele te poate ajuta să te simți sătulă pe o perioadă mai lungă de timp. Un studiu realizat în 2019 și publicat în revista Nutrients a arătat că persoanele obeze care au consumat la gustare pepene în loc de biscuiți cu conținut scăzut de grăsimi nu au mai simțit nevoia să mănânce pentru câteva ore.

Consumul zilnic de pepene este asociat cu scăderea în greutate, scăderea indicelui de masă corporală, scăderea tensiunii arteriale și a circumferinței taliei.

Poate îmbunătăți sănătatea inimii

Cercetările arată că alimentele care conțin licopen pot reduce riscul de boli cardiovasculare și de infarct. Un studiu publicat în 2012 în revista American Journal of Hypertension a arătat că există o legătură între consumul de pepene și reducerea tensiunii arteriale pe perioade lungi de timp.

Poate reduce riscul de apariție a cancerului

Licopenul poate reduce inflamațiile din corp și stresul oxidativ și aduce un echilibru al radicalilor liberi. Inflamațiilor cronice pot crește riscul de apariției anumitor boli, inclusiv cancer. Studiile arată că licopenul poate scădea inflamațiile și poate împiedica celulele răspunzătoare cu declanșarea diverselor tipuri de cancer. Cele mai multe cercetări au arătat rezultate bune pentru cancerul tractului digestiv și pentru cel de prostată.

Pepenele reduce inflamațiile din organism

Combinația de antioxidanți și licopen duce la reducerea inflamațiilor și la stresului oxidativ. Inflamațiilor duc la transpirații, dureri sau la probleme dermatologice. Atunci când devin cronice, inflamațiile sunt răspunzătoare pentru astm, cancer, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

Pepenele este bun pentru sănătatea pielii

Conținutul ridicat de apă, de vitaminele A, B6 și C îți va ajuta pielea să fie mai suplă, mai fină, fără probleme. Vitamina C ajută la producția de colagen care face pielea mai elastică și îmbunătățește circulația sanguină. Vitamina A repară celulele pielii, iar vitamina B6 poate ajuta la vindecarea bolilor de inimă. De asemenea, licopenul protejează pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

Reduce durerile musculare

Un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry arată că atleții care au băut suc de pepene nu au mai avut dureri musculare asociate efortului fizic timp de 24 de ore. De asemenea, sucul de pepene le-a îmbunătățit și ritmul cardiac. Cercetarea necesită însă mai multe studii pentru confirmări.

Și semințele de pepene și coaja sunt bogate în nutrienți

De cele mai multe ori semințele și coaja de la pepene sunt aruncate, însă și ele au o mulțime de vitamine și minerale. Coaja este săracă în carbohidrați și bogată în fibre, în timp ce semințele au un conținut ridicat de magneziu. Semințele pot fi uscate și consumate ca gustare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci secționat pe un tocător de lemn, alături de o felie pe o farfurie cu furculiță
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte într-o ceașcă de sticlă, ținută în mâini, alături de biscuiți, condimente și dovleci
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sticle cu sirop de Aronia și fructe de Aronia
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Un blat de lemn pe care se află mai multe prăjituri de Crăciun
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O sticlă plină cu oțet de mere
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Pepene galben calorii
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cele mai bune chiftele de post
2 decembrie, 11:20
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare
2 decembrie, 07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
vin fiert cu condimente
2 decembrie, 05:46
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
vin fiert cu scorțisoară și piper servit în două căni
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză porționată pe o farfurie rotundă, alături de un bol cu mure
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
Porție de bulgur cu roșii și usturoi în farfurie, decorată cu pătrunjel verde, alături de legume proaspete
1 decembrie, 05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
Porție de cheesecake cu cremă de fistic. decorată cu trandafir roșu
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
Trifle cu aromă de cafea și coniac în vas de sticlă, un bol cu zmeură și lingurițe
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
PSD, trollat la parlamentare. Un partid care a propus shaorma în loc de corn cu lapte la şcoală i-a furat 160.000 de voturi
PSD, trollat la parlamentare. Un partid care a propus shaorma în loc de corn cu lapte la şcoală i-a "furat" 160.000 de voturi
PSD, trollat la parlamentare. Un partid care a propus shaorma în loc de corn cu lapte la şcoală i-a "furat" 160.000 de voturi
Mircea Rednic a început să plângă în direct la TV, când a vorbit despre Helmut Duckadam: „Nu îmi mai găsesc cuvintele”
Mircea Rednic a început să plângă în direct la TV, când a vorbit despre Helmut Duckadam: „Nu îmi mai găsesc cuvintele”
Mircea Rednic a început să plângă în direct la TV, când a vorbit despre Helmut Duckadam: „Nu îmi mai găsesc cuvintele”
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Actrița Sandra Reyes, din serialul Pedro El Escamoso a murit. Ea suferea de o boală rară
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația stresantă despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
fresh
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase

Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase

Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens

Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
închide