5 efecte ale consumului de anghinare care te vor surprinde, potrivit nutriționiștilor
Anghinarea este o legumă gustoasă și versatilă, care influențează în mod pozitiv starea de sănătate, dar care, din păcate, nu este prea populară. O poți coace, pune pe grătat, la cuptor, la aburi, o poți fierbe. Oricum vei obține o garnitură delicioasă. Află despre principalele 5 efecte ale consumului de anghinare.
Ar trebui să mănânci mai des anghinare pentru că are în compoziție vitamina C, acid folic, vitamina K și este o sursă extraordinară de surse, potrivit specialiștilor de la EatThis.com.
5 efecte ale consumului de anghinare
De fapt, dintre toate legumele verzi, anghinarea are cea mai mare cantitate de antioxidanți, ceea ce o pune în categoria superalimentelor. În plus, are un aport caloric nesemnificativ motiv pentru care o poți consuma în ce cantitate vrei.
Iată 5 efecte ale consumului de anghinare care te vor face să o incluzi mai des în meniul tău. Ai multe variante de la garnituri, tarte cu feta, salate, sosuri, cu paste, în pizza, pe grătar.
Susține sănătatea inimii
Un studiu publicat în 2020 în publicația The International Journal of Environmental Research and Public Health a arătat că în zonele în care anghinarea face parte din dieta zilnică a populației incidența cazurilor de decese din cauza bolilor cardiovasculare este mai mică. Este doar un studiu observațional, însă poate fi suținut de faptul că anghinarea are capacitatea de reduce cantitatea de colesterol rău LDL, a hipertensiunii și a nivelului trigliceridelor.
Prebioticele de tip fructooligozaharide scad nivelul colesterolului, iar antioxidanții reduc inflamațiile din organism motiv pentru care anghinarea te poate ajuta să ai o inimă mai sănătoasă.
Îmbunătățește funcționarea ficatului
Anghinarea conține silimarină, o substanță despre care există dovezi de ani de zile că ajută la buna funcționare a ficatului. Similarina face ca organismul să metabolizeze mai ușor hormonii și toxinele protejând ficatul.
În plus, un studiu publicat în 2021 în revista Nutrients a arătat că acidul chorogenic din anghinare protejează celulele ficatului și reface cartilagiile distruse.
Efecte ale consumului de anghinare. Protejează tractul digestiv
O anghinare are 6,84 grame de fibre, ceea ce înseamnă un sfert din doza zilnică recomandată penru o persoană adultă. Fibrele sunt extrem de importante pentru sănătatea stomacului pentru că ajută la reducerea riscului de apariție a constipației.
Anghinarea are avantajul de a conține atât fibre insolubile, cât și solubile. Cele din urmă ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului. Inulina este și un prebiotic ce hrănește flora bună a stomacului.
Ajută la scăderea nivelului inflamațiilor
Inflamațiile cronice sunt asociate unei palete largi de afecțiuni dintre cele mai grave, de la boli cardiovasculare la diabet de tip 2 și diverse tipuri de cancere. Anghinarea conține antioxidanți—rutina, quercitina, silimarină, acid galic, luteolina, care luptă cu radicalii liberi. Aceștia sunt responsabili cu apariția stresului oxidativ, sursa inflamațiilor din organism, așa cum se întâmplă și în cazul zmeurii.
Luteolina în mod particular are și rolul de a reduce cantitatea de colesterol, fiind de ajutor în lupta cu artrita și hipercolesterolemia.
Efecte ale consumului de anghinare. Poți avea probleme cu stomacul
Deși fibrele conținute de anghinare sunt în mod normal benefice pentru sănătatea stomacului, sunt persoane care pot experimenta probleme. Tocmai cantitatea mare de fibre le poate aduce simptome nu tocmai plăcute mai ales dacă nu consumă în mod obișnuit alimente care le conțin. Cu atenție ar trebui să consume anghinare și cei cu sindrom de intestin iritabil. Dacă vor mânca prea multă vor fi balonați, vor avea diaree sau constipație și gaze intestinale.