5 rețete cu brânză ricotta. Preparate perfecte pentru toată familia

Fără coacere

Brânza ricotta oferă atât preparatelor dulci, cât și celor sărate o textură cremoasă așa că nu te teme să o folosești pentru altceva decât pentru lasagna. Este unul dintre cele mai versatile feluri de brânză, se potrivește bine cu sosul de roșii, dar și cu tot felul de fructe. Descoperă și tu 5 rețete cu brânză ricotta. Acestea sunt preparate perfecte pentru toată familia.

Cristina Catană
Publicat: 12 noiembrie 2023, 08:00
Brânza ricotta este ușoară și aerată / Shutterstock

Ricotta este o brânză preparată din zer. Este obținută prin coagularea proteinelor, albuminei și globulinei, care rămân după ce cazeina este folosită la fabricarea brânzei. Ricotta înseamnă „regătit”, iar brânza este produsă prin strecurarea lichidului printr-o cârpă fină, astfel încât cașul să rămână în urmă. 

Îți propunem 5 rețete cu brânză ricotta pe care le să încerci oricând ai poftă de ceva bun.

Citește și

Paste cu spanac și ricotta

Rețeta de paste cu spanac și ricotta se prepară simplu și rapid. Este o alternativă delicioasă pentru un prânz sățios și sănătos.

Paste cu ricotta și spanac / Shtutterstock

Ingrediente

  • 340 g penne
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 100 g ceapă tocată mărunt
  • 2 caței de usturoi, tocați
  • 300 g spanac proaspăt, tocat grosier
  • o legătură de busuioc proaspăt, tocat
  • 250 g brânză ricotta
  • 70 ml  lapte degresat
  • 1 lingură de suc de lămâie și coaja de la 1/2 lămâie, opțional
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri de parmezan ras , opțional

Mod de preparare

Se pun pastele la fiert într-o oală mare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. 

Între timp, într-o tigaie mare, se încălzește uleiul la foc mediu. Se adăugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa este moale și parfumată, aproximativ 5 minute, asigurându-vă că usturoiul nu se rumenește.

Se adăugă spanacul și busuiocul în tigaie și se amestecă. Apoi se adăugă brânză ricotta, laptele și sucul și coaja de lămâie în tigaie și se amestecă bine.

Se scurg pastele, rezervând aproximativ 1/4 cană din apă de gătit.

Se combină pastele fierte și cu amestecul de ricotta într-un castron mare. Dacă compoziția este prea groasă, se adăugă puțină apă de gătit în amestec.

Se servește imediat cu piper negru proaspăt măcinat și o linguriță de parmezan ras per porție.

Tort cu afine și ricotta

Brânza ricotta poate fi folosită pentru preparate sărate, dar și pentru preparate dulci. Poți încerca să o folosești într-o rețetă de tort.

Tort cu ricotta și afine / Shutterstock

Ingrediente

Pentru blat:

  • 600 g făină
  • 1 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 125 g unt nesărat
  • 200 g de zahăr brun
  • 3 ouă mari
  • 250 g brânză ricotta
  • 1/2 cană lapte
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 300 g afine proaspete

Pentru topping:

  • 100 g zahăr brun
  • 100 g ovăz
  • 50 g  făină
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 70 g unt nesărat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se cern împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se lasă deoparte.

Cu ajutorul unui mixer electric, se amestecă untul și zahărul brun până la omogenizare, timp de 5-8 minute.

Se amestecă ouăle, ricotta, laptele și extractul de vanilie. Se adăugă untul și zahărul, amestecând după fiecare adăugare. Se încorporează apoi ingredientele uscate. Se pun afinele, amestecând doar până se integrează în compoziție.

Aluatul va fi foarte gros. Se unge o tavă de 20*20 cm cu unt. 

Pentru topping, se amestecă zahărul brun, ovăzul, făina și scorțișoara într-un castron. Se adăugă untul, folosind degetele sau o furculiță pentru a-l rupe în bucăți de mărimea unui bob de mazăre. Se presără uniform peste aluat.

Se coace o oră sau până când trece testul cu scobitoarea.

Clătite cu afine, lămâie și ricotta

Clătitele sunt ideale pentru micul dejun sau pentru momentele în care îți este poftă de ceva dulce. Poți încerca o rețetă de clătite cu ricotta și afine.

Clătitele cu ricotta sunt delicioase / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ou mare
  • 750 ml  plus 1 lingură de lapte, impartite
  • 125 g brânză ricotta
  • 50 g de unt nesărat, topit, plus mai mult pentru tigaie
  • Coaja de la 1 lămâie, plus zeama
  • 1/2 lingurițăde vanilie
  • 400 g făină
  • 50 g zahăr
  • 3 lingurițe de praf de copt
  • 1/2 lingurită de sare
  • 250 g afine, proaspete sau congelate
  • 200 g zahăr pudră

Mod de preparare

Se încinge o tigaie la foc mediu.

Se bat oul, laptele, brânza ricotta, untul topit, coaja de lămâie și vanilia. Se amestecă făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un castron separat.

Vezi ce poți să pui în aluatul de clătite ca să iasă mai pufoase. Este un truc simplu și rapid.

Se adăugă treptat amestecul umed în amestecul uscat. Se lasă aluatul să stea aproximativ 5 minute. Se va umfla. Daca este prea gros, se mai adaugă putin lapte.

Se adăugați o cantitate generoasă de unt în tigaie, apoi se reduce focul. Se adăugați afine la fiecare clătită și se întoarce, gătind câteva minute și pe cealaltă parte. 

Se amestecă într-un castron mic sucul de lămâie, zahărul pudră și o lingură de lapte. Se stropesc clătitele cu acest sirop.

Paste cu ricotta și sparanghel

Pastele cu ricotta și sparanghel se prepară rapid. Acestea nu necesită multe ingrediente și pot fi făcute în câteva minute.

Pastele cu ricotta și sparanghel sunt sățioase / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg sparanghel
  • 1 ceapă
  • Zeama și coaja de la 1 lămâie
  • 70 g unt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 kg paste proaspete
  • 200 g brânză ricotta
  • 100 g parmezan ras
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pune o oală mare cu apă cu sare la fiert. Se tăie și se spală sparanghelul. Se curăță și se toacă ceapa. 

Se pune o tigaie largă la foc mediu-mare și se topește untul. Se adăugă ceapa și sarea și se călește, amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 3 minute.

Se adăugă sparanghelul și se gătește, amestecând în continuare des, până când sparanghelul devine verde aprins, aproximativ 3 minute. Se adăugă ¼ de  linguriță de coajă de lămâie și 2 lingurițe de suc de lămâie. Se amestecă pentru a se combina. Se ia de pe foc.

Se fierb pastele până se înmoaie, se scurg și se adăugă în amestecul de sparanghel. Se amestecă ușor pentru a acoperi pastele cu sparanghelul. Se servesc imediat.

Cheesecake cu lămâie și ricotta fără coacere

Rețeta de cheesecake cu ricotta și lămâie se prepară rapid. Este o rețetă ideală pentru o petrecere în familie.

Cheesecake cu ricotta și lămâie este ideal pentru o petrecere în familie / Shutterstock

Ingrediente

  • 125 g unt nesărat , topit
  • 3 linguri de zahăr
  • 300 g biscuiți pisați
  • Pentru umplutură:
  • 500 g cremă de brânză
  • 250 g brânză ricotta
  • 2 linguri de miere
  • Coaja rasă de la o  lămâie
  • 1 lingură de extract pur de vanilie

Mod de preparare

Se unge o tavă pătrată de 20 cm cu marginile rabatabile.

Se topește untul și se amestecă cu zahărul până când acesta se topește. Apoi, se adăugă biscuiții și se amestecă până când compoziția se omogenizează.

Amestecul de biscuiți se așează pe fundul tăvii apăsând ferm până se întinde uniform.

Se bate crema de brânză cu ricotta până se omogenizează. Se adăugă mierea, coaja de lămâie și vanilia și se amestecă. Compoziția se întinde peste blatul răcit și se dă la rece pentru minimum 2 ore, de preferință peste noapte, până se întărește. Se scoate cheesecakeul din tavă. Se servește rece.

Citește și
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Ouă vopsite în vin roșu. Rețeta pentru ouă de Paște vopsite natural
Te-ar mai putea interesa și
Bruschete cu ricotta și porumb. Combinația care te va cuceri de la prima înghițitură
Bruschete cu ricotta și porumb. Combinația care te va cuceri de la prima înghițitură
Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă
Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
09:02
Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat Prăjitură simplă cu rubarbă. Rețeta unui desert aromat și colorat
07:16
Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios Tort Mozaic. Tort tablă de șah, spectaculos și delicios
7 mai, 09:07
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
7 mai, 07:22
Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie
7 mai, 07:03
Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere
6 mai, 06:07
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
6 mai, 06:02
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
5 mai, 06:12
5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul 5 metode de a curăța ouăle fierte mai ușor, fără a deteriora albușul
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare
Orice meniu trebuie să conțină și salate. Fie că sunt servite ca aperitiv sau drept garnitură, sunt preparate delicioase, cu amestecuri de arome și texturi care completează bine orice masă. Iată...
2
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Drobul este o mâncare pe care în România o consumăm de obicei de Paște, însă în alte părți ale lumii reprezintă un preparat obișnuit, potrivit pentru oricare zi a anului. Americanii...
3
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Rețetă de cozonac tradițional. Cum faci cei mai gustoși și mai pufoși cozonaci
Umple toată casa cu aroma sa. Este pufos, plin de cremă delicioasă, parfumat. Muști din el și te duci instantaneu în copilăria ta, în care te uitai cu drag la bunica...
4
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
Salată aperitiv pentru masa de Paște. Rețeta simplă, pe placul tuturor
O salată aperitiv este o gustare ușoară și rafinată, servită în mod tradițional înainte de felul principal al unei mese. Salata aperitiv pentru masa de Paște poate fi preparată din ingrediente...
5
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Pe un platou cu aperitive festive ouăle umplute au mereu un loc rezervat, pentru că sunt gustoase, aspectuoase și se prepară ușor. Dacă vrei să-ți cucerești familia cu aceste aperitive, îți...

Parteneri

Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
Zodii care te cuceresc cu o singură privire. Nativii care se folosesc de ochi drept armă a seducției
18 județe intră sub cod galben de ploi și vijelii. Zonele vizate de instabilitate atmosferică
18 județe intră sub cod galben de ploi și vijelii. Zonele vizate de instabilitate atmosferică
Ion Ţiriac a dat în judecată statul român. Suma uriaşă pusă la bătaie
Ion Ţiriac a dat în judecată statul român. Suma uriaşă pusă la bătaie
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Chefi la cuțite, 7 mai 2024. Alexandru Săbădeanu, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia, a fost eliminat din sezonul 13
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Ce scrie presa turcă despre sezonul doi al serialul ”Golden Boy. Dragoste rebelă”. Laude pentru Afra Saraçoğlu
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Locul în care timpul e cu 9% mai lent pentru oameni. Ce fenomen ciudat are loc
Ruladă cu ciocolată și banane
Ruladă cu ciocolată și banane
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Zborul cu un copil mic: sfaturi pentru a avea o experiență plăcută
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Taylor Swift a lipsit de la Met Gala pentru al optulea an consecutiv. Cântăreața nu a mai participat la cea mai mare petrecere de modă din 2016
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
Proprietățile medicinale ale ceaiului de banane. Cum te poate ajuta această băutură
fresh

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Indiene cu frișcă și glazură de ciocolată. Rețetă de cofetărie

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Prăjitura Albinița. Prăjitură cu foi fragede, cu miere

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver

Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver