5 rețete cu brânză ricotta. Preparate perfecte pentru toată familia

Brânza ricotta oferă atât preparatelor dulci, cât și celor sărate o textură cremoasă așa că nu te teme să o folosești pentru altceva decât pentru lasagna. Este unul dintre cele mai versatile feluri de brânză, se potrivește bine cu sosul de roșii, dar și cu tot felul de fructe. Descoperă și tu 5 rețete cu brânză ricotta. Acestea sunt preparate perfecte pentru toată familia.

Brânză ricotta pusă pe un blat de lemn
Brânza ricotta este ușoară și aerată / Shutterstock

Ricotta este o brânză preparată din zer. Este obținută prin coagularea proteinelor, albuminei și globulinei, care rămân după ce cazeina este folosită la fabricarea brânzei. Ricotta înseamnă „regătit”, iar brânza este produsă prin strecurarea lichidului printr-o cârpă fină, astfel încât cașul să rămână în urmă. 

Îți propunem 5 rețete cu brânză ricotta pe care le să încerci oricând ai poftă de ceva bun.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Paste cu spanac și ricotta

Rețeta de paste cu spanac și ricotta se prepară simplu și rapid. Este o alternativă delicioasă pentru un prânz sățios și sănătos.

Paste cu ricotta și spanac servite într-o farfurie albă
Paste cu ricotta și spanac / Shtutterstock

Ingrediente

  • 340 g penne
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 100 g ceapă tocată mărunt
  • 2 caței de usturoi, tocați
  • 300 g spanac proaspăt, tocat grosier
  • o legătură de busuioc proaspăt, tocat
  • 250 g brânză ricotta 
  • 70 ml  lapte degresat
  • 1 lingură de suc de lămâie și coaja de la 1/2 lămâie, opțional
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 2 linguri de parmezan ras , opțional

Mod de preparare

Se pun pastele la fiert într-o oală mare conform instrucțiunilor de pe ambalaj. 

Între timp, într-o tigaie mare, se încălzește uleiul la foc mediu. Se adăugă ceapa și usturoiul și se călesc până când ceapa este moale și parfumată, aproximativ 5 minute, asigurându-vă că usturoiul nu se rumenește.

Se adăugă spanacul și busuiocul în tigaie și se amestecă. Apoi se adăugă brânză ricotta, laptele și sucul și coaja de lămâie în tigaie și se amestecă bine.

Se scurg pastele, rezervând aproximativ 1/4 cană din apă de gătit.

Se combină pastele fierte și cu amestecul de ricotta într-un castron mare. Dacă compoziția este prea groasă, se adăugă puțină apă de gătit în amestec.

Se servește imediat cu piper negru proaspăt măcinat și o linguriță de parmezan ras per porție.

Tort cu afine și ricotta

Brânza ricotta poate fi folosită pentru preparate sărate, dar și pentru preparate dulci. Poți încerca să o folosești într-o rețetă de tort.

Tort cu ricotta și afine servit pe un blat special
Tort cu ricotta și afine / Shutterstock

Ingrediente

Pentru blat:

  • 600 g făină
  • 1 1/2 linguriță de praf de copt
  • 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriță sare
  • 125 g unt nesărat
  • 200 g de zahăr brun 
  • 3 ouă mari
  • 250 g brânză ricotta
  • 1/2 cană lapte
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 300 g afine proaspete

Pentru topping:

  • 100 g zahăr brun 
  • 100 g ovăz
  • 50 g  făină
  • 1 linguriță de scorțișoară măcinată
  • 70 g unt nesărat

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C.

Se cern împreună făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu și sarea. Se lasă deoparte.

Cu ajutorul unui mixer electric, se amestecă untul și zahărul brun până la omogenizare, timp de 5-8 minute.

Se amestecă ouăle, ricotta, laptele și extractul de vanilie. Se adăugă untul și zahărul, amestecând după fiecare adăugare. Se încorporează apoi ingredientele uscate. Se pun afinele, amestecând doar până se integrează în compoziție.

Aluatul va fi foarte gros. Se unge o tavă de 20*20 cm cu unt. 

Pentru topping, se amestecă zahărul brun, ovăzul, făina și scorțișoara într-un castron. Se adăugă untul, folosind degetele sau o furculiță pentru a-l rupe în bucăți de mărimea unui bob de mazăre. Se presără uniform peste aluat.

Se coace o oră sau până când trece testul cu scobitoarea.

Clătite cu afine, lămâie și ricotta

Clătitele sunt ideale pentru micul dejun sau pentru momentele în care îți este poftă de ceva dulce. Poți încerca o rețetă de clătite cu ricotta și afine.

Clătite cu ricotta și afine servite pe un platou mare
Clătitele cu ricotta sunt delicioase / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ou mare
  • 750 ml  plus 1 lingură de lapte, impartite
  • 125 g brânză ricotta
  • 50 g de unt nesărat, topit, plus mai mult pentru tigaie
  • Coaja de la 1 lămâie, plus zeama
  • 1/2 lingurițăde vanilie
  • 400 g făină
  • 50 g zahăr
  • 3 lingurițe de praf de copt
  • 1/2 lingurită de sare
  • 250 g afine, proaspete sau congelate
  • 200 g zahăr pudră

Mod de preparare

Se încinge o tigaie la foc mediu.

Se bat oul, laptele, brânza ricotta, untul topit, coaja de lămâie și vanilia. Se amestecă făina, zahărul, praful de copt și sarea într-un castron separat.

Vezi ce poți să pui în aluatul de clătite ca să iasă mai pufoase. Este un truc simplu și rapid.

Se adăugă treptat amestecul umed în amestecul uscat. Se lasă aluatul să stea aproximativ 5 minute. Se va umfla. Daca este prea gros, se mai adaugă putin lapte.

Se adăugați o cantitate generoasă de unt în tigaie, apoi se reduce focul. Se adăugați afine la fiecare clătită și se întoarce, gătind câteva minute și pe cealaltă parte. 

Se amestecă într-un castron mic sucul de lămâie, zahărul pudră și o lingură de lapte. Se stropesc clătitele cu acest sirop.

Paste cu ricotta și sparanghel

Pastele cu ricotta și sparanghel se prepară rapid. Acestea nu necesită multe ingrediente și pot fi făcute în câteva minute.

Pastele cu ricotta și sparanghel servite cu un sos alb
Pastele cu ricotta și sparanghel sunt sățioase / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 kg sparanghel 
  • 1 ceapă
  • Zeama și coaja de la 1 lămâie
  • 70 g unt
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 kg paste proaspete
  • 200 g brânză ricotta
  • 100 g parmezan ras
  • piper negru proaspăt măcinat

Mod de preparare

Pune o oală mare cu apă cu sare la fiert. Se tăie și se spală sparanghelul. Se curăță și se toacă ceapa. 

Se pune o tigaie largă la foc mediu-mare și se topește untul. Se adăugă ceapa și sarea și se călește, amestecând des, până se înmoaie, aproximativ 3 minute.

Se adăugă sparanghelul și se gătește, amestecând în continuare des, până când sparanghelul devine verde aprins, aproximativ 3 minute. Se adăugă ¼ de  linguriță de coajă de lămâie și 2 lingurițe de suc de lămâie. Se amestecă pentru a se combina. Se ia de pe foc.

Se fierb pastele până se înmoaie, se scurg și se adăugă în amestecul de sparanghel. Se amestecă ușor pentru a acoperi pastele cu sparanghelul. Se servesc imediat.

Cheesecake cu lămâie și ricotta fără coacere

Rețeta de cheesecake cu ricotta și lămâie se prepară rapid. Este o rețetă ideală pentru o petrecere în familie.

Cheesecake cu ricotta și lămâie servit pe o farfurie albastră
Cheesecake cu ricotta și lămâie este ideal pentru o petrecere în familie / Shutterstock

Ingrediente

  • 125 g unt nesărat , topit
  • 3 linguri de zahăr
  • 300 g biscuiți pisați
  • Pentru umplutură:
  • 500 g cremă de brânză
  • 250 g brânză ricotta 
  • 2 linguri de miere 
  • Coaja rasă de la o  lămâie
  • 1 lingură de extract pur de vanilie

Mod de preparare

Se unge o tavă pătrată de 20 cm cu marginile rabatabile.

Se topește untul și se amestecă cu zahărul până când acesta se topește. Apoi, se adăugă biscuiții și se amestecă până când compoziția se omogenizează.

Amestecul de biscuiți se așează pe fundul tăvii apăsând ferm până se întinde uniform.

Se bate crema de brânză cu ricotta până se omogenizează. Se adăugă mierea, coaja de lămâie și vanilia și se amestecă. Compoziția se întinde peste blatul răcit și se dă la rece pentru minimum 2 ore, de preferință peste noapte, până se întărește. Se scoate cheesecakeul din tavă. Se servește rece.

Citește și
CELE MAI CITITE
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Bruschete cu ricotta și porumb pe un blat albastru
Bruschete cu ricotta și porumb. Combinația care te va cuceri de la prima înghițitură
Bruschete cu ricotta și porumb. Combinația care te va cuceri de la prima înghițitură
Brânză ricotta pe un tocător de lemn
Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă
Cum poți face brânză ricotta la tine acasă. Cea mai simplă rețetă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
6 mai, 05:52
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două bucăți de piept de pui Kievskaia, una secționată în trei
5 mai, 05:19
Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior Piept de pui Kievskaia. Pui crocant la exterior, suculent și aromat în interior
Somon cu sparanghel la tigaie, așezat pe felii de lămâie, alături de un bol cu sos de maioneză
4 mai, 05:47
Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă Somon cu sparanghel la tigaie. Rețetă rapidă și extrem de gustoasă
Supă cremă de sparanghel verde în bol alb, decorată cu vârfuri de sparanghel și crutoane
3 mai, 05:11
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Risotto cu sparanghel și parmezan în farfurie albă, alături de o sticlă cu ulei de măsline și o bucată de parmezan
2 mai, 05:21
Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat Risotto cu sparanghel și parmezan. Un preparat cremos, delicat și parfumat
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă în bol alb cu lingură și pâine
1 mai, 05:23
Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă Ciorbă din verdețuri cu afumătură și franjuri de ouă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Ghid pentru femeile aflate la menopauză. Care sunt obiceiurile sănătoase de urmat
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii în jumătate de ţară, inclusiv în Bucureşti. Hartă meteo ANM
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Milionarul român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună a ajuns să vândă tot şi să se împrumute!
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din Iubire cu Parfum de Lavandă. Cei doi frați postează des imagini împreună
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din "Iubire cu Parfum de Lavandă". Cei doi frați postează des imagini împreună
Cum arată sora lui Valeriu Ilisie din "Iubire cu Parfum de Lavandă". Cei doi frați postează des imagini împreună
Linda Evangelista, apariție elegantă pe covorul roșu. Cum mai arată chipul ei, cândva distrus de operațiile estetice
Linda Evangelista, apariție elegantă pe covorul roșu. Cum mai arată chipul ei, cândva distrus de operațiile estetice
Linda Evangelista, apariție elegantă pe covorul roșu. Cum mai arată chipul ei, cândva distrus de operațiile estetice
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Riscul la care se expun astronauții care zboară spre Marte. Corpul lor nu va mai fi la fel niciodată
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Pancakes cu banane și căpșuni
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Cele mai bune jocuri pentru dezvoltarea gândirii logice la copii. Idei și recomandări
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Demi Lovato alimentează zvonurile conform cărora ar fi apelat la medicamente pentru slăbit. Vedeta a împărtășit o serie de imagini din vacanța ei în Mexic
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
Cauzele artrozei. Cum se poate preveni și combate această afecțiune cronică
fresh
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă

Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
închide