5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

Fără coacere

Lintea este o sursă excelentă de proteine vegetale, fibre și minerale. Cu puțină creativitate în bucătărie și folosind condimentele potrivite, poți crea preparate delicioase și sănătoase cu lentile pentru întreaga familie. Iată câteva rețete cu linte din care să te inspiri.

Cristina Catană
Publicat: 22 mai 2024, 06:37

Galerie foto

Lintea este de patru tipuri, fiecare cu caracteristicile ei / Shutterstock

Lintea este una dintre legumele cu o istorie îndelungată în alimentația umană, fiind cultivată de peste 10.000 de ani în regiuni precum Orientul Mijlociu și Asia de Sud. A fost considerate o sursă importantă de hrană datorită conținutului lor ridicat de proteine, fibre și nutrienți esențiali.

Lintea este de patru feluri: verde, roșie, neagră și maro. Lintea verde este una dintre cele mai comune varietăți. Se gătește rapid, în aproximativ 20-25 de minute și se potrivește bine în salate, supe și preparate de orez.

Lintea roșie este mai moale și se desface ușor, fiind excelentă pentru preparate cremoase sau pentru a face humus. Se gătește rapid, în aproximativ 15-20 de minute.

Lintea neagră sau beluga are o textură fermă și necesită gătire mai îndelungată, cam 25-30 de minute. Este ideală pentru salate, pilafuri și preparate cu specific mediteranean.

Lintea maro are un gust bogat și o textură fermă. Se gătește în aproximativ 25-30 de minute și rămâne ușor al dente. Este potrivită pentru salate, feluri de mâncare cu carne sau preparate cu legume la cuptor.

Citește și

Supă de linte cu legume

Supa de linte se poate servi atât rece, cât și caldă, cu pâine proaspătă. Este perfectă atât pentru prânz, cât și pentru o cină ușoară

Supa de linte cu legume poate aroma suplimentar cu zeamă de lămâie sau piper / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 2 morcovi tocați
  • 1 ceapă tocată
  • 1 tulpină de țelină tocată
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 4 căței de usturoi mărunțiți
  • 1,5 l supă de legume
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 200 g linte verde nefiartă, clătită cu apă
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1½ linguriță sare sau mai mult după gust
  • ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu
  • 140 g spanac

Mod de preparare

Se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare, apoi se adaugă morcovii , ceapa, tulpina de țelină. Se călesc la foc mediu timp de 5 minute, amestecând des.

Se adaugă 1 linguriță de chimen și 4 căței de usturoi și se mai sotează încă un minut. Apoi se pun supa, roșiile, lintea, cimbrul, oregano, sarea și piperul.

Se acoperă oala cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere. După ce clocotește se ia capacul și se mai fierbe la foc mediu timp de 30 de minute sau până când lintea este fiartă. Se amestecă din când în când.

Apoi se pasează cu un blender. Se pune din nou pe foc și se adaugă spanacul. Se mai lasă până când spanacul se înmoaie. Se mai adaugă supă este prea groasă.

Se servește cu suc proaspăt de lămâie deasupra pentru a spori aroma. Se pot adăuga un strop de ulei de măsline extravirgin și piper negru proaspăt măcinat.

Ardei grași umpluți cu linte

Ardeii grași umpluți cu linte sunt o variantă delicioasă a celor umpluți cu carne. Îi poți prepara dacă ești vegetariană sau dacă vrei să ai o varietate mai mare în meniul tău.

Ardeii grași umpluți cu linte se pot servi cu salată de crudități sau cu murături / Shutterstock

Ingrediente

  • 4 ardei grași medii de orice culoare
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare tocată
  • 3 căței de usturoi presați
  • ½ linguriță de chimion
  • ½ linguriță de turmeric
  • ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
  • 200 g orez
  • 400 g linte scursă și clătită din conservă
  • 400 g roșii tăiate cubulețe din conservă
  • 1 linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper negru
  • 500 ml supă de legume
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline extravirgin într-o tigaie, apoi se adaugă ceapa și se călește timp de 3 minute. După aceea, se pun orezul, usturoiul, chimionul, turmericul, fulgii de ardei roșu și se lasă 60 – 90 de secunde amestecând constant.

Se pun apoi supa, lintea, roșiile, sarea și piperul. Se lasă să fiarbă 10 minute, amestecând din când în când. Se oprește focul și se încorporează pătrunjelul. Se gustă și se mai pune sare dacă mai este necesar. Orezul trebuie să fie pe jumătate fiert.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie 4 ardei grași medii în jumătate pe lungime. Li se scot semințele și membrana albă. Apoi se asezonează cu un praf de sare și se umplu cu amestecul de orez.

Se pun ardeii pe o tavă de copt și se dau la cuptor timp de aproximativ 30 de minute sau până când sunt fragezi. Dacă umplutura începe să se carbonizeze, se acoperă ardeii cu folie de aluminiu.

După ce sunt gata se transferă pe un platou și se servesc cu un strop de pătrunjel, suc de lămâie, ceapă caramelizată (opțional).

Supă de linte marocană

Supa de linte marocană este rețeta perfectă pentru a descoperi aromele bucătăriei marocane. Condimentele precum chimenul, boiaua de ardei, turmericul și scorțișoara, creează un echilibru perfect  între picant și profunzime.

Este una dintre acele rețete cu linte pe care vei vrea să o gătești cât mai des.

Supa de linte marocană este mult mai aromată decât variante ei europeană / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ceapă mare tocată
  • 2 morcovi tocați
  • 1 țelină mică tocată
  • 2 căței de usturoi presați
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • ¼ de linguriță de fulgi de ardei roșu
  • 1 linguriță de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • ½ linguriță de turmeric măcinat
  • ½ linguriță de boia
  • 400 g linte din conservă
  • 400 g roșii zdrobite
  • 1 linguriță de sare
  • ⅛ linguriță de piper negru
  • ¼ linguriță de scorțișoară
  • 1 lămâie
  • pătrunjel sau coriandru, tocat

Mod de preparare

Se încing 2 linguri de ulei de măsline extravirgin într-o oală mare la foc mediu. Apoi se adaugă ceapa, morcovii și țelina și se gătesc 4 minute. După aceea, se pun cățeii de usturoi, pasta de roșii,  fulgii de ardei roșu, chimenul măcinat, coriandrul măcinat, turmericul măcinat și boiaua de ardei. Se lasă 1 minut.

După aceea, se pune lintea și se amestecă. Se toarnă supa de legume, se pun roșiile, sarea și piperul. Se amestecă bine, se acoperă cu un capac și se aduce supa la punctul de fierbere.

Apoi se dă focul mai mic, se dă capacul într-o parte și se mai lasă să fiarbă timp de 30 până la 45 de minute sau până când lintea este fragedă. Se amestecă din când în când și se mai adaugă supă de legume dacă este necesar.

Odată ce lintea este gătită, se folosește un blender de imersie pentru a face piure dintr-o parte din supă, aproximativ o cană.

Se întoarce piureul de linte în oală, se condimentează cu scorțișoară și se amestecă. Se servește cu lămâie, pătrunjel tocat, ceapă roșie murată și o lingură de iaurt grecesc.

Salată de linte și conopidă

Salata de linte cu conopidă este o rețetă delicioasă și ușoară de inspirație mediteraneană. Se potrivește cu pâine pita și este excelentă pentru un prânz rapid sau o cină sănătoasă.

Salata de conopidă și linte poate fi o garnitură perfectă pentru alte feluri de mâncare / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 conopidă mare de aproximativ 1,2 kg
  • 400 g linte din conservă
  • pătrunjel tocat
  • 30 g nuci prăjite
  • Pentru dressing
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 2 linguri de suc proaspăt de lămâie
  • 1½ linguriță de muștar Dijon
  • 1 cățel mic de usturoi ras
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1 linguriță de boia
  • ½ linguriță de sare sau mai mult după gust
  • ⅛ linguriță piper negru sau fulgi de ardei roșu

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se spală conopida mare, se uscă, se separă în buchețele și se transferă pe o tavă de copt. Se condimentează cu un strop de ulei de măsline extravirgin, sare și piper. Se așează astfel încât să nu se suprapună și se dau la cuptor pentru 20-30 de minute sau până când sunt fragede.

Între timp, se pregătește dressingul amestecând bine toate ingredientele.

Într-un castron mare, se adaugă conopida, lintea scursă și clătită), nucile prăjite, pătrunjelul și și dressingul. Se amestecă bine până când ingredientele sunt combinate.

Tocană de linte și morcovi

Tocana de linte și morcovi poate fi un fel de mâncare de sine stătător, dar și o garnitură pentru preparate din carne.

Tocănița de linte cu morcovi se servește cu pâine caldă / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă galbenă
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță de ghimbir proaspăt ras
  • 4 morcovi tocați
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de chimion măcinat
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • 1/2 linguriță de ienibahar
  • 1/4 linguriță de ardei roșu măcinat
  • 200 g linte roșie
  • 3 linguri de pastă de tomate
  • 50 g stafide
  • 750 g supă de legume
  • pătrunjel tocat

Mod de preparare

Se taie ceapa, se toacă usturoiul, se rade ghimbirul și se curăță morcovii și se taie cubulețe. Apoi se pun împreună cu uleiul de măsline într-o tigaie adâncă și se călesc la foc mediu până când ceapa devine translucidă, aproximativ cinci minute.

Apoi se pun chimenul, scorțișoara, ienibaharul și ardeiul roșu zdrobit în tigaie. Se mai sotează încă aproximativ două minute.

Apoi, se adaugă lintea nefiartă, pasta de roșii, stafidele și supa de legume. Se amestecă până când pasta de roșii se dizolvă.

Se pune un capac și se dă focul mai tare. Se lasă să dea un clocot, apoi se reduce focul la mediu și se lasă să fiarbă cu capacul pus timp de 30 de minute, amestecând doar ocazional.

Apoi se pun sare și piper, dacă mai este necesar. Se presară pătrunjel proaspăt tocat și se servește.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare