5 rețete de preparate care te ajută să slăbești. Se gătesc foarte rapid, într-un singur vas
Dorința de a slăbi este de cele mai multe ori învinsă de faptul că trebuie să gătești și de cele mai multe ori nu prea știi ce. Cauți mereu rețete de preparate care te ajută să slăbești și pare că nu prea ai alte variante în afară de salată și piept de pui la grătar. Nu doar lipsa inspirației este o problemă, ci și lipsa timpului.
Nu te panica! Există rețete pentru care nu ai nevoie nici de prea multe ustensile, nici de prea multe ingrediente. Cele mai simple preparate care te ajută să slăbești sunt cele care se fac în același vas, fie el oală sau tigaie.
Poți să gătești sănătos fără să pierzi prea mult timp în bucătărie. Dacă alegi ingredientele potrivite nici aportul caloric nu va fi foarte mare, așa că ai toate șansele să pierzi în greutate dacă faci mișcare și te hidratezi corect.
Iată 5 rețete de preparate care te ajută să slăbești care se gătesc rapid și nu sunt scumpe.
Budincă de broccoli și conopidă
Poți face budincă de broccoli și conopidă fără să pui smântână și unt astfel că elimini din start aproximativ 160 de calorii și 12 grame de grăsimi.
Ingrediente
- 1 broccoli, desfăcut în buchețele
- 1/2 conopidă, desfăcută în buchețele
- 2-3 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit
- 1 ceapă medie, feliată subțire
- 3 linguri de făină
- ¾ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper alb sau negru
- 600 ml lapte degresat
- 400 g pesmet
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pun broccoli și conopida într-un castron mare cu o lingură de ulei de măsline și se amestecă până când sunt bine acoperite. Se pun într-un singur strat într-o tavă peste care a fost pusă hârtie de copt și se dau la cuptor 20-25 de minute. La jumătatea timpului, tava se scoate și legumele se întorc.
Între timp, se încălzește o lingură de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește, amestecând des, până când se înmoaie, 5-8 minute. Se adaugă făina, sarea și piperul.
Se amestecă și se lasă încă un minut. Se pune laptele și se continuă gătirea, amestecând și răzuind bucățile rumenite. Se lasă până când sosul face bule și se îngroașă suficient pentru a acoperi spatele unei linguri, aproximativ 4 minute. Se ia de pe foc.
Când legumele sunt gata se scot din cuptor. Se transferă jumătate din ele într-un vas de copt rezistent la temperaturi mari, de 2 litri. Se toarnă jumătate din sos peste legume. Se adaugă legumele rămase și se acoperă cu sosul rămas.
Se combină pesmetul și restul de o lingură de ulei într-un castron mic. Apoi se presară amestecul de pesmet peste amestecul de legume. Se dă la cuptor aproximativ 5 minute. Se lasă să se răcească înainte de consum.
Budincă de morcovi și păstârnac
Budinca de morcovi și păstârnac este unul dintre acele preparate care te ajută să slăbești care poate fi luat și la pachet la birou, dar este și o cină delicioasă.
Ingrediente
- 5 morcovi mari, curățați și tăiați în felii groase
- 5 bucăți de păstârnac mari, curățați, fără miezul lemnos și tăiați în felii groase
- 2-3 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit
- 1 ceapă medie, feliată subțire
- 3 linguri de făină
- ¾ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper alb sau negru
- 600 ml lapte degresat
- 110 g brânză răzuită
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se amestecă morcovii și păstârnacul într-un castron mare cu o lingură de ulei. Se pune hârtie de copt într-o tavă și pe ea se așează într-un singur strat morcovii și păstârnacul. Se dau la cuptor 20-25 de minute, întorcându-se la jumătatea timpului.
Între timp, se încălzește o lingură de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește, amestecând des, până când se înmoaie, 5-8 minute.
Se adaugă făina, sarea și piperul. Se amestecă și se lasă încă un minut. Se pune laptele și se continuă gătirea, amestecând și răzuind bucățile rumenite. Se lasă până când sosul face bule și se îngroașă suficient pentru a acoperi spatele unei linguri, aproximativ 4 minute. Se ia de pe foc.
Când legumele sunt gata, ele se scot din cuptor. Se transferă jumătate din cantitatea de morcovi și păstârnac într-un vas de copt rezistent la cuptor.
Deasupra lor se pune jumătate din cantitatea de sos, apoi restul de legume și restul de sos. Peste el se presară brânza mărunțită și se dau la cuptor 5 minute. Se lasă să se răcească 10 minute înainte de consum.
Dovleac umplut cu brânză cu spanac și anghinare
Rețeta de dovleac umplut cu brânză cu spanac și anghinare are un conținut redus de carbohidrați. Varianta propusă aduce un aport caloric cu 75% mai mic față de variantele cu brânzeturi integrale.
Ingrediente
- 1 dovleac spaghetti tăiat în jumătate pe lungime
- 3 linguri de apă, împărțite
- 150 g baby spanac
- 280 g inimioare de anghinare congelate, dezghețate și tocate
- 100 g cremă de brânză cu conținut redus de grăsimi
- 100 g parmezan ras, împărțit
- ¼ linguriță de sare
- ¼ linguriță de piper măcinat
- busuioc proaspăt tocat pentru decor
Mod de preparare
Se pun bucățile de dovlecel cu partea tăiată în jos într-un vas sigur pentru cuptorul cu microunde. Se adăugă 2 linguri de apă. Se lasă la cuptorul cu microunde, neacoperit, la putere mare, până se înmoaie, 10 -15 minute.
Între timp, se călește spanacul și lingura de apă rămasă într-o tigaie mare la foc mediu. Se lasă 3-5 minute, apoi se scurge și se transferă într-un castron mare.
Se preîncălzește cuptorul la 200°C.
Se folosește o furculiță pentru a răzui pulpa dovleacului de pe coajă într-un bol. Se pun cojile pe o tavă de copt. Se amestecă inimioarele de anghinare, crema de brânză, 50 g parmezan, sarea și piperul.
Se pun în amestecul de dovlecei. Se împarte compoziția între cojile de dovleac și se acoperă cu restul de parmezan. Se dau la cuptor până când brânza devine aurie, aproximativ 3 minute. Se presară cu busuioc.
Tortilla de vinete
Tortilla de vinete este un preparat reconfortant cu straturi fine de vinete și tortilla, într-un amestec echilibrat de ingrediente. Este unul dintre acele preparate care te ajută să slăbești dacă este consumat în cadrul unei diete echilibrate. Află mai multe despre beneficiile consumului de vinete.
Ingrediente
- 1 vânătă medie
- 2 linguri de ulei, împărțit
- 2 cepe medii, feliate subțiri
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 lingură pudră de chili
- 2 lingurițe de oregano uscat
- 1 linguriță de praf de ceapă
- 1 linguriță de chimen măcinat
- 800 g roșii tăiate cubulețe fără sare
- 420 g fasole neagră, clătită
- 110 g ardei iute verzi
- coriandru proaspăt tocat
- 10 tortilla de porumb, tăiate în sferturi
- 200 g brânză cheddar mărunțită
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se unge cu ulei o tavă de copt. Se curăță vânăta de coajă și se feliază în rondele de 1 cm grosime. Se aranjează pe tavă într-un singur strat. Se coc, întorcând o dată, până când vinetele abia începe să se rumenească pe margini, 10-15 minute. Se lasă să se răcească.
Se încălzește lingura de ulei rămasă într-o tigaie mare antiaderentă la foc mediu-mare. Se pune ceapa și se gătește, amestecând, până se înmoaie, aproximativ 10 minute. Se adaugă usturoiul, pudra de chili, oregano, praful de ceapă și chimenul.
Se lasă aproximativ 30 de secunde, apoi se pun roșiile, fasolea, ardeiul iute și coriandru. După ce ajung la punctul de fierbere se iau de pe foc și se lasă deoparte.
Se acoperă fundul unei tăvi cu 5 foi de tortilla. Se întinde deasupra lor ¼ din compoziția de roșii și fasole. Apoi se pune ¼ din cantitatea de brânză cheddar. Peste aceasta se pune jumătate din cantitatea de vinete. Se repetă până se termină toate ingredientele.
Se dă tava la cuptor, acoperită cu folie de aluminiu aproximativ 30 de minute. După aceea, se ia folia și se continuă coacerea până când brânza se rumenește ușor, încă aproximativ 10 minute. Se lasă să se odihnească 5 minute și apoi se servește.
Macaroane cu cartofi dulci și brânză
Cartoful dulci bogat în fibre este folosit ca bază pentru sosul de brânză în această rețetă sănătoasă cu macaroane cu brânză.
Ingrediente
- 250 g spaghete din grâu integral
- 1 cartof dulce mediu
- 500 ml lapte degresat
- 2 linguri de făină
- 1 cățel mic de usturoi, tocat
- 300 g brânză cheddar mărunțită
- 1 lingură de muștar Dijon
- ¼ linguriță de sare
- ¼ de linguriță de piper proaspăt măcinat
- 100 g mazăre congelată, dezghețată
- 1 lingură de pesmet de grâu
- 1 linguriță de ulei de măsline extravirgin
Mod de preparare
Se fierb spaghetele potrivit indicațiilor date de producător.
Între timp, se înțeapă cartofii dulci cu o furculiță în mai multe locuri. Se pun la microunde la putere mare până când se înmoaie, 7 -10 minute.
Se amestecă până se omogenizează laptele, făina și usturoiul într-o cratiță mare. Se pun la foc mediu, amestecând des, până când se încălzește compoziția, fără a ajunge la punctul de fierbere.
De îndată ce cartoful dulce este suficient de rece pentru a fi manipulat, se curăță de coajă, iar pulpa se pune în laptele aburind.
Se face piure cu un blender. Se adaugă brânza, muștarul, sarea și piperul și se amestecă până se topește brânza. Apoi se adaugă pastele și mazărea în sos și se amestecă. Se transferă compoziția în vasul de copt pregătit.
Pesmetul și uleiul se amestecă și se presară peste paste. Se dau la cuptor 1-2 minute. Încearcă și rețeta noastră de macaroane cu brânză la cuptor.