Apa de cocos vs. laptele de cocos. La ce se folosesc și ce beneficii au
Apa de cocos și laptele de nucă de cocos sunt obținute ambele din nuca de cocos, doar că sunt foarte diferite. Află și tu mai multe despre apa de cocos vs. laptele de cocos. Descoperă la ce folosesc și ce beneficii au pentru sănătate.
Compoziția, gustul, textura și utilizările sunt distincte, de aceea trebuie să fii foarte atentă atunci când alegi produsul de pe raft. Atât apa de cocos, cât și laptele de cocos sunt perfecte pentru consum, dar și pentru a găti preparate sărate sau dulci.
Trebuie doar să ții cont de caracteristicile fiecăruia pentru a obține cele mai bune rezultate.
Apa de cocos vs. laptele de cocos
Dacă nu ai idee ce să alegi pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos, atunci citește rândurile care urmează. Specialiștii îți explică pe larg ce beneficii are apa de cocos, dar și laptele de cocos. Mai jos găsești câteva informații utile pentru a avea un stil de viață cât mai sănătos.
Ce este laptele de cocos
Laptele de cocos este obținut din carnea nucilor de cocos mature. Îl poți face singură acasă procesând nuca de cocos mărunțită și apă caldă într-un robot de bucătărie.
Lichidul rezultat se strecoară și ai lapte de cocos. Dacă nu ai timp să faci acest lucru, îl găsești în magazin, în special în raioanele de alimente asiatice. Este ambalat în conserve de metal de cele mai multe ori, dar sunt sortimente în cutii de carton.
Varianta în conservă de metal se folosește în rețete asiatice, în special în cele de curry. Este mai gros, mai dens, mai cremos. Laptele de cocos în cutie de carton este utilizat sunt mai mult o alternativă la laptele de vacă.
Conține stabilizatori, mai multă apă și arome potențial naturale. Din cauza acestor diferențe, cele două variante nu pot fi înlocuite între ele în rețete.
Laptele de cocos de la conservă este folosit pentru a da aromă, dar și textură cremoasă a supelor și preparatelor de tip curry. De asemenea, poate înlocui laptele de vacă în clătite.
Laptele de cocos proaspăt se păstrează cel mai bine în frigider, într-un recipient sigilat, timp de aproximativ 3-4 zile. Laptele de cocos în conservă poate fi păstrat la temperatura camerei în dulapul de bucătărie și poate avea o durată de valabilitate mai lungă.
Beneficiile nutriționale ale laptelui de cocos
Laptele de cocos are mai multe calorii și un conținut de grăsimi mai mare decât nucă de cocos. De asemenea, mai mult fier.
Laptele de cocos de la conservă are la 200 g: 445 calorii, 4,5 g proteine, 48 g grăsimi, 6 g carbohidrați. Laptele de cocos la cutie de carton are la 200 g: 76 calorii, 0,5 g proteine, 5 g grăsimi și 7 g carbohidrați.
Ce este apa de cocos
Poți obține apa de cocos din interiorul nucilor de cocos tinere. Este relativ limpede, ușor dulce și are o consistență mai subțire decât cea a laptelui de cocos.
Există mai multe variante și sortimente de apa de cocos disponibile pe piață. Apa de cocos proaspătă este apa obținută direct din nucile de cocos tinere, adesea disponibilă în zonele tropicale și în unele piețe specializate.
Apa de cocos îmbuteliată este disponibilă în sticle sau pachete tetrapack și poate fi găsită în magazinele de alimente naturale și în supermarketuri din întreaga lume. Vei mai găsi în magazine și apă de cocos aromatizată cu mango, ananas sau lămâie, spun specialiștii.
În ceea ce privește rețetele, apa de cocos este la fel de versatilă ca laptele de cocos. Se poate folosi pentru smoothie, popsicle sau cocktailuri,dar și pentru deserturi raw vegane. Cel mai bine se comportă atunci când este utilizată în preparate care nu necestită tratament termic. Beneficiile sale nutriționale dispar odată ce este încălzită.
Apa de cocos proaspătă trebuie păstrată în frigider și consumată în câteva zile pentru a-și păstra prospețimea.
Cea îmbuteliată poate fi păstrată la temperatura camerei, iar după deschidere, este recomandat să fie refrigerată și consumată într-un interval de timp scurt pentru a evita contaminarea și degradarea calității.
Beneficiile nutriționale ale apei de cocos
Apa de cocos este o băutură hidratantă ce poate fi folosită mai ales pentru rehidratare după activitate fizică sau după boli care provoacă vărsături sau diaree. Conține vitamina C, dar și magneziu, potasiu, sodiu și calciu.
De asemenea, conține enzime, antioxidanți și vitamine, precum vitamina C și vitaminele din complexul B, care contribuie la susținerea sănătății generale și a sistemului imunitar.
200 de ml de apă de cocos au 46 de calorii, 2 g proteine, 9 g carbohidrați, 0,5 g grăsimi.