6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie

Fără coacere

Iarna e vremea supelor cremoase, aromate și pline de vitamine. E vremea unei supe bogate în proteine care să te hrănească și să îți asigure vitaminele și minerale care să te ajute să faci față vremii reci.

Cristina Catană
Publicat: 27 ianuarie 2023, 07:00
Brânzeturile, carnea, peștele, ciupercile sunt surse de proteine care pot fi folosite în supe/ Shutterstock

Un bol cu supă cu carne și legume poate fi un prânz sau o cină savuroase și sănătoase deopotrivă. Avantajul supelor este să se fac repede și le poți găti în cantități mai mari astfel încât să te bucuri de ele mai multe zile la rând. Le poți chiar și congela ca să fii pregătită pentru zilele în care nu ai timp să stai în bucătărie.

Supe bogate în proteine

Supele bogate în proteine sunt ideale pentru sezonul rece. Acestea sunt ghrănitoare și sățioase. Dacă obiectivul tău este să pierzi în greutate, atunci aceste supe sunt ideale pentru tine. Te invităm să afli mai multe despre beneficiile consumului de alimente bogate în proteine. Mai jos găsești și câteva idei inedite de supe cremoase și hrănitoare.

Supă de broccoli cu brânză gouda

Boiaua de ardei afumată și brânza gouda conferă acestei supe bogate în proteine o aromă deosebită. Dacă nu ai la îndemână gouda, poți să pui și brânză cheddar.

Supa de broccoli este potrivită și pentru persoanele vegetariene / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 bucăți de broccoli
  • 2 linguri ulei de măsline extravirgin, împărțit
  • 1 ceapa tocată
  • 2 căței de usturoi pisați
  • 1 lingură făină
  • ⅛ linguriță de boia afumată
  • 1 l supă de pui
  • 4 felii de pâine de secară
  • 200 g brânză gouda afumată mărunțită
  • 2 lingurițe de oțet de vin alb
  • ½ linguriță de sare
  • ½ linguriță de piper alb măcinat

Mod de preparare

Se taie 1 broccoli în bucăți mici, iar celălalt grosier. Se lasă deoparte.

Se încinge 1 lingură de ulei într-o cratiță mare la foc mediu. Se adaugă ceapa și se gătește, amestecând din când în când, până când se înmoaie, aproximativ 5 minute. Apoi se pune usturoiul și se mai lasă 30 de secunde. 

Se adaugă făina și boiaua de ardei și se amestecă bine. Se pune supa de pui și broccoli tocat. Se dă focul tare și se aduce la punctul de fierbere. Apoi se reduce focul și se mai lasă să fiarbă încă 8-10 minute sau până când broccoli este fraged.

Între timp, se fac crutoanele. Se pune pâinea cu 1 lingura de ulei rămasă într-o tigaie mare. Se gătește la foc mediu, amestecând din când în când, până se rumenește și este crocantă. Apoi se transferă într-un castron.

Supa se transferă într-un blender și se procesează până devine piure. Apoi se aduce înapoi în oală. Se adaugă brânza amestecând continuu până se topește. Se pun și buchețelele de broccoli păstrate. Se mai lasă 2-3 minute pe foc și apoi se pun oțetul, sarea și piperul alb. Se servește fierbinte, cu crutoane.

Citește și

Supă cremoasă de pui și ciuperci

Această supă cremoasă de pui și ciuperci este ușor de făcut. Dacă te grăbești, poți să folosești chiar bucăți de pui rămase de la cină.

Supa de pui cu ciuperci este una dintre cele mai sățioase / Shutterstock

Ingrediente

  • 2,5 kg de piept de pui cu os și piele
  • 700 g ciuperci mixte proaspete, feliate
  • 2 cepe galbene tocate
  • 2 morcovi tăiați felii
  • 1 căpățână de usturoi tocat
  • cimbru proaspăt tocat sau 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 3 linguri de făină
  • 750 ml lapte integral
  • 200 g supă de pui
  • ¾ linguriță de sare
  • 50 g mazăre congelată

Mod de preparare

Se gătește carnea de pui, cu pielea în jos, la foc mediu, până când pielea devine aurie, aproximativ 6 minute. Se transferă pe o farfurie. Pielea se îndepărtează și se aruncă.

În aceeași oală se pun ciupercile și ceapa în zeama lăsată de carnea de pui. Se lasă la foc mediu, amestecând din când în când, până se rumenesc ciupercile și ceapa se înmoaie, aproximativ 7 minute. Se pun morcovii, usturoiul și cimbrul.

Se gătesc amestecând constant aproximativ un minut. Apoi se adaugă făină. Se lasă  aproximativ 1 minut, apoi se pun laptele, bulionul și sarea amestecând constant. Apoi se pune și carnea de pui. Se dă focul mai tare și se lasă așa până se ajunge la punctul de fierbere. Apoi se reduce și se mai lasă să fiarbă 20-25 de minute. 

Se scoate puiul și se lasă să se odihnească 5 minute. Apoi carnea se toacă în bucăți mici, iar oasele se aruncă. Carnea se pune în supă împreună cu mazărea și se mai lasă 5 minute. Se servește fierbinte.

Supă de somon

Mărarul și tarhonul îi aduc acestei supe o savoare nemaipomenită. Piureul de cartofi îi dă o textură catifelată și o îngroașă suficient încât să nu mai fie nevoie de smântână.

Supa de somon este bogată în grăsimi sănătoase / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de canola
  • 1 morcov tocat
  • 1 țelină mică tocată
  • 1 l supă de pui
  • 400 ml apă
  • 400 g somon cu piele
  • 100 g conopidă congelată, dezghețată și tocată grosier
  • 3 fire de ceapă verde tocată
  • 300 g piure de cartofi
  • mărar proaspăt tocat
  • 1 lingură de muștar de Dijon
  • ¼ linguriță de sare
  • piper proaspăt măcinat după gust

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Se pun morcovii și țelina și se gătesc, amestecând des, până când legumele încep să se rumenească, 3-4 minute. Se adaugă supa, apa, somonul, conopida și ceapa verde și se aduce la punctul de fierbere. 

Se acoperă și se lasă să fiarbă până când somonul este gătit, 5-8 minute. Se scoate somonul pe o masă curată de se taie mărunt.

Apoi se pun în supă piureul de cartofi, mărarul și muștarul până se amestecă până se omogenizează bine. Se adaugă somonul și se mai fierbe încă 5 minute. Se asezonează cu sare și piper.

Supă cremă de curcan și orez sălbatic

Supa cremă de curcan și orez sălbatic este o supă plină de proteine care poate fi preparată chiar și cu resturi de carne de la cină.

Supa de curcan este mai săracă în colesterol decât cea de pui / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
  • 150 g ciuperci feliate
  • 1 țelină mică tocată
  • 1 morcov mare tocat
  • 1 șalotă tocată
  • 1 lingură de făină
  • ¼ linguriță de sare
  • ¼ de linguriță de piper proaspăt măcinat
  • 1 l de supă de pui
  • 200 g orez sălbatic pentru gătit rapid
  • 350 g carne de curcan gătită
  • 110 g smântână
  • pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Se încinge uleiul într-o cratiță mare la foc mediu. Se pun ciupercile, țelina, morcovii și șalota și se gătesc amestecând, până se înmoaie, aproximativ 5 minute. Se adaugă făina, sarea și piperul și se gătesc, amestecând, încă 2 minute.

Se pune supa de pui și se aduce la punctul de fierbere. Se pune orezul și se reduce focul. Se acoperă și se lasă până când orezul este fraged, 5-7 minute. Apoi se pun carnea de curcan, smântâna și pătrunjelul și se mai gătesc încă aproximativ 2 minute.

Supă cremoasă de pui cu tăeiței

Supa de pui cu tăieței este perfectă pentru toată familia, de la mic la mare. O pot mânca și copiii mici, dar și adulții care au nevoie de un preparat reconfortant. Încearcă și rețeta noastră de supă de pui cu legume și paste.

Supa de pui cu tăieței este bogată în vitamine și minerale / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 linguri de unt nesărat
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 1 ceapă tocată
  • 2 morcovi tocați
  • 1 țelină medie tocată
  • 2 lingurițe de sare
  • 3 linguri de făină
  • 1 l de supă de pui
  • 500 ml lapte integral
  • 100 g tăieței de grâu cu ou
  • 400 g piept de pui fiert tocat
  • 100 g mazăre congelată

Mod de preparare

Se topește untul împreună cu uleiul de măsline la foc mediu. Se adaugă ceapa, morcovii, țelina și sarea și se gătesc, amestecând des, până când legumele se înmoaie ușor, 6-8 minute. Se pune făină și se amestecă bine. Se pun supa de pui și laptele și se lasă amestecul să fiarbă. 

Se pun tăiețeii nefierți în supă. Se acoperă și se lasă până când tăiețeii sunt fierți al dente, aproximativ 8 minute. Apoi se pun puiul și mazărea și se gătesc până când pastele ajung la starea dorită, iar puiul și mazărea sunt încălzite, încă aproximativ 1-2 minute. Se servește imediat.

Supă Mulligatawny

Aceasta este o supă cu o istorie lungă, prima referire la ea apărând în 1784. Este o supă englezească, cu puternice rădăcini indiene.

Supa Mulligatawny este unul dintre cele mai aromate preparate / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 kg pulpe de pui dezosate, fără piele, tăiate
  • 1 ceapă mare, tocată grosier
  • 4 morcovi, tocați
  • 4 tulpini de țelină, tocate
  • 2 mere verzi, tocate, plus altele pentru servire
  • 2 linguri de ghimbir proaspăt ras
  • 4 căței de usturoi, tăiați felii
  • 2 linguri praf de curry
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de de piper cayenne
  • 1 l de supă de pui
  • 200 g orez basmati sau jasmine
  • 400 ml lapte de nucă de cocos
  • coriandru proaspăt tocat, plus mai mult pentru servire

Mod de preparare

Se pun pe foc la fiert într-o oală de 5-6 l puiul, ceapa, morcovii, țelina, merele, ghimbirul, usturoiul, praful de curry, sarea și cayenne împreună cu supa de pui. Se acoperă și se lasă maximum 2 ore la foc mic. Apoi se pune orezul, se acoperă și se mai lasă 1 oră.

Se scoate puiul și se toacă în bucăți mici. Între timp în oală se adaugă laptele de cocos și coriandrul. Se aduce carnea de pui în supă. Se servește cu mai mult coriandru și măr tăiat cubulețe.

Citește și
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
7 greșeli pe care le faci când cumperi de la supermarket
7 greșeli pe care le faci când cumperi de la supermarket
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post